De nieuwe criteria zijn geclusterd in 3 grote groepen, waarvan ondersteuning aan horeca, middenveld, winkeliers en producenten één van is.
Het kenbaar maken van producenten en het actief promoten van plaatsen waar je eerlijke handel kan aankopen is hier een onderdeel van. We maakten als trekkersgroep de keuze om in te zetten op die producenten en de lokale horecanten. Met Peter Vangenechten als gezicht/voortrekker van eerlijke handel en korte keten organiseerden we een proevertjesavond op 17/6/2019. Dit was de eerste uitnodiging aan de lokale horeca om kennis te maken met de veelzijdigheid van deze producten. Er waren 10 zaken aanwezig goed voor 50 mensen die kwamen genieten op deze avond. In de week van de fairtrade willen we deze horecazaken aanmoedigen om een menu voor te bereiden die tussen 2 en 12 oktober aangeboden zal worden. Om dit in goede banen te leiden hebben we aanspraak kunnen maken op een subsidie van TDC (Belgium trade for development centre). Zij hebben een subsidie van €3100 toegekend voor het omzetten van dit projectidee in de praktijk.
Eind 2018 heeft fairtrade campagne besloten om de criteria te vernieuwen. Dit betekent dat ook stad Geel een extra inspanning moet leveren om het label te kunnen blijven behouden.
Het college van burgemeester en schepenen keurde het behouden van het label goed in de loop van april 2019.
De vernieuwde criteria leggen meer focus op aandacht voor lokale eerlijke producten en lokale producenten. Dit wil zeggen dat de korte keten nu ook binnen de critera een prominente plaats krijgt in het eerlijke handel verhaal.
Het vast bureau neemt kennis van de verkregen subsidie vanuit Belgium trade for development centre in het kader van FairTrade Gemeente.