Terug
Gepubliceerd op 08/02/2022

2022_IP_00006 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De drukkerij wordt gesloten (maar dat werd nooit besloten)

Gemeenteraad
ma 07/02/2022 - 20:00 digitaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_IP_00006 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De drukkerij wordt gesloten (maar dat werd nooit besloten) 2022_IP_00006 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De drukkerij wordt gesloten (maar dat werd nooit besloten)

Motivering

Indiener(s)

Dirk Kennis

Gericht aan

Vera Celis

Tijdstip van indienen

wo 02/02/2022 - 10:05

Toelichting

In 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om de economische activiteiten van de drukkerij af te bouwen. Drukwerk is geen kerntaak van de stad en concurreert met de privésector. De drukkerij startte al in 2018 met de geleidelijke afbouw van haar activiteiten. Verenigingen konden nog terecht in de stedelijke drukkerij voor printopdrachten, drukwerk en afwerking. Nu de drukker met pensioen gaat, stopt ook de drukpers ermee. Tot 15 april zijn alle verenigingen nog welkom in de drukkerij.” (brief aan verenigingen, verstuurd op 26 januari jl.)

We kregen deze tekst op 26 januari te lezen in het antwoord op onze schriftelijke vraag om de communicatie te mogen inzien die er sinds 2016 met de verenigingen was gevoerd over de al lang geplande ‘sluiting’ van de stedelijke drukkerij. De burgemeester beweert in dat antwoord dat dit besluit in 2016 meteen werd gecommuniceerd en dat dit zelfs een aantal keren werd herhaald “via de medewerkers die de adviesraden begeleiden”. 

De burgemeester geeft in dat antwoord mee dat de sluiting van de drukkerij bevestigd werd op het college van burgemeester en schepenen van 24 januari jl., zijnde 18 dagen nadat deze schriftelijke vraag werd gesteld en 2 dagen voor het antwoord kwam. De brief in kwestie, die ‘eerdaags’ naar de verenigingen zou vertrekken, vertrok dezelfde dag als waarop wij hem te lezen kregen.

Tijdens de vorige zitting bracht ik het onderwerp al ter sprake. De burgemeester antwoordde toen (ik citeer het verslag): “Daar zal naar de verenigingen een rappel gestuurd worden of een communicatie nog eens gestuurd worden, maar dat is dus in het verleden wel gebeurd.” Een brief naar de verenigingen is er nooit geweest, geeft de burgemeester nu in haar antwoord op mijn schriftelijke vraag toe, maar de communicatie zou wel te vinden zijn “in de verslagen van vergaderingen van toen”.

Na grondig uitpluizen van alle verslagen van de adviesraden sinds 2016 kon ik geen enkel agendapunt vinden dat enige kennisgeving over de plannen met de drukkerij bevat. De haast waarmee op 26 januari alsnog een brief werd verstuurd, doet vermoeden dat ook het stadsbestuur tot de vaststelling was gekomen dat er inderdaad helemaal geen communicatie over is geweest.

WAT WAS ER DAN WEL?

  1. Bij de opmaak van het herstelplan in 2013 werd gekozen voor de afbouw van de drukkerij – geen sluiting. Het exploiteren van een offsetdrukkerij werd terecht niet als een kerntaak van een lokaal openbaar bestuur aanzien, maar in 2012 had men nog een drukpers gekocht (348.329 euro), die op 10 jaar werd afgeschreven. Einde voorzien in 2022, dus.
  1. In 2014 werd de zaak nader bekeken. Nu wordt de begrafenis van de offsetdrukkerij (zowel de laatste afschrijving van de pers als het mogelijk pensioen van de drukker) in 2020 gelegd. Op dat moment wordt er echter een onderscheid gemaakt tussen druk (offsetpers) en print (digitaal, via kopiemachines en printers). Ria Van den Eynde schrijft een uitgebreide nota (‘Van drukkerij naar digitale post’) over hoe de drukkerij van het klassieke drukwerk naar een digitale unit moet transformeren. Dit principe wordt zelfs een onderdeel van het herstelplan, waarin geen sprake is van sluiten, maar van heroriënteren.
  2. In een collegebesluit van 14 maart 2016 vinden we de nota-Van den Eynde nog eens terug. Er wordt beslist:
  • de daarin geschetste heroriëntering effectief door te voeren. Tegen 2020, het jaar waarin de drukker op pensioen kan gaan, zou de switch naar digitale print (met een eventuele postprintkamer) gemaakt moeten zijn. 
  • in te zetten op een versnelde afbouw, waarbij de voorgenomen veranderingen vanaf begin 2018 geïmplementeerd moeten worden. Het woord ‘afstoten’ valt, maar louter in de context van offsetdrukwerk.
  • tegen het conclaaf van 2016 (budget 2017) een afbouw- en heroriënteringsplan voor de drukkerij op te stellen. (N.B.: van dit plan is verder geen spoor te vinden; twee jaar gebeurt er niets.)
  1. Op 30 juli 2018 komt het dossier opnieuw voor het schepencollege. “Het gerucht doet de ronde” dat de drukkerij “op zeer korte termijn” zou worden gesloten. De dienst Communicatie stelt voor om de verenigingen correct te informeren en hen gerust te stellen. Het schepencollege vraagt de lijst op van de ‘klanten’ van de drukkerij. Over de grond van de zaak (het drukwerk) lezen we: “Zo lang de drukpers in gebruik is, kan dat nog en is dat ook beter voor het rendement van de pers. Zodra de pers uit gebruik wordt genomen, kunnen dezelfde opdrachten ook via de copyservice gemaakt worden als het bestuur deze service aan de verenigingen wil behouden. Kopieerapparaten zoals er in de drukkerij een staat, worden steeds beter. De kwaliteit benadert die van drukwerk.”

Er wordt daarop besloten de verenigingen aan te schrijven, met de volgende tekst:

“Het college van burgemeester en schepen beslist onderstaand bericht te verspreiden naar de Geelse verenigingen aangesloten bij een adviesraad:

De laatste weken krijgen de werknemers in de stedelijke drukkerij regelmatig vragen over de dienstverlening. Het college van burgemeester en schepenen besliste in juni 2016 om de economische activiteit drukkerij af te bouwen omdat dit geen kerntaak is en concurrentieel met de privésector. Deze beslissing geldt nog steeds. De drukkerij startte in 2018 met de geleidelijke afbouw van haar activiteiten. Op termijn zal de drukpers uit dienst genomen worden, maar een exacte datum is nog niet gekend. Dit betekent echter niet dat verenigingen niet meer terecht kunnen in de stedelijke drukkerij. De meeste verenigingen doen beroep op de drukkerij voor printopdrachten (kopieën) en afwerking. Het bestuur heeft geen plannen om deze dienstverlening aan Geelse verenigingen af te bouwen. Zolang de drukpers in dienst is, kunnen verenigingen ook nog voor deze dienstverlening in de drukkerij terecht.

Uit een door de administratie aangeleverd overzicht blijkt dat overgrote deel van de ‘grafische’ dienstverlening aan verenigingen inderdaad uit kopies bestaat.

N.B.: om een of andere reden werd de geruststellende brief aan de verenigingen niet verstuurd.

 CONCLUSIE 

  • Als er in 2016 iets over de drukkerij werd beslist, dan was het dat ze geheroriënteerd zou worden. Het afstoten van de offsetpers zou gepaard gaan met een 'boost' van de digi-print, die ook voor ‘derden’ beschikbaar zou zijn.
  • Tot midden 2018 bleef het beleid helemaal in lijn met de beslissing van 2016. De activiteit van het offsetdrukken zou wel afgestoten worden, maar van een stop te zetten dienstverlening aan de verenigingen is geen sprake. Men besloot dit zelfs duidelijk aan de verenigingen mede te delen, om de “geruchten” de kop in te drukken. (Quod non.)
  • Het besluit dat het CBS op 24/1 jl. nam, is dus nieuw beleid. Het werd helemaal niet doorgepraat met de verenigingen, het werd nooit voor een adviesraad gebracht en de verenigingen werden er twee dagen na de beslissing van op de hoogte gebracht. Bovendien laat die brief weinig ruimte voor twijfel: op 15 april gaat de deur helemaal dicht voor hen.

VOORSTEL

Trek de lijn van 2014 over 2016 en 2018 door zoals ze altijd was uitgetekend. Stop de drukpers en de concurrentie met de privésector, gun de drukker zijn pensioen, maar zet de geheroriënteerde ‘drukkerij’ in voor de nodige logistieke ondersteuning van het verenigingsleven, zoals u zich dat in uw beleidsverklaring hebt voorgenomen. Stuur een brief naar de verenigingen met de melding dat ze weliswaar niet meer voor offsetdrukwerk, maar nog wel voor printopdrachten (kopieën) en afwerking bij de stad terecht kunnen.