Terug
Gepubliceerd op 09/09/2021

2021_GR_00158 - Wegtracé in verkaveling Manheuvels - fase 2 - Weigering

Gemeenteraad
ma 06/09/2021 - 20:00 De Waai
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Luc Van Laer; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; myriam smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Pieter Verhesen; Elhasbia Zayou; Greet Bakelants; Evelien Lievens; Lieselotte Thys

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Luc Van Laer
2021_GR_00158 - Wegtracé in verkaveling Manheuvels - fase 2 - Weigering 2021_GR_00158 - Wegtracé in verkaveling Manheuvels - fase 2 - Weigering

Motivering

Argumentatie

Zaak der wegen

Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over het wegtracé alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.

In deze aanvraag is er geen sprake van een wegenis die wordt overgedragen naar openbaar domein. De wegenis blijft privaat.

In de wetgeving wordt geen definitie gegeven van het begrip 'openbare weg'. Het openbaar karakter van een weg ontstaat dan ook door het feit dat de weg gebruikt wordt door het publiek, ongeacht wie de eigenaar van de bedding is.  Van het ogenblik dat een weg openstaat voor het verkeer betreft dit een openbare weg. 

Gelet op bovenstaande is een besluit van de gemeenteraad noodzakelijk.


Openbaar Onderzoek

Het eerste openbaar onderzoek werd gehouden van 12 april 2021 t.e.m. 11 mei 2021. Er werden 56 bezwaarschriften ontvangen.

Omdat er gewijzigde plannen bezorgd werden (een erfdienstbaarheid die ontbrak in de eerste plannen), was een tweede openbaar onderzoek nodig. Het tweede openbaar onderzoek werd gehouden van 15 mei 2021 t.e.m. 13 juni 2021. Er werden 5 bijkomende bezwaarschriften ingediend.

In de bezwaarschriften werden volgende elementen aangehaald: 

  • De verkaveling zorgt voor een bijkomende versnippering van de open ruimte
  • Het Beleidsplan Ruimte van stad Geel laat in Bel geen bijkomende verkavelingsprojecten toe tot 2030.
  • De inwoners van Bel werden niet gehoord tijdens een infovergadering;
  • De draagkracht van het dorp wordt overschreden met deze nieuwe verkaveling.
  • Er is geen nood aan bijkomende bouwgronden. In fase 1 van de verkaveling is momenteel 1/3de bebouwd. Er zijn bovendien in Bel nog voldoende lege kavels langs uitgeruste wegen.
  • In het gebied bevindt zich een bos, houtwallen, houtkanten, groenelementen. Het is een klein natuurgebiedje.
  • Er is veel nood aan open ruimte in Vlaanderen. 
  • De verkeersveiligheid in het dorp gaat achteruit door de bijkomende gezinnen. Er zijn geen fietspaden in Bel, gevaarlijke kruispunten (bijv. aansluiting met Molseweg, slechte straten (St. Antoniusstraat), smalle straten (Veltjensstraat)
  • De riolering is niet geschikt om een bijkomende uitbreiding op aan te sluiten. Dit zal leiden tot wateroverlast bij hevige regenval.
  • Droogzuiging zal gevolgen hebben voor de grondwaterstand in het gebied. 
  • Fase 1 zou een groene verkaveling worden met een groenbuffer tov de aanpalende percelen. In praktijk is daar niks van te zien. 
  • De bomen die moesten behouden blijven in het project Fase 1, hebben het niet overleefd.
  • Europa moet tegen 2050 klimaatneutraal zijn, met o.a. het tegengaan van bijkomende verhardingen. 
  • Een deel van het project is voorzien voor villabouw. Mensen uit een sociaal mindere klasse zullen geen kans krijgen om een perceel aan te kopen.
  • Villabouw en grote percelen is in tegenspraak met de visie van Vlaanderen om dichter op elkaar te wonen.
  • Privacy: inkijk in bestaande woningen
  • Het ontwerp is in strijd met de ruimtelijke structuurvisie zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 1/04/2021
  • Er is een openbaar vervoer in Bel.
  • Het terrein is op de biologische waarderingskaart aangeduid als biologisch waardevol gebied.


Beleidsplan Ruimte Geel

De gemeenteraad heeft in zitting van 1 april 2021 het beleidsplan ruimte Geel voorlopig vastgesteld. In het beleidskader leefbare dorpen is de woningbouwprogrammatie voor o.a. Bel opgenomen. Bepaalde binnengebieden, gelegen in woongebied, worden bevroren tot 2030. De voorgestelde verkaveling maakt deel uit van zo’n binnengebied. De gemeenteraad heeft beslist dat er voorlopige geen nieuwe ontwikkeling mogelijk is op deze locatie.  

Juridische grond

Decreet betreffende de Omgevingsvergunning

Besluit betreffende de Omgevingsvergunning

Decreet houdende de gemeentewegen

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: CBS 16/08 - GR 6/9


Aanvraag werd ingediend voor het verkavelen van een aantal percelen gelegen in Geel, Mon Van Genechtenstraat / Manheuvel, kadastraal gekend 1I 2273E3, 2273F3, 2273H3, 2278A.

Het ontwerp is fase 2 van de verkaveling Manheuvels.

In fase 2 wenst men 38 bijkomende loten te creëren, waarvan 26 loten in gesloten of halfopen bebouwing, 1 lot in open bebouwing en 11 villagronden. 

De wegenis, parkeerhaven en pleintje blijven in privé-eigendom van de bewoners. Er is daarom geen rooilijnplan toegevoegd aan het dossier.




Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen in het aanvraag voor het verkavelen van grond gelegen Mon Van Genechtenstraat - Manheuvel, kadastraal gekend 1I 2273E3, 2273F3 en 2278A niet goed omwille van volgende redenen:
  • Besluit van de gemeenteraad van 1 april 2021 waaruit blijkt dat het binnengebied bevroren blijft tot 2030.
  • De voorgestelde verkaveling is niet in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
  • De procedure zoals opgesteld in het handboek grote bouwprojecten werd niet gevolgd.
  • Negatief advies van Agentschap Natuur en Bos: de aanvraag is in strijd met art. 14§1 uit het Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21/10/1997
  • Negatief advies van Geel – dienst openbare werken en verkeer: het handboek “grote bouwprojecten” werd niet gevolgd.  Het technisch dossier is niet opgemaakt volgens het moederbestek. De wegenis wordt niet volledig uitgevoerd in duurzame materialen, het rooilijnplan ontbreekt, de riolering is niet ontworpen in samenspraak met de dienst en Aquafin, ….