Statuten projectvereniging De Merode
Geel participeert in de Projectvereniging de Merode, meer bepaald in het deel van de IOED (Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst) Deze werd in 2017 erkend door Vlaanderen. Sinds 2017 maken de gemeenten Herselt, Westerlo, Geel, Laakdal, Tessenderlo, Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem deel uit van de IOED de Merode. In 2018 werd ook Hulshout lid van de IOED de Merode.
Deze IOED moet bij Vlaanderen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afsluiten voor de periode vanaf 2020. Indien de samenstelling van een IOED echter verandert (bv. wanneer één of meerdere gemeenten niet langer lid wensen te blijven van de IOED), dient er ook een aanvraag tot wijziging te worden ingediend. Een wijziging in het werkingsgebied van de IOED betekent automatisch dat de IOED een ‘aanvraag van een wijziging van de erkenning’ moet indienen. Uiterlijke indieningdatum hiervoor is 15 januari 2020. Wil de IOED een subsidie aanvragen voor de periode 2021-2026 dan moet zij uiterlijk op 1 juli 2020 een subsidie dossier indienen.
Hiervoor moeten de partners (steden en gemeenten) dus nu een beslissing nemen of ze wel of geen deel blijven uitmaken van deze intergemeentelijke samenwerking Projectvereniging De Merode.
Bij de start van de IOED de Merode zat Geel reeds in de erfgoedconvenant van k.ERF (CNEK) waar er toen nog geen sprake was van de oprichting van een IOED. Gezien Geel veel onroerend erfgoed op haar grondgebied heeft, en de IOED de Merode voor heel het Geelse grondgebied zou tellen (niet enkel een deel van Zammel), besloot men om in te stappen in de IOED van de Merode.
Ondertussen heeft de intergemeentelijke samenwerking CNEK (Retie, Dessel, Mol, Balen, Laakdal, Meerhout en Geel) wel een IOED opgericht, naast k.ERF (roerend en immateriaal erfgoed) bibliotheekwerking en cultuurwerking.
Geel en Laakdal waren reeds ingestapt in de IOED De Merode en uitstappen is enkel mogelijk op het einde van de erkenningstermijn, dus 2019. Zij maken dus momenteel geen deel uit van deze deelwerking IOED CNEK.
Momenteel kan de beslissing genomen om uit de projectvereniging De Merode te stappen voor de IOED. Gezien de samenwerking rond erfgoed en cultuur met CNEK voor Geel veel sterker is dan de samenwerking bij de Merode, wordt dan ook voorgesteld om over te stappen naar de IOED van CNEK.
Bijkomend voordeel is om zo veel mogelijk in dezelfde intergemeentelijke samenwerkingsverbanden te zitten, met dezelfde gemeenten, ipv verspreid over diverse. Zeker gezien de materie van erfgoed gelijklopend is.
Daarnaast is het grondgebied van de Merode zeer uitgstrekt en er zijn minder overeenkomsten daarmee dan met het gebied van CNEK.
CNEK heeft ondertussen ook een aparte projectmedewerker voor de IOED in dienst, wat de inhoudelijke dienstverlening enkel ten goede kan komen en dit naast zakelijke coördinatie.
Statuten projectvereniging de Merode, artikel 5
De Gemeenteraad beslist om uit de projectvereniging De Merode, IOED De Merode te stappen op het einde van de lopende erkenningstermijn in 2019 en om haar lidmaatschap hierin niet te verlengen.