Terug
Gepubliceerd op 01/09/2020

2020_CBS_02587 - COVID-19: Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Definitie & Motivatie - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 24/08/2020 - 13:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Ben Van Looveren, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Afwezig

Bart Julliams, Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02587 - COVID-19: Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Definitie & Motivatie - Goedkeuren 2020_CBS_02587 - COVID-19: Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Definitie & Motivatie - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

Ter ondersteuning van de lokale economie wordt voorgesteld om te werken met de Geelse Cadeaubon, zodoende de kenmerken van de waardebon in het aanvraagformulier (zie bijlage voor tempate) als volgt kunnen worden ingevuld en er snel opgestart kan worden:

Kenmerken waardebonnen

- Gaat het om een nieuw of bestaand systeem?Bestaand
- Welk soort systeem wordt gebruikt?

> Waardebon met eenzelfde vast bedrag?Ja
> Waardebon met een bedrag i.f.v. de doelgroep?Nee
> KortingsbonNee
> Voordelenpas Nee
> Andere: 
- Waar kan het consumptiebudget besteed worden?

> Lokale handelaars

o VoedingJa
o KledijJa
o Persoonlijke verzorgingJa
o Andere: 
> Lokale horecaJa
> Andere:zie lijst als bijlage
- Hoe worden de begunstigden bereikt?

> Automatische toekenningNee
> Via een armoedeverenigingNee
> Via lokale handelaarsNee
> AndereDiensten Lokaal Bestuur Geel


Als definitie en motivatie van de kwetsbare doelgroepen wordt volgend opgenomen in het aanvraagformulier. 

Definitie kwetsbare doelgroep (cf. artikel 3, eerste lid BVR)
- Welke doelgroepen werden opgenomen in de definitie van kwetsbare doelgroep? 
> Personen met een leefloon of gelijkgestelde steunJa
> Personen met een handicap (IvT)Ja (enkel degenen beneden de inkomensgrens AFS)
> Personen met een inkomstengarantie voor ouderen of een gewaarborgd inkomen voor ouderen Ja  (enkel degenen beneden de inkomensgrens AFS)
> Personen met een laag salaris/pensioen of personen die nu reeds aanvullende steun krijgenJa


> Andere: - Mensen die in een acute situatie zijn terecht gekomen en waar de maatschappelijk werker o.b.v het financieel onderzoek éénmalige financiële steun beoordeelt
 - Mensen in budgetbeheer en/of - begeleiding met laag leefgeld


Verder wordt volgende volgende informatie nog vervolledigd op het aanvraagformulier:

  • de identificatiegegevens van de aanvragende entiteit; voorstel Stad Geel
  • het gevraagde subsidiebedrag; het volledige bedrag
  • het rekeningnummer waarop de subsidie mag worden uitbetaald; rekening Stad Geel

Aan het aanvraagformulier worden nog de relevante besluiten over het bestaande waardebonnensysteem toegevoegd. Er is sprake van “relevante besluiten”, omdat het ook mogelijk is dat, wanneer een bestaand systeem gebruikt wordt, het reglement (een raadsbesluit) aangevuld wordt met specifieke uitvoeringsbepalingen in een besluit van het uitvoerend orgaan. In de meeste gevallen zal er wellicht slechts sprake zijn van één relevant besluit.

Een gemachtigde vertegenwoordiger van het lokale bestuur (burgemeester, schepen, algemeen directeur, enz.) bezorgt de aanvraag. Er mag slechts 1 aanvraag per lokaal bestuur ingediend worden: de aanvraag komt dus ofwel van de gemeente, ofwel van het OCMW.

Het lokale bestuur mailt het aanvraagformulier tegen ten laatste 30 september 2020 naar coronasubsidielokalebesturen@vlaanderen.be. De indiener ontvangt een automatische ontvangstbevestiging.

De aanvraag is ontvankelijk als ze:

  • tijdig werd ingediend;
  • volledig is (aanvraagformulier + relevante raadsbesluiten).

FINANCIËLE INFO

De subsidie wordt als volgt uitbetaald door het Agentschap Binnenlands Bestuur:

  1. de eerste schijf van 90% wordt uitbetaald op uiterlijk 31 december 2020;
  2. het saldo van 10%, na de voorlegging en goedkeuring door de gesubsidieerde entiteit van een financiële en functionele verantwoording, wordt uitbetaald ten laatste op 31 december 2022.

Voor het ontvangen van het saldo dienen de Vlaamse gemeenten of OCMW’s ten laatste op 30 juni 2022 de financiële en functionele verantwoording in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, op basis van de digitale rapportering over de reguliere jaarrekeningen van de jaren 2020 en 2021. Ze koppelen de code ABB-BON-COR aan de desbetreffende actie(s). De functionele verantwoording bestaat uit een overzicht van het aantal toegekende waardebonnen per kwetsbare doelgroep. Die functionele verantwoording wordt opgenomen in de digitale rapportering, in de commentaarvelden bij de acties met de code ABB-BON-COR.

De subsidie heeft betrekking op waardebonnen die bij het lokale bestuur werden ingewisseld tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

De subsidie dient als volgt verwerkt te worden:

  • AR: 7405/9 Specifieke werkingssubsidies
  • BV: 0900 Sociale bijstand
  • ESC: 300 Vlaamse overheid
  • Externe rapporteringscode: ABB-BON-COR

De financiële goedkeuring werd al gegeven vanuit het mini-conclaaf. Wat hier voor ligt betreft de modaliteiten. 

Fasering

Na goedkeuring van het schepencollege worden de documenten als bijlage cfr. ingevuld / aangevuld en kunnen deze versies toegevoegd worden aan dit punt voor de gemeenteraad van 7 september.

Aanleiding en context

De totale subsidie bedraagt 15 miljoen euro. Een subsidiebedrag van 750.000 euro wordt toegekend aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het resterende subsidiebedrag van 14.250.000 euro wordt toegekend aan de Vlaamse gemeenten en OCMW’s.

Het bedrag voor de gemeenten en OCMW’s wordt voor een derde verdeeld op basis van het aantal inwoners van de gemeente en voor twee derden evenredig op basis van de volgende sociale maatstaven van het Gemeentefonds:

  1. het aantal personen met een voorkeursregeling in de ziekteverzekering, exclusief leefloners;
  2. het aantal kortgeschoolde werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag;
  3. het gemiddelde aantal geboorten in een kansarm gezin over drie jaar;
  4. het aantal sociale huurappartementen;
  5. het gemiddelde aantal personen dat recht heeft op een leefloon over drie jaar

Voor Geel bedraagt de maximale subsidie zodoende € 88.678,36

Hieronder worden de voorwaarden opgelijst waaraan een lokaal bestuur moet voldoen om deze subsidie te kunnen aanvragen en ontvangen:

  1. Het lokaal bestuur dient tijdig een correcte en volledige aanvraag in.
  2. Het lokaal bestuur beschikt over een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem:
    • In dat systeem wordt in een extra consumptiebudget voorzien voor kwetsbare doelgroepen, die verkeren in financiële armoede of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen. Bestaande systemen van waardebonnen of voordeelpassen zoals de Uitpas en Paspartoe (VGC) komen ook in aanmerking;
    • Het waardebonnensysteem kan een samenwerking zijn tussen gemeenten en OCMW’s, al dan niet in een specifiek samenwerkingsverband, zoals intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, welzijnsverenigingen, autonome gemeentebedrijven, enz.
  3. De Vlaamse gemeenten of OCMW’s definiëren en motiveren de afbakening van de kwetsbare doelgroepen en lokale handelszaken op basis van de plaatselijke noden. Zij kunnen die immers het beste inschatten. De gemeenten en OCMW’s nemen hun definitie en motivatie op in een raadsbesluit (collegebesluit voor de VGC):
    • Dit consumptiebudget kan gebruikt worden in lokale handelszaken of organisaties, zoals kledingwinkels, voedingswinkels, horeca, winkels voor educatief schoolmateriaal, en bij organisaties voor bijvoorbeeld culturele evenementen, vrijetijdsbesteding, enz.
    • Naast een aantal uitkeringsgerechtigde categorieën zoals personen met een leefloon of gelijkgestelde steun, personen met een handicap (IVT) of met een inkomensgarantie voor ouderen of een gewaarborgd inkomen voor ouderen, kunnen ook mensen met een laag loon of een laag pensioen of personen die nu al aanvullende steun krijgen, in aanmerking komen.
  4. Het lokaal bestuur bepaalt de waarde van de bonnen, de geldigheidsduur, de wijze van toekenning en het gebruik en de validering van de bonnen. De bonnen moeten wel worden ingewisseld bij het lokale bestuur tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Het schepencollege gaat akkoord met de voorgestelde invulling van de door te sturen documenten betreffende het subsidiebedrag betreffende COVID-19: Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.