Terug
Gepubliceerd op 25/10/2022

2022_CBS_02755 - Stedenbouwkundig attest - Het slopen van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoren, het verbouwen van een gebouw en het oprichten van een tuinhuis en een zorgwoning (SA 2485), gelegen Grotesteenweg 114, 114A, kadastraal afdeling 5, sectie N, nrs. 1029M2 en 1029V-attest - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 24/10/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Berno Bosch, Sweco

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_02755 - Stedenbouwkundig attest - Het slopen van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoren, het verbouwen van een gebouw en het oprichten van een tuinhuis en een zorgwoning (SA 2485), gelegen Grotesteenweg 114, 114A, kadastraal afdeling 5, sectie N, nrs. 1029M2 en 1029V-attest - Goedkeuren 2022_CBS_02755 - Stedenbouwkundig attest - Het slopen van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoren, het verbouwen van een gebouw en het oprichten van een tuinhuis en een zorgwoning (SA 2485), gelegen Grotesteenweg 114, 114A, kadastraal afdeling 5, sectie N, nrs. 1029M2 en 1029V-attest - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 06/11/2022


 

Dossiernummer: SA/ 2485

Datum aanvraag: 23/08/2022

Behandeld door: Joel Henderickx

 

Stedenbouwkundig attest Geel

 

Wat is de functie van dit attest?

Dit attest is louter informatief, het heeft niet de waarde van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning. Het beslissende onderzoek vindt pas plaats als u een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning indient. Het attest loopt op geen enkele manier vooruit op de beslissing die dan genomen zal worden. In een aantal gevallen zal de aanvraag ook nog onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Hoelang is het attest geldig?

Dit stedenbouwkundig attest blijft gedurende twee jaar geldig vanaf het moment van de uitreiking.

Onder welke voorwaarden is het attest geldig?

De gegevens in dit attest zijn geldig onder voorbehoud van wijziging van het geldende ruimtelijk uitvoeringsplan of van de regelgeving in deze periode. De voorschriften van goedgekeurde plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen, toegestane verkavelingen, rooiplannen en stedenbouwkundige verordeningen zijn geldig zolang de verordenende bepalingen waaruit ze voortvloeien hun bindende kracht behouden. Doordat de gegevens snel kunnen wijzigen, is het raadzaam regelmatig een nieuw stedenbouwkundig attest aan te vragen.

  

Ingewonnen adviezen

 

Agentschap Wegen en Verkeer

Voorwaardelijk gunstig advies dd. 21/09/2022 met als referentie AV/114/2022/00778.

Openbare Werken

Voorwaardelijk gunstig advies:

De Tongerlosebinnenweg mag inderdaad geen ontsluitingsweg zijn, maar in het advies van AWV ie er spraakverwarring door ook ontsluiting te gebruiken voor de toegang van het perceel.

In mobiliteit is een ontsluitingsweg een lokale weg die het autoverkeer van andere lokale wegen op wijkniveau verzamelt en ontsluit naar het hogere wegennet. Alle andere lokale wegen worden gezien en ingericht als erftoegangswegen en hebben als belangrijkste functie om doorgang te verlenen tot de aanliggende percelen'. Vanuit deze optiek mag de Tongerlosebinnenweg geen ontsluitingsweg zijn voor de achterliggende wijk, maar wel toegang geven tot de percelen. Dat is op die locatie ook de hoofdfunctie van de Tongerlosebinnenweg. Concreet legt AWV op dat erftoegangen steeds moeten voorzien worden via het lokale wegennet en niet via het hogere wegennet.

De toegang tot de parkeerplaatsen dient georganiseerd te worden via de Tongerlosebinnenweg om het aantal rechtstreekse aansluitingen op gewestwegen tot een minimum te beperken.

 

 

Advies van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar

 

De gemeente is ontvoogd. Bijgevolg moet het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar niet worden ingewonnen.

 

Standpunt van het college van burgemeester en schepenen

 

Historiek:

dossiernummer:1963/A/00580 - Oude dossiers (pre-VLAREM)

Datum aanvraag: 16/12/1963

Beslissing: 

Onderwerp: HOUTOPSLAG

 

dossiernummer:00247 - Stedenbouwkundige vergunningen

Datum aanvraag: 28/05/1949

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Nieuwbouw eengezinswoning

 

dossiernummer:00580 - Stedenbouwkundige vergunningen

Datum aanvraag: 10/11/1951

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Nieuwbouw eengezinswoning

 

dossiernummer:00573 - Stedenbouwkundige vergunningen

Datum aanvraag: 28/11/1951

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Nieuwbouw industrie, ambacht

 

Bepaling welk plan van   toepassing is

De aanvraag is volgens het bij Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978 gelegen in woongebied.

 

In deze gebieden de stedenbouwkundige voorschriften gelden van het KB van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

Het perceel is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.

Het perceel is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Het perceel is niet gelegen binnen een goedgekeurde verkaveling.

 

Verordeningen

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van

auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op

5 juni 2009.

  • algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten,

infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op

23 juni 2006.

  • algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op

29 april 1997.

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op

12 mei 2012.

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op

12 mei 2012. 

 

Beschrijving van de bouwplaats, de omgeving en de aanvraag

Omschrijving

De aanvraag betreft de sloping van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoor, het verbouwen van een bedrijfsgebouw en het oprichten van een zorgwoning en een tuinberging.

 

Toetsing aan de decretale beoordelingselementen

Het perceel is gelegen langs een gewestweg en een gemeenteweg.

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

 

 

Toetsing aan de voorschriften en regelgeving

De aanvraag is in overeenstemming met de geldende voorschriften en regelgeving. 

 

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

Conclusie:

Voorwaardelijk gunstig voor de sloping van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoor, het verbouwen van een bedrijfsgebouw en het oprichten van een zorgwoning en een tuinberging.

 

Voorwaarden

Percelen 5/N/1029/V en 5/N/1029/M/2 moeten worden samengevoegd en de gebouwen dienen verbonden te worden via een gaanderij.

De totale bouwdiepte mag niet meer bedragen dan 17 m, gemeten vanaf de voorgevelbouwlijn.

Er mag slechts 1 toegang voorzien worden tot het terrein. De toegang tot de parkeerplaatsen dient georganiseerd te worden via de Tongerlosebinnenweg om het aantal rechtstreekse aansluitingen op gewestwegen tot een minimum te beperken.

 

De toegang tot de parkeerplaatsen en een paadje naar de voordeur kunnen worden voorzien in waterdoorlatende materialen. De rest van de voortuin dient te worden aangelegd met groenvoorzieningen. 

 

Bij de definitieve indiening van de aanvraag tot omgevingsvergunning zullen ook de nodige documenten moeten worden gevoegd om gratis en kosteloze grondafstand te doen om de Tongerlosebinnenweg over te dragen aan stad Geel.

De nodige info hieromtrent kan u bekomen bij de dienst openbare werken van stad Geel.

 

Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).

 

Een zorgwoning kan enkel onder volgende voorwaarden:

 

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie wordt volledig geplaatst binnen een straal van 30m van de hoofdwooneenheid op hetzelfde perceel als de hoofdwooneenheid of op een perceel dat onmiddellijk paalt aan het perceel van de hoofdwooneenheid.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie wordt op een van de volgende plaatsen geplaatst:

• In de zijtuin, al dan niet vrijstaand, tot op 3m van de perceelsgrenzen.

• In de achtertuin, al dan niet vrijstaand, tot op 1m van de perceelsgrenzen. De ondergeschikte wooneenheid kan in de achtertuin ook op of tegen de perceelsgrens geplaatst worden als ze tegen een bestaande scheidingsmuur opgericht wordt en als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie heeft een maximale hoogte van 3,5 m.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie heeft een maximale bruto vloeroppervlakte van 50m².

• Er wordt geen bijkomende verharding aangelegd, met uitzondering van de tijdelijke, verplaatsbare constructie zelf en een strikt noodzakelijke toegang tot de tijdelijke, verplaatsbare constructie.

• De plaatsing van de tijdelijke, verplaatsbare constructie gaat niet gepaard met een ontbossing, het aanmerkelijk wijzigen van het reliëf van de bodem, en gebeurt niet in een overstromingsgebied noch in een ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van agrarisch gebied met ecologische waarde, agrarisch gebied met ecologisch belang en parkgebied.

• De noodzakelijke nutsvoorzieningen takken aan op de bestaande nutsvoorzieningen van de hoofdwooneenheid.

• De afvoer van het afvalwater sluit aan op de bestaande waterafvoer van de hoofdwooneenheid. 

• De plaatsing is tijdelijk voor een maximale totale duur van drie jaar per hoofdwooneenheid. De duur kan met een nieuwe melding slechts één keer verlengd worden met een aanvullende periode van maximaal drie jaar.

• Binnen drie maanden na het beëindigen van de zorgsituatie, worden de tijdelijke, verplaatsbare constructie en de hiervoor aangelegde strikt noodzakelijke toegang verwijderd.

 

Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer dd. 21/09/2022 met kenmerk AV/114/2022/00778.  

Alle verharding op het openbaar domein dient te worden verwijderd. De berm moet hersteld worden in zachte berm (gras/zwarte grond).

 

Eventueel is de plaatsing van een hemelwaterput verplicht overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering dd. 05/07/2013 inzake hemelwaterputten.  Die hemelwaterput dient aan volgende eisen te voldoen:

 met een inhoud overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering van 5/07/2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater die met een pomp wordt uitgerust;

 de volledige dakoppervlakte dient in één of meerdere hemelwaterputten af te wateren;

 de overloop van de hemelwaterput dient aangesloten op een infiltratievoorziening.

 de hemelwaterput en infiltratievoorziening dienen geplaatst te zijn alvorens het gebouw in gebruik wordt genomen; 

 de hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen;

 het water uit de hemelwaterput dient te worden herbruikt voor tenminste 2 verschillende aftappunten bv. buitenkraan, wasmachine, spoeling wc…

 

De zorgwoning moet voldoen aan de EPB-eisen.

 

De afvoer van de afval- en regenwaters dient via een gescheiden stelsel te gebeuren.

De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160 mm.

 

Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.

De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.

 

 

 

Bij de aanvraag tot omgevingsvergunning zal een grondige toetsing gebeuren aan de goede ruimtelijke ordening en kan de vergunningverlenende overheid bijkomende voorwaarden of wijzigingen aan het concept opleggen op basis van de concrete plannen.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot stedenbouwkundig attest  goed te keuren en een gunstig stedenbouwkundig attest af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
 

 Voorwaardelijk gunstig voor de sloping van 4 gebouwen, een functiewijziging van bedrijvigheid naar kantoor, het verbouwen van een bedrijfsgebouw en het oprichten van een zorgwoning en een tuinberging.

Voorwaarden

Percelen 5/N/1029/V en 5/N/1029/M/2 moeten worden samengevoegd en de gebouwen dienen verbonden te worden via een gaanderij.

De totale bouwdiepte mag niet meer bedragen dan 17 m, gemeten vanaf de voorgevelbouwlijn.

Er mag slechts 1 toegang voorzien worden tot het terrein. De toegang tot de parkeerplaatsen dient georganiseerd te worden via de Tongerlosebinnenweg om het aantal rechtstreekse aansluitingen op gewestwegen tot een minimum te beperken.

 

De toegang tot de parkeerplaatsen en een paadje naar de voordeur kunnen worden voorzien in waterdoorlatende materialen. De rest van de voortuin dient te worden aangelegd met groenvoorzieningen. 

 

Bij de definitieve indiening van de aanvraag tot omgevingsvergunning zullen ook de nodige documenten moeten worden gevoegd om gratis en kosteloze grondafstand te doen om de Tongerlosebinnenweg over te dragen aan stad Geel.

De nodige info hieromtrent kan u bekomen bij de dienst openbare werken van stad Geel.

 

Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be).

 

Een zorgwoning kan enkel onder volgende voorwaarden:

 

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie wordt volledig geplaatst binnen een straal van 30m van de hoofdwooneenheid op hetzelfde perceel als de hoofdwooneenheid of op een perceel dat onmiddellijk paalt aan het perceel van de hoofdwooneenheid.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie wordt op een van de volgende plaatsen geplaatst:

• In de zijtuin, al dan niet vrijstaand, tot op 3m van de perceelsgrenzen.

• In de achtertuin, al dan niet vrijstaand, tot op 1m van de perceelsgrenzen. De ondergeschikte wooneenheid kan in de achtertuin ook op of tegen de perceelsgrens geplaatst worden als ze tegen een bestaande scheidingsmuur opgericht wordt en als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie heeft een maximale hoogte van 3,5 m.

• De tijdelijke, verplaatsbare constructie heeft een maximale bruto vloeroppervlakte van 50m².

• Er wordt geen bijkomende verharding aangelegd, met uitzondering van de tijdelijke, verplaatsbare constructie zelf en een strikt noodzakelijke toegang tot de tijdelijke, verplaatsbare constructie.

• De plaatsing van de tijdelijke, verplaatsbare constructie gaat niet gepaard met een ontbossing, het aanmerkelijk wijzigen van het reliëf van de bodem, en gebeurt niet in een overstromingsgebied noch in een ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van agrarisch gebied met ecologische waarde, agrarisch gebied met ecologisch belang en parkgebied.

• De noodzakelijke nutsvoorzieningen takken aan op de bestaande nutsvoorzieningen van de hoofdwooneenheid.

• De afvoer van het afvalwater sluit aan op de bestaande waterafvoer van de hoofdwooneenheid. 

• De plaatsing is tijdelijk voor een maximale totale duur van drie jaar per hoofdwooneenheid. De duur kan met een nieuwe melding slechts één keer verlengd worden met een aanvullende periode van maximaal drie jaar.

• Binnen drie maanden na het beëindigen van de zorgsituatie, worden de tijdelijke, verplaatsbare constructie en de hiervoor aangelegde strikt noodzakelijke toegang verwijderd.

 

Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer dd. 21/09/2022 met kenmerk AV/114/2022/00778.  

Alle verharding op het openbaar domein dient te worden verwijderd. De berm moet hersteld worden in zachte berm (gras/zwarte grond).

 

Eventueel is de plaatsing van een hemelwaterput verplicht overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering dd. 05/07/2013 inzake hemelwaterputten.  Die hemelwaterput dient aan volgende eisen te voldoen:

 met een inhoud overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering van 5/07/2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater die met een pomp wordt uitgerust;

 de volledige dakoppervlakte dient in één of meerdere hemelwaterputten af te wateren;

 de overloop van de hemelwaterput dient aangesloten op een infiltratievoorziening.

 de hemelwaterput en infiltratievoorziening dienen geplaatst te zijn alvorens het gebouw in gebruik wordt genomen; 

 de hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen;

 het water uit de hemelwaterput dient te worden herbruikt voor tenminste 2 verschillende aftappunten bv. buitenkraan, wasmachine, spoeling wc…

 

De zorgwoning moet voldoen aan de EPB-eisen.

 

De afvoer van de afval- en regenwaters dient via een gescheiden stelsel te gebeuren.

De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160 mm.

 

Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.

De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.

 

 

 

Bij de aanvraag tot omgevingsvergunning zal een grondige toetsing gebeuren aan de goede ruimtelijke ordening en kan de vergunningverlenende overheid bijkomende voorwaarden of wijzigingen aan het concept opleggen op basis van de concrete plannen.