Terug
Gepubliceerd op 08/02/2021

2021_GR_00017 - ESF Project 490 Outreach & Activering II - Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 01/02/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Griet Verhesen; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Tinne Van Gelder; Evelien Lievens; myriam smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Lieselotte Thys; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Gert  Aernouts, deskundige AGB sport; Maarten  Vanhoof, stadsdichter

Afwezig

Patrick Graux; Fonsy Bellinckx

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Luc Van Laer
2021_GR_00017 - ESF Project 490 Outreach & Activering II - Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken - Goedkeuren 2021_GR_00017 - ESF Project 490 Outreach & Activering II - Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Op 1 mei 2020 lanceerde ESF de oproep 490 Outreach & activering II. De doelstelling van deze ESF oproep is om in Vlaanderen en Brussel outreachende & geïntegreerde acties op te zetten voor inactieve arbeidsreserves die mits bijkomende ondersteuning potentieel inzetbaar zouden kunnen gemaakt worden op de arbeidsmarkt en voor wie het bestaande aanbod geen (voldoende) duurzame oplossing biedt. Deze projecten dragen bij aan het algemeen verbeteren van de dienstverlening en de toegankelijkheid ervan. Op deze manier trachten projecten een antwoord te bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarktkrapte. Promotoren mogen zelf een methodiek voorstellen voor zowel het projectonderdeel dat zich richt op de vindplaatsgerichte activiteiten als met betrekking tot geïntegreerde trajecten om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het is de bedoeling om maatwerk te bieden. Projectvoorstellen moesten bij ESF worden ingediend voor de deadline van 31/08/2020. Definitieve beslissing over de toekenning van het project werd genomen door het managementcomité ESF op 24/11/2020. De looptijd van de goedgekeurde projecten is van 01/12/2020 t.e.m. 31/12/2022. De financieringsstructuur van de projecten ziet er als volgt uit: - maximaal 40% ESF; - maximaal 40% Vlaams cofinancieringsfonds; - minimaal 20% andere cofinanciering. De promotor is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de 20% andere cofinanciering.

Door in te tekenen op deze oproep kunnen personeelskosten voor medewerkers die activiteiten uitvoeren binnen het project gesubsidieerd worden. In deze oproep wordt er gewerkt met een standaarduurtarief voor elke medewerker en een forfait van 40% voor alle andere kosten. Tot de forfait van 40% behoren alle overige kosten zoals bv. boekhouding, deelnemerskosten zoals vervoersbewijzen, werkingskosten, huur van zalen. Het forfait wordt op de totale kost van het intern personeel toegepast. Deze forfaitaire kosten moeten niet bewezen worden aan de Afdeling ESF.

Argumentatie

Op 1 januari 2018 trad de wetgeving rond wijk-werken in voege. Voor de organisatie van wijk-werken in de regio Zuiderkempen werd de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen opgericht. Een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Geel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout en Westerlo. De dagelijkse taken binnen wijk-werken wordt binnen deze regio opgenomen door 3 wijk-werkbemiddelaars, aangesteld door VDAB.

Wijk-werken is een tewerkstellingsmaatregel om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te versterken. Dit door het aanbod van relevante werkervaring, het aanscherpen van hun arbeidsattitudes en door middel van competentieversterking. Na meer dan 2 jaar praktijkervaring stellen we, als organisator, vast dat wijk-werken niet beantwoord aan de nood van de doelgroep. We willen de maatregel in de toekomst gebruiken als een verbindingsstuk binnen een totaal activeringstraject en wijk-werken hanteren als zeer laagdrempelig instrument. De rol die de wijk-werkbemiddelaar binnen het traject momenteel kan opnemen is te beperkend voor de kwetsbare doelgroep. Eén van de grootste knelpunten binnen wijk-werken is dat er niet voorzien is in voldoende begeleiding. Vooral OCMW’ s zijn daardoor niet geneigd om gebruik te maken van deze tewerkstellingsmaatregel. Ook vanuit VDAB zien we binnen onze regio dat de toeleidingen naar wijk-werken maar minimaal verlopen. Via de ESF oproep 490 Outreach & activering II willen we de extra ondersteuning die nodig is om de kwetsbare doelgroep te kunnen activeren mogelijk maken. Extra ondersteuning met de duidelijke klemtoon op het versterken van competenties en het aanscherpen van arbeidsattitudes. Op deze manier maken we binnen onze regio wijk-werken tot een volwaardig voortraject om aansluitend een traject op maat van elke individu uit te werken. Het bied ons de mogelijkheid om binnen wijk-werken meer succesverhalen te realiseren dan in de huidige setting het geval is.

De subsidie wordt aangewend om enerzijds 2 voltijdse projectmedewerkers wijk-werkondersteuner aan te werven. Hiervoor voorzien we een aanwerving op C-niveau voor de looptijd van het project binnen de sociale dienst van lokaal bestuur Geel. De wijk-werkondersteuners gaan via intensieve, individuele begeleiding drempelverlagend met de doelgroep aan de slag. Daarnaast zullen deze ondersteuners ook extra kunnen inzetten op bekendmaking en werving. Op deze manier creëren we ruimte om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via wijk-werken te activeren maar ook om extra gebruikers aan te trekken binnen het wijk-werksysteem.

Anderzijds zal de vormingsmedewerker van Stad Geel binnen dit project collectieve vormingen aanbieden op maat van wijk-werkers waarbij aandacht besteed wordt aan arbeidsmarktgerelateerde thema's gedurende de volledige projectduur.

Over de totale looptijd van het project (24 maanden) schatten we 40 personen een kwalitatieve begeleiding binnen wijk-werken te kunnen aanbieden. Waarvan 15 in jaar 1 en 25 in jaar 2. We trachten een doorstroom van 25% naar TWE/ opleidingen/ tewerkstelling te realiseren. Dit betekent concreet dat 10 van de 40 begeleide personen onmiddellijk kunnen doorstromen naar NEC, SEC, opleiding of een ander aangepast traject zoals TWE na het einde van wijk-werken.

Het volledige projectvoorstel kan je vinden in bijlage van dit besluit.

Fasering

Op 17/08/2020 gaf het college van Burgemeester en schepenen een positief advies om een projectvoorstel in te dienen binnen deze oproep bij ESF voor de deadline 31/08/2020. Ondertussen werd ons projectvoorstel binnen ESF goedgekeurd en kunnen we overgaan tot de opstart en de uitvoering van het project.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de uitvoering van het project "Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken" binnen ESF oproep 490 voor de looptijd van 1/12/2020 tot 31/12/2022 goed en verleent in uitvoering hiervan haar goedkeuring aan de aanwerving van 2 voltijdse projectmedewerkers wijk-werkondersteuner voor de looptijd van het project. .