Verweving betekent het combineren van functies op 1 locatie. Het idee erachter is dat je hierdoor de beschikbare ruimte beter kan benutten, maar het levert ook tal van andere voordelen, zoals jobs en voorzieningen in de eigen buurt, wat zo ook de mobiliteit ten goede komt.
Verweving wordt ook in het bestuursakkoord opgenomen als doelstelling. Dit valt alleen maar toe te juichen en ik hoop dat het nu ook in de praktijk zal gebracht worden. Maar ik hoop dan wel dat die praktijk meer is dan we tot nu toe gezien hebben, met grote handelsoppervlakten die enkel dienen om het financieel plan van de ontwikkelaar recht te trekken op papier en nadien niet ingevuld geraken (Geelvink, sportcomplex De Leunen …).
Functieverweving moet gaan over functies op maat van de buurt die tegelijk jobs op wandel- en fietsafstand opleveren. Denk maar aan een buurtwinkel, kinderopvang, bankautomaten, bushaltes, groenzone, speelplein, enzovoorts.
Met tal van grote ontwikkelingen die in Geel op stapel zijn, zoals de herontwikkeling van de stationsomgeving en verkavelingen zoals die aan Laar-Laarsveld, ligt er meer dan werk genoeg op de plank voor stad Geel om hierin de belangen van de Gelenaars te bewaken. Er is echter een lichtpuntje: de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Kenniscentrum Vlaamse Steden (KCVS) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) hebben een oproep lopende in verband met verweving. Concreet zijn er subsidies mogelijk voor individuele projecten en voor het aannemen van een verweefcoach gedurende 3 jaar. Vooral die tweede mogelijkheid lijkt mij zeer interessant.
Vandaar mijn vraag: verweving is moeilijk om in de praktijk te brengen, maar als het goed gebeurt levert het tal van voordelen op. Zal stad Geel echt werk maken van functieverweving op maat van de buurt en zo ja, zal stad Geel hiervoor een dossier indienen bij VVSG om extra ondersteuning te krijgen ?