Binnen het Nooddecreet van 19 juni 2020 werd een noodfonds opgericht om de als gevolg van de Corona COVID 19 crisis financiële schade in de cultuur-, jeugd- en sportsector gedeeltelijk te compenseren.
De diensten cultuur, jeugd en sport hebben een reglement ontworpen om het toegekende bedrag aan Geel van 600 529,11 euro te verdelen over de diverse Geelse verenigingen binnen de sectoren Jeugd, Sport, Sociocultureleel en Senioren.
Vanwege de Corona COVID 19 hebben de verenigingen financiële schade geleden. De Stad Geel heeft een bedrag van 600 529,11 euro toegekend gekregen vanuit het Noodfonds dat werd opgericht binnen het decreet van 19 juni 2020.
Uit een bevraging die in de zomerperiode gedaan werd onder de verenigingen zijn de grootste noden gedetecteerd. Deze liggen vooral op financieel vlak bij de verenigingen momenteel. de grootste verliezen hierbij zijn geleden voor eigen of gehuurde infrastructuur, extra kosten bij opstart van werking om dit Corona-proof te laten verlopen volgens de geldende protocollen en verloren inkomsten door het wegvallen van activiteiten en evenementen.
Verenigingen zijn dan ook vragende partij om de middelen van het noodfonds vooral via een subsidie uit te betalen en niet zozeer in extra ondersteundende maatregelen. Zo is in Geel vb de uitleendienst reeds gratis zodat dit geen optie is. Wel merken we binnen het evenementenloket dat er zeer veel extra vragen komen naar materialen die verenigingen nodig hebben in functie van corona en hun werking of activiteiten correct te kunnen organiseren. Er is een tekort aan o.a. nadarhekken, heraskekken, tafels en stoelen. Er wordt dan ook voorgesteld om een deel van het bedrag van het noodfonds hiervoor aan te wenden zodat dit ook ten goede komt van de verenigingen en een duurzame investering is.
Er wordt voorgesteld om hier 60.000 euro voor te voorzien en de overige middelen, 540.529,11 euro, via het opgestelde reglement te verdelen onder de aanvragende verenigingen. De aangesloten verenigingen van de Jeugdraad, Sportraad, Cultuuraad en Seniorenraad kunnen een aanvraag hiervoor indienen.
Het reglement is opgebouwd uit 3 delen:
1. infrastructuur
2. extra kosten gemaakt voor de werking ifv Corona
3. Verloren inkomsten door Corona
Verenigingen dienen een aanvraag in en krijgen dan bij nazicht van de aanvraag bepaalde punten in de diverse categorieën volgens een vastgelegde verdeelsleutel. Het totaal aantal punten wordt op die manier berekend en het te verdelen subsidiebedrag gedeeld door dit totaal aantal punten om de waarde van 1 punt te kennen. Op die manier wordt dan terug het subsidiebedrag omgerekend per vereniging.
in dit systeem wordt het volledige bedrag verdeeld onder de aanvragende verenigingen en is het subsidiebedrag ook afhankelijk van de verloren kosten of inkomsten van de vereniging.
Er blijven nog enkele vragen open ivm de mogelijke aanvragers.
Het advies om ook niet aangesloten verenigingen die een werking op Geels grondgebied kunnen aantonen van minstens 2 jaar werd ook voorgelegd aan de adviesraden waarbij het advies negatief was.
De vraag om ook zalen met een vzw structuur toe te laten een aanvraag in te dienen maar enkel voor het luik infrastructuur werd ook voorgelegd en hier is een verdeeld advies over bij de diverse adviesraden.
De gemeenteraad keurt het nieuwe reglement " Eénmalige subsidie noodfonds cultuur, jeugd en sport' goed.