Terug
Gepubliceerd op 08/02/2022

2022_GR_00007 - Heradressering Oosterloseheide met nieuwe straatnamen (definitief) - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 07/02/2022 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00007 - Heradressering Oosterloseheide met nieuwe straatnamen (definitief) - Beslissen: Goedkeuren 2022_GR_00007 - Heradressering Oosterloseheide met nieuwe straatnamen (definitief) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen - Artikel 1: "Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen".

Aanleiding en context

Bij opzoeking van adresgegevens stelde de GIS-deskundige vast dat de huidige huisnummering van Oosterloseheide onlogisch is. Er zijn vier verschillende straten die allen dezelfde straatnaam gebruiken. De huisnummering is niet chronologisch en er is geen duidelijke pare en onpare kant. Er zijn huisnummers die enkel verschillen d.m.v. een bisnummer terwijl ze in een andere straat gelegen zijn. Hierdoor vormt de huidige huisnummering een potentieel gevaarlijke situatie. Als bijlage is een plan gevoegd met de huidige huisnummering van Oosterloseheide.

Op 22 februari 2021 wordt na overleg met de bevoegde schepen geopteerd om twee nieuwe straatnamen te vragen aan de stedelijke archivaris. Op 18 juni 2021 ontvangt de GIS-deskundige het advies. Het advies en plan voor de heradressering zijn bijgevoegd aan dit besluit.

Argumentatie

De stedelijke archivaris stelt volgende straatnamen voor overeenkomstig het plan (zie ook bijlage):

  1. Tramstraat
  2. Vissenstraat

Op oude topografische kaarten is te zien dat er in de eerste helft van de twintigste eeuw een tramlijn (lijn 284) was van Mechelen naar Turnhout via Heist-op-den-Berg, Westerlo en Geel. Een tweede tramlijn (lijn 254) liep van Zichem naar Turnhout via Eindhout, Meerhout en Mol. In Oosterlo kwam er een verbinding tussen die twee lijnen. Deze liep o.a. op het huidig deel van Oosterloseheide, vanaf Eindhoutseweg tot de gemeentegrens met Laakdal. Als bijlage zijn er uittreksels gevoegd uit de militaire stafkaarten van 1893 en 1929. Aangezien er in Geel nog geen straten verwijzen naar dit stukje geschiedenis, willen we de naam Tramstraat voorstellen.

Waar de nieuwe straatnaam 2 gewenst is, ligt langs Laakdalse zijde de Vissenstraat, zie uittreksel uit het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) Vlaanderen als bijlage. In overeenstemming met de BeST-Adress-richtlijnen van de FOD Binnenlandse Zaken is het hier wenselijk om dezelfde straatnaam te gebruiken met een voldoende hoog nummer. Aan Laakdalse zijde is de oneven zijde genummerd van 1 tot en met 9, de even zijde is genummerd van 2 tot en met 14. Het archief volgt deze redenering, gelet op het historisch bestaan van de naam 'Vissenstraatje'. Om deze redenen willen we de naam Vissenstraat voorstellen.


Als bijlage bij het besluit is het voorstel tot hernummering van de woningen met huidige straatnaam Oosterloseheide gevoegd. Dit voorstel houdt rekening met richtlijnen van de veiligheidsdiensten en mogelijkse toekomstige ontwikkeling van het gebied.


Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 15 oktober 2021 tot en met 15 november 2021. Alle meerderjarige bewoners van Oosterloseheide werden aangeschreven per beveiligde zending evenals alle eigenaars van aanpalende percelen. Tijdens het openbaar onderzoek werden twee schriftelijke bezwaren en één mondeling bezwaar ingediend. De geanonimiseerde schriftelijke bezwaren zijn opgenomen als bijlage aan dit besluit. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek nieuwe straatnaam is als bijlage aan dit besluit opgenomen. Geen enkel bezwaar gaat over de straatnaamkeuze, enkel over het feit dat de bewoners een nieuw adres gaan krijgen.

Een eerste bewoner, die telefonisch diens bezwaar uitte op 13 oktober 2021 om 14h30, beweert dat die minder formaliteiten zou hebben met enkel een hernummering en dat er kosten zouden zijn aan een heradressering. Dit is echter niet juist, ook in het geval van een hernummering dienen dezelfde formaliteiten te gebeuren. Een administratie of bedrijf mag geen kosten aanrekenen in geval een adres wijzigt door de gemeente.

Een tweede bewoner, die op 2 november 2021 een aangetekende zending stuurt, stelt dat GPS-toestellen jarenlang een verkeerd adres zouden hebben, en dat er administratieve formaliteiten te vervullen zijn evenals het inlichten van vrienden, familie en bedrijven. Tevens vraagt de persoon een vergoeding voor de heradressering en haalt een voorbeeld aan van een nieuw boorddocument van een wagen dat 26 euro zou kosten. Vanuit de administratie zal tijdig een melding worden gedaan aan GPS-leveranciers (Open Street Maps, Google Maps, Waze, Tom Tom, HERE). Het is aan de gebruikers van een ingebouwd of mobiel GPS-toestel om regelmatig updates te doen, aangezien er ook zonder heradresseringen regelmatig wijzigingen gebeuren aan het openbaar domein. De administratie zal ook de nodige meldingen doen aan de veiligheidsdiensten en noodcentrale, andere overheidsdiensten, Bpost, PIDPA, Fluvius, Telenet en Proximus. Zaken die gerelateerd zijn aan het rijksregister zoals het ziekenfonds worden automatisch op de hoogte gebracht. Het is inderdaad zo dat de bewoners zelf ook een aantal instanties dienen op de hoogte te brengen zoals hun bank en verzekering, persoonlijke abonnementen, leveranciers, werkgever, vrienden en familie. De bewoners zullen allen tijdig een infobrochure krijgen met de zaken die zij zelf dienen te regelen. Met betrekking tot de boorddocumenten van een voertuig, deze vermelden sinds enkele jaren geen adresgegevens meer en dienen bij adreswijziging niet meer aangepast te worden. Bovendien mogen er door administraties en bedrijven geen kosten aangerekend worden bij adreswijziging door de gemeente. Daarom kan er geen vergoeding gegeven worden voor deze heradressering.

Een derde bewoner bezorgt op 15 november 2021 tegen ontvangstbewijs een zending. Vanuit diens zelfstandige activiteit zijn er een aantal aanpassingen die komen kijken, gaande van publiciteit en reclamedrukwerk, verwittigen van klanten en leveranciers. De bewoner schrijft dat de straatnaam van de hoofdweg behouden dient te blijven. Indien de hoofdweg zijn naam zou behouden, moeten twee andere straten een nieuwe naam krijgen en bovendien zou die hoofdweg ook volledig hernummerd worden. In dat geval zou de betrokken bewoner ook een nieuw adres krijgen met dezelfde formaliteiten als bij de voorgestelde heradressering.


De cultuurraad besprak in vergadering van 19 januari 2021 de nieuwe straatnamen voor Oosterloseheide en geeft een positief advies. Het advies is opgenomen in bijlage. 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, in het bijzonder artikel 4 dat bepaalt:

'Artikel 4. Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen:

1° deelt, met opgave van redenen, dit voornemen schriftelijk mee aan al de personen die, hetzij langs de bedoelde wegen en pleinen wonen en kiesgerechtigd zijn in de gemeente, hetzij eigenaar zijn van erven gelegen langs de bedoelde wegen en pleinen en een in België bekende woonplaats hebben. Deze personen kunnen binnen 30 dagen hun eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk bij het betrokken gemeentebestuur indienen. Uitzondering wordt gemaakt voor het verbeteren van taal- en spelfouten, waarbij een eenvoudig advies van de provinciale commissie voor plaatsnaamgeving volstaat om bedoelde aanpassing uit te voeren;
2° vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd;
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, in de vragen om advies bedoeld in 2°, en in de aangepakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.'

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt de op 6 september 2021 voorlopig vastgestelde straatnamen definitief vast, op basis van het advies van de archivaris van stad Geel, zoals vermeld in bijgevoegd plan:

  • Nieuwe straatnaam 1: Tramstraat
  • Nieuwe straatnaam 2: Vissenstraat

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de heradressering definitief goed van de woningen met huidige straatnaam Oosterloseheide zoals vastgelegd in bijlage. De heradressering gaat in vanaf 1 mei 2022.

Artikel 3

Alle bewoners waarvan het adres wijzigt, dienen voor de aanpassing van hun identiteitskaart een afspraak te maken met de dienst burgerzaken van stad Geel. Zij dienen zich tussen 1 mei 2022 en 31 mei 2022 te begeven naar de dienst burgerzaken.