Terug
Gepubliceerd op 11/10/2022

2022_CBS_02574 - Cipalstraat - Wegenisoverdracht openbaar domein - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/10/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_02574 - Cipalstraat - Wegenisoverdracht openbaar domein - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren 2022_CBS_02574 - Cipalstraat - Wegenisoverdracht openbaar domein - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Context

Het gemeentewegendecreet van 3 mei 2019, dat op 1 september 2019 in werking trad, kent aan alle wegen in gemeentelijk beheer, zoals de Cipalstraat, hetzelfde statuut toe en bepaalt één regelgeving voor al deze wegen. Het gemeentewegendecreet bepaalt één juridisch statuut voor alle wegen in beheer van de gemeente, wat de procedures en handhaving vereenvoudigt. 

Een gemeenteweg is een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente, ongeacht de eigenaar van de grond.

Bevoegdheid

De gemeenteraad beslist nu zelf over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen. De gemeenten kunnen hun visie op gemeentewegen en zachte mobiliteit vastleggen in een beleidskader en concrete actieplannen opstellen voor de uitvoering ervan. Het beleidskader kan bijdragen tot een grotere bewustwording rond het belang van trage wegen en helpen in de afweging bij wijzigingen aan het lokale wegennet en de trage wegen. Het decreet bepaalt dat gemeentewegen enkel opgeheven kunnen worden door een beslissing van de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist dus over elke afschaffing van een gemeenteweg.

Info dossier

Naar aanleiding van bovenvermelde werd de Cipalstraat (kadastraal gekend onder: 3de afdeling, sectie K, nr. 48V) door middel van het nieuwe gemeentewegendecreet overgedragen aan de stad Geel voor algemeen nut, echter werd deze overdracht nog niet juridisch afgehandeld, waardoor de provincie Antwerpen, dewelke de weg realiseerde, op heden kadastraal gezien nog steeds eigenaar is, doch het beheer/onderhoud reeds valt onder de stad Geel.

Naar aanleiding van bovenvermelde dient het perceel gelegen te Geel, 3de afdeling, sectie K, nr. 48V door de stad geaffecteerd te worden (opname in openbaar domein).

De kosten met betrekking tot deze grondoverdracht zijn ten laste van de stad, aangezien in de stedenbouwkundige vergunning van 2001 niets werd opgenomen over een verplichte grondoverdracht/wegenisoverdracht aan de stad Geel. Tevens zijn deze (notaris)kosten beperkt aangezien de stad een vrijstelling geniet voor registratierechten omwille van het openbaar nut van deze grondoverdracht. De stad wenst Balans notarissen (notaris Luc Moortgat) aan te stellen voor het verlijden van de akte.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt principieel de wegenisoverdracht met betrekking tot het perceel gelegen te Geel, 3de afdeling, sectie K, nr. 48V, genaamd 'Cipalstraat' goed.

Artikel 2

De verkoop - grondafstand gebeurt gratis en alle kosten verbonden aan de overdracht zijn ten laste van de stad Geel.

Artikel 3

Balans notarissen (notaris Luc Moortgat) wordt gelast met het opmaken en verlijden van de authentieke akte.