Terug
Gepubliceerd op 09/11/2022

2022_IP_00081 - Interpellatie van raadslid Yves Van Hulsel: Sociale Huisvesting uit een diep dal halen.

Gemeenteraad
ma 07/11/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Luc Van Laer; myriam Smets; Petra Gyesbreghs; Tim Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Marleen Verboven; Pieter Verhesen; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Greet Daems

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_IP_00081 - Interpellatie van raadslid Yves Van Hulsel: Sociale Huisvesting uit een diep dal halen. 2022_IP_00081 - Interpellatie van raadslid Yves Van Hulsel: Sociale Huisvesting uit een diep dal halen.

Motivering

Indiener(s)

Yves Van Hulsel

Gericht aan

Griet Smaers

Tijdstip van indienen

di 01/11/2022 - 20:59

Toelichting

Recent werd de laatste meting van het Bindend Sociaal Objectief (BSO) op de website van Wonen Vlaanderen gepubliceerd. Het BSO is een doelstelling qua realisatie sociale huurwoningen die gemeenten tussen 2009 en 2025 moeten behalen. Er is tweejaarlijks een voortgangstoets, die aangeeft hoe ver een gemeente verwijderd is van zijn doelstelling.

Geel bereikt eind 2021 met een netto toename van 212 entiteiten sociaal huuraanbod 86,18% van z’n Bindend Sociaal Objectief, of nog een verschil van 34 entiteiten. Geel heeft nu 887 sociale huurwoningen (SHM + SVK) maar eind 2021 telde men opnieuw een stijgend aantal (1940) kandidaat-huurders voor een sociale huisvesting. Ondanks het opgelegde objectief en de geleverde inspanningen zullen er dus nog heel wat stappen gezet moeten worden om de lokale wachtlijst voor een sociale huurwoning in te korten.

Vraag:

  • Hoe evalueert het gemeentebestuur deze stand van zaken? Is met de huidige planning het bereiken van het BSO voor Geel nog haalbaar?
  • Heeft men door de lopende fusie en herstructurering dwang van de Vlaamse Minister van Wonen vertraging opgelopen om bijkomende woningen te realiseren?
  • Heeft de Geelse Huisvesting (GH) nog gronden in portefeuille en zijn er plannen om deze aan te snijden en te ontwikkelen? Om een tandje bij te steken?
  • Plant de stad een campagne om bewoners te sensibiliseren en te motiveren om woningen via het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) te verhuren?
  • Einde 2021 telde de Geelse Huisvesting 2028 burgers in een sociale huurwoning. Met een weinig objectief onderbouwde en weinig genuanceerde communicatie over bewoners van een sociale huurwoning heeft Vlaamse Minister van Wonen de voorbije maanden gezorgd voor een stigmatiserend en negatief sfeertje rond deze kwetsbare burgers. Ze zouden te veel spaargeld hebben, nog eigendom in het buitenland hebben en veel te grote woningen in verhouding tot de gezinsgrootte betrekken. Maar hoeveel bewoners van Geelse sociale huurwoningen worden door deze stellingen van de Minister eigenlijk reëel gevat?
  • Is de stad dan bereid om - eventueel samen met de andere gemeentebesturen uit het werkingsgebied van de GH - de Vlaamse Minister van Wonen hierover aan te schrijven? Hem te wijzen op het feit dat zijn communicatie niet in verhouding staat tot de vastgestelde praktijken of misbruiken? Dat dit geen oplossingsgerichte bijdrage levert aan het reële tekort van sociale huurwoningen? Is de stad bereid hem te wijzen op het feit dat zijn uitspraken niet enkel de kwetsbare bewoners van sociale huurwoningen tekort doet, maar vooral de lokale inspanningen op het terrein en het draagvlak voor een sociaal woonbeleid ondermijnen?