Het idee gaat over het uitwerken van een voorstel om een stukje groen met zitbanken in de omgeving van de Ecodroom een meer kwalitatieve ontwikkeling te geven zodat dit een ontmoetingsplek in de buurt kan worden. Concreet is het de omgeving van het Brigandshof, de Boerenkrijgstraat, zijkant Werft en zo naar Patronaatstraat, Lebonstraat (zie ppt als bijlage toegevoegd.) Het idee is gegroeid n.a.v. gesprekken met buurtbewoners door de initiatiefneemster, mevr. Myriam Bergmans. De Ecodroom is een nieuwe site waar recent veel nieuwe inwoners zijn bijgekomen door de ontwikkeling op de site van het voormalige zwembad. Het is bovendien een site met een zeer divers publiek: mensen van vreemde origine, mensen van sociale woningen met en zonder kinderen, mensen met een beperking, ouderen in assistentiewoningen. Daarnaast is het stukje waarover het gaat ook gelegen bij parkeergelegenheid van inwoners die er reeds langer wonen, nl. de achterkant van de Elsum/Lebonstraat.
Midden in deze site zit ook nog het Huis van het Kind.
Het doel van de participatie in de buurt en daarna de eventuele bijsturingen in het stukje groen:
De vooropgestelde planning voor de uitwerking is nog een beetje afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona, maar een opstart zou kunnen gemaakt worden in de periode april/mei 2021. Waarbij eerst de buurt duidelijk geografisch zal worden afgebakend zodat ook duidelijk kan bepaald worden welke bewonersgroepen we zeker verder moeten betrekken in het traject. Via sleutelfiguren in de buurt worden de lokale actoren en wat er speelt in de buurt verder uitgeklaard. Deze sleutelfiguren vormen de ambassadeurs en organiseren een startmoment in de buurt waarbij de plannen verder worden toegelicht. Dit moment zou in juni kunnen ingepland worden. Vervolgens gaan ze aan de slag om te bekijken welke ideeën leven in de buurt om de vooropgestelde doelen te behalen. Vervolgens wordt er verder gewerkt om de ideeën te toetsen en te selecteren zodat er een gedragen keuze kan gemaakt worden. Op een toonmoment worden dan de geselecteerde ideeën gelanceerd en kan er een definitieve keuze voor uitvoering worden gekozen. De definitieve keuze zal dan ook voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen voor definitieve goedkeuring.
Voor de uitwerking van het idee zouden we initiatief zoals voorzien in het inspraakreglement voornamelijk bij de inwoners willen leggen. De initiatiefneemster, mevr. Myriam Bergmans heeft hier de nodige expertise voor en ze kan rekenen op de ondersteuning van de beleidsadviseur organisatieontwikkeling en de sectormanager vrijetijd die de participatieraad begeleiden. Daarnaast is er in het meerjarenplan jaarlijks krediet voorzien om dergelijke initiatieven te ondersteunen waar nodig.
Via het digitaal formulier kwam een idee binnen van een burger dat besproken werd op de participatieraad van 20 januari 2021. Zoals het inspraakreglement voorschrijft worden ideeën die gunstig beoordeeld worden door de participatieraad eerst nog ter goedkeuring voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen alvorens tot een verdere uitwerking over te gaan.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het idee voor Geel op voorstel van de participatieraad.
Het college van burgemeester en schepenen geeft de initiatiefneemster, mevr. Myriam Bergmans het mandaat om met de buurt in overleg te gaan voor de concrete uitwerking. Ze kan hiervoor rekening op ondersteuning door de beleidsadviseur organisatieontwikkeling en de sectormanager vrijetijd.
Het college van burgemeester en schepenen bepaalt volgende krijtlijnen waar rekening mee moet worden gehouden bij de verdere uitwerking van het traject:
- er wordt maximum 5000 EUR aan budget uitgetrokken als ondersteuning.
- indien na participatie met de buurt blijkt dat het project meer omvattend of meer ambitieus blijkt van opzet, dient er met de dienst patrimonium van de stad verder te worden afgestemd binnen welk tijdsbestek en binnen welke contouren dit al dan niet in de planning en het meerjarenplan van de stad mee kan worden opgenomen.