Terug
Gepubliceerd op 31/07/2020

2020_CBS_02189 - GeelZorgt - Verduurzamen GeelZorgt

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/07/2020 - 13:00 Bureel AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Ben Van Looveren, Tom Corstjens, Dominique Luyckx

Verontschuldigd

Marlon Pareijn, Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02189 - GeelZorgt - Verduurzamen GeelZorgt 2020_CBS_02189 - GeelZorgt - Verduurzamen GeelZorgt

Motivering

Argumentatie

CONCLUSIE: 

We wensen GeelZorgt  duurzaam te verankeren als 'merk' of 'platform' waarop in eerste instantie vrijwillige engagementen in 'het (kleine) zorgen voor elkaar' geactiveerd en gestimuleerd kunnen worden. Dat betekent dat we naar de toekomst toe en ongeacht de wijze waarop de COVID - 19 pandemie verder evolueert, zorgelementen van de voorbije maanden integreren in de werkingen van het Sociaal Huis. En dat we daarnaast de bestaande vrijwilligerswerkingen van het Sociaal Huis (van minder mobiele centrale tot peuterspeelpunt) uitdragen via GeelZorgt. De website van de stad Geel biedt alle mogelijkheden om dit op korte termijn te realiseren.

Om snel te schakelen kiezen we ervoor te starten met de vrijwilligerswerkingen van het Sociaal Huis. Indien het bestuur dit wenselijk acht kan dit op elk moment breder open getrokken worden tot ook andere initiatieven (bijvoorbeeld vanuit vrije tijd) of zelfs gebruikt worden als algemeen 'merk' tot lokale vrijwilligerswerving (vanuit de idee dat elke vorm van vrijwillig engagement een vorm van maatschappelijke zorg is).

Om in de toekomst, ook bij een opflakkering van de Corona - pandemie, de hulpvraag te capteren wensen we in te zetten op:

  • Een betere communicatie over en ontsluiting van de huidige mogelijkheden van het Sociaal Huis om een hulpvraag te stellen.
  • De mogelijkheid om een digitale hulpvraag via een digitaal formulier op de website van de stad Geel te behouden.
  • Het emailmasker geelzorgt@geel.be, gekoppeld aan gelijke.kansen@geel.be te behouden.
  • Vooral structureel meer inzetten op telefonische en digitale outreach.
  • Sneller te schakelen en op te schalen in telefonische en digitale outreach bij een eventuele nieuwe lock down.

Enkel in het geval van een complete lock down lijkt het ons terug nodig om de mogelijkheid tot één telefoonnummer als hulpvraagnummer te overwegen (en zelfs dan is de meerwaarde voor discussie vatbaar).

Aanleiding en context

Naar aanleiding van de COVID - 19 pandemie, hebben de diensten sociale zorg, gelijke kansen op vraag van het Corona crisisteam het aanbod GeelZorgt opgezet dat hulpvraag en hulpaanbod aan elkaar trachtte te koppelen:

  • Gelenaars die omwille van de lock down maatregelen tegen Corona niet meer in de mogelijkheid waren om in hun dagelijkse behoefte (boodschappen, gezelschap, zorg voor huisdieren, dringend vervoer,...) te voorzien konden via een centraal nummer of een digitaal formulier een hulpvraag stellen. 
  • Gelenaars die zich wilden engageren om een mede - inwoner te ondersteunen, konden zich aanmelden via een digitaal formulier en op die manier hun engagement kenbaar maken. We ontvingen in de periode tot 01/07/2020 meer dan 334 engagementen van Gelenaars.

In de evaluatie die door de diensten sociale zorg en gelijke kansen werd gemaakt rond het aanbod GeelZorgt op 30 juni 2020 (dienst communicatie was verontschuldigd), zijn volgende vaststellingen door de betrokken medewerkers gedeeld:

  • Het 'merk' GeelZorgt en de brede communicatie hierover aan de Geelse bevolking hebben ertoe geleid dat vele Gelenaars zich in de periode april - juni hebben geëngageerd tot kleine ondersteuningsvormen voor mede - Gelenaars. Verschillende van die vrijwilligers gaven ook aan dat ze niet wisten hoeveel vrijwilligerswerkingen er binnen het Sociaal Huis aanwezig waren. 
  • Het algemeen telefoonnummer van GeelZorgt dat dagelijks bereikbaar was en het de pagina op de website met het digitaal formulier 'hulpvraag' hebben slechts in beperkte mate een instroom van hulpvragen met zich mee gebracht. In totaal zijn er via de specifiek opgezette kanalen 148 hulpvragen geregistreerd. De meeste hulpvragen zijn voort gekomen uit de telefonische en in mindere mate digitale outreach die vanuit diensten zoals sociale zorg, gelijke kansen, sociale dienst en kindzorg en onderwijsregie zijn georganiseerd. We schatten in dat dit verschillende oorzaken had:
    • Hoewel GeelZorgt in Geel breed en via verschillende kanalen werd gecommuniceerd, heeft het de grote stroom aan overheidscommunicatie (zowel lokaal als bovenlokaal) rond de maatregelen tegen het verspreiden van het Corona - virus niet kunnen overstijgen. Mensen geven aan dat ze lang het gevoel hadden dat het geen zin had om een vraag te stellen. "Alles was gesloten, iedereen moest binnen blijven, het is voor iedereen moeilijk,..." zijn zaken die we van hulpvragers gekregen hebben.
    • We hebben er bewust voor gekozen om de hulpvraag die gesteld kon worden af te bakenen tot 'dagelijkse behoeften' om te vermijden dat het hulpnummer van GeelZorgt geen algemene corona - infolijn zou worden (die al geïnstalleerd was door de stad). Afbakening zorgt altijd voor een afweging (bij de potentiële hulpvrager) of zijn/haar vraag legitiem is en zorgt onvermijdelijk voor een drempel een vraag te stellen.
    • Daarnaast speelt ook de algemene psychologische drempels die iemand die ondersteuning nodig heeft om een vraag te stellen aan derden die niet persoonlijk gekend is.
    • Omwille van eigen organisatorische beperkingen en Corona - richtlijnen die ook voor personeel en hun gezin golden, was de dagelijkse telefonische bereikbaarheid niet onbeperkt. De telefonische bereikbaarheid was er van maandag tot vrijdag tussen 10:00u en 12:30u en op dindag van 14:00u tot 19:30u en op donderdag van 14:00u tot 16:00u.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat GeelZorgt ook naar de toekomst toe structureel ingezet wordt om vrijwillig engagement bij Gelenaars te activeren rond vormen van (kleine) ondersteuning én ter bekendmaking van verschillende ondersteuningsinitiatieven vanuit het Sociaal Huis die werken met vrijwilligers.