Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2020096876
Dossiernummer gemeente: 202000577
De gemeente Geel heeft op 17/11/2020 een aanvraag Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor het slopen van 'De Stolp' hoevewoning plus stal met bijhorende constructies en het aanleggen van een poel. De aanvraag werd op 31/12/2020 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Sylvie Van Enys
Havenlaan 88 bus 75 te 1000 Brussel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Haverbeemden 1, Haverbeemden 1A te 2440 Geel
Kadastrale ligging: Afdeling 13372, sectie C, perceel 648B, 648C, 648F, 650C
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978
bestemming: agrarische gebieden
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
bestemming: agrarische gebieden met ecologisch belang
Agrarische gebieden met ecologisch belang zijn gebieden die omwille van de belangrijkheid van de fauna en flora die zij herbergen of omwille van hun invloed op de aanpalende groengebieden een uitgesproken ecologische waarde hebben. Alleen die werken en handelingen mogen er worden uitgevoerd die het specifiek milieu van planten en dieren en de landschappelijke waarde niet schaden.
Ruimtelijk uitvoeringsplan RUP zonevreemde woningen (enkel van toepassing op zonevreemde woningen) goedgekeurd op 29/01/2009
bestemming: overdruk zonevreemde woningen I
bestemming: overdruk zonevreemde woningen II
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
Aanvulling historiek
///
De aanvraag betreft het slopen van 'De Stolp' hoevewoning plus stal met bijhorende constructies en het aanleggen van een poel
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen
Het ontwerp
Voorliggende aanvraag betreft het slopen van alle gebouwen (stal en woning) en het verwijderen van verharding (sleufsilo’s, verhardingen, enz.) van de voormalige site ‘De stolp’.
De aanvraag voorziet eveneens in het graven van een poel op het naastliggend perceel. De aarde afkomstig van de gegraven poel (2.030m² - 2.000m³) wordt gebruikt voor het dempen van de putten.
Een deel van de verharding wordt behouden (660,4m²) voor het tijdelijk stockeren van het maaisel.
De grachten ten noorden van de sleufsilo’s wenst men aan te schuinen.
De te slopen panden liggen midden in het natuurgebied Mosselgoren. Door het slopen van alle bebouwing, de sleufsilo’ s en een groot deel van de verharding, wordt aan natuurherstel gedaan.
De landbouwbedrijfszetel is niet meer in geregistreerd agrarisch gebruik (stopgezet 21/09/1990).
Binnen het plangebied is er geen professioneel landbouwgebruik meer aanwezig.
Het plangebied is volledig gelegen binnen de Speciale Beschermingszone van de Habitatrichtlijn (SBZ-H) deelgebied ‘Mosselgoren’.
Voorliggende werken kaderen in de realisatie van gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen.
Bovendien zal de ontharding en inrichting van de poel bijdragen aan een verbetering van de grondwaterpeilen en alzo bijdragen aan de realisatie een natte natuurkern in de Mosselgoren.
Overwegende het gunstig advies van het Departement Landbouw & Visserij d.d. 29/01/2021 ref. 2021.000027_v1.
Overwegende het gunstig advies van het Agentschap voor Natuur & Bos d.d. 29/01/2021 ref. 20-226285.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 07/01/2021 t.e.m. 05/02/2021. Er werden 0 bezwaren ingediend.
Op 31/12/2020 werd advies gevraagd aan agentschap voor natuur en bos - adviezen en vergunningen antwerpen.
Op 31/12/2020 werd advies gevraagd aan provincie antwerpen - dienst integraal waterbeleid.
Op 31/12/2020 werd advies gevraagd aan departement landbouw en visserij (hoofdbestuur) - dept. landbouw en visserij, buitendienst antwerpen.
///
Planologische toets
Aan de bestaande landbouwbedrijven gelegen in een gebied dat als een agrarisch gebied met ecologisch belang is aangeduid mogen de nodige werken en handelingen voor aanpassing en uitbreiding worden uitgevoerd indien deze de leefbaarheid van het bedrijf verzekeren en de ecologische waarde en schoonheidswaarde van het gebied niet schaden.
De inplanting van nieuwe niet grondgebonden landbouwbedrijven, landschapsontsierende elementenen of stortplaatsen binnen de grenzen van dit gebied zijn niet toegelaten. Alleen deze cultuurtechnische werken mogen worden uitgevoerd die geen bedreiging vormen voor de ecologische waarde van dit gebied.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie « wonen », « verblijfsrecreatie », dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, « gemeenschapsvoorzieningen » of « openbare nutsvoorzieningen », kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.
Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project ligt in een mogelijks overstromingsgevoelig gebied.
Mer-screening
///
Natuurtoets
///
Erfgoed-/archeologietoets
///
Mobiliteit
///
Toegankelijkheidstoets
///
Decreet grond- en pandenbeleid
///
Scheidingsmuren
///
Milieuaspecten
///
Goede ruimtelijke ordening
De aanvraag is inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 07/01/2021 tot 05/02/2021.
Resultaat: er werden 0 bezwaren ingediend.
Het openbaar onderzoek wordt als volgt geëvalueerd:
///
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:
Het advies van agentschap voor natuur en bos - adviezen en vergunningen antwerpen afgeleverd op 29/01/2021 is volledig gunstig
Het advies van provincie antwerpen - dienst integraal waterbeleid werd niet tijdig aangeleverd, en zal in die zin als gunstig beoordeeld worden.
Het advies van departement landbouw en visserij (hoofdbestuur) - dept. landbouw en visserij, buitendienst antwerpen afgeleverd op 29/01/2021 is volledig gunstig
Opmerkingen adviezen:
///
Besluit
Gunstig onder voorwaarden.
Voorwaarden
De vergunning heeft betrekking op de aangevraagde werken.
De werken dienen uitgevoerd overeenkomstig het goedgekeurde dossier.
Indien de werken gepaard gaan met grondverzet dienen de voorschriften opgenomen in het Vlarebo, het Vlaams reglement betreffende bodemsanering en bodembescherming opgevolgd te worden.
Dit houdt ondermeer in dat bij bodem afkomstig van een ontgraving groter dan 250 m³ of afkomstig van een verdachte grond, een technisch verslag moet worden opgemaakt en het transport moet vergezeld zijn van de nodige transportdocumenten omschreven in Vlarebo art. 183.
Er worden geen terreinophogingen uitgevoerd.
Alle constructies worden zowel bovengronds als ondergronds verwijderd.
De sleufsilo's aan de noordzijde van site, putten en verhardingen worden verwijderd, een deel van de verharding blijft behouden voor het tijdelijk stockeren van maaisel.
De grond afkomstig van de uitgraving van de poel wordt gebruikt om de bouwputten terug op te vullen.
Bestaande grachten worden aan de noordzijde aangeschuint.
De openbare weg dient rein gehouden in de nabijheid van de bouwwerken ingevolge de Politiecodex.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De vergunning heeft betrekking op de aangevraagde werken.
De werken dienen uitgevoerd overeenkomstig het goedgekeurde dossier.
Indien de werken gepaard gaan met grondverzet dienen de voorschriften opgenomen in het Vlarebo, het Vlaams reglement betreffende bodemsanering en bodembescherming opgevolgd te worden.
Dit houdt ondermeer in dat bij bodem afkomstig van een ontgraving groter dan 250 m³ of afkomstig van een verdachte grond, een technisch verslag moet worden opgemaakt en het transport moet vergezeld zijn van de nodige transportdocumenten omschreven in Vlarebo art. 183.
Er worden geen terreinophogingen uitgevoerd.
Alle constructies worden zowel bovengronds als ondergronds verwijderd.
De sleufsilo's aan de noordzijde van site, putten en verhardingen worden verwijderd, een deel van de verharding blijft behouden voor het tijdelijk stockeren van maaisel.
De grond afkomstig van de uitgraving van de poel wordt gebruikt om de bouwputten terug op te vullen.
Bestaande grachten worden aan de noordzijde aangeschuint.
De openbare weg dient rein gehouden in de nabijheid van de bouwwerken ingevolge de Politiecodex.