Terug
Gepubliceerd op 18/03/2021

2021_CBS_00767 - Project Wydbosch - nieuwe straatnamen + gedeeltelijke heradressering Verbueckenstraat - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 15/03/2021 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Marleen Verboven; Bart Julliams; Ben Van Looveren; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Stijn Valgaeren, sectormanager grondgebonden zaken

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_00767 - Project Wydbosch - nieuwe straatnamen + gedeeltelijke heradressering Verbueckenstraat - Beslissen: Goedkeuren 2021_CBS_00767 - Project Wydbosch - nieuwe straatnamen + gedeeltelijke heradressering Verbueckenstraat - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, artikel 1 bepaalt: 'Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen.'

Argumentatie

De stedelijk archivaris stelt volgende straatnamen overeenkomstig het plan:

  1. Fien Geerinckxstraat
  2. Yvonne Verbruggenstraat
  3. Wouter Michielsstraat
  4. Stans Mathevestraat

Fien Geerinckx was zowel tijdens de Eerste als de Tweede Werledoorlog actief in het verzet. Hiervoor ontving ze tal van eretekens die haar verleend zijn door de Belgische staat als erkenning. Zowel de familie zelf als de gemeenteraad hebben ook al aangegeven dat ze graag zouden hebben dat Fien voor haar inzet in de beide wereldoorlogen een straatnaam krijgt.

Yvonne Verbruggen was hoofdambulancierster en ondervoorzitster van het Rode Kruis en daarnaast ook erevoorzitster van het ‘Nationaal Verbond der Invalieden’ van de Eerste Wereldoorlog. Bij het Rode Kruis werkte ze vaak samen met Stans Matheve. Voor haar inzet voor de zieken en gewonden ontving ze verscheidene eretekens.

Wouter Michiels is de oudst gekende Geelse schilder. Hij moet geboren zijn rond het einde van de 16de eeuw. Zijn bekendste schilderij is ‘De deugden van een goed gemeentebestuur’, dat momenteel in het kabinet van de burgemeester hangt. Hij schilderde het werk in 1632 in opdracht van de toenmalige Geelse schepenbank.

Stans Matheve, bij de Gelenaars beter bekend onder haar bijnaam ‘Stans van Hateren Door’. Zij is in Geel bekend vanwege haar inzet bij het Rode Kruis, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op haar doodsprentje staan verschillende eretekens vermeld die ze ontving.

Deze beschrijving kan opgenomen worden op een evt. toe te voegen onderbord.


Als bijlage bij het besluit is het voorstel tot hernummering van de woningen met huidige adressen Verbueckenstraat 100 tot en met 126 gevoegd. Dit voorstel houdt rekening met richtlijnen van de veiligheidsdiensten en de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

De GIS-deskundige oordeelt dat de voorgestelde straatnamen in overeenstemming zijn met de Best-Address-richtlijnen van de FOD Binnenlandse Zaken.

Fasering

  • 22 december 2020: De deskundige huisvesting stelt aan de GIS-deskundige de vraag voor huisnummers voor fasen 1 en 2 van het bovenvermeld woningbouwproject van de Geelse Huisvesting, omgevingsvergunningen met interne nummers 201900392 en 202000435.
  • 18 februari 2021: Overleg tussen stad Geel en Geelse Huisvesting
  • 22 februari 2021: Vraagstelling aan stedelijke archivaris voor vier nieuwe straatnamen
  • 9 maart 2021: Ontvangst voorgestelde straatnamen

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, in het bijzonder:

Art. 4. Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen :
  1° deelt, met opgave van redenen, dit voornemen schriftelijk mee aan al de personen die, hetzij langs de bedoelde wegen en pleinen wonen en kiesgerechtigd zijn in de gemeente, hetzij eigenaar zijn van erven gelegen langs de bedoelde wegen en pleinen en een in België bekende woonplaats hebben. Deze personen kunnen binnen 30 dagen hun eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk bij het betrokken gemeentebestuur indienen. (Uitzondering wordt gemaakt voor het verbeteren van taal- en spelfouten, waarbij een eenvoudig advies van de provinciale commissie voor plaatsnaamgeving volstaat om bedoelde aanpassing uit te voeren;)

 2° vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd;
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
 Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, (in de vragen om advies bedoeld in 2°), en in de aangepakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.  


Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.

Art. 5. Bij het vaststellen van de naam van nieuwe wegen en pleinen zijn de regels bepaald in 2° en 3 ° van artikel 4 van toepassing.

Aanleiding en context

Op 2 september 2019 wordt bij gemeenteraadsbesluit 2019_GR_00189 de zaak der wegen goedgekeurd voor omgevingsvergunning project Wydbosch met intern nummer 201900144. In het besluit is vermeld dat hiervoor geen nieuwe straatnaam nodig is.

Op 22 december 2020 wordt door de deskundige huisvesting aan de GIS-deskundige de vraag gesteld voor huisnummers voor fasen 1 en 2 van het bovenvermeld woningbouwproject van de Geelse Huisvesting, omgevingsvergunningen met interne nummers 201900392 en 202000435.

De GIS-deskundige stelt vast dat een deftige, degelijke adressering, zonder gebruik van nieuwe straatnamen niet mogelijk is. Bovendien dient er sowieso een heradressering te gebeuren voor de bestaande woningen van de Geelse Huisvesting met huidige adressen Verbueckenstraat 100 tot en met 126. Eerste reden is dat heden het al onlogisch genummerd is doordat de rechterzijde van de straat van onpare huisnummering overspringt op pare huisnummering, tweede reden is dat er een knip gaat worden gemaakt voor het gemotoriseerd verkeer in zowel de huidige Verbueckenstraat als in het verlengde van Dornik.

Op 22 februari 2021 wordt na overleg met Geelse Huisvesting geopteerd om vier nieuwe straatnamen te vragen aan de stedelijke archivaris. Op 9 maart 2021 ontvangt de GIS-deskundige het advies. Het advies en plan voor de vier nieuwe straatnamen zijn bijgevoegd aan dit besluit.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om het gemeenteraadsbesluit 2019_GR_00189 van 2 september 2019 gedeeltelijk te herzien, door vier nieuwe straatnamen te geven voor het woningbouwproject Wydbosch van Geelse Huisvesting.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt principieel de vier voorgestelde straatnamen goed, op basis van advies van de archivaris stad Geel, zoals vermeld in bijgevoegd plan:

  • Nieuwe straatnaam 1: Fien Geerinckxstraat
  • Nieuwe straatnaam 2: Yvonne Verbruggenstraat
  • Nieuwe straatnaam 3: Wouter Michielsstraat
  • Nieuwe straatnaam 4: Stans Mathevestraat

Artikel 3

De gemeenteraad keurt principieel de heradressering goed van de woningen met huidig adres Verbueckenstraat 100 tot en met 126 zoals vastgelegd in bijlage.

Artikel 4

De gemeenteraad beslist de door artikel 5 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen opgelegde procedure in te stellen voor straatnamen 2, 3 en 4.

Artikel 5

De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht de procedure tot wijzigen van een straatnaam op te starten, zoals bepaald door het artikel 4 van Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen voor straatnaam 1.