Terug
Gepubliceerd op 17/01/2022

2021_GR_00247 - Desaffectatie openbaar domein - Zakelijk recht Geelse Huisvesting - Vidse - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
do 16/12/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne Depoorter, financieel directeur; Leen Verhesen, Boekhouder - Dienst financiën

Afwezig

Greet Bakelants

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2021_GR_00247 - Desaffectatie openbaar domein - Zakelijk recht Geelse Huisvesting - Vidse - Beslissen: Goedkeuren 2021_GR_00247 - Desaffectatie openbaar domein - Zakelijk recht Geelse Huisvesting - Vidse - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Algemeen

In de Geelse wijk (straat) Vidse, een wijk uit de jaren 1960, gaat de sociale huisvestingsmaatschappij, Geelse Huisvesting (GH), 32 woningen slopen om ze te vervangen door 49 nieuwe woongelegenheden: 9 koopwoningen en 40 appartementen.

Het project is opgedeeld in 3 delen die gefaseerd zullen gebouwd worden. Tegelijkertijd wordt ook de omgeving, inclusief het openbaar domein, volledig heringericht.

In een eerste fase zullen 8 woningen, eigendom GH, afgebroken worden en worden er 20 nieuwe appartementen gebouwd. Als deze in gebruik genomen zijn door nieuwe bewoners, start de GH met de afbraak van de andere woningen en de bouw van opnieuw 20 appartementen en 9 koopwoningen.

Alle woonaangelegenheden komen in een mooie gemeenschappelijke ruimte te liggen met aandacht voor ontmoeten en groen. Deze gemeenschappelijke ruimte wordt ingericht met 100% subsidiëring vanuit de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), wat impliceert dat deze ruimte na aanleg dient overgedragen te worden naar openbaar domein. De parkeervoorzieningen worden geclusterd en naar de rand gebracht. De parkeervoorzieningen op de hoek Vidse/Meidoornstraat blijven privaat eigendom van de GH, de andere parkeerplaatsen dienen overgedragen te worden naar openbaar domein.

Voor het verzamelen en verwijderen van afval zullen er ondergrondse afvalsystemen geplaatst worden waarin de huurders van de GH hun afval kunnen deponeren.

Het projectgebied tussen de straten Kwakkelberg en Vidse wordt volledig heraangelegd na de bouw van de woningen met 100% subsidiëring van VMSW. De stad Geel besliste eerder al om mee in te stappen in het project om ook de aanliggende straten Vidse en Meidoornstraat een facelift te geven. Immers, door mee in te stappen geniet de stad tevens van 60% subsidie. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt tussen stad Geel en GH.

Timing

Start bouwwerken fase 1: aanvang afbraak: 22 november 2021, uitvoeringstermijn geraamd op 440 kalenderdagen

Start bouwwerken fase 2 en koopwoningen: voorjaar 2023

Aanleg omgeving: najaar 2023

Overdracht openbaar domein: 2024

Eigendomsstructuur

Op heden is de eigendomsstructuur binnen het projectgebied als volgt (zie bijlage: fig. 2):

  • openbare wegenis Vidse (openbaar domein stad Geel - op heden geen kadastrale nummer)
  • private eigendom stad Geel (bijlage fig. 3)
  • eigendom Geelse Huisvesting (bijlage fig. 4)

Na realisatie van het project door de GH, zal de eigendomsstructuur er volledig anders uitzien. (Zie bijlage fig. 2 - de rode lijnen rond de gebouwen = nieuwe rooilijn)

Om het project mogelijk te maken, zijn volgende eigendomsoverdrachten/handelingen noodzakelijk:

1. Desaffectatie wegenis Vidse (op heden openbaar domein) naar privaat domein stad Geel, voor het vestigen van een zakelijk recht ten voordele van de GH ter uitvoering van het nieuwe bouwproject.

2. Een bijkomend zakelijk recht (bv grondoverdracht, recht van opstal, ...) op de op heden reeds private eigendommen van stad Geel ten voordele van de GH om het bouwproject te kunnen realiseren.

3. Toestemming van stad Geel om de weg Vidse heraan te leggen ter hoogte van de woningen met huisnummers 29-30-31-32.

4. Na afronding van dit project, het zakelijk recht aangegaan in stap 1 en 2 aanpassen of eventueel een grondruil: overdracht 'nieuwe' omgeving naar stad Geel ter affectatie in openbaar domein.

Te desaffecteren

Volgend wegenisgedeelte wordt onttrokken uit openbaar domein en overgedragen naar privaat domein stad Geel naar aanleiding van het vestigen van een (tijdelijk) zakelijk recht ten voordele van Geelse Huisvesting.

Een deel van de gemeenteweg genaamd Vidse, Lot A met een grootte van 10 a 35 ca en lot B met een grootte van 4 a 00 ca conform het opmetingsplan d.d. 18/11/2021 opgemaakt door LSG Landmeters. 

Over te dragen aan GH door middel van een zakelijk recht/grondruil/grondoverdracht, voor uitvoering bouwwerken:

1. Gedesaffecteerde wegen: zie fig. 5 (al dan niet het gedeelte: Vidse 29 - 30 - 31 - 32).

2. Privaat domein stad Geel: zie fig. 3

Over te dragen aan de stad Geel na realisatie project:

1. Zie fig. 2: zie nieuwe (rode) rooilijnen:

2. Blijft private eigendom GH:

  • woonblok fase 1
  • woonblok fase 2
  • 9 woningen
  • 9 parkeerplaatsen hoek Vidse-Meidoornstraat

De aanpalende wegen Vidse en Meidoornstraat blijven gedurende het ganse project steeds openbaar toegankelijk.

Het project beoogt een vermeerdering van het aantal sociale woningen in Geel en het verhogen van de kwaliteit van de sociale woningen. Dit project heeft als extra troef dat de openbare ruimte ook een volledige facelift krijgt. Door deze combinatie kunnen de Geelse Huisvesting en de stad Geel genieten van een subsidiëring voor heraanleg openbaar domein via de VMSW.

Argumentatie

Onderstaande punten dienen verholpen te worden zodat de Geelse Huisvesting het project te Vidse kan realiseren:

1. Desaffectatie wegenis 'Vidse', conform bovenvermeld opmetingsplan.

        => belangrijk in kader van het vestigen van een zakelijk recht, wat niet kan aangegaan worden op openbaar domein.

        => belangrijk aangezien de GH reeds gestart is met de afbraakwerken en momenteel ook een retributie zou betalen voor de (eventuele) inname openbaar domein.

2. Toestemming van de stad Geel om te starten met bouwen op private eigendom van de stad in afwachting van een zakelijk recht dat de (tijdelijke) overdracht van de grond aan de GH vastlegt. Er wordt tussen beide partijen getracht om een zakelijk recht gevestigd te hebben op de private eigendommen van de stad binnen de 6 maanden vanaf huidige beslissing, behoudens de 'werkdruk' bij notariaat Verbist-Eerens (notaris van GH).

3. Goedkeuring van de stad Geel omtrent een (kosteloos) zakelijk recht/grondoverdracht, ... op de private eigendommen van de stad Geel te Vidse aan GH voor de realisatie van het bouwproject. Het kosteloos karakter van deze zakenrechtelijke transactie wordt als volgt verantwoord: 

    • De Geelse Huisvesting neemt hier het initiatief tot een stadskernvernieuwing gekoppeld aan verhogen sociale huisvesting.
    • het openbaar domein ter hoogte van Vidse wordt door GH volledig heraangelegd met 100 % subsidiëring van VMSW voor een totaal geraamd bedrag van 787 468,50 euro excl BTW; Deze investering is volledig ten voordele van toekomstig openbaar domein. De kosten voor de projectregie zijn ook ten laste van Geelse Huisvesting.
    • De stad zelf participeert in het project door heraanleg omliggende wegen Meidoornstraat en Vidse; zij ontvangt hiervoor 60 % subsidie; raming der werken 128 230 euro excl BTW; hiervan wordt 76 938 euro door VMSW betaalt, de rest ten laste van de stad.
    • Dus na realisatie van het project krijgt de stad het openbaar en privaat domein ook gratis terug, volledig heraangelegd voor een geraamde kost van 915 698,5 euro excl BTW, waarvan de stad zelf geraamd 51 292 euro bekostigt heeft.

 4. Na realisatie project: goedkeuring stad Geel met overdracht (affectatie) grond GH aan stad Geel (dit werd reeds eerder beslist in de samenwerkingsovereenkomst).

Alle kosten (notaris, landmeter, ...) verbonden aan de zakelijke rechten/overdrachten zijn ten laste GH. 

Gelet op bovenvermelde is het dan ook aangewezen om de wegenis 'Vidse', in gele kleur aangeduid op het opmetingsplan d.d. 18/11/2021 opgemaakt door LSG landmeters, te desaffecteren uit het openbaar domein van de stad Geel en over te dragen naar privaat domein stad Geel.

Tevens wordt er getracht om binnen de 6 maanden vanaf huidige beslissing een zakelijk recht tussen beide overeen te komen waarbij er een toelating gegeven wordt aan de GH om werkzaamheden uit te voeren op de private eigendommen van de stad conform fig. 3 in bijlage.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de desaffectatie van de wegenis 'Vidse', genaamd lot A met een oppervlakte van 10 a 35 ca en lot B met een oppervlakte van 4 a 00 ca, in gele kleur aangeduid op het opmetingsplan d.d. 18/11/2021 opgemaakt door LSG Landmeters, goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het vestigen van een zakelijk recht ten voordele van Geelse Huisvesting goed met betrekking tot de percelen in private eigendom stad Geel, gelegen te Geel, 6de afdeling, sectie G, nr. 472V9, 472H9, 472P9, 472S9, 472R9, 472M9, 472K9, 472G9, 472F9, 472A9, 472C9, 472E9, 472D9, 472S8, 472Y8, 472V8, 472T8, 472W8 en de op wegenis 'Vidse', conform het opmetingsplan d.d. 18/11/2021 opgemaakt door LSG landmeters.

Artikel 3

De gemeenteraad geeft toestemming aan de Geels Huisvesting (GH) om reeds te starten met bouwen op private eigendom van de stad in afwachting van een zakelijk recht dat de (tijdelijke) overdracht van bovenvermelde gronden aan de GH vastlegt. Er wordt tussen beide partijen getracht om een zakelijk recht gevestigd te hebben op de private eigendommen van de stad binnen de 6 maanden vanaf huidige beslissing, in zoverre dit kan georganiseerd worden door het notariaat van GH.

Artikel 4

De gemeenteraad verleent toestemming aan Geelse Huisvesting om de weg 'Vidse' heraan te leggen ter hoogte van de woningen met huisnummers 29-30-31-32, conform hun omgevingsvergunning.

Artikel 5

Alle kosten verbonden aan het opmaken en verlijden van de akte inzake zakelijk recht zijn ten laste van Geelse Huisvesting.