Terug
Gepubliceerd op 08/02/2021

2021_GR_00009 - Groenstraat-Rauwelkoven - Definitieve vaststelling rooilijnplan - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 01/02/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Griet Verhesen; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Tinne Van Gelder; Evelien Lievens; myriam smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Lieselotte Thys; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Maarten  Vanhoof, stadsdichter

Afwezig

Patrick Graux; Fonsy Bellinckx; Gert  Aernouts, deskundige AGB sport

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Luc Van Laer

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00009 - Groenstraat-Rauwelkoven - Definitieve vaststelling rooilijnplan - Goedkeuren
Goedgekeurd

Aanwezig

Luc Van Laer, Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Griet Verhesen, Brigitte Kempen, Pieter Verhesen, Noël Devos, Rosa Van Cleempoel, Ben Van Looveren, Luc Verguts, Elhasbia Zayou, Ivan Wartel, Pieter Cowé, Marlon Pareijn, Benny Eyckmans, Tinne Vangeel, Greet Bakelants, Lea Neyens, Tinne Van Gelder, Evelien Lievens, myriam smets, Greet Daems, Petra Gyesbreghs, Timmy Vanuytsel, Lieselotte Thys, Dirk Kennis, Tom Corstjens, Griet Ceusters, Mathias Van Braband, Francois Mylle, Maarten  Vanhoof
Stemmen voor 26
myriam smets, Evelien Lievens, Nadine Laeremans, Benny Eyckmans, Griet Smaers, Vera Celis, Ben Van Looveren, Brigitte Kempen, Ivan Wartel, Marlon Pareijn, Tinne Vangeel, Bart Julliams, Marleen Verboven, Griet Ceusters, Griet Verhesen, Lea Neyens, Tom Corstjens, Lieselotte Thys, Luc Verguts, Petra Gyesbreghs, Pieter Cowé, Pieter Verhesen, Rosa Van Cleempoel, Timmy Vanuytsel, Luc Van Laer, Mathias Van Braband
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 6
Greet Daems, Noël Devos, Greet Bakelants, Elhasbia Zayou, Dirk Kennis, Tinne Van Gelder
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00009 - Groenstraat-Rauwelkoven - Definitieve vaststelling rooilijnplan - Goedkeuren 2021_GR_00009 - Groenstraat-Rauwelkoven - Definitieve vaststelling rooilijnplan - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

De gemeenteraad heeft de exclusieve bevoegdheid om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De ligging en breedte van de gemeentewegen wordt vastgelegd in rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

Aanleiding en context

De stad Geel plant weg- en rioleringswerken langsheen Groenstraat – Rauwelkoven. Omwille van de verouderde infrastructuur en de aanleg van de fietsostrade wordt er een herinrichting voorzien te Rauwelkoven / Groenstraat - tussen Groenhuis en R14 - de rijweg wordt vernieuwd, er komt een gescheiden rioleringsstelsel en er wordt een voetpad aangelegd.

Het project is gelegen te Geel, met name Rauwelkoven – Groenstraat, tussen de op-/afrit van de R14 en Groenhuis. De projectzone vormt een ontbrekende schakel binnen het project fietsostrade ‘Herentals - Balen’. Het project omvat de heraanleg van de bestaande wegenis en bijkomende aanleg van de fietsostrade aan de zuidzijde van de straat. Voor de benodigde ruimte dienen er innames van de desbetreffende percelen te gebeuren. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat - Rauwelkoven en Groenstraat - Groenhuis. Samen met de heraanleg van de wegenis wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

Onder de heraanleg van de weg wordt verstaan:

-          vernieuwen rijwegverharding

-          aanleg voetpad (tussen Groenhuis en Rauwelkoven)

-          aanleg fietsostrade

-          vernieuwen openbare verlichting

-          ondergronds brengen van kabels door nutsmaatschappijen

-         aanleg gescheiden rioleringsstelsel.

De tracékeuze van de fietsostrade werd in 2011 afgerond. Het doel van een fietsostrade is om een snelle (functionele) verbinding te realiseren waarbij liefst zo weinig oversteekbewegingen voorkomen. Ze ligt bij voorkeur in een aparte bedding en waar dit niet mogelijk is, volgt ze bestaande wegen die als fietsstraat of autoluwe wegen worden ingericht. Destijds werd er gekozen om voor Rauwelkoven, Groenstraat en Groenhuis de bestaande wegenis te gebruiken en hierop fietsuggestiestroken aan te brengen. In de loop der jaren zijn er echter wijzigingen aangebracht. In Groenhuis is een ontwerp gemaakt met een dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde en via EFRO subsidies is een tunnel onder de R14 gerealiseerd. Het lijkt logisch om deze 2 delen van de fietsostrade met elkaar te verbinden d.m.v. een volwaardige aanleg langs de spoorweg. De getelde verkeersintensiteiten rechtvaardigen de keuze voor een aparte fietsostrade. Een fietsstraat zou niet realistisch zijn aangezien het aandeel fietsers t.o.v. gemotoriseerd verkeer veel lager is. In een fietsstraat moeten fietsers de belangrijkste gebruikers zijn en is de auto te gast. Dit is niet het geval voor Groenstraat die toch een belangrijke ontsluiting vormt voor de hele wijk Holven. 

Het huidige snelheidsregime bedraagt 50 km/u en een versmalling van het wegbeeld zal bijdragen tot de leesbaarheid van de weg waardoor de opgelegde snelheid beter zal gerespecteerd worden. 

Bij de herinrichting van de weg zullen zowel het kruispunt Groenstraat – Groenhuis als het kruispunt aan de spooroverweg verhoogd uitgevoerd worden. Dit betekent dat de snelheid daar beperkt is tot 30 km/u, wat de veiligheid zal garanderen.

In zitting van 2 april 2020 besliste de gemeenteraad reeds eerder tot voorlopige goedkeuring van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven. Dit voorlopig vastgesteld rooilijnplan werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 18 mei 2020 tot 18 juni 2020. Omdat het ontwerp van het rooilijnplan niet binnen de 60 dagen na einde openbaar onderzoek definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad, is het ontwerp van het rooilijnplan vervallen en diende de procedure hernomen te worden vanaf de voorlopige vaststelling. Er werd gebruikt gemaakt van de mogelijkheid tot samenlopende procedure met de onteigeningsprocedure, zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. Omdat de rooilijnprocedure hernomen diende te worden wegens niet tijdige definitieve vaststelling van het rooilijnplan, werd ook de onteigeningsprocedure hernomen vanaf het voorlopig onteigeningsbesluit. Aan het project werd inhoudelijk niets gewijzigd. Bij hernieuwing van de procedure keurde de gemeenteraad op 30 september 2020 het voorlopige rooilijnplan goed.

In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de desbetreffende, getroffen percelen te gebeuren aangezien de huidige beschikbare rooilijnbreedte het niet toelaat om de wegenis herin te richten. Voor deze innames wordt een onteigeningsbesluit met projectnota en onteigeningsplan opgemaakt. Dit wordt goedgekeurd door de gemeenteraad volgens de procedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat-Rauwelkoven en Groenstraat-Groenhuis.

Een gedeelte van het tracé waarop het rooilijnplan betrekking heeft, betreft een deel van buurtweg nr. 55 volgens de Atlas van de Buurtwegen. Overeenkomstig het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 behouden de algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de Buurtwegenwet hun verordende kracht tot ze worden vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van dit decreet. De buurtwegen worden voor de toepassing van het decreet geacht een gemeenteweg te zijn. Voorliggend rooilijnplan betreft dus ook de aanpassing van een gedeelte van het tracé van de vroegere buurtweg nr. 55, nu geacht gemeenteweg te zijn.

Argumentatie

Het project beoogt een aanpassing (verbreding) en verbetering van de bestaande weginfrastructuur en aanhorigheden, zowel voor het autoverkeer (o.a. vernieuwen van de rijwegverharding), maar vooral ook voor fietsers en voetgangers. Fietsers krijgen met de fietsostrade een comfortabel en veilig traject om zich lokaal en bovenlokaal te verplaatsen. Voetgangers krijgen een nieuw voetpad aan de noordzijde van Groenstraat, tussen Rauwelkoven en Groenhuis, zodat op een veilige manier een verbinding kan gemaakt worden tussen Groenhuis/Astor, het 2de deel van Groenstraat en de trage verbinding naar het sportpark.

Het project heeft aldus tot doel om de bestaande gemeentewegen te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de behoeften van de zachte mobiliteit (fietsers en voetgangers). Het project draagt zeker bij tot uitbouw van een veilig wegennet op stedelijk niveau en een netwerk van trage wegen, dat zowel recreatief als functioneel kan gebruikt worden.

Het project dient zo spoedig mogelijk uitgevoerd te worden aangezien het de ontbrekende schakel vormt in de ganse fietsostrade 'Herentals-Balen'.

Samenloop

Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan voor Groenstraat-Rauwelkoven overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteert de stad om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 tot en met 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. Concreet betekent dit dat een geïntegreerd openbaar onderzoek werd gevoerd over het voorlopig vastgestelde rooilijnplan en het voorlopige onteigeningsbesluit, m.i.v. een onteigeningsplan en projectnota.

Openbaar onderzoek

De stad Geel organiseerde een samenlopend openbaar onderzoek dat liep van 9 november 2020 tot en met 8 december 2020, conform de bepalingen in het decreet gemeentewegen d.d. 3 mei 2019 alsook de bepalingen opgenomen in de artikelen 31 tot en met 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopige rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven, d.d. 11/10/2019, opgemaakt door Landmetersburo GCV ter inzage op het stadhuis en op de website van de stad Geel.

Tijdens dit openbaar onderzoek werden er 3 schriftelijke bezwaren ingediend. 

De ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren werden allen ontmoet en behandeld. Ze werden aangetekend beantwoord, weerlegd en verworpen. Voor de gemotiveerde weerlegging van de ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren kan worden teruggevallen op de antwoorden en replieken zoals deze zijn weergegeven in het verslag van het openbaar onderzoek.

Het verslag van het openbaar onderzoek houdende de behandeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens het openbaar onderzoek kan bijgevolg uitdrukkelijk worden bevestigd en definitief goedgekeurd en zal worden toegevoegd als bijlage bij onderhavig besluit en maakt hier integraal deel van uit.

Adviezen

Er werden geen adviezen verleend door de deputatie van de provincie.

Juridische grond

Gelet op het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 en op het uitvoeringsbesluit van 27 oktober 2017.

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41.

Gelet op het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven, opgemaakt door Landmetersburo GCV, d.d. 11 oktober 2019. Er zijn aan het definitief vast te stellen rooilijnplan geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.