UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 18/03/2021
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2020162164
Dossiernummer gemeente: 202000598
De stad Geel heeft op 02/12/2020 een aanvraag Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor het herstel in de oorspronkelijke staat van het terreinprofiel van een landbouwterrein. De aanvraag werd op 03/12/2020 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Marcel Heylen
Larumsgoor 4, 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Houterveld te 2440 Geel
Kadastrale ligging: Afdeling 13374, sectie D, perceel154 en 153
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978
bestemming: agrarische gebieden
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 m en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
Overeenstemming met de plannen
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
De aanvraag betreft herstellen van het oorspronkelijke terreinprofiel van een landbouwterrein
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen.
In de nieuwe situatie wordt voorzien om het terreinprofiel te herstellen in oorspronkelijke staat.
Er wordt een gemiddelde reliëfwijziging voorzien van ca. 24 cm. De grootste reliëfwijziging vindt plaats op het kadastraal perceel 154, om een eerdere afgraving ongedaan te maken.
Er zal ook teelaarde van op perceel 153 afgegraven worden om te kunnen verspreiden over perceel
154. Hierdoor zal er ook op dit perceel wat extra grond moeten aangevoerd worden, zodat de twee
percelen in de toekomst als 1 terrein kunnen bewerkt en gebruikt worden. Van beide percelen zal
het terreinprofiel dus geoptimaliseerd worden.
De hoogste niveaus in het noorden van perceel 153 blijven behouden. Voor perceel 154 wordt bijna
het volledig perceel aangepakt om het herstel in oorspronkelijke staat te kunnen realiseren. De aanvraag voorziet in maatregelen om de afwatering van de percelen te garanderen. Er wordt rekening gehouden met de waterhuishouding. De aanvraag geeft aan dat de aanpalende grachten tijdens de uitvoering van de werkzaamheden geruimd worden. De nieuwe afwateringspijlen tonen aan dat het hemelwater zich niet langer zal concentreren op het terrein maar dat de geleidelijke helling van noord naar zuid wordt hersteld, waarbij ook de grachten in het oosten en het westen zullen kunnen aangesproken worden daar het terrein in deze snijlijn licht bolvormig wordt voorzien.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 22/12/2020 t.e.m. 20/01/2021. Er werden 9 bezwaren ingediend.
Op 03/12/2020 werd advies gevraagd aan agentschap voor natuur en bos - adviezen en vergunningen Antwerpen.
Op 03/12/2020 werd advies gevraagd aan departement landbouw en visserij (hoofdbestuur) - dept. landbouw en visserij, buitendienst Antwerpen.
Op 03/12/2020 werd advies gevraagd aan Geel - openbare werken en verkeer.
Niet van toepassing.
Planologische toets
De aanvraag is gelegen binnen binnen de gewestplanbestemming agrarisch gebied.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op te minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 m en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden (artikel 11 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
De aanvraag betreft het hernivelleren van percelen in functie van landbouwdoeleinden. De aanvraag is bijgevolg in overeenstemming met de planologische bestemming.
Wegenis
De aanvraag is gelegen langsheen de gemeenteweg Houterveld. De aanvraag voorziet niet in de aanleg van bijkomende wegen. Het voorwerp van de aanvraag heeft verder geen impact op de bestaande gemeenteweg Houterveld.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project voorziet niet in bijkomende verharding, ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Door de geplande werken zullen de depressies in de percelen opgehoogd worden. Hierbij worden ook aanwezige poelen gedempt. Deze poelen hebben een belangrijke functie in kader van infiltratie van hemelwater. De poelen verzamelen een deel van het hemelwater dat op de percelen terecht komt en bufferen dit gedurende de natte periodes en zorgen voor infiltratie. Naast de waterregulerende werking hebben poelen in het landschap ook een visuele functie. De veedrinkpoelen maken deel uit van een historisch landbouwlandschap. Deze veedrinkpoelen hebben steeds een bijzondere bijdrage geleverd aan de biodiversiteit in de omgeving van dergelijke waterlichamen.
Lokaal is de voorziene ophoging aanzienlijk. Door deze ingrepen zal er een zeker effect zijn op de waterhuishouding. Vanuit de dienst Openbare Werken en Verkeer van Stad Geel wordt hierbij het volgende aangegeven: 'Het gebied is redelijk nat, water kan er moeilijk weg. Het wegnemen van de laagte zuidwaarts zorgt voor extra belasting voor het watersysteem, deze wordt bij voorkeur bewaard of gecompenseerd. Het verwijderen van het bos zorgt ook voor bijkomende belasting van het watersysteem. De voorgestelde werken hebben een beperkte stijging van het overstromingsrisico tot gevolg. In te schatten is echter dat de impact op de omgeving beperkt blijft. De aanwezige grachten en waterlopen borgen de waterhuishouding in de omgeving.'
De ingreep is bijgevolg vanuit oogpunt van de goede waterhuishouding niet wenselijk.
Mer-screening
///
Natuurtoets
De aanvraag heeft als onderwerp: 'het herstel in oorspronkelijke staat van het terreinprofiel van een landbouwterrein in kader van verbeterd bodembeheer'. De aanvrager omschrijft de percelen als volgt : 'Het perceel in aanvraag betreft deels een grasland en deels een verwilderd terrein, op het gewestplan aangeduid als agrarisch gebied (bestemd voor landbouw in brede zin). Toestand van het perceel: deels grasland en deels verwilderd terrein met een erg onregelmatig terreinprofiel en verstoorde waterhuishouding, veroorzaakt door menselijk toedoen.'
De aanvraag spreekt enkel van het verwijderen van onkruid en wildgroei van struiken op het perceel. Na een terreinbezoek bleek dat de begroeiing op het perceel 154 eerder een bosstructuur omvatte.
Het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos werd dan ook gevraagd.
Het advies van Agentschap voor Natuur en Bos is ongunstig en geeft hiervoor volgende redenen:
Volgens het gewestplan is het perceel gelegen in een agrarisch gebied.
Volgens art. 90bis van het Bosdecreet (laatst gewijzigd bij decreet van 08/11/2014) kan ontbossing voor algemeen belang, of in woongebied of industriegebied, of gelegen in een goedgekeurde verkaveling, vergund worden mits compensatie. In alle andere gevallen dient voorafgaandelijk een individuele ontheffing van het ontbossingsverbod te worden verleend door de Vlaamse Regering.
Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt vast dat de vergunningsaanvraag in strijd is met de onderstaande bepalingen (direct werkende normen cfr. Vlaamse Codex):
Het Agentschap voor Natuur en Bos verleent een ongunstig advies. Gelet op artikel 4.3.3. VCRO kan de vergunningverlenende overheid de vergunning niet toekennen.
In dit advies wordt bevestigd dat het perceel 154 als een bosperceel beschouwd moet worden. De aanwezige begroeiing is ontstaan uit een spontane bebossing. Dit wordt ook aangegeven door de aanvrager in zijn communicatie met het Agentschap voor Natuur en Bos. Het verwijderen van dit bos kan enkel middels een conforme compensatie. Dit compensatiedossier werd door de aanvrager niet mee ingediend en werd na het ongunstig advies eveneens niet aangevuld.
Op basis van de biologische waarderingskaart wordt het perceel 154 als biologisch zeer waardevol omschreven. Uit de bezwaarschriften die ontvangen werden tijdens het openbaar onderzoek wordt dit gegeven nog verder onderschreven.
In de aanvraag wordt niet opgenomen welke maatregelen vereist zijn om het verlies aan natuurwaarden te compenseren. De aanvraag geeft daarenboven geen duidelijk beeld van de aanwezige biotopen en natuurwaarden op het perceel. Het valt niet uit te sluiten dat er vermijdbare schade ontstaat aan de aanwezige natuurwaarden. De natuurtoets in het dossier is niet correct en niet volledig.
Erfgoed-/archeologietoets
Er zijn geen erfgoedaspecten gekend voor de betroffen percelen. De aanvraag betreft het hernivelleren van de percelen. Dit betekent dat lokale depressies worden opgehoogd en het perceel geschikt gemaakt wordt voor landbouwtoepsssingen. De ingreep op de ondergrond is hierdoor beperkt.
De noodzaak tot het uitvoeren van archeologisch onderzoek werd door de aanvrager in het dossier correct afgetoetst.
Mobiliteit
De aanvraag omvat het hernivelleren van 2 percelen in functie van landbouwkundig gebruik. De impact op de mobiliteit is bijgevolg beperkt. Tijdens de werken zelf, kan er een verhoogde mobiliteit ontstaan door aanvoer van grond en door de terreinaanlegwerken. Als de grond in gebruik genomen wordt zal deze normaal landbouwverkeer aantrekken. Dit betekent bemesting van de akkers, grondbewerking, inzaaien en oogsten. Deze verkeersbewegingen zijn beperkt en hebben slechts beperkte impact op de mobiliteit in de omgeving.
Toegankelijkheidstoets
Niet van toepassing
Decreet grond- en pandenbeleid
Niet van toepassing
Scheidingsmuren
Niet van toepassing
Milieuaspecten
De aanvraag omvat enkel stedenbouwkundige handelingen. De impact op natuur en biodiversiteit wordt besproken onder het deel natuurtoets.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 22/12/2020 tot 20/01/2021.
Resultaat: er werden 9 bezwaren ingediend.
Het openbaar onderzoek wordt als volgt geëvalueerd:
De aanvraag valt onder toepassing van de gewone procedure. Een openbaar onderzoek is vereist. Het dossier werd in openbaar onderzoek gebracht van 22.12.2020 tem. 20.01.2021. Tijdens het openbaar onderzoek werden 9 bezwaarschriften ingediend.
Inhoud bezwaarschriften:
Bezwaarschrift 1
- Als fervent wandelaar en trageweg gebruiker kom ik meerdere malen per week langs genoemd project. Meerdere malen merk ik daar reeën op. De percelen hebben dus een FUNCTIE als herbergen van LEVEN. Ook het dichte, kleinere houtgewas zorgt in het voorjaar voor gezang van de nachtegaal! In relatie met het vochtige karakter komt er ook de blauwborst voor! Kortom: het is een belangrijke omgeving voor de BIODIVERSITEIT! De Vlaamse Gemeenschap zet volledig in op NATUUR: meer oppervlakte, biodiversitiet verhogen, verbindingsroutes creëren, ... Dit kunnen we niet naast ons neerleggen.
- In verband met de VERBINDINGSROUTES: Dit perceel functioneert perfect, samen met de kleinere perceeltjes in de bocht van de weg, als schakel in de verbinding met natuurgebied Houterveld (Natuur en Bos), Mosselgoren (Natuur en Bos) en Neerhelst (Natuurpunt). In westelijke richting gaat Houterveld ook aansluiting geven met dichtbij gelegen bosrelicten in Olen.
- De RELIEFverschillen zorgen voor vochtige plaatsen en moeras waar amfibiën (padden en andere) zich thuis voelen. Ook massa's insecten komen hier voor en zij zijn op hun beurt de start van allerlei VOEDSELKETENS. Zie hoger: de amfibiën maar ook insectenetende vogels!
- Niet te verwerpen: het effect van het perceel als breekpunt in de landbouwomgeving. De overheid, zowel Vlaanderen als provincie Antwerpen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, pushen het aanleggen van KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN. Wel dit perceel is er één: laat ons het behouden in plaats van het plat te gooien!
- de LANDBOUW: dit project gaat het rendement van de landbouw niet verbeteren, hoge kosten! Tegelijk gaat door het egaliseren de waterhuishouding wijzigen. Hierbij ontstaat het zoveelste MONOTONE landbouwlandschap waar geen verwondering te vinden is. En wat is de toegevoegde waarde voor de GEMEENSCHAP die toch de landbouw 'draagt'! Niks, alleen de landbouwer als persoon wordt beter (bezit)!
Mijn besluit: 5 punten als basis: de BIODIVERSITEIT, de functie als VERBINDINGSROUTE, plaats waar VOEDSELKETENS ontstaan en aanleiding geven tot VOEDSELWEBBEN en het niet te verwerpen EMOTIONELE argument (deze Covid19 periode bewijst dit) als breekpunt in het landschap waar wandelaars en fietsers hun gedachten mee verzetten door nieuwsgierig te zijn naar wat er is en wat er komt! Het in vraag stellen van de LANDBOUW zoals deze nu gangbaar is, is mijn vijfde punt.
Laat ons rationeel zijn: het behoud van deze percelen op basis van al deze punten komen meer mensen (de gemeenschap) en dieren ten goede dan het belang voor de landbouw!
Bezwaarschrift 2
Hierbij dien ik een bezwaar in om dit waardevol stuk natuur een andere bestemming te geven. Onze biodiversiteit gaat nog steeds achteruit en dient maximaal behouden te worden. Het betrokken stuk dient als rust-en slaapplaats voor diverse dieren zoals reeën en klein wild, is een vluchtweg voor vogels en klein wild wanneer er met landbouwmachines in de buurt wordt gewerkt. Padden hebben hier een paarplaats. Vogels zoals blouwborst, karekiet, nachtegaal gebruiken het stuk als broedgebied. Ik reken erop dat de lokale overheid dit nog kleine stukje natuur beschermt en het betrokken stuk in zijn huidige conditie laat.
Bezwaarschrift 3
- het vernietigen van kleine landschapselementen
- de wet op het natuurbehoud
- de hoge biologische waarde
wil ik nog een 3tal bijkomende bezwaren toevoegen:
1. Perceel 154 wordt volgens het Bosdecreet van 13 juni 1990 per definitie als bos aanzien zie ook: https://www.natuurenbos.be/definitiebos : volgende vegetaties worden in Vlaanderen altijd als bos beschouwd: struwelen, waarbij we enkel houtachtige struikvegetaties aantreffen en geen bomen, worden als bos beschouwd.
Voorbeelden zijn: gagelstruweel, vochtig wilgenstruweel op venige of zure grond, zuur duinbos, duindoornstruweel, brem- en gaspeldoornstruweel, doornstruweel, spontaan struweel van allerlei aard, vochtig, meso- tot eutroof wilgenstruweel.
Bossen zijn in Vlaanderen strikt beschermd.
2. Het gebied ligt tevens in een gemeentelijk verwevingsgebied:
In het Ruimtelijk structuurplan Geel werd in het bindend gedeelte d.i. het gedeelte met de hoogste prioriteit, onder het aspect 'Vastleggen van gemeentelijke verwevingsgebieden landbouw/natuur/landschap',
het gebied 'Mosselgoren-Houterveld' als actiepunt opgenomen.
3. Met betrekking tot de aanvraag, werden er zowel op de kaarten van het terreinprofiel als het overzichts- en inplantingsplan van de bestaande toestand, wijzigingen aangebracht (ter hoogte van de doorsnede C-C') welke niet met de huidige toestand overeenkomen.
d.i. een 'kaartvervalsing' van de aanvrager met de bedoeling het dossier gunstiger te doen uit komen. (zie bijgevoegd bestand met kaarten uit het dossier en een uittreksel uit het digitaal hoogtemodel Vlaanderen )
Bezwaarschrift 4
'Herstel in de oorspronkelijke staat': deze landbouwzone is ontstaan door het droogleggen van een moeras (Larumsgoor). Dit werd gerealiseerd door het graven van afwateringsgrachten: Larumsegoorloop die via de Bankloop afwatert naar de Kleine Nete en de Lange straatloop die via Katersbergenloop en Larumse Loop eveneens afwatert naar de Kleine Nete en het betreffende gebied voor fauna in verbinding brengt met het nabijgelegen Habitatgebied De Zegge-Mosselgoren-Neerhelst.
Kunstenaar Achilles Cools – tevens natuurliefhebber in hart en nieren – heeft, toen hij in Houterveld woonde, het micro-reliëf hersteld van VOOR de landbouwontginning en zo een KLE natuur-verbinding gemaakt tussen de hoger gelegen Larumse Heide (restanten) en het Larumsgoor (natte vallei).
In deze 'aanvraag tot herstel' wordt geen rekening gehouden met de 40j oude KLE’s en wordt het waardevolle micro-reliëf vernietigd. Nochtans staan beide percelen in de BWK ingekleurd als biologisch heel waardevol en bieden ze overlevingskansen voor beschermde amfibieën en inheemse vogels waaronder de zeldzame zomertortel en kleine karekiet.
In het belang van de sterk achteruitgaande biodiversiteit in Vlaanderen en in de landbouwgebieden in het bijzonder, dient maximaal te worden ingezet op het behoud en nog beter op de uitbreiding van de bestaande nog waardevolle gebieden. Zie ook het laatste Natuurrapport 2020 van het INBO.
Verder vind ik in het Beleidsplan Open Ruimte van de Stad Geel (in voorbereiding en geadviseerd door de Minaraad – waarin de aanvrager trouwens zetelt):
Natte verbindingen over beekvalleien
Beekvalleien vervullen hierbij een bijzondere functie omdat zij natuurlijke verbindingen vormen en geschikt zijn om er ecologische infrastructuur op te enten in de overwegend agrarische gebieden waarin deze valleien gelegen zijn. Door hun lineaire karakter en de fysische beperkingen voor bodemgebruik vormen ze lineaire ecologische verbindingsmogelijkheden Kansen voor dergelijke 'geel-blauwe' dooradering kunnen verkend worden ter hoogte van volgende waterlopen doorheen de agrarische open ruimte: o.a. Larumse Loop en zijlopen - waar bewuste percelen aan grenzen !
Opmaak van een KLE-inventaris en landschapsbeheerplan
De toepasbaarheid van de vergunningsplicht voor het wijzigen van kleine landschapselementen is in belangrijke mate afhankelijk van de eenduidigheid inzake de ligging en de actuele toestand ervan (waardering). De stad kan een inventaris laten opmaken van de kleine landschapselementen met het oog op de eenduidigheid en rechtszekerheid in dit verband.
Een deskundige inventarisatie kan ook een opstap zijn naar een effectief landschapsbeheerplan waarin een evenwichtig beheer wordt uitgewerkt waarin ecologische, landschappelijke en eventueel economische (energiehout) functies worden verzoend. Dit kan ook als basis dienen voor een zinvolle benutting van de beheerresten, bvb. als lokaal energiehout.
In Vlaanderen is 1 op 3 van de gekende soorten bedreigd, het biodiversiteitsverlies gaat sneller dan ooit. Willen we onherstelbare schade voorkomen, dan moet het in de komende tien jaar gebeuren.
Voor biodiversiteit is het van belang dat ecologische netwerken samenhangend zijn over het ganse grondgebied en is het nodig dat de huidige agro-industrie terug aandacht besteed aan ecologie.
Bezwaarschrift 5
De werken zouden een mooi stukje natuur vernietigen, teloorgang van biodiversiteit door het verdwijnen van amfibieënpoel en broedplaats van de zeldzame Zomertortel, kleine karekiet, waterral en spotvoge
Bezwaarschrift 6
In het belang van de sterk achteruitgaande biodiversiteit in Vlaanderen en in de landbouwgebieden in het bijzonder dient maximaal te worden ingezet op minimaal het behoud en nog beter op de uitbreiding van de bestaande nog waardevolle gebieden. Zie de diverse verslagen van het IPBES https://ipbes.net/global-assessment en Minister van omgeving Demir wil start Vlaams Biodiversiteitsplan.
De slechte rapporten eerder dit jaar op internationaal en Europees niveau, en nu ook voor Vlaanderen, maken duidelijk dat er veel werk op de plank ligt. Vlaanderen krijgt met 0,5 op 6 zeer slechte natuurcijfers in het laatste Natuurrapport 2020 van het INBO.
Redenen te over om ook hier een halt toe te roepen aan de verdere teloorgang van dit unieke stukje natuur. Onze overheden dienen ons bovendien te beschermen tegen een verdere achteruitgang op het vlak van milieu en klimaat.
Bezwaarschrift 7
Betreffende aanvraag herstel terreinprofiel houdt geen rekening met het verwijderen van kleine landschapselementen ( KLE's ) in agrarisch gebied.
Betreffende percelen zijn van een hoge biologische waarde als voortplantingsplaats van beschermde amfibieën en inheemse vogels ( Natuurdecreet - zorgplicht )
De aanvraag is niet volledig voor wat betreft het verwijderen van KLE's
Bezwaarschrift 8
Betreffende aanvraag herstel terreinprofiel houdt geen rekening met het verwijderen van kleine landschapselementen ( KLE's ) in agrarisch gebied.
Betreffende percelen zijn van een hoge biologische waarde als voortplantingsplaats van beschermde amfibieën en inheemse vogels ( Natuurdecreet - zorgplicht )
De aanvraag is niet volledig voor wat betreft het verwijderen van KLE's.
Bezwaarschrift 9
Perceel 153 is een landbouwperceel waar tot 2018 aan de westzijde nog een houtkant aanwezig was. Op latere luchtfoto’s is deze houtkant grotendeels verdwenen. Vermoedelijk werd de houtkant zonder vergunning gerooid. Dit is een overtreding op het natuurdecreet. Zie AGIV-luchtfoto’s in bijlage. Perceel 154 is een natuurperceel met boom en struikbegroeiing en enkele amfibieënpoelen. Dit perceel ie een bos met daarin belangrijke natuurelementen, zoals de poelen.
De informatie op het omgevingsloket is onvoldoende en niet correct. Er is geen beschrijving van de natuurwaarde op het perceel 154. Er is geen informatie te vinden over
de gerooide houtkant.
De kaarten van het terreinprofiel en op het overzichts en inplantingsplan van de bestaande toestand geven niet de huidige toestand weer. De kaarten zijn aangepast om de geplande ingreep te
minimaliseren.
Bezwaren tegen de aangevraagde werken
-De landschappelijke en natuurwaarde van perceel 154 is bijzonder hoog, en kan niet gecompenseerd worden elders. De aanvraag bevat trouwens geen enkele compenserende maatregel.
De belangrijke ecologische waarde van de percelen wordt ook aangegeven op de biologische waarderingskaart. Perceel 153 is een complex van biologische minder waardevolle en zeer
waardevolle elementen. Perceel 154 is biologisch zeer waardevol.
Op de ‘Groenkaart Vlaanderen’ van 2015 si perceel 154 aangeduid als een combinatie van Hoog groen (bos) en ‘Laag groen (de poelen).
Perceel 154 is tevens op de Natura-habitatkaart van het INBO gelabeld als habitat 3130:4010/rrbsm en 6410/6230 hn.
-De aanvraag houdt geen rekening met artikel 14 van het Natuurdecreet van 21/10/1997.
ART. 14.
§ 1. Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die manueel, met mechanische middelen of bestrijdingsmiddelen en met vaste of mobiele geluidsbronnen ingrijpt op of in de onmiddellijke omgeving van natuurlijke en deels natuurlijke habitats of ecosystemen, op waterrijke gebieden, op natuurlijke en halfnatuurlijke vegetaties, op wilde inheemse fauna of flora of trekkende wilde
diersoorten of hun respectieve habitats of leefgebieden, of op kleine landschapselementen, en die weet of redelijkerwijze kan vermoeden dat deze habitats, ecosystemen, waterrijke gebieden,
vegetaties, fauna, flora of kleine landschapselementen daardoor kunnen worden vernietigd of ernstig geschaad, is verplicht om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijze van hem kunnen worden
gevergd om de vernietiging of de schade te voorkomen, te beperken of indien dit niet mogelijk is, te herstellen.
In de aanvraag is geen enkele maatregel genomen om schade te beperken of herstellen. Vooral perceel D 154 heeft een heel hoge natuurwaarde, en dit al meer dan 30 jaar.
In het perceel liggen ook enkele amfibieënpoelen. Amfibieën zijn beschermde diersoorten, waarvan de populaties helaas sterk in dalende lijn gaan.
De gemeente Geel kan in dit geval alleen maar de vergunning weigeren, zoals voorzien in artikel 16 van het Natuurdecreet:
ART. 16.
[§ 1. In het geval van een vergunningsplichtige activiteit, draagt de bevoegde overheid er zorg voor dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan door de vergunning of toestemming te
weigeren of door redelijkerwijze voorwaarden op te leggen om de schade te voorkomen, te beperken of, indien dit niet mogelijk is, te herstellen.
-Het Natuurdecreet en het Uitvoeringsbesluit van 23/07/1998, Wijziging vegetatie en kleine landschapselementen, voorziet een verbod tot wijziging voor moerassen en waterrijke gebieden.
Bijlage V van dit uitvoeringsbesluit somt de vegetaties op waarvoor dit verbod geldt. De volgende vegetaties uit bijlage V komen op perceel D 154 voor: vochtig wilgenstruweel op venige
of zure grond (so), elzenbos met zeggen of veenmossen (vm, vo), gagelstruweel (sm) of venig berkenbos (vt).
Op het terrein werd door INBO ook hn gekarteerd. Het vegetatie type hn (zure borstelgrasvegetatie) staat eveneens op de bijlage V, verboden te wijzigen vegetaties (artikel 7 Uitvoeringsbesluit
Natuurdecreet).
-Het perceel 154 kan daarbovenop beschouwd worden als bos. Het perceel is voor 95% begroeid met bomen en struiken, en de natuurlijke verbossing is meer dan 30 jaar geleden gestart. Daarmee voldoet perceel D 154 volledig aan de bepalingen van het bosdecreet. Een ontbossing, zo zij zou worden toegestaan, kan enkel indien gepaard met een bebossingscompensatie. Er is geen
bebossingscompensatiedossier bijgevoegd.
Behandeling bezwaarschriften:
De inhoud van de bezwaarschriften is samen te vatten tot volgende punten:
De ontvangen bezwaarschriften worden deels weerhouden om volgende redenen:
De aanvraag geeft geen volledig beeld weer van de geplande werken. In de aanvraag wordt het verwijderen van de bosstructuur en KLE niet mee opgenomen. De aanvraag voorziet daarbij niet in compenserende maatregelen om het verlies aan natuurwaarde te milderen.
De aanvraag is niet in overeenstemming met het decreet natuurbehoud met betrekking tot vermijdbare schade. De aanvraag voldoet evenmin aan de zorgplicht en het voorzorgsprincipe ten aanzien van natuurwaarden.
De natuurtoets die in het dossier vervat zit is onvolledig en geeft de geplande ingrepen onvoldoende weer. Daarnaast omvat de natuurtoets geen mitigerende en compenserende maatregelen met betrekking tot het verlies aan natuurwaarde.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:
Besluit
De omgevingsambtenaar geeft ongunstig advies om volgende redenen:
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.