Op het grondgebied van Geel, Mol, Balen en Meerhout bevindt zich een uniek landschap dat bekend staat onder de roepnaam Grote Netewoud. In het verleden hebben verschillende partners (overheid, academici, middenveld, …) bij de Vlaamse overheid een subsidie verworven voor het strategisch open ruimte project “landschap in actie”, om het Grote Netewoud op te waarderen en uit te breiden. Centraal thema hierin was “ecosysteemdiensten”, diensten die de natuur voor de mens uitvoert, zoals houtproductie, zuivering van lucht en water, overstromingen tegengaan, enz.
In 2018 is een nieuwe subsidieaanvraag ingediend voor het strategisch open ruimte project “Het Grote Netewoud groeit verder”, maar deze aanvraag is toen geweigerd, voornamelijk met volgende kritieken:
een te grote focus op natuur, en bijvoorbeeld te weinig interactie met woonkernen
Te weinig concrete linken met de ecosysteemdiensten van het vorige project
Ambitieuze doelstellingen, maar te onduidelijk hoe resultaten geboekt gaan worden
Te weinig centrale sturing en daadkracht doordat beslissingen en sturing bij een overlegcomité lag, i.p.v. bij één persoon of groep
De verschillende partners hebben het initiatief om met deze kritieken en lessen uit de vorige oproep een nieuwe initiatiefaanvraag in te dienen voor de oproep 2019. De aanvraag moet uiterlijk tegen 30 augustus 2019 worden ingediend, en bijgevolg is het niet haalbaar het volledige dossier voor te leggen aan de gemeenteraad. De verschillende actoren hebben aangegeven het vertrouwen te geven aan het regionaal landschap om de aanvraag volledig in orde te brengen, met sturing vanuit de overleggroep dat dienst doet als beslissingsorgaan.
Volgende vier thema’s zullen worden geprioriteerd in het project:
Een nieuwe hoofdlijn rond mobiliteit, ruimtelijke ordening en connecties woon en natuurgebieden: bijvoorbeeld Stations Geel en Mol als (toeristische) knooppunten
Robuuste landschappen, natuur en erfgoed.
Multifunctionele verweving van de verschillende deelgebieden.
Recreatief medegebruik, ook met verbindingen met de woonkernen.
Om tot een betere organisatiestructuur te komen is voorgesteld het regionaal landschap Grote en Kleine Nete de trekkersrol te geven binnen het project. Daarnaast is het voornemen om indien de subsidies verkregen zijn, één voltijdse coördinator aan te nemen om het project te leiden en nieuwe subsidies te verwerven. Indien de subsidies van de Vlaamse overheid niet worden verworven, zal getracht worden bij andere fondsen subsidies te verwerven, zoals het Europese LIFE+ fonds.
De gemeente Balen was tot nog toe geen partner in het project, alhoewel een deel van het projectgebied wel op het grondgebied van Balen ligt. Er zal getracht worden Balen bij in het project op te nemen, en dus ook in de overleggroep op te nemen.
Voor een volledigere beschrijving van de visie rond de projectaanvraag wordt verwezen naar het syntheseverslag in bijlage
bezwaren:
samenvatting niet duidelijk (project niet vermeld); idem artikel 1
tegenspraak in financiële informatie vorzien/niet voorzien
vertrouwen en taak stellen = mandateren; dat is hier NIET nodig: GR keurt engagement goed; CBS voert uit
De gemeenteraad verbindt zich ertoe mee te werken aan de realisatie van het strategisch project "Naar een klimaat-robuuste vallei van de Grote Nete".
De gemeenteraad neemt het financieel engagement om in de periode 2020-2022 jaarlijks 2 500 euro te financieren aan het project, ofwel 7 500 euro voor de volledige looptijd van het project.
De gemeenteraad geeft het regionaal landschap Kleine en Grote Nete het vertrouwen om als coördinator en aanstuurder op te treden binnen dit project.