Terug
Gepubliceerd op 09/11/2022

2022_GR_00223 - Hoppinpunt (mobipunt) aan Diestseweg/Cipalstraat - Onderhandse opstalovereenkomst en gebruiksovereenkomst met -Sanofi (Genzyme)

Gemeenteraad
ma 07/11/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Luc Van Laer; myriam Smets; Petra Gyesbreghs; Tim Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Marleen Verboven; Pieter Verhesen; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Greet Daems

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00223 - Hoppinpunt (mobipunt) aan Diestseweg/Cipalstraat - Onderhandse opstalovereenkomst en gebruiksovereenkomst met -Sanofi (Genzyme) 2022_GR_00223 - Hoppinpunt (mobipunt) aan Diestseweg/Cipalstraat - Onderhandse opstalovereenkomst en gebruiksovereenkomst met -Sanofi (Genzyme)

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Op 22 maart 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de locatie Sanofi (Genzyme) - hoek Cipalstraat/Diestseweg - goed voor de realisatie van een Hoppinpunt, conform de thematische projectsubsidie van de Vlaamse overheid voor het project Fiets Hup! Hieraan voorafgaand vonden er meerdere studies en gesprekken plaats door de dienst stadsontwikkeling en de dienst openbaar domein.

Provincie Antwerpen is eigenaar van het perceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, met een oppervlakte van 4893m². De provincie gaf dit perceel in erfpacht aan Genzyme Flanders/Sanofi. Het perceel doet momenteel dienst als groenruimte, parking en kantoorgebouw ten voordele van de erfpachtnemer:  Genzyme Flanders/Sanofi, de duur van deze opstalovereenkomst valt binnen de erfpachtperiode tussen Provincie Antwerpen en Genzyme Flanders/Sanofi.

Gelet op de strategische ligging van het perceel wenst de stad Geel in samenwerking met Genzyme Flanders/Sanofi een Hoppin punt te realiseren op een gedeelte van het voornoemde perceel.

Hoppin bundelt verschillende vervoersoplossingen in Vlaanderen en helpt reizigers zich zo efficiënt mogelijk te verplaatsen naar hun bestemming. De routeplanner van Hoppin zal aangeven welke vervoermiddelen gecombineerd kunnen worden, waar men het best kan overstappen, hoelang de reistijd bedraagt en hoeveel de verplaatsing zal kosten. 

Met Hoppin maakt de Vlaamse overheid de mobiliteitstransitie zichtbaar in het straatbeeld en herkenbaar voor de gebruiker. Die transitie is sinds de inwerkingtreding van het 'decreet basisbereikbaarheid' op 22 juni 2019 ingezet.

Het doel van dergelijk Hoppin punt is dus om de vervoersnoden van de reizigers centraal te stellen. Het is de bedoeling dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelstraten vlot bereikbaar zijn voor iedereen. De stad wenst dan ook de Hoppin punten te realiseren in kader van het algemeen belang en ten voordele van alle burgers.

Een basisbereikbaarheid vertrekt van een sterk openbaar vervoer afgestemd op het fietsroutenetwerk, het wegennetwerk en het waterwegennetwerk. Combimobiliteit en de modal shift staan centraal en zo ‘Hoppin’ we dus van het ene op het andere vervoermiddel om onze bestemming te bereiken.

Op 9 september 2022 ging Sanofi principieel akkoord met het toestaan van een recht van opstal en een gebruiksrecht ten voordele van de stad Geel voor de realisatie van het Hoppinpunt.

Provincie Antwerpen (eigenaar van het desbetreffende perceel) ging reeds mondeling akkoord op voorwaarde dat hun erfpachternemer (Sanofi) toelating verschafte aan de stad. De provincie was van oordeel niet als contracterende partij vermeld te moeten worden aangezien Gezyme/Sanofi de bevoegdheden heeft om een zakelijk recht door te geven aan een derde.

Op 26 september 2022 ging het college van burgemeester en schepenen reeds principieel akkoord met de voorwaarden inzake 1) het recht van opstal en 2)  het gebruiksrecht.

Argumentatie

Een greep uit de opstalovereenkomst:

Voorwerp

Een perceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, met een oppervlakte van 4893m².

Huidige situatie:

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nieuwe situatie:

De in opstal (+/- 1400m²) gegeven goederen worden in opdracht van de opstalhouder aangeduid op een (prekad)plan, opgesteld door een erkend landmeter, dat tevens aan de notariële akte zal gehecht worden.

Dit plan wordt op kosten van de opstalhouder opgesteld. In zoverre hieruit zou blijken dat het voorwerp van het opstalrecht afwijkt van de voorgehouden oppervlakte, is door de opstalgever geen vergoeding verschuldigd ongeacht of de realisatie van de beoogde hoppinpunten daardoor onmogelijk of bemoeilijkt wordt.

Bestemming

Het opstalrecht wordt verleend voor algemeen belang, met name de realisatie van een Hoppin punt – Mobipunt.

Bijzondere voorwaarden

Het recht van opstal wordt gevestigd op dit goed met al zijn bekende en onbekende, voor- en nadelige rechten, voortdurende en niet-voortdurende, zichtbare en niet-zichtbare erfdienstbaarheden, verborgen gebreken, gemeenschappen, wegenissen en andere ongemakken waaraan het zou kunnen onderworpen zijn.  

De opstalhouder erkent de goederen te kennen en ontslaat de opstalgever een meer uitvoerige beschrijving op te nemen. 

De opstalhouder aanvaardt het goed in zijn huidige staat, zonder verhaal tegen de opstalgever om welke reden het ook zij. De opstalhouder zal geen aanspraak kunnen maken op vergoeding of vermindering wegens gebreken aan de grond, ondergrond of de gebouwen, noch wegens misrekening in de aangeduide oppervlakte.

De opstalgever is niet verantwoordelijk voor eventuele verborgen gebreken die hem niet gekend zijn en/of niet-opzettelijk werden verzwegen.

Duur van het opstalrecht

Dit recht van opstal wordt verleend voor een periode van dertig (30) jaar, te rekenen vanaf datum goedkeuring door de gemeenteraad d.d. # en eindigend op #.

Zij zal dus van rechtswege eindigen na afloop van deze periode. Vanaf het zevenentwintigste jaar kan er op initiatief van beide partijen mits schriftelijk wederzijds akkoord van de partijen een eventuele verlenging van het recht van opstal en het gebruiksrecht overeen gekomen worden, overeenkomstig beslissing van de daartoe bevoegde organen.

Tijdens de duur van zijn recht van opstal zal de opstalhouder het volledige genotsrecht op het hem in opstal gegeven goed bekomen mits het naleven van de voorwaarden zoals bepaald in onderhavige overeenkomst. De opstalhouder zal alle rechten kunnen uitoefenen welke aan de eigendom van de goederen verbonden zijn maar met de beperking dat hij niets mag verrichten waardoor de waarde van het goed zou verminderd worden en behoudens hetgeen hiernavolgend wordt vermeld.

Het opstalrecht kan nooit een duurtijd hebben die langer is dan de erfpachtovereenkomst tussen Provincie Antwerpen en Genzyme/Sanofi.

Vergoeding

Het recht van opstal wordt toegestaan tegen een vergoeding (canon) van 1 symbolische EURO per jaar, niet indexeerbaar. 

(Het hiervoor vermelde bedrag houdt een vergoeding in voor de tijdelijke genotsrechten die de opstalhouder bekomt ingevolge het hem bij deze verleende recht van opstal. Noch vermindering van het genot, noch het volledig ophouden van het genot, zelfs niet voor een periode van vijf achtereenvolgende jaren of meer, kunnen aanleiding geven tot enige teruggave van de reeds betaalde bedragen.)

Bepalingen erfpachtakte d.d. 4 november 2002 tussen de Provincie Antwerpen en Genzyme/Sanofi

Conform artikel 7 van de erfpachtakte d.d. 4 november 2002 afgesloten tussen de provincie Antwerpen en Genzyme Flanders/Sanofi mag de erfpachtnemer (Genzyme Flanders/Sanofi) een recht van opstal verlenen op de in erfpacht gegeven gronden mits opname van volgende bedingen in de opstalakte:

  • de opstalhouder (stad Geel) mag noch op het recht van opstal, noch op de basis van dit recht opgerichte constructies een hypotheek vestigen.
  • De opstalhouder verbindt zich ertoe de bestemming, vermeld in artikel 3 van de erfpachtakte te respecteren, tenzij mits het bekomen van een afwijking vanuit de erfpachtgever.
  • De termijn van het opstalrecht mag geenszins de einddatum van de erfpachtakte overschrijden. Het recht van opstal eindigt van rechtswege wanneer de erfpachtakte eindigt door verloop van termijn, behoudens wanneer op dat ogenblik een nieuwe erfpachtakte met de provincie Antwerpen wordt afgesloten.
  • Het eigendomsrecht op de krachtens het recht van opstal opgerichte constructies komt op het einde van het opstalrecht toe aan de opstalgever, in dit geval erfpachtnemer.
  • De opstalhouder mag in de loop van het opstalrecht de krachtens dit recht opgerichte constructies niet vervreemden dan mits voorafgaande en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever.

Balans notarissen, Stationsstraat 131, 2440 Geel wordt gelast met het opmaken en verlijden van de notariële akte. Alle aktekosten ten laste van de opstalhouder, met name de Stad Geel.

Een greep uit de gebruiksovereenkomst:

Artikel 1: 

Hierbij verleent de gebruiksgever aan de gebruiker, die aanvaard, een kosteloos gebruiksrecht voor het aanleggen van parkeermogelijkheden op een deel (rode omlijning) van het perceel gelegen te Geel, Cipalstraat ZN, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, op heden reeds ingericht als parking in kiezelverharding.

De gebruiker zal voorzien in:

  • een waterdoorlatende verharding 
  • groenbuffer van 1m tot aan de draadafsluiting – de draadafsluiting zal aan de zijde waarop het gebruiksrecht van toepassing is visueel mee opgenomen worden in de groenbuffer – er wordt kwalitatieve beplanting voorzien vóór de draad aan de zijde van het gebruiksrecht 
  • groenaanplanting van streekeigen materialen, bestaande uit voldoende kwalitatieve groenblijvende soorten
  • eventueel één boomaanplant

De aanleg van de beplantingen dient uitgevoerd te zijn uiterlijk het plantseizoen na de ingebruikname van de parking.

De parking zal op overstromingsvrije wijze aangelegd worden zodat bij eventuele wateroverlast de site van de gebruiksgever daarvan geen nadeel zal ondervinden.

Het voorstel omtrent de groenaanplanting zal in onderling overleg tussen beide partijen afgestemd worden. 

De gebruiker staat op eigen kosten en uit eigen beweging in voor het onderhoud van de gebruikszone.

Na de kantooruren van de gebruikersgever mag de gebruiker de gebruikszone gebruiken en openstellen voor openbaar nut.

Indien er schade veroorzaakt wordt zal deze verhaald worden op kosten van de desbetreffende veroorzaker.

De gebruiker vrijwaart de gebruiksgever voor alle schade die in de gebruikszone zal worden veroorzaakt tijdens de periode (na de kantooruren) dat de gebruiker de zone openstelt voor openbaar nut.

Artikel 2: 

Dit recht van gebruik wordt toegestaan en aanvaardt vanaf datum goedkeuring gemeenteraad d.d. #, voor een periode van 30 jaar. 

Het gebruiksrecht kan voortijdig ontbonden worden mits uitdrukkelijke schriftelijke toelating van beide partijen, zonder dat er een vergoeding verschuldigd is.

Het gebruiksrecht kan in volgende gevallen éénzijdig beëindigd worden zonder dat er een vergoeding verschuldigd is:

  • indien het goed teniet gaat, 
  • bij onteigening, 
  • bij faillissement.

Op het einde van het gebruiksrecht komen, alle werken en opstallen door de gebruiker uitgevoerd, zonder enige vergoeding toe aan de gebruiksgever.

Artikel 3:  

Het gebruik wordt kosteloos toegestaan, aangezien de gebruiker het terrein op haar kosten zal inrichten en onderhouden.

Artikel 4: 

De gebruiker verbindt zich ertoe dat haar gebruik en de daaropvolgende openstelling voor openbaar nut van de gebruikszone de goede werking van de bedrijfsvoering van de gebruiksgever op de naburige site niet verstoort en dat desgevallend onmiddellijk alle passende maatregelen worden getroffen teneinde een eventuele verstoring te beëindigen, te remediëren en te voorkomen in de toekomst.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de onderhandse overeenkomst met betrekking tot het vestiging van een recht van opstal op het deelperceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, in eigendom van de provincie Antwerpen, welke in erfpacht is gegeven aan Sanofi/Genzyme, goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de overeenkomst met betrekking tot het vestiging van een gebruiksrecht op het deelperceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, in eigendom van de provincie Antwerpen, welke in erfpacht is gegeven aan Sanofi/Genzyme, goed.

Artikel 3

Het recht van opstal en het gebruiksrecht worden gerealiseerd omwille van algemeen nut, zijnde voor de realisatie van een Hoppin punt.

Artikel 4

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden afgevaardigd voor de ondertekening van de onderhandse overeenkomst m.b.t. het recht van opstal en de gebruiksovereenkomst.

Artikel 5

Balans notarissen, Stationsstraat 131, 2440 Geel, wordt gelast met het opmaken en verlijden van de notariële akte inzake het recht van het opstal. Alle aktekosten zijn ten laste van de opstalhouder, met name de Stad Geel.