Terug
Gepubliceerd op 19/11/2020

2020_CBS_03335 - Noodopvang basisscholen najaar - ondersteuning door lokaal bestuur - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 16/11/2020 - 13:00 Bureel AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Ben Van Looveren, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Afwezig

Tom Corstjens, Bart Vanderhoeven, Lien  Peeters

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_03335 - Noodopvang basisscholen najaar - ondersteuning door lokaal bestuur - Goedkeuren 2020_CBS_03335 - Noodopvang basisscholen najaar - ondersteuning door lokaal bestuur - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

ondersteuning scholen door lokaal bestuur

Net zoals in het voorjaar willen we scholen helpen door de inrichting van noodopvang. In het voorjaar kregen de Geelse  scholen die ondersteuning voor de noodopvang wensten, een medewerker van dienst sport toegewezen. Hiervoor is een subsidie aangevraagd bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Of Geel die subsidie zal ontvangen, werd bij de betreffende diensten nagevraagd, maar dat gaat pas tegen eind december 2020 duidelijk zijn.

De situatie op de scholen verschilt t.o.v. het voorjaar omdat de klassen toen vaak gedeeltelijk op school waren en er ook afstandsonderwijs was.

Ook de richtlijnen voor de verschillende codes binnen  onderwijs zijn ondertussen bijgestuurd. Momenteel is het code oranje met als voornaamste richtlijn in dit verband dat klasgroepen liefst zo min mogelijk gemengd worden.  Indien nodig wordt er overgegaan naar de procedure  van sluiting wegens overmacht. De te ondernemen stappen bij geheel of gedeeltelijke sluiting van een school, zijn schematisch voorgesteld in document 'stroomschema' in bijlage. Hierin verwerken we ook de eventuele opstart van de noodopvang.

procedure rond organisatie noodopvang

Contactpersoon lokaal bestuur voor de basisscholen is Christine Heylen.  Als er bij haar een melding binnenkomt van een crisis binnen een school, roept zij onmiddellijk het crisisteam onderwijs/noodopvang bijeen.

Het crisisteam onderwijs/noodopvang bestaat uit Burgemeester Vera Celis, schepenen Marlon Pareijn, directeur AGB sport Joke Leijssen, Christine Heylen flankerend onderwijsbeleid. Dit crisisteam wordt uiteraard aangevuld met de betrokken school. In dit overleg wordt onderzocht welke noden er zijn bij de school. Indien zij over te weinig medewerkers beschikken om de werking van de school goed te kunnen regelen, kan er gekozen worden om één of meerdere klassen niet meer naar school te laten komen. In dat geval wordt er noodopvang georganiseerd. 

Door de coronamaatregelen zijn alle sportactiviteiten stilgevallen. De medewerkers van dienst sport kunnen ingeschakeld worden voor noodopvang. Binnen dienst sport zal er een pool van vijf  medewerkers gevormd worden die onmiddellijk inzetbaar zijn binnen een school. Aanvullend kunnen binnen enkele dagen nog extra medewerkers ingeschakeld worden afhankelijk van de opvangnood.

concreet

Voor de organisatie van noodopvang stellen we een getrapt systeem voor:

  • Ouders staan maximaal zelf in voor de opvang van hun kinderen.
  • De school voorziet in eerste instantie zo ruim mogelijk opvang/toezicht door inschakeling eigen medewerkers, middagmoeders of voor- of naschoolse opvangmedewerkers.
  • Bengelbende-medewerkers worden enkel ingeschakeld indien een school waarmee zij nauw samenwerken, volledig moet sluiten. Dit enkel binnen het normale arbeidsregime. 
  • Eén of meerdere medewerkers van dienst sport worden onmiddellijk ingezet binnen een school om de acute nood aan opvang in te vullen.
  • Er wordt verder een planning gemaakt voor de sluitingsperiode. De nood aan ondersteuning door de extra medewerkers van dienst sport wordt bekeken in het ruime plaatje van noodopvang over alle scholen heen.
  • Indien er meerdere klassen of scholen geïmpacteerd zijn en moeten sluiten, kan er overwogen worden om noodopvang te centraliseren in sportzaal de Axion. 





Aanleiding en context

code oranje in basisscholen

Momenteel is het code oranje voor de basisscholen. Eén van de belangrijke maatregelen hierbij  is de beperking van het samenvoegen van klassen bij afwezigheid van personeelsleden. Bij  afwezigheid van meerdere leerkrachten wordt geadviseerd om indien nodig over te schakelen op de procedure van gedeeltelijke sluiting wegens overmacht. Daarnaast kan het zijn dat kinderen niet naar school kunnen o.w.v. quarantainemaatregelen in de klas, maar dat er toch nood is aan noodopvang omdat de ouders geen andere oplossing hebben.


organisatie noodopvang

De lokale besturen worden opgeroepen om op dagen dat scholen of opvanglocaties sluiten, onder meer door een verlenging van de schoolvakantie (bijvoorbeeld op 9, 10, 12 en 13 november) of door overmacht omwille van COVID-19, te voorzien in noodopvang voor alle basisschoolkinderen die nood hebben aan opvang en waarvoor de ouders zelf geen oplossing vinden.

Dit kan zowel tijdens de vakantieperiodes als tijdens de schoolperiodes. Lokale besturen kunnen voor deze opvang een subsidie aanvragen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, net zoals in het voorjaar.

Voor de organisatie van deze noodopvang wordt de volgende flow naar voor geschoven:

  • In eerste instantie staan ouders maximaal zelf in voor oplossingen;
  • Tijdens de schoolperiodes, als er toch een opvangnood is, geldt hetzelfde getrapt systeem als voor de noodopvang in mei/juni;
    • De school voorziet eerst maximaal zelf opvang/toezicht tijdens de lesuren binnen de mogelijkheden
    • Vervolgens wordt gekeken naar een flexibele inzet van de door Agentschap Opgroeien erkende en gesubsidieerde buitenschoolse opvang (De Bengelbende);
    • Ten slotte, en enkel indien bovenstaande opties geen soelaas bieden, wordt bijkomend opvangaanbod georganiseerd. Het lokale bestuur speelt hierin een regierol. Hier kunnen we de medewerkers van dienst sport inschakelen omdat alle activiteiten daar stopgezet zijn.
  • Tijdens de vakantieperiodes geldt volgend getrapt systeem:
    • Vooreerst wordt gezocht naar  flexibele inzet van de middelen waarover de door Agentschap Opgroeien erkende en gesubsidieerde buitenschoolse opvang beschikt (De Bengelbende);
    • Als dat niet lukt, dan wordt bijkomend opvangaanbod georganiseerd. Het lokale bestuur speelt hierin een regierol. Scholen kunnen hier, op basis van vrijwilligheid, oplossingen aanrijken.

Bijkomend opvangaanbod wordt zoveel als mogelijk georganiseerd volgens de geldende kwaliteitsvoorwaarden. Kinderen die al frequent contact hadden, worden bij voorkeur niet uit elkaar gehaald en gemengd. Daarbij moet maximaal rekening gehouden worden met de richtlijnen uit het draaiboek rond de organisatie van opvang voor schoolgaande kinderen van het Agentschap Opgroeien.

compensatie

Lokale besturen kunnen ook in het najaar subsidies aanvragen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur voor de organisatie van noodopvang. Deze subsidie bestaat uit € 20 per kind per dag noodopvang.  

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de organisatie van noodopvang in samenwerking met de dienst sport bij geheel of gedeeltelijke sluiting van de basisscholen goed.

Artikel 2

Procedure noodopvang:

Christine Heylen is  contactpersoon voor scholen. Bij een acute vraag van de scholen wordt een crisisteam noodopvang/scholen bijeengeroepen. 

Er wordt een crisisteam noodopvang/scholen samengesteld bestaande uit Burgemeester Vera Celis, schepenen Marlon Pareijn, Joke Leijssen en Christine Heylen om de acute situatie binnen de school te bespreken en de noodopvang op korte termijn op te kunnen starten.

In overleg met de scholen  wordt noodopvang georganiseerd volgens een getrapt systeem:

  • Ouders staan maximaal zelf in voor de opvang van hun kinderen.
  • De school voorziet in eerste instantie zo ruim mogelijk opvang/toezicht door inschakeling eigen medewerkers, middagmoeders of voor- of naschoolse opvangmedewerkers.
  • Bengelbende-medewerkers worden enkel ingeschakeld, binnen hun normale arbeidsregime, indien een school waarmee zij nauw samenwerken volledig moet sluiten.
  • Eén of meerdere medewerkers van dienst sport worden onmiddellijk ingezet binnen een school om de acute nood aan opvang in te vullen.
  • Er wordt verder een planning gemaakt voor de sluitingsperiode van de klassen of de school. De nood aan ondersteuning door de extra medewerkers van dienst sport wordt bekeken in het ruime plaatje van noodopvang over alle scholen heen.
  • Indien er meerdere klassen of scholen geïmpacteerd zijn en moeten sluiten, kan er overwogen worden om noodopvang te centraliseren in sportzaal de Axion. 



Bijlagen