Terug
Gepubliceerd op 28/09/2021

2021_CBS_02625 - Omgevingsvergunning - het slopen van een vrijstaande woning en het aanleggen van een parking langs Antwerpseweg 74 en 80 (202100480KV) - Vergunning

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/09/2021 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Lucas Cools, Beleidsadviseur planoloog; Kirsten Thijs, Diensthoofd algemeen bestuur; Inne Verellen, Deskundige huisvesting

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_02625 - Omgevingsvergunning - het slopen van een vrijstaande woning en het aanleggen van een parking langs Antwerpseweg 74 en 80 (202100480KV) - Vergunning 2021_CBS_02625 - Omgevingsvergunning - het slopen van een vrijstaande woning en het aanleggen van een parking langs Antwerpseweg 74 en 80 (202100480KV) - Vergunning

Motivering

Aanleiding en context

Uiterste uitspraakdatum: 15/10/2021



Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021077478

Dossiernummer gemeente: 202100480

 

De gemeente Geel heeft op 5 augustus 2021 een aanvraag ontvangen voor het slopen van een vrijstaande woning en het aanleggen van een parking. De aanvraag werd op 16 augustus 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Shoprent NV gevestigd te Meensesteenweg 608 te 8800 Roeselare

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Antwerpseweg 74 en 80

Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie L nrs. 314W en 314/2 L

 

Verslag

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021077478

Dossiernummer gemeente: 202100480

 

De gemeente Geel heeft op 5 augustus 2021 een aanvraag ontvangen voor het slopen van een vrijstaande woning en het aanleggen van een parking. De aanvraag werd op 16 augustus 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Shoprent NV gevestigd te Meensesteenweg 608 te 8800 Roeselare

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Antwerpseweg 74 en 80

Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie L nrs. 314W en 314/2 L

 

Verslag

1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

ambachtelijke bedrijven en kmo's

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing

 

 

Verordeningen

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

2. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

• Omgevingsvergunning 202000515/OMV_2020068946 voor het herbouwen van een supermarkt goedgekeurd op 19/02/2021.

 

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag volgens de architect

Deze aanvraag wordt ingediend met het oog op het slopen van een vrijstaande eengezinswoning en het aanleggen van een parkeeruitbreiding (18 parkeerplaatsen), horende bij het nieuwe handelspand van Shoprent nv, gelegen te Antwerpseweg 76, 76B en 76C. Het slopen van de achtergelegen handelspanden en het bouwen van het nieuwe handelspand met bijhorende parking is reeds vergund op 19 februari 2021 met referentie OMV_2020068946.

 

Het feit van het verlenen van de vergunning voor het bouwen van een handelspand met bijhorende parking bevestigd dat het aanleggen van dergelijke functie in deze omgeving een passende invulling is. Het uitbreiden van de parking op een perceel met dezelfde bestemming is bijgevolg dus tevens een passende invulling voor het projectgebied.

 

De eventuele extra hinder voor de aanpalende eengezinswoningen zal zeer beperkt blijven t.o.v. de reeds bestaande hinder van de omgeving. Aanpalend aan het nieuwe project horende bij deze uitbreiding is een zeer groot handelspand met zeer veel verkeersbewegingen. Ook de Antwerpseweg is een zeer drukke baan met een aanzienlijke hoeveelheid zwaar verkeer voor de directe omgeving. Al deze aspecten brengen dus reeds veel hinder met zich mee. Het aanleggen van een nieuwe parking voor 18 voertuigen zal dus een zeer beperkte impact hebben op het totaal. Het Mober opgesteld voor de eerste vergunningsaanvraag is ter volledigheid toegevoegd aan dit dossier.

 

De eisen opgesteld in het PRUP voor de ontwikkeling langs de Antwerpseweg worden volledig gerespecteerd. Het project is bijgevolg in overeenstemming met de ontwikkelingsvisie voor dit gebied.

De inrit van de parking zal gebeuren via de achterzijde, langs de recent vergunde parking van OMV_2020068946. Langs de voorzijde zal er groenbuffer voorzien worden, waardoor de parking in geen geval langs deze zijde opgereden kan worden. Dit zorgt voor minder op- en afritten langs de Antwerpseweg en dus een veiligere verkeerssituatie.

 

Op de nieuwe parking wordt voldoende groen voorzien. Zo wordt er aan de voorste perceelsgrens en aan de zijdelinkse perceelsgrenzen steeds een groenbuffer voorzien van minstens 3,00 m. Op het perceel zelf, buiten de reservatiestrook, wordt ook een groenvak voorzien van ongeveer 20 m2 voor een hoogstammige boom, naar analogie van de gevraagde hoogstammen voor het reeds vergunde project. Er zal dus getracht worden de restruimte van de site maximaal te vergroenen om zo een positieve impact te hebben op de omgeving en het milieu. De reservatiestrook van 30 m t.o.v. de as van de weg wordt gerespecteerd bij het aanleggen van de verhardingen.

 

De parking wordt volledig aangelegd in waterdoorlatende klinkerverharding. De redenen hiervoor zijn:

- Er zal geen zwaar verkeer op dit deel van de parking komen, waardoor de belasting minder zal zijn.

- Om de waterhuishouding van de omgeving minimaal te verstoren.

- De aanpasbaarheid van de parking naar eventuele uitbreidingen in de toekomst naar de

aanpalende percelen. In het geval van asfalt zal dit nooit een mooie aansluiting vormen tussen bestaand en nieuw, in geval van klinkerverharding kan dit wel.

Doordat de site volledig in waterdoorlatende klinkerverharding wordt aangelegd moet er dus geen hemelwaterput en infiltratievoorziening worden geplaatst. Ook voor de verhardingen op het perceel van de winkel moet er geen extra buffervoorziening geplaatst worden gezien de waterdoorlatendheid van de bijkomende verhardingen. Bij het aanleggen van deze verhardingen wordt ook rekening gehouden met een bouwvrije zone van 3,00 m t.o.v. de aangrenzende percelen.

 

In het ontwerp van de parking is aandacht besteed aan de veiligheid van de gebruikers. Zo zal er volledig rond gereden kunnen worden, zodat de gebruikers geen onnodige maneuvers moeten uitvoeren. De zichtbaarheid wordt ook gemaximaliseerd door niet te werken met hoge beplating waar dit het zicht van de gebruikers zou kunnen beperken.

 

 

 

Het ontwerp

Deze aanvraag stelt de sloping voor van een vrijstaande ééngezinswoning die dateert van 1961 en de aanleg van een parking.

 

De parking wordt voorzien bij een vergund winkelgebouw en biedt plaats aan 18 voertuigen. De parkeerplaats zal verfraait worden met een streekeigen beplanting.

 

 

 

4. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

 

5. Adviezen

Op 14 september 2021 werd het advies ontvangen van Agentschap Wegen en Verkeer

Advies: volledig gunstig

 

6. Project-MER

Niet van toepassing

 

7. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Planologische toets

De gebieden bestemd voor ambachtelijke bedrijven en voor kleine en middelgrote ondernemingen zijn mede bestemd voor kleine opslagplaatsen van goederen, gebruikte voertuigen en schroot, met uitzondering van afvalproducten van schadelijke aard (artikel 8 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

Deze gebieden zijn bestemd voor de vestiging van ambachtelijke bedrijven, alsmede voor de huisvesting van het bewakingspersoneel, voor zover dit in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is.

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gewestweg (Antwerpseweg).

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag is inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

Niet van toepassing.

 

 

Conclusie

Stedenbouwkundig advies : Gunstig

 

De sloping van de woning kan uitgevoerd worden zoals voorgesteld op het goedgekeurde plan.

 

Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).

 

Hinder naar de buurt moet zoveel mogelijk worden voorkomen. De verantwoordelijke neemt maatregelen ter voorkoming van hinder in de omgeving ten gevolge van o.a. stof, geluid, geur, water, afval,... Te allen tijde worden de werken uitgevoerd in overstemming met de van toepassing zijnde voorwaarden uit VLAREM II en de politiecodex.

 

De nodige maatregelen dienen getroffen om de verkeersveiligheid optimaal te verzekeren.

 

De parkeerplaatsen dienen aangelegd overeenkomstig de aanduidingen van de goedgekeurde plannen.

De parking dient verfraait met streekeigen groen zoals vermeld in de beschrijvende nota en voorgesteld op de goedgekeurde plannen.

 

Rekening dient gehouden met de aandachtspunten beschreven in het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer met kenmerk AV/114/2021/00582.

 

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan  bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgmeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:


De sloping van de woning kan uitgevoerd worden zoals voorgesteld op het goedgekeurde plan.

 

Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).

 

Hinder naar de buurt moet zoveel mogelijk worden voorkomen. De verantwoordelijke neemt maatregelen ter voorkoming van hinder in de omgeving ten gevolge van o.a. stof, geluid, geur, water, afval,... Te allen tijde worden de werken uitgevoerd in overstemming met de van toepassing zijnde voorwaarden uit VLAREM II en de politiecodex.

 

De nodige maatregelen dienen getroffen om de verkeersveiligheid optimaal te verzekeren.

 

De parkeerplaatsen dienen aangelegd overeenkomstig de aanduidingen van de goedgekeurde plannen.

De parking dient verfraait met streekeigen groen zoals vermeld in de beschrijvende nota en voorgesteld op de goedgekeurde plannen.

 

Rekening dient gehouden met de aandachtspunten beschreven in het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer met kenmerk AV/114/2021/00582.