Terug
Gepubliceerd op 14/09/2021

2021_CBS_02426 - Omgevingsvergunning - bouwen van een carport/tuinberging langs Neerstraat 98A (202100377 SW) - Weigering

College van Burgemeester en Schepenen
ma 06/09/2021 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Ben Van Looveren; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_02426 - Omgevingsvergunning - bouwen van een carport/tuinberging langs Neerstraat 98A (202100377 SW) - Weigering 2021_CBS_02426 - Omgevingsvergunning - bouwen van een carport/tuinberging langs Neerstraat 98A (202100377 SW) - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021103707

Dossiernummer gemeente: 202100377

 

De gemeente Geel heeft op 14 juni 2021 een aanvraag ontvangen voor bouwen van een carport/tuinberging. De aanvraag werd op 13 juli 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

de heer Joris Michiels met als contactadres Neerstraat 98a te 2440 Geel en mevrouw Lara Haesendonckx met als contactadres Neerstraat 98A te 2440 Geel

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Neerstraat 98A

Kadastrale ligging: afdeling 5 sectie N nr. 550V

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

woongebied met landelijk karakter

de woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven;

agrarisch gebied

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP zonevreemde woningen goedgekeurd op 29 januari 2009 gelegen in overdruk zonevreemde woningen II

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Aangezien de woning niet zonevreemd is, is het RUP Zonevreemde woningen niet van toepassing.

De voorschriften van het gewestplan Herentals-Mol zijn van toepassing.

 

Overeenstemming met dit plan

Volgens het gewestplan is het perceel gelegen in 'woongebied met landelijk karakter'. Het perceel ligt niet binnen een goedgekeurde verkaveling of 'Plan van Aanleg'. Het RUP 'Zonevreemde woningen' is niet van toepassing.

Binnen de woongebieden met landelijk karakter dient het doorzicht vanop de straat richting de achterliggende agrarische gebieden gewaarborgd te blijven. Huidige aanvraag ontneemt, door het gesloten karakter van de bebouwing, dit zicht volledig.

Bijgevolg voldoet de aanvraag niet aan de planologische voorschriften.

Verordeningen

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Melding 202000592/OMV_2020160718 voor het bouwen van een carport ongegrond, niet rechtsgeldig op 07/12/2020.
  • Stedenbouwkundige vergunning (2017/00330) voor het bouwen van een vrijstaande ééngezinswoning - goedgekeurd op 16/10/2017.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag beoogt het plaatsen van een bijgebouw op 50 centimeter van de linker perceelsgrens, op een afstand van 2,50 meter achter de voorgevel en tegen de linker zijgevel. De constructie heeft een totale lengte van 14,50 meter. De maximale breedte bedraagt 6,69 meter. De hoogte bedraagt 2,80 meter.

Er wordt tevens een verharde oprit aangelegd vanaf de rooilijn tot aan het bijgebouw.

De woning is gelegen in een residentieel-landelijke omgeving, gekenmerkt door bebouwing in verschillende stijlen en volumes.

De inplanting op 50 centimeter van de perceelsgrens is niet wenselijk. De constructie dient op 3 mater afstand van de perceelsgrenzen te staan ofwel ertegen met akkoord van de buren.

Een tuinberging en overdekt tuinterras zijn niet wenselijk in de bouwvrije zijtuinstrook. De bouwvrije zijtuinstrook begint ter hoogte van de voorgevel en eindigt waar de zone voor hoofdbouw tevens eindigt. Deze afstand bedraagt 17 meter.

 

  1. Openbaar onderzoek

Er werd geen openbaar onderzoek georganiseerd.

 

  1. Adviezen

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 24-26 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25/04/2014 en de criteria van artikels 30-38 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Er dienden geen adviezen gevraagd te worden.

 

  1. Project-MER

Niet van toepassing.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Planologische toets

Volgens het gewestplan is het perceel gelegen in 'woongebied met landelijk karakter'. Het perceel ligt niet binnnen een goedgekeurde verkaveling of 'Plan van Aanleg'. Het RUP 'Zonevreemde woningen' is niet van toepassing.

Binnen de woongebieden met landelijk karakter dient het doorzicht vanop de straat richting de achterliggende agrarische gebieden gewaarborgd te blijven. Huidige aanvraag ontneemt, door het gesloten karakter van de bebouwing, dit zicht volledig.

Bijgevolg voldoet de aanvraag niet aan de planologische voorschriften.

Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de aanvraag gelegen is langs een voldoende uitgeruste openbare weg. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Watertoets

De aanvraag betreft aanleg/uitbreiding van verharding waarbij de nieuwe oppervlakte >40m² en valt dus onder de gemeentelijke / gewestelijke verordening hemelwater. Er wordt voor de bijkomende opvang van het regenwater een nieuwe hemelwaterput van 3000 liter geplaatst.

Mer-screening

De opmaak van een milieueffectenrapport is niet vereist.

Mobiliteit

De gevraagde werken hebben geen effect op de mobiliteit.

Toegankelijkheid

Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek waardoor niet voldaan dient te worden aan voorzieningen om de integrale toegankelijkheid te bereiken.

Scheidingsmuren

De aanvraag heeft geen betrekking op de oprichting, uitbreiding, afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De constructie wordt ingeplant op 50 centimeter van de perceelsgrens. Deze inplanting gaat in tegen de goede ruimtelijke ordening en is niet wenselijk.

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag beoogt het bouwen van een bijgebouw en het verharden van een oprit erheen. De inplanting van de constructie in de zijtuinstrook en op 50 centimeter van de perceelsgrens is niet wenselijk. Een afstand van 3 meter dient gewaarborgd te blijven of de inplanting dient tegen de perceelsgrens te gebeuren met het akkoord van de aanpalende eigenaar.

Binnen het woongebied met landelijk karakter dient het zicht vanop de straat naar de achterliggende agrarische gebieden gevrijwaard te worden. Het gesloten karakter van de constructie ontneemt dit zicht volledig.

De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en niet verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

Bespreking adviezen

Er werd geen advies gevraagd.

 

Conclusie

De aanvraag wordt ongunstig geadviseerd.

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgmeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren omwille van volgende redenen:

Binnen de woongebieden met landelijk karakter dient het doorzicht vanop de straat richting de achterliggende agrarische gebieden gewaarborgd te blijven. Huidige aanvraag ontneemt, door het gesloten karakter van de bebouwing, dit zicht volledig.


De inplanting op 50 centimeter van de perceelsgrens is niet wenselijk. De constructie dient op 3 meter afstand van de perceelsgrenzen te staan ofwel ertegen met akkoord van de buren.

Een tuinberging en overdekt tuinterras zijn niet wenselijk in de bouwvrije zijtuinstrook. De bouwvrije zijtuinstrook begint ter hoogte van de voorgevel en eindigt waar de zone voor hoofdbouw tevens eindigt. Deze afstand bedraagt 17 meter.