Terug
Gepubliceerd op 03/06/2022

2022_GR_00103 - Verzoekschrift tot vaststellen dertigjarig publiek gebruik onverhard pad tot openbaar domein, gelegen zone Zandstraat 84/86 - linkeroever Grote Nete en wegenis noordwaarts vanaf brug Zandstraat 63 - erkenning tot gemeenteweg - Goedkeuren

Gemeenteraad
do 02/06/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; Myriam Smets; Timmy Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Pieter Verhesen; Noël Devos; Tinne Vangeel; Greet Daems; Petra Gyesbreghs

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00103 - Verzoekschrift tot vaststellen dertigjarig publiek gebruik onverhard pad tot openbaar domein, gelegen zone Zandstraat 84/86 - linkeroever Grote Nete en wegenis noordwaarts vanaf brug Zandstraat 63 - erkenning tot gemeenteweg - Goedkeuren 2022_GR_00103 - Verzoekschrift tot vaststellen dertigjarig publiek gebruik onverhard pad tot openbaar domein, gelegen zone Zandstraat 84/86 - linkeroever Grote Nete en wegenis noordwaarts vanaf brug Zandstraat 63 - erkenning tot gemeenteweg - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet houdende de gemeentewegen van 12 augustus 2019

Aanleiding en context

Op 22 februari 2022 ontving stad Geel een verzoekschrift om de gemeenteraad dertigjarig algemeen publiek gebruik van het onverhard pad vanaf de overkant Zandstraat 84/86 naar de Grote Nete, vervolgens stroomafwaarts langs de linkeroever van de Grote Nete naar de brug aan Zandstraat 63 en wegenis noordwaarts vanaf de brug Zandstraat 63 tot openbaar domein te laten vaststellen. Deze vaststelling houdt in uitvoering van het decreet houdende de gemeentewegen van 12 augustus 2019 in dat op de wegenis een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid ontstaat en de gemeente een rooilijnplan dient op te stellen, wat de wegenis als gemeenteweg vast legt.

Het bericht van de burger bevatte een grote hoeveelheid informatie over de fysieke aanwezigheid van de wegenis. Verder bevatte dit ook verzamelde getuigenissen van burgers voor het effectief gebruik van de wegenis. Dit is belangrijk omdat het hierboven genoemd decreet specifiek de nadruk legt op ontegensprekelijk bewijs van publiek gebruik gedurende een onafgebroken periode van minstens dertig jaar.

Er zijn zeventien schriftelijke verklaringen van gebruik van de wegenis aangeleverd aan het stadsbestuur. Vijf hiervan geven meer dan dertigjarig gebruik aan, de andere twaalf een kortere periode of hierbij is de periode van gebruik onduidelijk.

Argumentatie

De aangeleverde informatie geeft duidelijk weer dat de wegenis reeds ruim meer dan dertig jaar aanwezig is, dat de wegenis steeds het uitzicht van openbare wegenis heeft gehad, dat de wegenis lange tijd aangeduid is op kaarten en wandelingen, en dat de wegenis gedurende meer dan dertig jaar publiek gebruikt is.

Er is voldoende bewijs aanwezig voor de gemeenteraad om het dertigjarig publiek gebruik van de weg vast te stellen, wat resulteert in een publieke erfdienstbaarheid over de wegenis, vervolgens het stadsbestuur te belasten met de opmaak van een rooilijnplan en de weg bijgevolg als gemeenteweg vast te leggen.

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 12 augustus 2019

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het onafgebroken dertigjarig algemeen publiek gebruik vast. Hieruit volgt van rechtswege een publieke erfdienstbaarheid van doorgang.

Artikel 2

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan van de wegenis en het onderhoud van de wegenis.