Terug
Gepubliceerd op 08/02/2022

2022_GR_00014 - Fiberklaar - Recht van opstal Fiber pop te Fehrenbachstraat - parking zwembad - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 07/02/2022 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Timmy Vanuytsel

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00014 - Fiberklaar - Recht van opstal Fiber pop te Fehrenbachstraat - parking zwembad - Goedkeuren 2022_GR_00014 - Fiberklaar - Recht van opstal Fiber pop te Fehrenbachstraat - parking zwembad - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

De locaties en het principe van Fiberklaar werden reeds door de dienst openbare werken en verkeer verduidelijkt aan het college van burgemeester en schepenen.

Het recht van opstal wordt toegestaan ten algemene nutte en conform de principes bepaald in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 7 december 2020.

Een greep uit de voorwaarden bepaald in de overeenkomst:

Bijzondere voorwaarden:

  • De werken dienen uitgevoerd te worden volgens de goedgekeurde omgevingsvergunning.
  • De verhardingen moeten uitgevoerd worden in waterdoorlatende materialen.
  • Het doel van onderhavige akte: met name het plaatsen van een Fiberpop, mag in geen geval gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van de opstalgever.
  • De gevels van het gebouw dienen uitgevoerd in RAL 6010 (grasgroen) of RAL 6002 (loofgroen). Staal dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het bestuur door de dienst openbare werken en verkeer, vóór de plaatsing. (openbarewerkenenverkeer@geel.be)
  • Er dient een groendak aangelegd te worden. Het ontwerp van het groendak dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het bestuur door de dienst openbare werken en verkeer, vóór de plaatsing (openbarewerkenenverkeer@geel.be). Het bestuur dient rekening te houden met de stabiliteit van de reeds vergunde constructie.
  • Aan alle zijden van de unit, met uitzondering van de zijde met de toegangsdeur, moet een groenzone met streekeigen planten conform onderstaande afbeelding aangelegd worden. De werken dienen voorafgaand en bij beëindiging goedgekeurd te worden door de dienst openbare werken en verkeer. De opstalhouder zal minstens 14 werkdagen op voorhand de betrokken dienst op de hoogte stellen voor een plaatsbezoek.

  • Rond de Fiberpop wordt in functie van de Vlaamse akoestische norm een grens aangeduid van 3 meter. De maximale geluidsproductie van de Fiberpop mag op 3 meter max. 30dB bedragen. De effectieve woning dient eveneens minstens 3 meter afstand te voorzien, zodat de totale afstand tot de pop minstens 6 meter bedraagt. Er volgen testen om de geluidsproductie te bepalen volgens de akoestische norm. Hiervoor zullen de vereiste attesten bezorgd worden aan de opstalgever. Bij gegronde klachten waarbij men kan vaststellen dat er niet aan de norm wordt voldaan, zal de opstalhouder ingrijpen.
  • De opstalhouder behoudt zijn burgerlijke aansprakelijkheid voor de ongevallen veroorzaakt door zijn installaties.
  • De opstalhouder mag zijn zakelijk recht niet overdragen aan derden, zonder schriftelijke toelating van de opstalgever.
  • Voor alles wat niet uitdrukkelijk beschreven is in deze onderhandse recht van opstal verklaren de opstalgever en de opstalhouder zich te schikken naar de bepalingen van de wet van 4 februari 2020 inzake het nieuwe goederenrecht. Deze nieuwe wet trad in werking op 1 september 2021.
  • Voor de plaatsing van de kabels naar de cabine dient de betonverharding van het voetpad aan de linkerkant (komende van Fehrenbachstraat) opgebroken te worden. Het gebruik van machines voor het weghalen van de betonverharding is toegestaan voor zover de spoorbreedte van de graafmachine de breedte van het voetpad niet overschrijdt. Eenmaal de verharding weggehaald is, dient de fundering verwijderd te worden door deze weg te zuigen. Het voertuig dat het substraat wegzuigt, dient zich op te stellen op de rijbaan. Het gebruik van graafmachines voor het weggraven van het substraat is niet toegestaan. Het stadsbestuur dient minstens één week op voorhand op de hoogte gebracht te worden wanneer de werken voor het wegzuigen ingepland staan. Op die manier is het bestuur in staat om een terreinbezoek in te plannen en na te gaan dat er voldaan werd aan de opgelegde voorwaarden. Na goedkeuring van de voorbereidende werken, mag overgegaan worden tot de plaatsing van de netwerkkabels. De richtlijnen van het stadsbestuur dienen hierbij gevolgd te worden. Na de plaatsing van de kabels zal de sleuf opgevuld worden met teelaarde.
  • Er wordt een onverharde strook rondom de unit voorzien, met uitzondering aan de zijde van de deur.

Notariële akte:

De notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Aanleiding en context

Op 28 juni 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de locaties goed in kader voor het plaatsen van een pop's voor Fiberklaar, op private eigendom van de stad Geel.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 6 december 2021 reeds kennis van de omgevingsvergunning en de bijhorende voorwaarden voor het plaatsen van de Fiberpops in de Fehrenbachstraat-parking zwembad.

Naar aanleiding hiervan werd de onderhandse overeenkomst inzake het recht van opstal voor het plaatsen van de Fiberpop op bovenvermelde locatie opgemaakt.

De pop zal geplaatst worden op de parking van het stedelijk zwembad in de Fehrenbachstraat te Geel, kadastraal gekend als: 1ste afdeling, sectie H, nr. 1470P3/deel, gelegen in woongebied.

Het opstalrecht wordt toegestaan voor een oppervlakte van 33,92m², met name: de footprint van de cabine + 1 meter rondom. Voor leiding met betrekking tot deze pop-up cabines, dewelke buiten de zone recht van opstal vallen, wordt een ondergrondse erfdienstbaarheid gevestigd en een recht van doorgang voor toegang tot de cabine.

Bij het verlijden van de notariële akte zal de opstalhouder een geprekadastreerd plan voorleggen van de correct opgemeten huidige situatie, dit plan zal tevens gehecht worden aan de notariële akte.

Het glasvezelnetwerk (Fiber) wordt onder het openbaar domein uitgerold en bestaat uit PE buizen met glasvezels die op cruciale plaatsen een knooppunt vormen. Op deze knooppunten dient een betonnen prefab unit geplaatst te worden waarin de glasvezellijnen verbonden worden (Fiberpops).

De constructie bestaat uit een betonnen gebouw met een kruipkelder. De glasvezels worden via de kruipkelder tot in het gebouw gebracht en daar in telecomkasten tot een knooppunt afgemonteerd.

Voor elke unit dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Deze unit (Fiberpop) wordt geplaatst naar aanleiding van algemeen nut.

Het recht van opstal vangt aan vanaf datum goedkeuring door de gemeenteraad, voor een periode van 30 jaar, in onderling overleg is deze looptijd door middel van een hernieuwde authentieke akte en op kosten van de opstalhouder verlengbaar tot 50 jaar. Bij het einde van de opstallooptijd wordt de constructie kosteloos overgedragen aan de stad of dient de grond terug hersteld te worden in zijn oorspronkelijke staat. De stad verkrijgt dus na het einde van het recht van opstal terug de volledige, onbezwaarde eigendom.

De opstalhouder (Fiberklaar) zal jaarlijks een vergoeding betalen ten bedrage van 510 EURO, conform de schatting d.d. 28 juli 2021, opgemaakt door LSG landmeters, deze vergoeding is van rechtswege verbonden aan de index van de consumptieprijzen.

De notariële (authentieke) akte zal verleden worden door notaris Luc Moortgat te Geel. Deze akte dient verleden te worden binnen de 6 maanden na het ondertekenen van deze onderhandse overeenkomst inzake recht van opstal, het is aan de opstalhouder (Fiberklaar) om de notaris hiervan ten gepasten tijde op de hoogte te brengen. Kosten met betrekking tot het verlijden van de notariële akte en opmaken van het opmetingsplan, zijn ten laste van de opstalhouder (Fiberklaar).

In afwachting van het verlijden van de authentieke akte is het aan de opstalhouder toegelaten op eigen risico de werkzaamheden uit te voeren.

Regelgeving: bevoegdheid

De GR is bevoegd op basis van artikel 42-43 van het gemeentedecreet.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het recht van opstal en de voorwaarden bepaald in de onderhandse overeenkomst inzake recht van opstal ten algemene nutte en ten voordele van Fiberklaar, met betrekking tot het perceel gelegen te Geel, Fehrenbachstraat ZN, kadastraal gekend als: 1ste afdeling, sectie H, nr. 1470P3/deel, voor een oppervlakte van 33,92m², tegen een jaarlijkse vergoeding van 510 EURO, goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de aanstelling van notaris Moortgat, Stationsstraat 131, Geel, goed voor het opmaken en verlijden van de notariële akte. Alle kosten verbonden aan deze akte zijn ten laste van de opstalhouder (Fiberklaar).