Terug
Gepubliceerd op 02/04/2019

2019_IP_00018 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Is het Burgemeestersconvenant Kempen 2020 voor herhaling vatbaar

Gemeenteraad
ma 01/04/2019 - 20:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer, Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Griet Verhesen, Brigitte Kempen, Pieter Verhesen, Noël Devos, Rosa Van Cleempoel, Ben Van Looveren, Luc Verguts, Elhasbia Zayou, Ivan Wartel, Pieter Cowé, Marlon Pareijn, Benny Eyckmans, Tinne Vangeel, Lea Neyens, Patrick Graux, Tinne Van Gelder, Greet Daems, Gareth Van der Velde, Petra Gyesbreghs, Timmy Vanuytsel, Lieselotte Thys, Dirk Kennis, Tom Corstjens, Fonsy Bellinckx, Griet Ceusters, Francois Mylle

Afwezig

Evelien Lievens, Ivo Bollen

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Luc Van Laer
2019_IP_00018 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Is het Burgemeestersconvenant Kempen 2020 voor herhaling vatbaar 2019_IP_00018 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Is het Burgemeestersconvenant Kempen 2020 voor herhaling vatbaar

Motivering

Indiener(s)

Dirk Kennis

Gericht aan

Bart Julliams

Tijdstip van indienen

di 26/03/2019 - 16:20

Toelichting

In 2013 ondertekende ook Geel het Burgemeestersconvenant (Kempen 2020). De stad engageerde zich daarmee om een Energie- en Klimaatactieplan op te maken en vervolgens een ‘actief en ambitieus’ klimaatbeleid te voeren. Geel stelde zich tot doel de CO2-uitstoot op het grondgebied tegen 2020 met 20% te verminderen. De Mina-raad vond dit enerzijds ‘haalbaar en realistisch’, maar aanzag deze inspanning anderzijds ook als een minimum.

Het klimaatactieplan kwam er, en vertrok van een nulmeting op basis van door de VITO geleverde cijfers, die o.a. de relatieve bijdrage van diverse sectoren aan de CO2-uitstoot in Geel in beeld brachten. Voor elk van deze sectoren werden vervolgens actiepunten bedacht en opgelijst, die ten laatste volgend jaar uitgevoerd zouden moeten zijn om de voorgenomen reductie te realiseren. Het zijn er in totaal 243.

Tot in de periode 2015 was er ambtelijke en politieke actualiteit in dit dossier, maar daarna werd het stil. Niettemin hoort er een tweejaarlijkse opvolging bij dit convenant. In 2016 zou er voortgangsrapport opgemaakt moeten worden en in 2018 een implementatierapport. Op de (Europese) website burgemeestersconvenant.eu (waarop Geel zich in 2017 registreerde), vertoont het (tweejaarlijks opgevraagde) monitoringrapport naast de gegevens van de nulmeting alleen maar blanco velden. Onder ‘voornaamste acties’ vinden we er drie: een jaarlijkse fietspromotie-campagne, de bijna-klimaatneutraliteit van de school in Winkelomheide en de installatie van de cogen-verwarming in het zwembad).

Volgend jaar eindigt de loopduur de Burgemeestersconvenant. Vandaar deze vragen:

-      In welke mate is de doelstelling (20% reductie) voor alle sectoren in Geel momenteel al bereikt? Met welk reductiecijfer denkt het stadsbestuur eind volgende jaar af te kloppen?

-      Wat staat/stond er in de voortgangs- en implementatierapporten, en waarom zijn die tussentijdse evaluaties nergens te vinden?

-      Hoeveel van de 243 actiepunten zijn op dit moment uitgevoerd, en welk gunstig gevolg is daarvan meetbaar (of in te schatten)?

-      Is het Kempische Burgemeestersconvenant, dat naar verwachting zijn 20%-doelstelling niet zal halen, voor het stadsbestuur voor herhaling vatbaar?