Terug
Gepubliceerd op 02/04/2019

2019_GR_00073 - Samenstelling Woonraad en statuten woonraad voor de legislatuur 2019-2024 - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 01/04/2019 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer, Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Griet Verhesen, Brigitte Kempen, Pieter Verhesen, Noël Devos, Rosa Van Cleempoel, Ben Van Looveren, Luc Verguts, Elhasbia Zayou, Ivan Wartel, Pieter Cowé, Marlon Pareijn, Benny Eyckmans, Tinne Vangeel, Lea Neyens, Patrick Graux, Tinne Van Gelder, Greet Daems, Gareth Van der Velde, Petra Gyesbreghs, Timmy Vanuytsel, Lieselotte Thys, Dirk Kennis, Tom Corstjens, Fonsy Bellinckx, Griet Ceusters, Francois Mylle

Afwezig

Evelien Lievens, Ivo Bollen

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Luc Van Laer
2019_GR_00073 - Samenstelling Woonraad en statuten woonraad voor de legislatuur 2019-2024 - Goedkeuren 2019_GR_00073 - Samenstelling Woonraad en statuten woonraad voor de legislatuur 2019-2024 - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De Woonraad van Geel is gegoeid vanuit de woonbeleidsnota 2001-2006. De eerste vergadering werd georganiseerd in 2007.

Bij elke nieuwe legislatuur is het noodzakelijk om de samenstelling en de statuten van de Woonraad vast te laten leggen door de gemeenteraad, dus nu voor 2019-2024.

De statuten werden aangepast in 2016 en zijn nog steeds up-to-date. Deze statuten liggen voor ter goedkeuring.

Juridische grond

Gemeenteraadsbeslissing dd. 2 maart 2006 betreffende de goedkeuring van de statuten houdende de oprichting, samenstelling en werking van de Woonraad.

Gemeenteraadbeslissing dd. 27 juni 206 betreffende de aanpassingen van de statuten van de Woonraad.

 

 

 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de statuten van de Woonraad:

 

STATUTEN HOUDENDE DE OPRICHTING, SAMENSTELLING EN WERKING VAN DE LOKALE WOONRAAD

 

Hoofdstuk 1 – Oprichting en doelstelling

 

Artikel 1 De Gemeenteraad richt een Lokale Woonraad op, die op vraag van het College of op eigen initiatief advies uitbrengt over het huisvestingsbeleid van de stad.

De Woonraad fungeert tevens als overlegforum voor de verscheidene diensten en actoren, die op het grondgebied van de stad actief zijn.

De Woonraad is in het bijzonder bevoegd voor de bespreking en het onderzoek van de reglementeringen en administratieve verordeningen m.b.t. de kwaliteit van de huisvesting die aan de Gemeenteraad worden voorgelegd.

De Woonraad wordt eveneens om advies gevraagd voor aangelegenheden, die de woonbehoeften en de planning van het woonbeleid betreffen.

De Woonraad adviseert over de vaststelling en de aanwending van de budgetten voor alle huisvestingsaangelegenheden op gemeentelijk vlak.

Vanuit de Woonraad wordt de toepassing van het Decreet Grond- en Pandenbeleid nauw opgevolgd. Het Decreet biedt namelijk een gereedschapskist van instrumenten aan om het betaalbaar wonen te bevorderen.

 

 

Hoofdstuk 2 – Samenstelling van de Woonraad

 

De woonraad is samengesteld uit permanente leden en ad hoc-deelnemers

 

Artikel 2 Permanente Leden

 

1) Afgevaardigden voorgedragen door de diensten, die op het domein van huisvesting actief zijn op het grondgebied van de stad:

  • Afgevaardigde(n) aangeduid door de sociale dienst van het Sociaal Huis;

  • Afgevaardigde aangeduid door het Sociaal Verhuurkantoor;

  • Afgevaardigde aangeduid door de Geelse Huisvesting;

  • Afgevaardigde aangeduid door de Kleine Landeigendom;

  • Afgevaardigde aangeduid door de Huurdersbond;

  • Afgevaardigde aangeduid door CAW.

     

    2) Vertegenwoordigers van de administratie van Stad en Sociaal Huis:

  • Afgevaardigde van de dienst Wonen en Leefomgeving van de stad;

  • Afgevaardigde van de dienst Gelijke Kansen Geel;

  • Afgevaardigde van de organisatie Al-arm;

     

    3) Vertegenwoordigers van diensten die de stad ondersteunen op het gebied van woonbeleid:

  • afgevaardigde van het Kempens Woonplatform;

  • afgevaardigde van Wonen Vlaanderen.

     

    Maken ambtshalve deel uit van de woonraad:

  • Het lid van het College van Burgemeester en Schepenen, dat bevoegd is voor huisvesting;

  • De voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

     

    Voor elk permanent lid van de Lokale Woonraad – vermeld onder (1), (2) en (3), behoudens voor de voorzitter en de leden die er ambtshalve zetelen – kan één plaatsvervanger aangeduid worden. Deze plaatsvervangers worden samen met de effectieve leden tijdens dezelfde zitting van de Gemeenteraad aangeduid (op voordracht van het College van Burgemeester en Schepenen). De plaatsvervanger kan deelnemen aan de Lokale Woonraad indien het effectieve lid verhinderd is.

     

    De voorzitter en de vaste secretaris worden gekozen uit de permanente leden. Zij worden voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen en worden benoemd door de gemeenteraad. Bij aantreding van de nieuwe gemeenteraad wordt de voorzitter en de vaste secretaris opnieuw voorgedragen en benoemd. De permanente leden van de Woonraad vermeld in hoofdstuk 2 onder (1), (2) en (3) worden door de Gemeenteraad aangeduid.

     

    De permanente leden – zoals vermeld onder (1), (2) en (3) – die ontslag nemen worden, desgevallend op voordracht, vervangen en eveneens door de Gemeenteraad aangeduid en voleindigen het mandaat van hun voorganger.

     

    Artikel 3 Ad hoc deelnemers

     

    Naargelang de agenda kunnen vertegenwoordigers van andere instanties en diensten ad hoc worden uitgenodigd. Zo ondermeer:

  • Andere leden van het College van Burgemeester en Schepenen, bevoegd voor de met de huisvesting verbonden beleidsnormen;

  • Een vertegenwoordiging van de private vastgoedsector;

  • Een vertegenwoordiging van de politie of de brandweer;

  • Een vertegenwoordiging van de gewestelijke of provinciale administratie (AROHM, gebiedswerkers van de provincie, …);

  • Andere publieke of private actoren, die lokaal actief zijn op het domein van de huisvesting;

  • Deskundigen.

     

    Artikel 4 Politieke vertegenwoordigers

     

    De woonraad nodigt elke vergadering een vertegenwoordiger uit van elke politieke fractie in de gemeenteraad. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslagingen over het advies van de woonraad en de stemming erover niet bijwonen. Zij kunnen in iedere geval niet deelnemen aan die beraadslaging over het advies en de stemming erover.

     

     

    Hoofdstuk 3 – Agendering en besluitvorming

     

    Artikel 5 De Woonraad wordt bijeengeroepen voor de voorbereiding en evaluatie van de beleidsmaatregelen, die te maken hebben met het lokale woonbeleid.

     

    De voorzitter stelt de agenda van de Woonraad vast, die ten laatste één week voor de bijeenkomst aan de leden wordt overgemaakt.

    De agenda vermeldt in elk geval de aangelegenheden, waarover het College advies wenst in te winnen.

    Elk lid van de Woonraad kan tevens een agendapunt voorstellen, voor zover hij of zij dit twee weken voor de vergadering aan de voorzitter meedeelt.

     

    De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter.

     

    Artikel 6 Na de inleiding en de bespreking van de agendapunten wordt er desgevallend beraadslaagd over het uit te brengen advies. De voorzitter of zijn vervanger formuleert hiertoe een voorstel van advies, waarover de raad zich uitspreekt.

    Ingeval van stemming, wordt er – behalve indien het over personen gaat – bij handopsteking gestemd.  Alle permanente leden hebben stemrecht. Een voorstel van advies wordt aangenomen bij gewone meerderheid, waarbij de onthoudingen niet worden meegerekend. Ingeval van staking van stemmen, is het voorstel van advies verworpen.

     

    Artikel 7 De woonraad kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar leden aanwezig is.

     

    Is die voorwaarde niet vervuld, dan kan de woonraad op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over de onderwerpen die geagendeerd waren voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen vierentwintig uur na de eerste plaatsvindt. Voor nieuwe agendapunten is opnieuw de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.

     

     

    Hoofdstuk 4 – Verslaggeving en opvolging

     

    Artikel 8 Van elke vergadering wordt een verslag gemaakt.

    De notulen van de Woonraad worden, samen met de adviezen, aan het College van Burgemeester en Schepenen meegedeeld, dat ze al dan niet goedkeurt. Na voorlegging aan het College wordt het verslag aan de Lokale Woonraad bezorgd, samen met de opmerkingen die het College geformuleerd heeft.

     

    Ingeval het College het advies niet volgt, wordt deze beslissing gemotiveerd. Het College kan in dat geval de Woonraad verzoeken een nieuw advies te verlenen of het gegeven advies te heroverwegen.

     

     

    Hoofdstuk 5 – Werking en samenwerkingsverbanden

     

    Artikel 9  De Woonraad vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. Ze vergadert minstens tweemaal per jaar.

     

    De voorzitter moet de woonraad bijeenroepen binnen de vijftien dagen die volgen op een verzoek van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Hij moet dit ook doen bij een verzoek dat uitgaat van minstens één derde van de leden van de woonraad.

     

    De leden van de woonraad worden niet bezoldigd voor hun lidmaatschap.

     

    Elk lid van de woonraad dat zonder verantwoording driemaal achtereenvolgens afwezig is, is ambtshalve ontslagnemend. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan schriftelijk op de hoogte.

     

    De dienst huisvesting van de stad neemt het secretariaat waar van de Woonraad.

     

    Artikel 10 Vanuit de Woonraad kunnen werkgroepen worden opgericht, waarin voorstellen met betrekking tot een bepaalde opdracht ter besprekingen op de Woonraad worden voorbereid.

    Deze werkgroepen brengen verslag uit aan de Woonraad, die het uiteindelijke advies verleent.

     

    Het College van Burgemeester en Schepenen kan de Woonraad verzoeken om info te verstrekken aan de adviesraden die betrekking hebben op de behandelde onderwerpen in de Woonraad. Het College kan tevens andere adviesraden of overlegorganen (zoals de GECORO, het stedelijk Welzijnsoverleg of andere erkende adviesraden) vragen informatie te verstrekken over aangelegenheden, die tevens betrekking hebben op woonbeleid.

    Desgevallend kan de Woonraad een advies ter zaken afleveren.

     

    Artikel 11 De woonraad dient voor de eigenlijke interne werking een huishoudelijk reglement op te stellen. Dit huishoudelijk reglement moet worden aangenomen met een 2/3-meerderheid van stemmen. Het kan slechts met een 2/3-meerderheid van stemmen worden gewijzigd.

     

    Het huishoudelijk reglement regelt minstens:

  • de wijze van agenderen met inbegrip van de mogelijkheid van leden om onderwerpen te laten agenderen;

  • de wijze van uitnodiging met inbegrip van de minimumtermijn die gerespecteerd moeten worden;

  • op welke manier leden voor de vergadering kennis krijgen of kunnen nemen van documenten die relevant zijn voor de onderwerpen die op de vergadering behandeld worden;

  • de wijze van notuleren;

  • de wijze van formuleren van de adviezen met inbegrip van minderheidsstandpunten;

  • de wijze van uitnodiging waarop ad hoc deelnemers kunnen voorgedragen worden bij volstrekte meerderheid van stemmen van de permanente leden;

  • de oprichting en werking van interne werkgroepen.