Bij Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 werden bijkomende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan.
Gelet op het hoge aantal besmettingen met COVID-19 op dat moment in Geel en omstreken en gelet op de druk die dat legde op het Sint-Dimpna Ziekenhuis te Geel, nam de burgemeester op 28 oktober 2020 het besluit om de coronamaatregelen opgenomen in het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 op sommige punten verder te verstrengen voor -12 jarigen.
Vanaf donderdag 29 oktober 2020 tot en met donderdag 19 november 2020 legde de burgemeester volgende maatregelen op in Geel ter bestrijding van het coronavirus COVID-19:
Sport
- Voor alle - 12 jarigen zijn alle indoorsporten en contactsporten verboden.
- Buitensporten mogen door -12 jarigen enkel beoefend worden op voorwaarde dat de nodig afstand kan bewaard blijven en mogen maximum met vier personen worden beoefend.
Jeugd
- Jeugdactiviteiten kunnen niet meer doorgaan.
De burgemeesters van de omliggende gemeenten Mol, Balen, Dessel, Retie, Laakdal en Meerhout namen dezelfde maatregelen.
Het aantal besmettingen met COVID-19 is nog steeds hoog. Op 16 november 2020 telt Geel volgens cijfers van Sciensano 379 besmettingen op 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Op 28 oktober 2020, toen verstrengingen door de regering en de burgemeester werden afgekondigd, telde Geel nog 679 besmettingen op 100.000 inwoners.
Artikel 27ยง1 van het MB van 28 oktober 2020 bepaalt dat wanneer de burgemeester of de gouverneur door het gezondheidsorganisme van de betrokken gefedereerde entiteit wordt ingelicht over een plaatselijke toename van de epidemie op diens grondgebied, of wanneer hij dit vaststelt, de burgemeester of de gouverneur bijkomende maatregelen moet nemen vereist door de situatie.
Op één punt verschilt de hogere regelgeving van onze lokale analyse. Zo gelden de restricties op vlak van sport en jeugdwerking niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. De medische experts die het lokaal contactonderzoek coördineren, stellen dat op medisch vlak deze leeftijdsgrens weinig verschil maakt voor het virus.
Ook jonge kinderen raken in onze regio besmet en geven het virus door binnen familiekring, zo bewijst ons lokaal contactonderzoek. Dit gebeurt meestal zonder dat de jonge kinderen ziektesymptomen vertonen. Daarom worden grootouders door de hogere overheden al sinds het begin van de crisis afgeraden om nog nauw contact te hebben met jonge kinderen.
Nieuw onderzoek van KU Leuven en Sciensano lijkt dit te bevestigen. Op 13 november 2020 verscheen op de website van VRT dat uit dit onderzoek blijkt dat kinderen wel degelijk vatbaar zijn voor corona, meer zelfs dan eerst gedacht.
Onze regio – en dus ook het Sint-Dimpna Ziekenhuis te Geel – werd bovengemiddeld getroffen door het coronavirus. De maatregelen van de regering en de verstrenging die de burgemeester op 28 oktober 2020 doorvoerde voor de -12 jarigen hebben positieve effecten gehad op het aantal besmettingen, maar waakzaamheid blijft geboden.
Het aantal besmettingen blijft momenteel nog hoog (379 besmettingen op 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen) en is niet van die aard om op korte termijn veel versoepelingen te kunnen doen. Op dit moment weten we niet welke impact de herstart van de scholen de komende twee weken zal hebben op de besmettingen. De huidige trend is inderdaad dalende, maar de situatie blijft nog steeds precair waarbij het nog ieder moment de verkeerde richting kan uitgaan. Voorzichtigheid blijft absoluut nog aan de orde. We willen niet de fout maken om op een te korte tijdspanne te veel versoepelingen door te voeren.
In samenspraak met de medische experts die de gemeentelijke crisiscellen begeleiden, beslisten de burgemeesters van de gemeenten Geel, Laakdal, Meerhout, Mol, Balen, Dessel en Retie samen om de extra beperkingen stapsgewijs af te bouwen.
Het samenbrengen van veel -12-jarigen - en zeker in een binnenruimte - is niet zonder risico’s. Binnen de schoolcontext gebeurt dit zo veilig mogelijk in dezelfde klasbubbels. Vrijetijdsactiviteiten leiden onvermijdelijk tot extra sociale contacten over de verschillende klasbubbels heen.
Maandag 16 november heropenden de scholen na de verlengde herfstvakantie. De leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs volgen 100% contactonderwijs. We houden de beperkingen op de vrijetijdsactiviteiten voor -12-jarigen nog twee weken aan om de effecten van de schoolstart te analyseren.
Vanaf maandag 30 november vallen extra beperkingen voor buitenactiviteiten bij kinderen jonger dan 12 jaar weg in de zeven betrokken gemeenten. De beperkingen indoor blijven nog twee weken langer van kracht, met name tot en met zondag 13 december. Dit geldt zowel voor indoor sportactiviteiten als bijvoorbeeld voor de werking van de kunstacademies.
Vanaf zondag 13 december volgen we volledig de Vlaamse en federale overheid, wat op dit moment betekent dat er voor kinderen specifieke regels gelden in het kunstonderwijs en dat er voor hen geen bijkomende beperkingen gelden op vrijetijdsactiviteiten binnen- en buitenshuis. Uiteraard moeten deze activiteiten coronaveilig en volgens de geldende protocollen georganiseerd blijven.Art. 134§1 juncto art. 135 van de nieuwe gemeentewet.
Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen.
Vanaf vrijdag 20 november 2020 tot en met zondag 29 november 2020 legt de burgemeester volgende maatregelen op in Geel ter bestrijding van het coronavirus COVID-19:
In afwijking van art. 8, 7° van het MB van 28 oktober 2020 worden de culturele plaatsen tevens gesloten voor:
- groepen van kinderen tot en met 12 jaar, in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;
- stages en activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.
In afwijking van art. 15§5 van het MB van 28 oktober 2020 mogen kinderen tot en met 12 jaar de volgende activiteiten niet bijwonen:
1° de activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter;
2° de kampen, stages en activiteiten, uitgezonderd activiteiten in het kader van erkende buitenschoolse kinderopvang.
In afwijking van art. 15§7 van het MB van 28 oktober 2020 mogen er geen niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen plaatsvinden voor deelnemers tot en met 12 jaar.
In afwijking van art. 18 van het MB van 28 oktober 2020 zijn kampen, stages en activiteiten zonder overnachting, alsook de speelpleinwerking niet toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar, uitgezonderd in het kader van erkende buitenschoolse kinderopvang.
Vanaf maandag 30 november 2020 tot en met zondag 13 december 2020 legt de burgemeester volgende maatregelen op in Geel ter bestrijding van het coronavirus COVID-19:
In afwijking van art. 8, 7° van het MB van 28 oktober 2020 worden de indoor culturele plaatsen tevens gesloten voor:
- groepen van kinderen tot en met 12 jaar, in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;
- stages en activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.
In afwijking van art. 15§5 van het MB van 28 oktober 2020 mogen kinderen tot en met 12 jaar de volgende activiteiten niet bijwonen:
1° de activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter, uitgezonderd wanneer deze activiteiten in open lucht doorgaan;
2° de kampen, stages en activiteiten, uitgezonderd activiteiten in open lucht of in het kader van erkende buitenschoolse kinderopvang.
In afwijking van art. 15§7 van het MB van 28 oktober 2020 mogen er geen niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen plaatsvinden voor deelnemers tot en met 12 jaar, tenzij deze in open lucht doorgaan.
In afwijking van art. 18 van het MB van 28 oktober 2020 zijn kampen, stages en activiteiten zonder overnachting, alsook de speelpleinwerking niet toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar, uitgezonderd deze in open lucht of in het kader van erkende buitenschoolse kinderopvang.
Overtredingen op deze verordening worden bestraft worden door artikel 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
Dit besluit zal onmiddellijk aan de bevolking worden bekendgemaakt.
Deze verordening wordt ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en ter bekrachtiging voorgelegd in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Beroepsmogelijkheden.
Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.
Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.
Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).
Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend. Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.
Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.