De gemeenteraad wordt verzocht het verslag van vorige zitting goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het verslag van de vorige zitting goed.
Op 14 januari 2021 diende Fonsy Bellinckx zijn ontslag in als gemeenteraadslid.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Fonsy Bellinckx als gemeenteraadslid.
De gemeenteraad heeft de opdracht de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren van Mathias Van Braband.
Vervolgens zal de verkozene, die zich nog in de vereiste voorwaarden van verkiesbaarheid bevindt, de volgende eed afleggen in handen van de voorzitter.
“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.”
Na beëdiging wordt het raadslid als aangesteld verklaard door de voorzitter.
Het decreet lokaal bestuur 22 december 2017, de artikelen 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 49 en 59
Het lokaal en provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011.
De omzendbrief BA-2012/2 van 19 oktober 2012 – Start van de lokale en provinciale bestuursperiode
De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen werden goedgekeurd op datum van 5 december 2018.
Ingevolge het ontslag van gemeenteraadslid Alfons Bellinckx, wordt deze vervangen door diens opvolger Mathias Van Braband, 1ste opvolger voor lijst nr. 3, CD&V.
Artikel 6 § 3 en 14 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Mathias Van Braband goed.
De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Mathias Van Braband in handen van de voorzitter.
De gemeenteraad neemt kennis van de aangepaste volgorde van de gemeenteraadsleden. Deze wordt als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
De stad Geel neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.
De statuten van IKA bepalen de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging.
Het artikel 432, in het bijzonder alinea 1 en 3 van het decreet over het lokaal bestuur, bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Bij gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2019 zijn aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IKA en dit voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024:
- de heer Tom Corstjens als vertegenwoordiger
- de heer Ben Van Looveren als plaatsvervangend vertegenwoordiger
De heer Ben Van Looveren is benoemd tot lid van de raad van bestuur van IKA en kan in toepassing van artikel 28 van de statuten van IKA, de gemeente om die reden niet vertegenwoordigen op de de algemene vergadering van IKA.
De gemeenteraad moet een nieuwe plaatsvervanger aanduiden om de de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IKA.
Het college vraagt aan de gemeenteraad een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergadering van IKA aan te duiden.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 432.
Gecoördineerde statuten van IKA per 17 december 2018, meer bepaald artikel 28.
De gemeenteraad beslist om XXX, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van IKA voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De Vlaamse Regering keurde op 8 januari het uitvoeringsbesluit inzake naleving quarantaineplicht goed, waardoor handhaving door lokale besturen mogelijk wordt. Het besluit en het decreet waaraan het uitvoering geeft, gaan na publicatie in het Staatsblad op maandag 11 januari van kracht.
Dit instrument moet een belangrijke stap zijn in het altijd maar performanter maken van onze strijd tegen de verspreiding van het virus.
Om effectief van start te kunnen gaan moet het lokaal bestuur nog een verantwoordelijke voor de gegevensverwerking aanduiden en een protocolakkoord afsluiten met het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Het Vlaamse preventiedecreet geeft arts-ambtenaren van Zorg en Gezondheid het mandaat om een bevel tot isolatie of quarantaine op te leggen aan patiënten en risicovolle contacten. Dit wordt in principe alleen gebruikt na overleg met betrokkene en zijn huisarts en met de mogelijkheid tot beroep.
Het Vlaamse preventiedecreet voorziet in een informatie-uitwisseling met de lokale besturen van de gegevens van de personen die in verplichte quarantaine moeten met het oog op de controle en de handhaving van de verplichte quarantaine. Hierdoor krijgen de lokale besturen de tools in handen om deze controle en handhaving ook efficiënt te kunnen uitvoeren.
Om de gegevensoverdracht in het kader van het preventiedecreet mogelijk te maken moet het lokale bestuur een protocol afsluiten met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
In de nieuwsbrief van het Crisiscentrum van de Vlaamse overheid van 8 januari 2021 wordt uitdrukkelijk vermeld dat het belangrijk is om de functionaris voor gegevensbescherming (FG) te betrekken bij het opstellen van het protocolakkoord – dit volgt uit een decretale vereiste (art. 8, §1, derde lid E-govdecreet 18 juli 2008).. In de laatste paragraaf van de considerans van het protocol (blz. 3 punt G) dient de datum van het advies van de functionaris voor gegevensbescherming met betrekking tot het ontwerp van dit protocol opgenomen te worden.
Het protocol werd uitgewerkt door het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) in samenwerking met VVSG, e-Gov, Agentschap Binnenlands Bestuur, en enkele DPO’s van Vlaamse steden.
Elke gemeente dient dit protocol af te sluiten om de volgende gegevens te bekomen van het AZG in het kader van de quarantainehandhaving.
- Naam en voornaam
- Quarantaine-plaats (adres)
- Quarantaine-periode
Wie kan deze gegevens verkrijgen:
- De burgemeester
- De diensten die belast worden met de controle op en handhaving van de maatregel (waaronder de lokale politiezone en de lokale bron- en contacttracing)
- De beleidsadviseur veiligheid en noodplanning
Al de ontvangers van deze gegevens hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend (of dienen er nog een te ondertekenen), waarin hen wordt gewezen dat zij gehouden zijn aan het beroepsgeheim. Het OCMW krijgt deze gegevens dus niet! Indien een gemeente dit toch wenst moet de gemeente eerst een toelating vragen aan AZG en vervolgens een protocol opstellen tussen gemeente en OCMW.
Op 11 januari 2021 gaf de Data Protection Officer (Monique Proost - Welzijsnzorg Kempen) een voorwaardelijk positief advies aan het voorliggende protocol.
Het protocol voldoet volgens ons aan de minimale inhoudelijke vereisten zoals opgelegd door art. 8, §1, tweede lid E-Govdecreet 18 juli 2008.
Wij verlenen POSITIEF advies op versie v.1 202010108 van het protocol, mits het volgen van de voorwaarden die opgesomd zijn in het protocol en met volgende aandachtspunten:
o Opslag en eventuele doorgifte van de gegevens moet op een beveiligde manier gebeuren, bij voorkeur versleuteld zodat de leesbaarheid voor onbevoegden uitgesloten wordt
o Strikte melding van eventuele gegevenslekken op gemeentelijk niveau aan de eigen DPO.
Deze gegevens mogen enkel gebruikt worden met het oog op de controle op en handhaving van quarantainehandhaving. Deze gegevens mogen NIET gedeeld worden met de eerstelijnszone, niet voor contacttracing, bronopsporing en voor het nemen van bijkomende maatregelen).
De gemeenteraad neemt kennis van de samenwerkingsovereenkomst en protocol met Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent gegevensuitwisseling handhaving en sanctionering COVID-19.
Door Streekplatform Kempen is een Kempenpact2030 opgemaakt met als doelstelling om te bouwen aan een streekvisie op sociaaleconomisch vlak. Streekplatform Kempen vraagt aan de stad Geel om als lokaal bestuur dit pact te onderschrijven.
Stad Geel is als gemeente lid zijn van de vzw Streekplatform Kempen. Een vzw die op 11 april 2016 opgericht werd met volgende missie: “De Kempense lokale besturen, provincie Antwerpen, politieke partijen, sociale partners en regionale stakeholders verbinden zich met het Streekplatform Kempen in een actiegericht netwerk dat de sociaaleconomische streekontwikkeling versterkt. Het nieuwe samenwerkingsverband is actief in het arrondissement Turnhout, inclusief Heist-op-den-Berg en Nijlen. Het doel is om met één stem de Kempen te versterken.”
Het Kempenpact2030 beantwoordt aan de doelstelling “opbouwen van een streekvisie op sociaaleconomisch vlak” zoals opgenomen in de oprichtingsakte van de vzw Streekplatform Kempen.
Aan de opmaak van het Kempenpact2030 ging een ruime sociaaleconomische analyse, co-creatie en een participatieproces vooraf waarover we als stad Geel geïnformeerd werden en waaraan ook wij konden deelnemen.
We kunnen als stad Geel de ambities die staan opgenomen in het Kempenpact2030 onderschrijven. We kunnen als stad Geel een inspanningsverbintenis aangaan om deze doelstellingen mee te helpen realiseren via het eigen meerjarenplan van de stad Geel. De doelstellingen die in het Kempenpact2030 staan opgenomen zijn ambitieus. In de komende periode wil stad Geel verder nagaan op welke manier we deze ambitie kunnen alligneren met het eigen meerjarenbeleidsplan van de stad Geel.
Als gemeente willen we sterk inzetten op sterke partnerschappen in de regio om samen ambitieuze projecten aan te vatten zodat we onze gemeenschappelijke ambities kunnen waarmaken in 2030. Door in dialoog te gaan met Streekplatform Kempen wil de stad nader bekijken op welke structurele manier de informatiedoorstroming snel en efficiënt kan gebeuren en op welke manier een maximale betrokkenheid van Geel in deze ontwikkelingen kan worden gegarandeerd.
De gemeenteraad is bevoegd op basis van decreet lokaal bestuur.
Principieel besluit. Zie gunstig advies.
De gemeenteraad van Geel gaat een inspanningsverbintenis aan om de doelstellingen die zijn opgenomen in het Kempenpact2030 na te streven. In de komende periode gaan we na op welke manier we de ambities die in het Kempenpact2030 zijn opgenomen kunnen alligneren op de eigen beleidsdoelstellingen uit het meerjarenplan 2020-2025 van Geel. In dialoog met Streekplatform Kempen streven we naar een goede uitwisseling van informatie en een grote betrokkenheid van Geel bij de verdere concretisering van de ambities uit het Kempenpact2030.
De Vzw DOKO (Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs) fungeert als opdrachtencentrale voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken. Deze overeenkomst loopt van 1 juni 2019 tot 1 juni 2020 ( 1 jaar +1 + 1+ 1), een looptijd van 1 jaar met mogelijk drie keer een verlenging van 1 jaar die voor de eerste keer verlengd is tot 1 juni 2021. De raamovereenkomst omvat laptops, werkstations, beeldschermen en ook nog een meer uitgebreide catalogus. Naast de bedongen prijzen krijgen schoolbesturen ook nog een extra volumekorting op het jaarlijks omzetcijfer. De prijs en de andere voorwaarden zoals vb. 4 jaar garantie onsite next business day op laptops, gratis opleidingen, ... zijn zeer voordelig. De aangeboden producten zijn zeer geschikt voor het gebruik in de scholen.
Hierbij volgende prijzen en voorwaarden:
Laptops 4 jaar next business day on site garantie
Type 1 | Lenovo ThinkPad L14 Ryzen 3 4300u | 414,43 EUR incl. BTW |
Type 2 | Lenovo ThinkPad L14 Ryzen 3 Pro 4450u | 450,73 EUR incl. BTW |
Type 3 | Lenovo ThinkPad L15 Ryzen 3 4300u | 424,17 EUR incl. BTW |
Type 4 | Lenovo ThinkPad L15 Ryzen 3 Pro 4450u | 483,70 EUR incl. BTW |
Type 5 | Lenovo ThinkPad E15 AMD Ryzen 7 4700u | 763,87 EUR incl. BTW |
Opties:
Meerprijs windows 10 pro licentie (+ 54,45 EUR incl. BTW voor type 1,2,3,4 en 95,59 EUR incl. BTW voor type 5).
Extra 8 Gb RAM (+ 78,65 EUR incl. BTW)
Voor Type 5 Upgrade naar 16 GB 59 EUR
USB muis (+6,05 EUR incl. BTW)
Sleeve/hoes Case logic: (+18,15 EUR incl. BTW)
1 extra laptop gratis per aankoop van 100 laptops
Werkstations 5 jaar next business day on site garantie
Type 1 | Lenovo Thinkcentre M725s Intel Pentium G5420 | 265,28 EUR incl. BTW |
Type 2 | Lenovo Thinkcentre M725s AMD Ryzen 3 Pro 3200G | 307,10 EUR incl. BTW |
Type 3 | Lenovo Thinkcentre M725s AMD Ryzen 5 Pro 3600 | 507,04 EUR incl. BTW |
Type 4 | Lenovo Thinkcentre M720Q Intel Pentium G5420T 3.2 Ghz | 265,28 EUR incl. BTW |
Opties:
Toetsenbord: +12,1 Eur incl. BTW
Muis: +6,05 Eur incl. BTW
8 GB extra RAM: +71,39 incl. BTW
512 GB SSD in plaats van 256 GB SSD: +84,7 EUR incl. BTW
1 TB 7200 RPM bijkomende HDD: +71,39 EUR incl. BTW
Beeldschermen 4 jaar SWAP garantie
Type 1 en 2 | Lenovo Thinkvision T22i-10 Full HD 21,5" | 118,92 EUR incl. BTW |
Type 3 | Lenovo Thinkvision T24i-10 Full HD 23,8" | 153,91 EUR incl. BTW |
Extra volumekorting per schoolbestuur/vzw op jaarlijks omzetcijfer excl. BTW
50.001 - 100.000 euro | 5,00 % |
100.001 - 150.000 euro | 7,00 % |
150.001 - 200.000 euro | 10,00 % |
200.001 - 350.000 euro | 10,50 % |
350.001 euro en hoger | 11,00 % |
Per aankoopschijf van 3000 EUR excl. BTW wordt er één dag kosteloze training aangeboden in trainingscentrum te Lokeren.
Prijzen herstellingen buiten garantie
De prijslijst excl. BTW voor herstellingen buiten garantie is te vinden als bijlage.
Webcatalogus
Alle prijzen van de catalogus (meer dan 20000 producten), zijn terug te vinden op de webshop Academic Shop - Doko (doko-signpost.be.
Via deze webshop zal je (na inschrijving op deze raamovereenkomst) ook de bestellingen kunnen plaatsen.
De webcatalogus omvat diverse ICT-materialen en kan ook aangevuld worden met bijkomende producten.
Loyaliteitsprogramma voor personeelsleden
Personeelsleden van de deelnemende schoolbesturen kunnen ook jaarlijks 1 toestel voor thuisgebruik aankopen aan de prijzen en voorwaarden van deze raamovereenkomst. Ook kan personeel genieten van dezelfde jarenlange on site garantie.
In de stedelijke basisscholen en academies worden voornamelijk laptops zeer intensief gebruikt, zowel door personeelsleden als door de leerlingen. De steeds verdere digitalisering in het onderwijs, kwam het afgelopen jaar nog in een extra stroomversnelling. Kwaliteitsvol ICT-materiaal is vandaag de dag niet enkel onontbeerlijk in de klassen, maar ook vanop afstand moeten er steeds meer onderwijsactiviteiten kunnen worden uitgevoerd. De nood aan voldoende laptops, enerzijds voor het personeel en anderzijds voor uitleen aan eventuele maatschappelijk kwetsbare leerlingen, zal alleen maar stijgen.
De schatting is daarom dat we voor ca. 30000 euro (excl. BTW) per jaar zullen afnemen via deze raamovereenkomst.
Deze raamovereenkomst biedt de mogelijkheid om laptops aan te kopen aan zeer sterke condities:
Deze laatste voorwaarde is een extra doorslaggevend argument om in te stappen in deze raamovereenkomst. Bij de meest recente reorganisatie van het Geelse stedelijk onderwijs werd ervoor gekozen om de ICT-ondersteuning vanuit de dienst stedelijk onderwijs af te bouwen. Waar in het verleden vanuit de dienst een voltijdse ICT-coördinator de scholen en academies ondersteunde, is dit vandaag nog slechts 1/5e. De vierjarige ondersteuning op locatie, die deze overeenkomst voor laptops biedt, kan dit voor een stuk opvangen.
Het gevraagde mandaat vermeldt geen verplichting om via de raamovereenkomst aan te kopen.
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen, diensten en concessies;
Gelet op het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017;
Gelet op het bestek nr. DOKO-2019-SDW01 van vzw DOKO;
Gelet op de aankondiging van de opdracht d.d. 14 maart 2019 van vzw DOKO;
Gelet op het proces-verbaal van de opening van de offertes d.d. 23 april 2019 van vzw DOKO;
Gelet op het gunningsverslag van 3 mei 2019 van vzw DOKO.
De gemeenteraad keurt de instap bij de raamovereenkomst van vzw DOKO voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken, gegund aan de firma Signpost België bvba - Wolfsakker 5A - 9160 Lokeren, goed. Dit vanaf het moment van goedkeuring tot en met 1 juni 2023. Het bijgevoegde mandaat wordt ondertekend door het schoolbestuur.
't Origineel Geel werd in 2009 opgestart en is in haar 10 jarig bestaan uitgegroeid tot een vaste waarde in Geel waar de ontwikkeling van een intercultureel lokaal middenveld vorm krijgt. In de eerste jaren werd de samenwerking vervat door een overeenkomst tussen de vzw Huis van Dialoog, de stad Geel en de provincie Antwerpen (die ook een opstartsubsidie verschafte).
De werking van 't Origineel werd van bij de start ondersteund door de stad Geel (in eerste instantie door de diversiteitsconsulente, later door de dienst gelijke kansen). In het meerjarenplan 2012 - 2019 werden werkingsmiddelen voor 't Origineel ingeschreven op het werkingsbudget van de dienst gelijke kansen.
Uit een evaluatie van de werking van 't Origineel in 2019 door de raad van bestuur van vzw Huis van Dialoog en de dienst gelijke kansen bleek dit voor geen van beide de meest ideale situatie. De samenwerkingsovereenkomst die nu voor ligt, biedt terug een formeel kader die meer zekerheid biedt voor de betrokken partijen. Maar vooral responsabiliseert ze de betrokken verenigingen van 't Origineel tot een doordachte gezamenlijke besluitvorming, rekening houdend met de beschikbare middelen.
De vzw Huis van Dialoog bestaat uit twee huizen van dialoog: Villa Mesconlanza in Turnhout en 't Origineel in Geel. Deze huizen hebben een grote mate van autonomie in het maken van inhoudelijke keuzes. Het bestuur van de vzw Huis van Dialoog waakt enkel over het respecteren van de statutair voorziende doelstellingen van de vzw (zie art. 2 samenwerkingsovereenkomst) en het bewaken van de gezondheid van de vzw op lange termijn.
Binnen dat kader worden de inhoudelijke beslissingen van de respectievelijke huizen van dialoog zo maximaal mogelijk gedelegeerd aan de bewonersvergaderingen waarin de betrokken verenigingen vertegenwoordigd zijn. Zij dienen zo maximaal mogelijk inhoudelijke, financiële en organisatorische beslissingen te nemen bij instemming.
De samenwerkingsovereenkomst stad Geel en vzw Huis van Dialoog omtrent de organisatie van 't Origineel is terug te vinden in bijlage.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst stad Geel en vzw Huis van Dialoog omtrent de organisatie van 't Origineel, goed.
Binnen de lokale besturen van de ELZ Zuiderkempen is er overleg gebeurd met elkaar, met onze lokale coördinatoren en met het COVID-19 team van de ELZ. Er wordt geopteerd om de nodige beslissingen te nemen om in te zetten op optie 1. Het lokaal bestuur van Geel heeft eerder al de noodzakelijke inlichtingenfiche in verband met deze keuze bezorgd aan het agentschap.
Opdat ons lokaal bestuur zou kunnen beschikken over deze Vlaamse middelen, is het noodzakelijk om de voorliggende samenwerkingsovereenkomst met alle bijlagen te ondertekenen vanuit ons lokaal bestuur.
De door Vlaanderen opgelegde timing maakte het noodzakelijk dat het college van burgemeester en schepenen eerder al de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen bij hoogdringendheid goedkeurde. Aan de gemeenteraad wordt bekrachtiging van deze goedkeuring gevraagd.
De Vlaamse regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van COVID-19 in te dijken. De zorgraden met hun netwerk kregen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Eind oktober en begin november namen de lokale besturen van de eerstelijnszone (ELZ) Zuiderkempen daarom al de beslissing om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de zorgraad van de ELZ. Daardoor kon deze laatste beschikken over een subsidie waarmee o.a. een halftijdse coördinator gedurende zes maanden wordt ingeschakeld om de lokale huisbezoekers/bellers te ondersteunen.
In een nieuw besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 in verband met de regeling voor bronopsporing en lokaal contactonderzoek, worden nu de lokale besturen zelf opgeroepen om initiatief te nemen en daarmee complementair aan hetgeen de zorgraad doet, in te zetten op (optie 1) sensibilisering, preventie, bronopsporing of (optie 2 = volledig optie 1 + bijkomend) contactonderzoek. Er is geen verplichting, maar een keuze voor één van beide opties, is wel voorzien van bijkomende financiering, dit keer niet voor de zorgraad, maar voor het lokaal bestuur of, indien men daarvoor kiest, een vereniging van lokale besturen.
Voor de zes gemeenten van onze ELZ komt dit eigenlijk neer op het verder zetten en versterken van de huidige werking, aangezien we reeds eigen personeel inzetten in ons ELZ-call centrum. Onze bellers/huisbezoekers zitten als het ware op zowel de stoel van de ELZ, als die van het lokaal bestuur zelf.
De voorwaarden voor het bekomen van deze subsidie zijn de volgende:
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.
De gemeenteraad neemt kennis van de opgemaakte samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de daarbij horende bijlagen voor optie 1 en bekrachtigt de eerdere goedkeuring hiervan door het college van burgemeester en schepenen.
Op 1 mei 2020 lanceerde ESF de oproep 490 Outreach & activering II. De doelstelling van deze ESF oproep is om in Vlaanderen en Brussel outreachende & geïntegreerde acties op te zetten voor inactieve arbeidsreserves die mits bijkomende ondersteuning potentieel inzetbaar zouden kunnen gemaakt worden op de arbeidsmarkt en voor wie het bestaande aanbod geen (voldoende) duurzame oplossing biedt. Deze projecten dragen bij aan het algemeen verbeteren van de dienstverlening en de toegankelijkheid ervan. Op deze manier trachten projecten een antwoord te bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarktkrapte. Promotoren mogen zelf een methodiek voorstellen voor zowel het projectonderdeel dat zich richt op de vindplaatsgerichte activiteiten als met betrekking tot geïntegreerde trajecten om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het is de bedoeling om maatwerk te bieden. Projectvoorstellen moesten bij ESF worden ingediend voor de deadline van 31/08/2020. Definitieve beslissing over de toekenning van het project werd genomen door het managementcomité ESF op 24/11/2020. De looptijd van de goedgekeurde projecten is van 01/12/2020 t.e.m. 31/12/2022. De financieringsstructuur van de projecten ziet er als volgt uit: - maximaal 40% ESF; - maximaal 40% Vlaams cofinancieringsfonds; - minimaal 20% andere cofinanciering. De promotor is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de 20% andere cofinanciering.
Door in te tekenen op deze oproep kunnen personeelskosten voor medewerkers die activiteiten uitvoeren binnen het project gesubsidieerd worden. In deze oproep wordt er gewerkt met een standaarduurtarief voor elke medewerker en een forfait van 40% voor alle andere kosten. Tot de forfait van 40% behoren alle overige kosten zoals bv. boekhouding, deelnemerskosten zoals vervoersbewijzen, werkingskosten, huur van zalen. Het forfait wordt op de totale kost van het intern personeel toegepast. Deze forfaitaire kosten moeten niet bewezen worden aan de Afdeling ESF.
Op 1 januari 2018 trad de wetgeving rond wijk-werken in voege. Voor de organisatie van wijk-werken in de regio Zuiderkempen werd de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen opgericht. Een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Geel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout en Westerlo. De dagelijkse taken binnen wijk-werken wordt binnen deze regio opgenomen door 3 wijk-werkbemiddelaars, aangesteld door VDAB.
Wijk-werken is een tewerkstellingsmaatregel om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te versterken. Dit door het aanbod van relevante werkervaring, het aanscherpen van hun arbeidsattitudes en door middel van competentieversterking. Na meer dan 2 jaar praktijkervaring stellen we, als organisator, vast dat wijk-werken niet beantwoord aan de nood van de doelgroep. We willen de maatregel in de toekomst gebruiken als een verbindingsstuk binnen een totaal activeringstraject en wijk-werken hanteren als zeer laagdrempelig instrument. De rol die de wijk-werkbemiddelaar binnen het traject momenteel kan opnemen is te beperkend voor de kwetsbare doelgroep. Eén van de grootste knelpunten binnen wijk-werken is dat er niet voorzien is in voldoende begeleiding. Vooral OCMW’ s zijn daardoor niet geneigd om gebruik te maken van deze tewerkstellingsmaatregel. Ook vanuit VDAB zien we binnen onze regio dat de toeleidingen naar wijk-werken maar minimaal verlopen. Via de ESF oproep 490 Outreach & activering II willen we de extra ondersteuning die nodig is om de kwetsbare doelgroep te kunnen activeren mogelijk maken. Extra ondersteuning met de duidelijke klemtoon op het versterken van competenties en het aanscherpen van arbeidsattitudes. Op deze manier maken we binnen onze regio wijk-werken tot een volwaardig voortraject om aansluitend een traject op maat van elke individu uit te werken. Het bied ons de mogelijkheid om binnen wijk-werken meer succesverhalen te realiseren dan in de huidige setting het geval is.
De subsidie wordt aangewend om enerzijds 2 voltijdse projectmedewerkers wijk-werkondersteuner aan te werven. Hiervoor voorzien we een aanwerving op C-niveau voor de looptijd van het project binnen de sociale dienst van lokaal bestuur Geel. De wijk-werkondersteuners gaan via intensieve, individuele begeleiding drempelverlagend met de doelgroep aan de slag. Daarnaast zullen deze ondersteuners ook extra kunnen inzetten op bekendmaking en werving. Op deze manier creëren we ruimte om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via wijk-werken te activeren maar ook om extra gebruikers aan te trekken binnen het wijk-werksysteem.
Anderzijds zal de vormingsmedewerker van Stad Geel binnen dit project collectieve vormingen aanbieden op maat van wijk-werkers waarbij aandacht besteed wordt aan arbeidsmarktgerelateerde thema's gedurende de volledige projectduur.
Over de totale looptijd van het project (24 maanden) schatten we 40 personen een kwalitatieve begeleiding binnen wijk-werken te kunnen aanbieden. Waarvan 15 in jaar 1 en 25 in jaar 2. We trachten een doorstroom van 25% naar TWE/ opleidingen/ tewerkstelling te realiseren. Dit betekent concreet dat 10 van de 40 begeleide personen onmiddellijk kunnen doorstromen naar NEC, SEC, opleiding of een ander aangepast traject zoals TWE na het einde van wijk-werken.
Het volledige projectvoorstel kan je vinden in bijlage van dit besluit.
Op 17/08/2020 gaf het college van Burgemeester en schepenen een positief advies om een projectvoorstel in te dienen binnen deze oproep bij ESF voor de deadline 31/08/2020. Ondertussen werd ons projectvoorstel binnen ESF goedgekeurd en kunnen we overgaan tot de opstart en de uitvoering van het project.
De gemeenteraad keurt de uitvoering van het project "Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken" binnen ESF oproep 490 voor de looptijd van 1/12/2020 tot 31/12/2022 goed en verleent in uitvoering hiervan haar goedkeuring aan de aanwerving van 2 voltijdse projectmedewerkers wijk-werkondersteuner voor de looptijd van het project. .
Vlaamse Codex RO
Op 2 september 2019 heeft de Gemeenteraad van Geel de vernieuwde samenstelling van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) voor de periode 2019-2024 goedgekeurd. Doordat Thomas More heeft aangegeven dat Joke Haemhouts niet langer effectief lid namens onderwijs kan zijn, moet de samenstelling van de commissie worden gewijzigd.
Voorgesteld wordt om de volgende wijzigingen in de samenstelling van de GECORO door te voeren:
De gemeenteraad stelt Toon Claes aan als effectief lid namens onderwijs in de GECORO.
De stedelijke basisschool Larum is bereid om de schoolsite zo snel als kan ter beschikking te stellen aan Chiro Larum, als de maatregelen die momenteel lopen terug versoepeld worden.
Deze overeenkomst geeft de mogelijkheid om nu en in de toekomst, volgens noodzaak van maatregelen COVID-19, gebruik te kunnen maken van locaties van de school en volgens de geldende wettelijke maatregelen.
Er zijn momenteel geen vragen vanuit socio-culturele verenigingen of sportverenigingen. Zij hebben tevens geen baat bij een lokaal van een school, zelfs geen turnzaal. Als zij opzoek zijn naar ruimtes, gaat dit meestal over grotere oppervlakten. Sportverenigingen betalen echter momenteel wel een vergoeding voor het gebruik van extra ruimten.
De dienst jeugd ijvert ervoor om het gebruik kosteloos toe te staan. Jeugdverenigingen zijn één van onze meest toegankelijke vormen van vrijetijdsbeleving. Lidgelden en deelnamekosten voor activiteiten liggen bij deze verenigingen zéér laag. Middelen voor hun werking halen ze vooral uit geldactiviteiten en evenementen die ze organiseren, iets wat de laatste maanden niet van toepassing is. Hun werking staat momenteel sterk onder druk, zowel financieel als organisatorisch. Het ter beschikking stellen van ruimtes binnen onze stedelijke scholen kan deze belasting voor een stuk wegnemen. Het terug opstarten van de werking, zal voor onze verenigingen een huzarenstuk worden. Zeker vanaf dat +12-jarigen ook opnieuw mogen aansluiten. We merken een grote creativiteit en flexibiliteit bij de leiding. Al maanden zetten zij zich voor 100% in voor onze kinderen en jongeren, zonder morren, zonder zagen, … De ondersteuning die hier wordt voorgesteld, is op maat voor verenigingen die zelf geen andere oplossing vinden. Als kindvriendelijke stad ziet de dienst jeugd het als onze taak om onze verenigingen door deze moeilijke periode te loodsen en ondersteuning te bieden waar mogelijk. Indien er wordt gekozen om de lokalen betalend aan te bieden (via het retributiereglement op stedelijke lokalen), vreest de dienst jeugd dat deze verenigingen hun aanbod-werking gaan annuleren. Concreet zorgt dit voor nog minder kansen tot vrijetijdsbeleving voor onze kinderen en jongeren, iets waar zij nu echt nood aan hebben.
Om de gelijkheid tussen de verschillende verenigingen te behouden stelt de sectormanager vrije tijd voor om het gebruik tijdens de COVID-19 maatregelen, gratis toe te kennen aan verenigingen voor de werking van -12-jarigen. Voor de werking van +12-jarigen zullen de stedelijke scholen ruimten ter beschikking kunnen stellen aan het huidige retributietarief.
Uiteraard moet de school ook steeds akkoord zijn, maar dat is zo bij elke vorm van gebruik/verhuur.
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vrijdag 30 oktober 2020 in het Overlegcomité beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown. De strengere regels zijn nodig om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen. De maatregelen gelden vanaf maandag 2 november, initieel tot en met zondag 13 december maar steeds verlengd tot het Overlegcomité er anders over beslist.
Volgende zaken werden bepaald in kader van de jeugdwerking:
De dienst jeugd ontving in de loop van de maanden september/oktober verschillende vragen naar zowel binnen- als buitenlocaties voor jeugdverenigingen.
De huidige lokalen en terreinen van de jeugdbewegingen zijn dikwijls te klein om voldoende afstand te kunnen garanderen.
Dienst jeugd ging daarom gesprekken aan met de stedelijke scholen, met de vraag om na de schooluren de speelplaats en enkele lokalen ter beschikking te stellen voor de werking van de jeugdverenigingen. De scholen toonden hiervoor begrip en waren akkoord om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met de desbetreffende jeugdverenigingen, voor zolang er beperkende maatregelen gelden, dewelke de goede werking van de jeugdvereniging in het gedrang brengen. Uiteraard kan de terbeschikkingstelling van de lokalen pas plaatsvinden van zodra de overheid dit toelaat.
De stad zal aan de desbetreffende jeugdvereniging een pakket van poetsmateriaal en ontsmettingsproducten bezorgen. Het is aan de jeugdvereniging om de desbetreffende schoolsite ordelijk, schoongemaakt en ontsmet achter te laten, kortom gebruik als goede huisvader, rekening houdende met de maatregelen inzake COVD-19. De dienst jeugd voert in de beginfase controle uit op deze maatregelen. Van zodra de werking vlot verloopt, is de dienst jeugd tussenpersoon tussen de jeugdvereniging en de stedelijke school. De stad staat dus niet in voor de schoonmaak, dit is aan de jeugdvereniging zelf.
Ongeacht de bovenvermelde maatregelen wordt in elke overeenkomst opgenomen dat alle wettelijke maatregelen gerespecteerd moeten worden. Als er andere COVID-19 maatregelen genomen worden, zal hieraan ook telkens voldaan moeten worden.
Deze overeenkomsten kunnen dus enkel afgesloten worden met respect voor de geldende coronamaatregelen voor de jeugdactiviteiten en wanneer de overheid dit toelaat.
De gemeenteraad keurt de model-gebruiksovereenkomst voor schoollokalen tussen de Geelse verenigingen (werking -12-jarigen) en de Geelse stedelijke scholen goed, deze kan slechts in voege treden wanneer de huidige wetgeving inzake de Coronamaatregelen dit toelaat.
De definitieve plannen zijn ondertussen goedgekeurd en de werken zullen starten in januari 2021. In bijgevoegde PowerPoint een overzicht van het reeds afgelegde traject en de geplande aanpassingen aan het bestaande gebouw en de plannen van de nieuwbouw.
Het directiecomité AGB Sport verleent in zitting van 30 april 2020 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Bouw nieuwe sporthal nabij Axion via design en built” aan Samenwerkingverband Archiles Architecten – Zwart & Jansma Architecten – Vanhout.pro tegen het nagerekende offertebedrag van € 8.446.578,56 excl btw (btw aftrekbaar).
De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2018-053.
Directiecomité AGB Sport verleent in zitting van 14 juli 2020 goedkeuring aan verrekening 1 voor een bedrag in meer van € 102.376,75 excl btw (btw aftrekbaar).
Directiecomité AGB Sport verleent in zitting van 29 oktober 2020 goedkeuring aan verrekening 2 voor een bedrag in meer van € 97.735,71 excl btw (btw aftrekbaar).
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van de bouw van een nieuwe sporthal nabij Axion via design en built.
De gemeenteraad heeft de exclusieve bevoegdheid om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De ligging en breedte van de gemeentewegen wordt vastgelegd in rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De stad Geel plant weg- en rioleringswerken langsheen Groenstraat – Rauwelkoven. Omwille van de verouderde infrastructuur en de aanleg van de fietsostrade wordt er een herinrichting voorzien te Rauwelkoven / Groenstraat - tussen Groenhuis en R14 - de rijweg wordt vernieuwd, er komt een gescheiden rioleringsstelsel en er wordt een voetpad aangelegd.
Het project is gelegen te Geel, met name Rauwelkoven – Groenstraat, tussen de op-/afrit van de R14 en Groenhuis. De projectzone vormt een ontbrekende schakel binnen het project fietsostrade ‘Herentals - Balen’. Het project omvat de heraanleg van de bestaande wegenis en bijkomende aanleg van de fietsostrade aan de zuidzijde van de straat. Voor de benodigde ruimte dienen er innames van de desbetreffende percelen te gebeuren. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat - Rauwelkoven en Groenstraat - Groenhuis. Samen met de heraanleg van de wegenis wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.
Onder de heraanleg van de weg wordt verstaan:
- vernieuwen rijwegverharding
- aanleg voetpad (tussen Groenhuis en Rauwelkoven)
- aanleg fietsostrade
- vernieuwen openbare verlichting
- ondergronds brengen van kabels door nutsmaatschappijen
- aanleg gescheiden rioleringsstelsel.
De tracékeuze van de fietsostrade werd in 2011 afgerond. Het doel van een fietsostrade is om een snelle (functionele) verbinding te realiseren waarbij liefst zo weinig oversteekbewegingen voorkomen. Ze ligt bij voorkeur in een aparte bedding en waar dit niet mogelijk is, volgt ze bestaande wegen die als fietsstraat of autoluwe wegen worden ingericht. Destijds werd er gekozen om voor Rauwelkoven, Groenstraat en Groenhuis de bestaande wegenis te gebruiken en hierop fietsuggestiestroken aan te brengen. In de loop der jaren zijn er echter wijzigingen aangebracht. In Groenhuis is een ontwerp gemaakt met een dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde en via EFRO subsidies is een tunnel onder de R14 gerealiseerd. Het lijkt logisch om deze 2 delen van de fietsostrade met elkaar te verbinden d.m.v. een volwaardige aanleg langs de spoorweg. De getelde verkeersintensiteiten rechtvaardigen de keuze voor een aparte fietsostrade. Een fietsstraat zou niet realistisch zijn aangezien het aandeel fietsers t.o.v. gemotoriseerd verkeer veel lager is. In een fietsstraat moeten fietsers de belangrijkste gebruikers zijn en is de auto te gast. Dit is niet het geval voor Groenstraat die toch een belangrijke ontsluiting vormt voor de hele wijk Holven.
Het huidige snelheidsregime bedraagt 50 km/u en een versmalling van het wegbeeld zal bijdragen tot de leesbaarheid van de weg waardoor de opgelegde snelheid beter zal gerespecteerd worden.
Bij de herinrichting van de weg zullen zowel het kruispunt Groenstraat – Groenhuis als het kruispunt aan de spooroverweg verhoogd uitgevoerd worden. Dit betekent dat de snelheid daar beperkt is tot 30 km/u, wat de veiligheid zal garanderen.
In zitting van 2 april 2020 besliste de gemeenteraad reeds eerder tot voorlopige goedkeuring van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven. Dit voorlopig vastgesteld rooilijnplan werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 18 mei 2020 tot 18 juni 2020. Omdat het ontwerp van het rooilijnplan niet binnen de 60 dagen na einde openbaar onderzoek definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad, is het ontwerp van het rooilijnplan vervallen en diende de procedure hernomen te worden vanaf de voorlopige vaststelling. Er werd gebruikt gemaakt van de mogelijkheid tot samenlopende procedure met de onteigeningsprocedure, zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. Omdat de rooilijnprocedure hernomen diende te worden wegens niet tijdige definitieve vaststelling van het rooilijnplan, werd ook de onteigeningsprocedure hernomen vanaf het voorlopig onteigeningsbesluit. Aan het project werd inhoudelijk niets gewijzigd. Bij hernieuwing van de procedure keurde de gemeenteraad op 30 september 2020 het voorlopige rooilijnplan goed.
In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de desbetreffende, getroffen percelen te gebeuren aangezien de huidige beschikbare rooilijnbreedte het niet toelaat om de wegenis herin te richten. Voor deze innames wordt een onteigeningsbesluit met projectnota en onteigeningsplan opgemaakt. Dit wordt goedgekeurd door de gemeenteraad volgens de procedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat-Rauwelkoven en Groenstraat-Groenhuis.
Een gedeelte van het tracé waarop het rooilijnplan betrekking heeft, betreft een deel van buurtweg nr. 55 volgens de Atlas van de Buurtwegen. Overeenkomstig het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 behouden de algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de Buurtwegenwet hun verordende kracht tot ze worden vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van dit decreet. De buurtwegen worden voor de toepassing van het decreet geacht een gemeenteweg te zijn. Voorliggend rooilijnplan betreft dus ook de aanpassing van een gedeelte van het tracé van de vroegere buurtweg nr. 55, nu geacht gemeenteweg te zijn.
Het project beoogt een aanpassing (verbreding) en verbetering van de bestaande weginfrastructuur en aanhorigheden, zowel voor het autoverkeer (o.a. vernieuwen van de rijwegverharding), maar vooral ook voor fietsers en voetgangers. Fietsers krijgen met de fietsostrade een comfortabel en veilig traject om zich lokaal en bovenlokaal te verplaatsen. Voetgangers krijgen een nieuw voetpad aan de noordzijde van Groenstraat, tussen Rauwelkoven en Groenhuis, zodat op een veilige manier een verbinding kan gemaakt worden tussen Groenhuis/Astor, het 2de deel van Groenstraat en de trage verbinding naar het sportpark.
Het project heeft aldus tot doel om de bestaande gemeentewegen te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de behoeften van de zachte mobiliteit (fietsers en voetgangers). Het project draagt zeker bij tot uitbouw van een veilig wegennet op stedelijk niveau en een netwerk van trage wegen, dat zowel recreatief als functioneel kan gebruikt worden.
Het project dient zo spoedig mogelijk uitgevoerd te worden aangezien het de ontbrekende schakel vormt in de ganse fietsostrade 'Herentals-Balen'.
Samenloop
Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan voor Groenstraat-Rauwelkoven overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteert de stad om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 tot en met 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. Concreet betekent dit dat een geïntegreerd openbaar onderzoek werd gevoerd over het voorlopig vastgestelde rooilijnplan en het voorlopige onteigeningsbesluit, m.i.v. een onteigeningsplan en projectnota.
Openbaar onderzoek
De stad Geel organiseerde een samenlopend openbaar onderzoek dat liep van 9 november 2020 tot en met 8 december 2020, conform de bepalingen in het decreet gemeentewegen d.d. 3 mei 2019 alsook de bepalingen opgenomen in de artikelen 31 tot en met 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet.
Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopige rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven, d.d. 11/10/2019, opgemaakt door Landmetersburo GCV ter inzage op het stadhuis en op de website van de stad Geel.
Tijdens dit openbaar onderzoek werden er 3 schriftelijke bezwaren ingediend.
De ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren werden allen ontmoet en behandeld. Ze werden aangetekend beantwoord, weerlegd en verworpen. Voor de gemotiveerde weerlegging van de ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren kan worden teruggevallen op de antwoorden en replieken zoals deze zijn weergegeven in het verslag van het openbaar onderzoek.
Het verslag van het openbaar onderzoek houdende de behandeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens het openbaar onderzoek kan bijgevolg uitdrukkelijk worden bevestigd en definitief goedgekeurd en zal worden toegevoegd als bijlage bij onderhavig besluit en maakt hier integraal deel van uit.
Adviezen
Er werden geen adviezen verleend door de deputatie van de provincie.
Gelet op het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 en op het uitvoeringsbesluit van 27 oktober 2017.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41.
Gelet op het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven, opgemaakt door Landmetersburo GCV, d.d. 11 oktober 2019. Er zijn aan het definitief vast te stellen rooilijnplan geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017.
De stad Geel plant weg- en rioleringswerken langsheen Groenstraat – Rauwelkoven. Omwille van de verouderde infrastructuur en de aanleg van de fietsostrade wordt er een herinrichting voorzien te Rauwelkoven / Groenstraat - tussen Groenhuis en R14- de rijweg wordt vernieuwd, er komt een gescheiden rioleringsstelsel en er wordt een voetpad aangelegd.
Het project is gelegen te Geel, met name Rauwelkoven – Groenstraat, tussen de op-/afrit van de R14 en Groenhuis. De projectzone vormt een ontbrekende schakel binnen het project fietsostrade ‘Herentals - Balen’. Het project omvat de heraanleg van de bestaande wegenis en bijkomende aanleg van de fietsostrade aan de zuidzijde van de straat. Voor de benodigde ruimte dienen er innames van de desbetreffende percelen te gebeuren. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat - Rauwelkoven en Groenstraat - Groenhuis. Samen met de heraanleg van de wegenis wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.
Onder de heraanleg van de weg wordt verstaan:
- vernieuwen rijwegverharding
- aanleg voetpad (tussen Groenhuis en Rauwelkoven)
- aanleg fietsostrade
- vernieuwen openbare verlichting
- ondergronds brengen van kabels door nutsmaatschappijen
- aanleg gescheiden rioleringsstelsel.
De tracékeuze van de fietsostrade werd in 2011 afgerond. Het doel van een fietsostrade is om een snelle (functionele) verbinding te realiseren waarbij liefst zo weinig mogelijk oversteekbewegingen voorkomen. Ze ligt bij voorkeur in een aparte bedding en waar dit niet mogelijk is, volgt ze bestaande wegen die als fietsstraat of autoluwe wegen worden ingericht. Destijds werd er gekozen om voor Rauwelkoven, Groenstraat en Groenhuis de bestaande wegenis te gebruiken en hierop fietsuggestiestroken aan te brengen. In de loop der jaren zijn er echter wijzigingen aangebracht. In Groenhuis is een ontwerp gemaakt met een dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde en via EFRO subsidies is een tunnel onder de R14 gerealiseerd. Het lijkt logisch om deze 2 delen van de fietsostrade met elkaar te verbinden d.m.v. een volwaardige aanleg langs de spoorweg. De getelde verkeersintensiteiten rechtvaardigen de keuze voor een aparte fietsostrade. Een fietsstraat zou niet realistisch zijn aangezien het aandeel fietsers t.o.v. gemotoriseerd verkeer veel lager is. In een fietsstraat moeten fietsers de belangrijkste gebruikers zijn en is de auto te gast. Dit is niet het geval voor Groenstraat die toch een belangrijke ontsluiting vormt voor de hele wijk Holven.
Het huidige snelheidsregime bedraagt 50 km/u en een versmalling van het wegbeeld zal bijdragen tot de leesbaarheid van de weg waardoor de opgelegde snelheid beter zal gerespecteerd worden.
Bij de herinrichting van de weg zullen zowel het kruispunt Groenstraat – Groenhuis als het kruispunt aan de spooroverweg verhoogd uitgevoerd worden. Dit betekent dat de snelheid daar beperkt is tot 30 km/u, wat de veiligheid zal garanderen.
Het project dient zo spoedig mogelijk uitgevoerd te worden aangezien het project de ontbrekende schakel is in het ganse fietsostradetraject ‘Herentals – Balen’.
Het onteigeningsplan werd opgemaakt door Studiebureau Tractebel-Engie, d.d. 13/11/2019. In totaal gaat het over 30 innemingen verspreid over Groenstraat – Rauwelkoven, met in totaal 1 678 m² aan bovengrondse innemingen.
Tot 2012 beschikte de stad Geel over een verhaalbelasting voor aanleg van stoepen en wegen. In diverse steden en gemeenten blijkt dit nog steeds in gebruik. De verhaalbelasting legt aan inwoners van een nieuwe straat of nieuwe stoep of rioleringswerken een jaarlijkse belasting op die meestal berekend wordt door de totale kostprijs van de werken te verdelen over de aangelanden. De stad Geel legt geen verhaalbelasting meer op. Dit wordt echter gecompenseerd door een deappreciatie van de prijs toe te passen indien stroken grond aangekocht worden voor het aanleggen van voet- en fietspaden of rioleringsprojecten die geen invloed hebben op de huidige of toekomstige bouwmogelijkheden op de percelen. Deze manier van werken wordt al verschillende jaren toegepast in ruil voor het niet toepassen van de verhaalbelasting. Indien de verwerking via gerechtelijke weg dient bekomen te worden, zal de verhaalbelasting op verwerving van de beddinggrond van de openbare weg van toepassing zijn.
In zitting van 2 april 2020 besliste de gemeenteraad reeds tot goedkeuring van het voorlopige onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan en projectnota m.b.t. Groenstraat-Rauwelkoven. Dit voorlopige onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan en projectnota, werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 18 mei 2020 tot 18 juni 2020. Er werd gebruikt gemaakt van de mogelijkheid tot samenlopende procedure met de rooilijnprocedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. Omdat de rooilijnprocedure hernomen diende te worden wegens niet tijdige definitieve vaststelling van het rooilijnplan, werd ook de onteigeningsprocedure hernomen vanaf het voorlopig onteigeningsbesluit. Aan het project werd inhoudelijk niets gewijzigd. Bij hernieuwing van de procedure keurde de gemeenteraad op 30 september 2020 het voorlopige onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan en projectnota m.b.t. Groenstraat-Rauwelkoven goed.
De beperkte, beschikbare rooilijnbreedte laat het in Groenstraat niet toe om wegenis, fietspaden en voetpaden te voorzien zonder innemingen. Dit heeft als gevolg dat er innames nodig zijn om het nieuwe wegprofiel te kunnen realiseren.
Landmeter Paul Heyns, Kollegestraat 29, 2440 Geel, werd gelast met het opmaken van een schatting inzake de innemingen en het opmaken van een plaatsbeschrijving en bepalen van de opstallen.
Te onteigenen onroerende goederen en/of zakelijke rechten
Gelegen te Geel:
Innemingen |
Percelen |
Te verwerven opp. |
Inneming 1 |
E391W |
3 m² |
Inneming 2 |
E391X |
43 m² |
Inneming 3 |
E394G |
149 m² |
Inneming 4 |
E394H |
83 m² |
Inneming 5 |
E394K |
27 m² |
Inneming 6 |
E394L |
23 m² |
Inneming 7 |
E397F |
40 m² |
Inneming 8 |
E397G |
34 m² |
Inneming 9 |
E402M |
37 m² |
Inneming 10 |
E402N |
29 m² |
Inneming 11 |
E403L |
39 m² |
Inneming 12 |
E403M |
34 m² |
Inneming 13 |
E403N |
31 m² |
Inneming 14 |
E404H |
31 m² |
Inneming 15 |
E404L |
20 m² |
Inneming 16 |
E405E |
23 m² |
Inneming 17 |
E405F |
18 m² |
Inneming 18 |
E405G |
28 m² |
Inneming 19 |
E405H |
15 m² |
Inneming 20 |
E406G |
20 m² |
Inneming 21 |
E406H |
14 m² |
Inneming 22 |
E407D |
9 m² |
Inneming 23 |
E407C |
9 m² |
Inneming 24 |
E406F |
9 m² |
Inneming 25 |
E407E |
22 m² |
Inneming 26 |
E408B |
9 m² |
Inneming 27 |
G476D |
28 m² |
Inneming 28 |
E394M |
397 m² |
Inneming 29 |
E397H |
204 m² |
Inneming 30 |
G449/2A |
250 m² |
Onteigenende instantie
De stad Geel treedt op als onteigenende instantie. De stad beschikt over de bevoegdheid om te onteigenen op basis van artikel 6,1° van het Vlaams Onteigeningsdecreet.
Specifieke rechtsgrond of habilitatie tot onteigening
Overeenkomstig artikel 27 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen kan elke verwerving van onroerende goederen vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg en de realisatie van rooilijnplannen, door onteigening tot stand gebracht worden.
In functie van de geplande wegenis- en rioleringswerken, gecombineerd met de aanleg voor een gedeelte van het fietsostradetraject ‘Herentals-Balen’, is een rooilijnplan opgemaakt voor Groenstraat – Rauwelkoven. Deze bestaande gemeentewegen zijn immers onvoldoende breed om de geplande aanpassingen en herinrichting te realiseren. Een verbreding (wijziging) van de wegen is aldus noodzakelijk. Een rooilijnplan wordt opgemaakt voor de wijziging, meer bepaald verbreding, van de gemeentewegen Groenstraat – Rauwelkoven. Verwerving van de gronden binnen de nieuwe rooilijn is noodzakelijk om de bestaande wegen te verbreden en het beoogde project te realiseren.
Onteigeningsdoel van algemeen nut en noodzaak
Het openbaar nut en de noodzaak van de onteigening zijn verantwoord om volgende redenen;
Het algemeen nut:
De onteigening zal gebeuren ter realisatie van het rooilijnplan Groenstraat – Rauwelkoven. Artikel 27 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat elke verwerving van onroerende goederen, vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsen van gemeentewegen en de realisatie van rooilijnplannen, door onteigening tot stand gebracht kan worden. Deze onteigeningen worden uitgevoerd conform de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017.
De te onteigenen gronden zullen aangewend worden voor de herinrichting en aanpassing van de bestaande gemeentewegen Groenstraat – Rauwelkoven, meer bepaald het vernieuwen van de rijwegverharding, het aanleggen van een voetpad, het vernieuwen van de openbare verlichting, het ondergronds brengen van nutsleidingen, het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel. Ook wordt een ontbrekende schakel van de fietsostrade ‘Herentals – Balen’ gerealiseerd.
De gronden zullen dus deel gaan uitmaken van de heringerichte en aangepaste gemeentewegen Groenstraat en Rauwelkoven en van de fietsostrade en zullen aldus zeker een publieke bestemming en een bestemming van algemeen nut krijgen. Gemeenten staan in voor het realiseren van veilige en goed onderhouden wegen. Door de aanleg van een voetpad en een fietsostrade wordt aan deze doelstelling zeker tegemoet gekomen. Het vernieuwen van de rijwegverharding en van de openbare verlichting en het ondergronds brengen van nutsleidingen draagt bij aan de doelstelling van een goed onderhouden weg.
Door de aanleg van voetpaden in een stedelijke omgeving wordt duurzaam verplaatsen aangemoedigd. De aanwezigheid van het sportcomplex ‘De Leunen’, de zorgsite ‘Astor’ en de aanwezigheid van voetpaden in aanliggende straten, zorgt ervoor dat de aanwezigheid van een voetpad in dit project een absolute meerwaarde betekent om functies met elkaar te verbinden.
De aanleg van fietsostrades is Vlaams beleid dat werd verankerd in onder meer het Mobiliteitsdecreet. Dit decreet voorziet subsidies voor de aanleg van deze fietsostrade.
De fileproblematiek in Vlaanderen kan niet meer alleen opgelost worden door de aanleg van nieuwe autowegeninfrastructuur en door investeringen in meer en beter openbaar vervoer. Fietsostrades bieden een snel en comfortabel alternatief voor woon-werkverkeer. De geplande fietsostrade is in het Gemeentelijk Ruimtelijk structuurplan opgenomen als een hoofdroute van het Bovenlokaal functioneel Fietsroutenetwerk. De aanleg van volwaardige, comfortabele en veilige fietspaden langsheen de spoorlijn worden daarbij als noodzakelijk geacht. Om de trein als alternatieve vervoerswijze aantrekkelijker te maken, wordt immers voorgesteld om niet enkel de frequentie van de treinverbindingen richting Mol en Herentals te verhogen tot een halfuurfrequentie, maar ook de loop- en fietsroutes van/naar het station te verbeteren.
De verkeersproblematiek heeft een impact op de algemene levenskwaliteit en leefbaarheid in Vlaanderen en al zijn regio’s. Ondanks de relatief kleine afstanden zijn regio’s onbereikbaar binnen aanvaardbare reistijden. De capaciteit op het dichte wegennet is onvoldoende om aan de huidige vervoersvraag met de wagen te voldoen. Het openbaar vervoersaanbod in de randregio’s van het metropolitaan kerngebied is minder uitgebouwd dan in de kernsteden en hun regio’s. Een beperkter aanbod met een lage frequentie kan mensen niet overtuigen om zich te verplaatsen met het openbaar vervoer. Het promoten en faciliteren van de fiets als volwaardig vervoersmiddel past volledig in de klimaatdoelstellingen die Vlaanderen, de provincie Antwerpen en de lokale overheden formuleerden in hun klimaatplannen. Het bevorderen van fietsverkeer leidt bovendien tot een vermindering van de uitstoot van fijn stof. Investeringen in fietsinfrastructuur zijn minder duur dan investeringen in wegeninfrastructuur en hebben bovendien een groot terugverdieneffect op lange termijn.
De grote vervoersvraag met de wagen verhoogt het ongevalsrisico voor iedereen die zich met de wagen verplaatst. De belangrijkste doodsoorzaak bij de categorie 18- tot 25-jarigen is het gemotoriseerd verkeer. Met alle inspanningen rond sensibilisatie en investeringen in een vergevingsgezind wegennet slaagt men er in Vlaanderen niet in om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Fietsostrades geven fietsers een eigen ruimte met aangepaste infrastructuur zoals tunnels en bruggen zodat de kruisingen met een hoog ongevalsrisico vermeden kunnen worden.
Fietsen is bovendien een vorm van actieve mobiliteit met grote baten op het gebied van gezondheid. Onderzoek toont aan dat de fietsende pendelaar minder ziek is, minder gevoelig is voor stress-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals depressie en burn-out. Onderzoek van Vito toonde aan dat elke in fietsostrades geïnvesteerde euro zich 2 tot 14 keer terugverdient in gezondheid. Enerzijds door het voorkomen van vroegtijdig overlijden en anderzijds door het toevoegen van gezonde levensjaren.
Fietsers blijken ook de lokale economie een boost te geven. Een fietsende klant richt zich vooral tot de winkels in de buurt en dit meerdere malen per week.
Het bevorderen van het fietsverkeer en de realisatie het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutennetwerk (BFF); meer bepaald de fietsostrade/hoofdroute langs spoorlijn 15 die een rechtstreekse, conflictarme, directe verbinding maakt tussen Geel en Mol en verder richting Herentals enerzijds en richting Balen anderzijds.
Het BFF werd in juni 2001 goedgekeurd door de Vlaamse regering en is opgenomen in het richtinggevende gedeelte van het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen bij de herziening in 2011. Deze herziening werd goedgekeurd door de provincieraad op 27 januari 2011 en door de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening op 4 mei 2011.
De selectie van de fietsostrade als hoofdroute en noodzaak van de realisatie werd ook verankerd in de mobiliteitsplannen van onze stad, conform verklaard op respectievelijk 15 december 2011.
De hoofdroute langs spoorlijn 15 is een van de routes met de hoogste potenties aan gebruikers gezien:
- de aanwezigheid van talrijke scholen en arbeidsplaatsen in Herentals, Olen, Geel en Mol;
- Het ontbreken van volwaardige, veilige, rechtlijnige en comfortabele fietspaden tussen bovenvermelde centra.
De route zal bij uitstek een alternatief kunnen bieden voor een vlotte mobiliteit en betere leefbaarheid voor de omgeving.
De noodzaak:
Gedeelte langs de spoorweg
Door de aanleg van de fietsostrade langs de spoorlijn moet de huidige wegenis van Groenstraat (en Rauwelkoven) opschuiven naar het noorden en zijn innemingen noodzakelijk:
- de oplossing voorgesteld voor de wegenis omvat het versmallen van de rijbaan tot 5,50 m. Aan weerszijden wordt een overrijdbare kantstrook van 0,30 m geplaatst. De totale beschikbare rijbaanbreedte bedraagt dan 6,10 m.
- In bestaande toestand is de weg in de projectzone 6,50 m breed. In Rauwelkoven en een gedeelte van de Groenstraat is hiernaast een groenzone gelegen tussen de weg en het spoor. Deze groenzone heeft een breedte van +/- 7,40 m in Rauwelkoven en +/- 5,00 m in de Groenstraat.
- Wat betreft de aanleg van de fietsostrade zijn volgende eisen van kracht: de afstand tussen de buitenste spoorlijn en de afsluiting langs het fietspad dient vastgelegd te worden conform de eisen van Infrabel. Er wordt een minimale afstand van 3,50 m vooropgesteld. De fietsostrade zelf is ook 3,5 m breed. Dit samen (7 m + nodige bufferstroken) past niet in de beschikbare groenzone in Groenstraat. Daarom zal er binnen de Groenstraat overgegaan worden op innames om de benodigde ruimte te verkrijgen en de rijbaan te kunnen verschuiven.
- Samen met de wegenis dienen ook de nutsleidingen verplaatst te worden. Voor deze nutsleidingen is een bermbreedte van min 1,5 m nodig om deze niet onder de wegenis of op privédomein te leggen. Hierdoor zijn dus ook onteigeningen nodig.
- Tegelijkertijd kan er gebruik gemaakt worden van deze strook voor nutsleidingen om een voetpad in kleinschalig materiaal te voorzien aan de noordzijde van Groenstraat. Deze noodzaak is er langs Groenstraat om de verbinding te maken tussen Groenhuis/Astor, 2de deel Groenstaat en de trage verbinding naar het sportpark. Langs Rauwelkoven is deze noodzaak voor een voetpad er niet aangezien er geen verdere verbindingen kunnen gemaakt worden.
Gedeelte tussen bocht Groenstraat en Groenhuis
In de zone tussen de bocht in de Groenstraat en het kruispunt met Groenhuis is de spoorlijn niet meer aanwezig. De beschikbare openbare ruimte is echter wel beperkt door de bebouwing aan weerszijden van de weg. In deze zone is in bestaande toestand aan weerszijden een voetpad aanwezig. Om ook in deze zone aan het voorgestelde profiel te voldoen dient ook hier overgegaan te worden tot innames. Daarnaast verdwijnt het voetpad aan de zuidoostzijde van de weg en wordt het voetpad aan de overzijde ook opgeschoven richting de bebouwing.
Onteigeningsplan
Betreft onteigeningsplan ‘Rauwelkoven’, opgemaakt door Tractebel-Engie onder projectnummer Geel3033 met als datum 13/11/2019, bevat de omtrek van de te onteigenenen goederen, de kadastrale gegevens van de goederen, de lijst met namen van de te onteigenenen eigenaars en de onteigenende instantie. Het plan is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Projectnota
Voor het project werd een projectnota opgemaakt overeenkomstig artikel 12 van het Vlaams onteigeningsdecreet. Deze nota is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Samenloop
Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan voor Groenstraat – Rauwelkoven overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteert de gemeente om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 t.e.m. 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet.
Het openbaar onderzoek over de voorgenomen onteigening werd geïntegreerd in het openbaar onderzoek over het rooilijnplan.
Openbaar onderzoek
De stad Geel organiseerde een samenlopend openbaar onderzoek dat liep van 9 november 2020 tot en met 8 december 2020. Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopig onteigeningsbesluit samen met het onteigeningsplan, het rooilijnplan (plannummer: IN20100, d.d. 11/10/2019, opgemaakt door Landmetersburo GCV) en de projectnota ter inzage op het stadhuis en op de website van de stad Geel.
Tijdens het openbaar onderzoek werden er 3 bezwaren ingediend en geen formele verzoeken tot zelfrealisatie.
De ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren werden allen ontmoet en behandeld. Ze werden aangetekend beantwoord, weerlegd en verworpen.
Voor de gemotiveerde weerlegging van de ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren kan worden teruggevallen op de antwoorden en replieken zoals deze zijn weergegeven in het verslag van het openbaar onderzoek.
Het verslag van het openbaar onderzoek houdende de behandeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens het openbaar onderzoek, kan bijgevolg uitdrukkelijk worden bevestigd en definitief goedgekeurd en zal worden toegevoegd als bijlage bij onderhavig besluit en maakt hier integraal deel van uit.
Onderhandelingen
De Stad Geel machtigt IOK voor het voeren van minnelijke onderhandelingen met al de te onteigenen partijen. Indien er minnelijk niet tot een akkoord kan gekomen worden tussen de stad en de te onteigenen partij zal de gerechtelijke procedure opgestart worden.
Conclusie
Uit al het bovenstaande blijkt dat de onteigening aldus noodzakelijk is en het algemeen belang dient. Het onteigeningsdoel kan niet worden gerealiseerd indien niet alle innemingen in volle eigendom verworven zijn.
Bijgevolg dient het onteigeningsbesluit, samen met:
- het onteigeningsplan, Geel3033, 'Rauwelkoven', d.d. 13/11/2019, opgemaakt door Tractebel-Engie,
- de projectnota,
- het verslag van het openbaar onderzoek,
definitief te worden goedgekeurd en definitief te worden vastgesteld door de gemeenteraad.
Gelet op het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 en op het uitvoeringsbesluit van 27 oktober 2017.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41.
Gelet op het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het onteigeningsbesluit Groenstraat-Rauwelkoven, evenals de volgende bijlagen die integraal deel uitmaken van het onteigeningsbesluit:
- het onteigeningsplan d.d. 13/11/2019, opgemaakt door Tractebel-Engie, onder nummer Geel3033 met naam 'Rauwelkoven',
- de projectnota,
- het verslag van het openbaar onderzoek, met de desbetreffende bezwaarschriften,
wordt definitief goedgekeurd en definitief vastgesteld door de gemeenteraad.
Het algemeen nut vordert de inbezitneming van de onderstaande onroerende goederen, gelegen op het grondgebied van de stad Geel:
Innemingen |
Percelen |
Te verwerven opp. |
Inneming 1 |
E391W |
3 m² |
Inneming 2 |
E391X |
43 m² |
Inneming 3 |
E394G |
149 m² |
Inneming 4 |
E394H |
83 m² |
Inneming 5 |
E394K |
27 m² |
Inneming 6 |
E394L |
23 m² |
Inneming 7 |
E397F |
40 m² |
Inneming 8 |
E397G |
34 m² |
Inneming 9 |
E402M |
37 m² |
Inneming 10 |
E402N |
29 m² |
Inneming 11 |
E403L |
39 m² |
Inneming 12 |
E403M |
34 m² |
Inneming 13 |
E403N |
31 m² |
Inneming 14 |
E404H |
31 m² |
Inneming 15 |
E404L |
20 m² |
Inneming 16 |
E405E |
23 m² |
Inneming 17 |
E405F |
18 m² |
Inneming 18 |
E405G |
28 m² |
Inneming 19 |
E405H |
15 m² |
Inneming 20 |
E406G |
20 m² |
Inneming 21 |
E406H |
14 m² |
Inneming 22 |
E407D |
9 m² |
Inneming 23 |
E407C |
9 m² |
Inneming 24 |
E406F |
9 m² |
Inneming 25 |
E407E |
22 m² |
Inneming 26 |
E408B |
9 m² |
Inneming 27 |
G476D |
28 m² |
Inneming 28 |
E394M |
397 m² |
Inneming 29 |
E397H |
204 m² |
Inneming 30 |
G449/2A |
250 m² |
Het definitief onteigeningsbesluit zal samen met haar bijlagen binnen de 15 werkdagen per beveiligde zending worden overgemaakt aan de te onteigenen partijen.
Een uittreksel van het definitief onteigeningsbesluit zal worden bekend gemaakt op de website van de stad Geel en in het Belgisch Staatsblad.
De middelen van het noodfonds voor Socio-Culturele, Jeugd en Sportverenigingen gingen enkel naar erkende verenigingen. De parochiezalen, die ter beschikking staan van het lokale verenigingsleven en die door Corona ook grote financiële klappen kregen, vallen hier dus buiten gezien zij niet aangesloten zijn bij een stedelijke adviesraad.
Dit subsidiereglement zorgt ervoor dat er toch een tegemoetkoming komt voor de parochie- en ontmoetingszalen in Geel.
De parochie- en ontmoetingszalen hebben door de corona-crisis en het wegvallen van de activiteiten geen inkomsten gekregen. Hun vaste kosten lopen echter door waardoor zij het financieel zwaar hebben.
Omdat zij vaak tegen een redelijk laag tarief lokalen ter beschikking stellen in de deeldorpen voor de werking van de lokale verenigingen wil het stadsbestuur deze parochie- en ontmoetingszalen ook financieel ondersteunen. Op die manier zullen zij de goedkope(re) tarieven voor verenigingen kunnen blijven handhaven en verzekeren we ook het bestaan van deze zalen wat belangrijk is voor de werking van de verenigingen.
Onder de voorwaarden die het reglement bepaalt, geeft het stadsbestuur een éénmalige subsidie van 5.000 euro per parochie- of ontmoetingszaal.
KB van 14 november 1983.
De gemeenteraad keurt het reglement in bijlage goed.
*Er heerst vooral chaos in de verkeersituaties van de schoolomgeving van Holven in de Kapelstraat zowel voor voetganger/fietser en automobilist. Hoe kan stad Geel hier samen met de buurt / school tot een verkeersveiligere en duidelijkere oplossing komen? Wanneer staat deze aanpak van schoolomgeving op de planning?
*Het dubbele richtingsfietspad Kapelstraat/Groenstraat stopt aan de Nachtegalenstraat . En dan als fietser op de weg rijden? Kan dit fietspad niet worden doorgetrokken tot aan de fietsostrade? Indien de huidige situatie blijft zou je juist in de bocht met Groenhuis moeten oversteken naar de fietsostrade. Veilig? Duidelijke signalisatie?
*De gravel/dolomietstrook tussen Groenhuis en Lindenhof naast de Astor toren wordt dit niet geasfalteerd? Wat zijn de vooruitzichten?
*Wanneer staat de heraanleg van Groenhuis op de planning?
Vanaf maart wordt de ‘uitbreiding’ van de blauwe pmd-zak een feit. De groene zakken hebben dan geen nut en functie meer, hun inhoud mag voortaan gewoon in de blauwe. Heel wat mensen hebben echter nog een voorraad. Om daaraan tegemoet te komen, besloot IOK-Afval dat de groene zakken nog tot eind juni aangeboden mogen worden.
Maar er worden vandaag – minder dan een maand voor de overschakeling - nog rollen met groene zakken verkocht. Goed voor wie nu nog zonder valt! Daardoor worden er evenwel extra groene-zakkenstocks gevormd, die eind juni zeker niet allemaal opgebruikt zullen zijn.
Met de prijs van zo’n zak (0,25 euro voor een groen exemplaar) betaalt men tegelijk ook de milieuheffing voor het afval dat erin gaat. Heel wat mensen betalen nu dus de heffing voor plasticafval dat ze vanaf 1 juli enkel kunnen aanbieden als ze er nóg eens een heffing voor betalen (ook 0,25 euro per blauw exemplaar).
Die dubbele heffing is niet fair en allicht zelfs niet wettelijk. Ze is gelukkig vermijdbaar en dat kan op twee manieren:
Deelt het stadsbestuur deze logica en is het bereid deze regeling bij IOK-Afval te bepleiten?
De Vlaamse regering wil tegen 1 januari 2023 alle sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) samenvoegen tot één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Van de lokale besturen wordt verwacht dat zij de regie in handen nemen van het lokale woonbeleid en tegen 31 oktober 2021 een voorstel van werkingsgebied indienen.
Wij zijn bezorgd dat deze hervorming heel veel tijd en energie zal kosten ten nadele van de kerntaak, namelijk zoveel mogelijk sociale woningen voorzien.
Graag een antwoord op volgende vragen:
In de academie voor beeldende kunsten kan je kiezen voor een zg. vertraagd traject. Dan mag je één keer per week les volgen en loopt je traject over 10 jaar, in plaats van 5. Sinds we coronagewijs in code rood leven, mag elke leerling aan de (Geelse) academie nu ook maar één keer per week les volgen. Toch blijft het traject ‘maar’ over 5 jaar lopen. Feitelijk zit elke leerling nu in een vertraagd traject, maar het privilege om ook later af te studeren, hebben ze niet. Dat klopt niet.
In mei vorig jaar circuleerde er een oproep vanuit DKO-middens om het schooljaar, waarvan de laatste maanden sterk door de eerste Covid-19-golf overhoop waren gezet, over twee jaar te spreiden. Deze oproep werd mee ondertekend door drie leerkrachten van de Geelse academie en de directeur.
Het huidige schooljaar is helaas niet onder een beter gesternte gestart. Is het - ten goede van de studenten én de leerkrachten - niet beter om het lopende schooljaar alsnog over twee jaar te spreiden?
Vrijdag 8 januari kon het stadspersoneel genieten van het online nieuwjaarsfeest van stad Geel. Daarvoor werd een pretpakket voorzien zodat iedereen thuis iets lekkers kon consumeren. Een blikje jupiler, 2 blikjes pepsi cola, een brikje fruitsap, een flesje wijn en 3 zakjes Croky chips. Dat is lekker en het gebaar wordt zeker geapprecieerd, maar het strookt niet met de ambities van het meerjarenplan van de stad. Een gemiste kans. Daarom heb ik volgende vragen:
Uit de voordrachtakte d.d. 27 januari 2021, opgesteld en getekend overeenkomstig de bepalingen van artikel 19 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, blijkt de voordracht van Mathias van Braband als kandidaat-lid van de politieraad.
De gemeenteraad verklaart Mathias Van Braband verkozen als effectief lid van de politieraad.
Gelet op de Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus;
Gelet op het Koninklijk Besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad;
Gelet op de Ministeriële Omzendbrief van 14 november 2012 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone;
In de zitting van de gemeenteraad van 7 januari 2019 is Alfons Bellinckx verkozen als effectief lid van de politieraad van de politiezone Geel Laakdal Meerhout.
Alfons Bellinckx heeft op 14 januari 2021 zijn ontslag meegedeeld aan de voorzitter van de gemeenteraad die hiervan kennisgeving heeft ontvangen.
Het ontslag van Alfons Bellinckx als gemeenteraadslid maakt van rechtswege een einde aan zijn mandaat als lid van de politieraad op grond van artikel 21 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
Er is in de voordrachtakte van Alfons Bellinckx geen opvolger aangeduid zodat een nieuw kandidaat-lid wordt voorgedragen in toepassing van artikel 19 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
De gemeenteraad verklaart Mathias Van Braband verkozen als effectief lid van de politieraad.
De coronamiserie zorgt ervoor dat we massaal de fiets zijn gaan gebruiken. Ook speed pedelecs. Wij vragen de stad om zich zo snel mogelijk aan te passen aan deze realiteit.
In de meeste straten in Geel waar enkelrichting van toepassing is en fietsers dubbele richting mogen rijden, zijn de borden niet aangepast voor speed pedelecs. Ook in andere situaties worden speed pedelecs soms uitgesloten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor woonerven en op bepaalde fietspaden.
Om de mobiliteitsproblemen aan te pakken en het fietsen te stimuleren lijkt het ons een goede zaak om de speed pedelecs op zo veel mogelijk plaatsen toe te laten waar ook gewone fietsers mogen rijden. En ja, uiteraard moeten zij zich in de zone 30, zoals op elke andere weg aan de snelheidsbeperking houden.
Deze aanpassing moet niet veel kosten, de meeste bestaande borden kunnen op eenvoudige wijze aangepast worden door er een P bij te kleven.
Onze vraag is dan ook om zo snel mogelijk een plan op te maken met alle aan te passen verkeersborden en daar waar mogelijk de speed pedelecs reglementair toe te laten. De enige vraag die rest is welk timing de stad daarvoor voorziet.Nu, spijtig genoeg, de besmettingen stijgen in de scholen, verwijst onze fractie naar onze reeds eerder gedane interpellaties in de gemeenteraad van 07-09-2020 en 09-11-2020.
N.a.v. onze vragen werd medegedeeld dat er bijkomende CO² meters zouden worden aangekocht.
Uit de notulen van het CBS van 02-11-2020 blijkt ook dat er 50 CO² meters zouden worden besteld. Deze meters zouden worden geplaatst op diverse locaties van de organisatie alsook in de scholen.
Ik ga er vanuit dat de CO² meters reeds allemaal in gebruik zijn.
Heeft elke klas thans een CO² meter ?
Wat is de ervaring ermee ?
Graag stand van zaken.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over groenafval.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over groenafval.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over het pretpakket.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over het pretpakket.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Noël Devos over Palmenmarkt.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Noël Devos over Palmenmarkt.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Myriam Smets over de communicatie van toekomstige activiteiten en evenementen.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Myriam Smets over de communicatie van toekomstige activiteiten en evenementen.