Terug
Gepubliceerd op 24/10/2022

2022_BURG_00614 - Tractorkerstrun -17/12/2022

Burgemeester
ma 24/10/2022 - 12:00 Kabinet burgemeester
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_BURG_00614 - Tractorkerstrun -17/12/2022 2022_BURG_00614 - Tractorkerstrun -17/12/2022

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Politiecodex stad Geel, goedgekeurd door de gemeenteraad van 02/02/2009 en latere wijzigingen

Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen

Aanleiding en context

Groene Kring Geel  vraagt de toestemming voor de organisatie van de jaarlijkse tractor kerstrun, een rondrit met landbouwvoertuigen, versierd met kerstverlichting, en feest achteraf, op zaterdag 17/12/2022.

Parcours is zelfde als 2021, maar met vertrek en opstelling in Zwaarvoerdersspoor (aanrijden via Voshonink).

Programma is voorzien als volgt:

18:00 inschrijvingen
18:40 start traptractoren (30)
19:00 start tractorkerstrun (80)
22:00 einde rondrit + expo aan feestzaal
 23:00 prijsuitreiking + tap met dj (bezoekers feestzaal (polyvalente zaal Axion boven): 350 p)

 De organisatie zorgt voor 32 seingevers & 18 tappers/afdragers.

Adviezen

Politie Gunstig onder voorwaarden
Brandweer Gunstig onder voorwaarden

Besluit

De burgemeester beslist:

Artikel 1

Vera Celis, burgemeester stad Geel, geeft de toestemming aan Groene Kring Geel voor de organisatie van de jaarlijkse tractor kerstrun, een rondrit met landbouwvoertuigen, versierd met kerstverlichting, op zaterdag 17/12/2022.

Parcours is zelfde als 2021, maar met vertrek en opstelling in Zwaarvoerdersspoor.

Programma is voorzien als volgt:

18:00 inschrijvingen
18:40 start traptractoren (30)
19:00 start tractorkerstrun (80)
22:00 einde rondrit + expo aan feestzaal
 23:00 prijsuitreiking + tap met dj (bezoekers feestzaal (polyvalente zaal Axion boven): 350 p)

De organisatie zorgt voor 32 seingevers & 18 tappers/afdragers.

De organisator zorgt zelf voor de nodige verzekeringen.

De voorwaarden, vermeld in het besluit en in het (voorafgaandelijk) advies en eventueel controleverslag(en) van de brandweer moeten nageleefd worden. 

Artikel 2

De organisator dient seingevers te voorzien op die kruispunten die door de politie zijn aangewezen. Een lijst van de seingevers dient voorafgaand aan politie bezorgd te worden. De seingevers dienen tijdig op hun plaats in te nemen.

De politie zal het verkeer regelen op de kruispunten met verkeerslichten en op de drukste en/of gevaarlijkste kruispunten. De colonne zal zowel voor- als achteraan begeleid worden door politievoertuigen. Het kopelement zal de snelheid en de gestage vordering van de colonne bepalen, rekening houdende met onder meer passerend treinverkeer, de verkeerssituatie op drukke kruispunten, de drukte in het centrum.

De deelnemers en de organisator dienen zich aan de vertrekplaats en tijdens de rondrit, te schikken naar de richtlijnen en de bevelen die door de politie worden gegeven. In voorkomend geval zal de politie het tempo van de colonne aangeven, deze tijdig kunnen laten halt houden, en kan afgeweken worden van het voorgestelde parcours.

De deelnemende tractoren dienen zich inzake afmetingen, uitsteeksels, opbouw e.d. te houden aan de vigerende regels.

    Claxonneren om andere dan de wettelijk toegelaten redenen, dient verboden te orden gedurende de passages door de dorpskernen.

    Met uitzondering van de bestuurder en de personen die in de cabine over een ingerichte zitplaats beschikken, mogen geen andere personen plaatsnemen op uitstekende delen, gemonteerde constructies of aanhangwagens.

    Er dient een tijdelijk verkeersreglement opgesteld te worden door dienst mobiliteit van de stad Geel.

    Indien een afwijking van het geluidsniveau wordt aangevraagd adviseren wij, om de overlast voor de buurt te beperken, slechts een maximaal geluidsniveau cat. 2 dat groter is dan 85dB(A) Laeq, 15min en kleiner of gelijk aan 95dB(A) Laeq toe te staan.

    Er mogen geen alcoholische dranken geschonken worden aan -16 jarigen en geen sterke dranken aan -18 jarigen. Voor de verkoop van sterke drank is de toelating van de burgemeester vereist.

    Artikel 3

    Indien tijdelijke verkeersmaatregelen toegestaan worden door politie/dienst Verkeer, zal een tijdelijk verkeersreglement opgesteld worden en op voorhand bezorgd worden aan de organisator van de activiteit. 

    Voor wat betreft de signalisatie wordt aan de organisatoren gevraagd om volgende procedure strikt toe te passen: 

    • De Technische Dienst brengt de signalisatie ter plaatse;
    • De organisator staat zelf in voor het plaatsen en weghalen van de signalisatie op de openbare weg. De signalisatie dient weggehaald en geplaatst te worden zodat dit geen enkele hinder oplevert voor de gebruikers van de openbare weg;
    • De wijkagent doet mogelijks controle op het correct plaatsen en weghalen van de signalisatie door de organisator
    • De organisator dient, na het evenement, de signalisatie van de openbare weg af te halen;
    • De Technische Dienst zal de signalisatie ophalen in de werkweek na de manifestatie.
    • De organisatoren van evenementen die een signalisatieplan krijgen, worden er uitdrukkelijk op gewezen dat de signalisatie volgens het plan moet gezet worden en vooral ook op de tijdstippen die vermeld zijn in het plan en het reglement.  

    Indien aanvrager vaststelt dat de signalisatie niet ter plaatse gebracht werd, en dit minstens 1 werkdag voor datum activiteit, dient hij/zij dit onverwijld te melden aan de stad.

    Parkeerverbod zal 24 u op voorhand geplaatst worden. 

    Artikel 4

    Er wordt toestemming verleend om te afficheren op de door de stad voorziene reclameconstructies (plakborden en plakzuilen), mits naleving van de regelgeving in de politiecodex van 1/1/2014 - richtlijnen plakken affiches  - art. 185. 

    De bepalingen van de artikels 180 tem 185 van de politiecodex, goedgekeurd door de gemeenteraad van 02/02/2009 en latere wijzigingen, moeten nageleefd worden.

    Artikel 5

    Als organisator moet je erop toezien dat het alcoholbeleid correct wordt toegepast. De organisator, security en alle medewerkers hebben de verantwoordelijkheid de bezoekers actief op het alcoholbeleid te wijzen. Dit wil zeggen dat je bepaalde categorieën van bezoekers erop attent moet maken dat ze niet mogen drinken en hen bij herhaaldelijk drinken de toegang tot het event moet ontzeggen.   

    Aan de organisatoren wordt uitdrukkelijk gevraagd het actieplan ‘Alcohol & Jongeren’ mee uit te dragen:

    • uithangen van de regels inzake schenken van alcohol volgens de wet van 31.12.2009;
      • Géén alcohol voor -16 jarigen;
      • Géén sterke drank voor -18 jarigen;
    • duidelijke communicatie en briefing van alle medewerkers;
    • indien er alcoholische dranken worden verkocht worden op de eventlocatie moet de organisatie een leeftijdsaanduiding-systeem voorzien voor alle bezoekers in de vorm van bandjes volgens het stoplichtprincipe:
      • + 18 = GROEN
      • +16  = ORANJE
      • -16 = ROOD 

    Als organisator moet je erop toezien dat het rookverbod wordt toegepast. De organisator, security en alle medewerkers hebben de verantwoordelijkheid de bezoekers actief op het rookverbod te wijzen. Dit wil zeggen dat je rokende bezoekers erop attent moet maken dat ze niet mogen roken en hen bij herhaaldelijk roken de toegang tot het event moet ontzeggen.

    Artikel 6

    De Vlarema (Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) verbiedt organisatoren van evenementen om vanaf 2020 nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
     Kiest een organisator er toch voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet hij deze voor 95% opnieuw inzamelen en laten verwijderen door een erkend organisme dat een attest kan afleveren. 

    De organisator doet het nodige om zich in regel te stellen met de geldende wetgeving.

    Artikel 7

    De organisator zorgt ervoor dat de directe omwonenden van Zwaarvoerdersspoor tijdig, schriftelijk en correct in kennis gesteld worden van het doorgaan van het evenement, eventuele verkeersmaatregelen genomen naar aanleiding van het evenement en van het feit dat eventuele inzameling van afvalfracties (restafval, GFT, PMD, papier/karton) mogelijks verstoord zal zijn (info hieromtrent: IOK).