Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2020071760
Dossiernummer gemeente: 202000329
De gemeente Geel heeft op 14/07/2020 een aanvraag Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor het bouwen van een muziekstudio achter een bestaande woning plus uitbreiding achteraan de woning. De aanvraag werd op 07/09/2020 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
de heer Tim Van den Brande
Holven 17 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Holven 17 te 2440 Geel
Kadastrale ligging: Afdeling 13374, sectie F, perceel 654S
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978
bestemming: woongebieden
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
Ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 06/07/2012
bestemming: artikel 1 : Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
Aanvulling historiek
///
De aanvraag betreft het bouwen van een muziekstudio achter een bestaande woning plus uitbreiding achteraan de woning
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen
Het ontwerp
De aanvraag handelt over het wijzigen van woonfunctie naar commerciële functie bij een bestaande woning.
De commerciële functie wordt ingevuld door een muziekstudio voor muzikanten (zang, drums, gitaar,..) die de eigenaar van de woning uitbaat. In de huidige situatie bevindt zich deze functie op de zolderverdieping. Omwille van professionalisering en uitbreiding van de zaak, en een akoestisch beter gebouw (zowel om de emissie te beperken alsook de kwaliteit van de opnames te verbeteren) wordt deze functie voorzien in een nieuwe uitbreiding op het gelijkvloers.
De bestaande achterbouw van de woning plus een bijgebouw worden gesloopt. Het bestaande hoofdgebouw blijft volledig, ongewijzigd in zijn huidige toestand behouden. De woning maakt deel uit van een rij huizen die zijn vastgesteld als bouwkundig erfgoed.
Holven 11-17 (Geel)
Eenheidsbebouwing van art-decogetinte enkelhuizen opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels met bepleisterde en beschilderde banden.
De woning is ingeplant op de rooilijn, tegen de rechtsaanpalende woning en op 1,13 meter van de linker perceelsgrens. Langs deze linkerkant loopt een erfdiensbaarheid ten voordelen van de rechtsaanpalende woning Holven 15. De bouwdiepte van de woning bedraagt 8,82 meter.
Tegen de achtergevel wordt een uitbreiding van 2,80 meter voorzien op het gelijkvloers met een keuken en op de verdieping een badkamer, bouwhoogte 3,50 meter en 6,35 meter uitgevoerd met plat dak. Deze uitbreiding situeert zich binnen de 17 meter diepe bouwstrook voor woningen.
Tot op een bouwdiepte van 25,50 meter (loodrecht ten opzichte van de straat) wordt tegen de rechter perceelsgrens de muziekstudio opgericht. Bouwdiepte 10,72 meter, bouwbreedte 4,50 en bouwhoogte 3,50 meter uitgevoerd met plat dak.
Tussen de woning en de muziekstudio is een inkompartij voorzien die bereikbaar is via de servitude aan de linker kant van de woning. De studio is tevens bereikbaar via het inkomgedeelte van de woning langs de straatkant.
De gevels van de studio en uitbreiding van de woning worden afgewerkt in roodgenuanceerde gevelsteen en voorzien van zwart thermisch onderbroken aluminium buitenschrijnwerk.
In de blinde, linker zijgevel wordt op het gelijkvloers een nieuw raam voorzien. De afstand ten opzichte van de perceelsgrens / zijgevel linksaanpalende woning bedraagt 1,13 meter. Aangezien deze afstand kleiner is dan 1,90 meter zal conform het burgerlijk wetboek geen rechtstreeks zicht genomen worden en zal de beglazing ondoorzichtig moeten zijn.
In de achtertuin staat één hoogstammige boom die behouden blijft.
De verharding van de servitude wordt uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal. Deze servitude heeft een absolute minimum breedte van 1,10cm zoals weergegeven op het inplantingsplan.
In totaal wordt een bestaande dakoppervlakte van 49,72m² afgebroken en vervangen door een nieuwe dakoppervlakte van 70,90m², bijgevolg is de uitbreiding van dakoppervlakte kleiner dan 40m² en is er geen hemelwaterput verplicht. De perceelsoppervlakte bedraagt 216m², percelen kleiner dan 250m² worden vrijgesteld van infiltratievoorziening.
Gemeentelijke stedenbouwkundige parkeerverordening d.d. 24/05/2012: Achteraan tegen de woning wordt een muziekstudio opgericht van ca. 48,25m², voor de oppervlakte van deze functie dient 1 bijkomende parkeerplaats voorzien te worden.
Nota wordt genomen van de huurovereenkomst voor een autostaanplaats binnen een straal van 400 meter van het project, adres Holven 25 in eigendom van Gebr. Mariën, Rollebeekstraat 25 te Wommelgem.
Door Bureau De Fonseca bv Krogstraat 106, 1860 Meise Kalkhoevestraat 1, 8790 Waregem BTW BE 0860.365.254 RPR Brussel 4/12 Ref : 2020R225 info@defonseca.be Tel: 02/267 05 38 Tel: 056/960 160 www.defonseca.be werd op 02/09/2020 een geluidstudie opgemaakt.
Deze geluidstudie maakt deel uit van de aanvraag.
De bouwheer wenst deze muziekstudio te gebruiken als repetitie- en opnameruimte. Het doel van de geluidstudie is na te gaan of bij het voorziene ontwerp de geluidsgrenzen van de Vlarem II wetgeving gerespecteerd worden bij aangrenzende en omliggende woningen. Bij het gebruik van de ruimte wordt uitgegaan van een beoogd maximaal geluidsniveau binnen van 100 dB(A) met een House-spectrum. Indien uit de studie zou blijken dat hier met de huidige akoestische opbouw van de gebouwschil niet aan kan voldaan worden, zullen er verbeteringsvoorstellen worden gedaan waarbij de wettelijke grenswaarden alsnog gerespecteerd kunnen worden.
Wettelijke grenswaarde
Er zal zowel akoestische (niet-versterkte) als elektronisch versterkte muziek worden geproduceerd en afgespeeld in de muziekstudio en regieruimte. Het geluidsniveau bedraagt maximaal 100 dB(A). Doordat de muziekstudio niet voor publieke doeleinden zal worden gebruikt (er zullen geen optredens worden gegeven in de ruimte), dient de studio niet te worden beschouwd als een ingedeelde inrichting volgens rubriek 32.1.1 van de indelingslijst van Vlarem II. De eisen voor een niet-ingedeelde inrichting zijn geldig. In dat geval zijn in principe enkel eisen geldig binnen de aangrenzende en omliggende woningen en geen eisen in de open lucht. Echter, indien er later alsnog hinder wordt ondervonden kunnen de eisen van de Vlarem II voor een ingedeelde inrichting worden gehanteerd om de hinder te beoordelen. Daarom worden de eisen voor een nieuwe ingedeelde inrichting van klasse 2 in open lucht nagestreefd. 3.1 Wettelijke grenswaarden in open lucht
Ter beoordeling van het geluid van inrichtingen die een gemene muur en/of vloer hebben met bewoonde vertrekken gelden de hieronder aangegeven waarden in dB(A) als richtwaarden voor binnenshuis waaraan het specifieke geluid van een inrichting wordt getoetst. Richtwaarden RW binnenshuis 7u-19u 19u-22u 22u-7u Dag Avond Nacht 2° Woongebieden 33 28 28 Het specifiek geluid van de inrichting dient te allen tijde beperkt te blijven tot de richtwaarde verminderd met 3 dB (=RW-3). Wanneer de ruimte wordt gebruikt tijdens de avond of nachtperiode (tussen 19u en 7u) bedraagt de grenswaarde bijgevolg 25 dB(A) in de naburige woningen die een gemene muur hebben met de inrichting. Merk op, de eis voor een niet-ingedeelde inrichting en een ingedeelde inrichting is dezelfde door de veronderstelling van een achtergrondgeluidsniveau in de buurwoning van minimaal 20 dB(A).
Uitgangspunten 4.1 Brongeluid Voor de berekeningen wordt uitgegaan van de worst-case situatie met een brongeluid van 100 dB(A) in de muziekstudio. In de regieruimte wordt uitgegaan van maximaal 85 dB(A). De geluidsisolatie van lage bastonen vraagt meer inspanningen dan de geluidsisolatie van hoge tonen. Omdat niet alle muziekgenres en nummers dezelfde verdeling qua frequentie-inhoud hebben gebeuren de berekeningen met een gestandaardiseerd spectrum voor housemuziek bij 100 dB(A) als globaal geluidsniveau.
Besluit: Na het nemen van de extra maatregelen besproken in het rapport van Bureau De Fonseca bv en bij het beperken van het geproduceerde geluidsniveau tot 100 dB(A) gedurende de dag, 95 dB(A) gedurende de avond-periode en tot 90 dB(A) gedurende de nacht worden de grenzen van de Vlarem II-wetgeving gerespecteerd zowel binnen als buiten. De kans op klachten zal hierdoor sterk worden beperkt.
Er werd geen openbaar onderzoek georganiseerd. De aanvraag heeft echter wel betrekking op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. In toepassing van artikel 83 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning werd met een beveiligde zending het standpunt gevraagd van de eigenaars van de aanpalende percelen.
Er werden 1 opmerkingen ingediend.
Op 08/09/2020 werd advies gevraagd aan brandweerzone kempen - hulpverleningszone 5 (geel) - preventie - administratie.
Op 02/10/2020 werd advies gevraagd aan intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst k.erf - martijn@kerfgoed.be.
Op 02/10/2020 werd advies gevraagd aan geel - openbare werken en verkeer.
///
Planologische toets
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen)
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie « wonen », « verblijfsrecreatie », dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, « gemeenschapsvoorzieningen » of « openbare nutsvoorzieningen », kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.
Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.
Mer-screening
///
Natuurtoets
///
Erfgoed-/archeologietoets
///
Mobiliteit
///
Toegankelijkheidstoets
///
Decreet grond- en pandenbeleid
///
Scheidingsmuren
///
Milieuaspecten
///
Goede ruimtelijke ordening
De aanvraag is inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Er werd geen openbaar onderzoek georganiseerd. De aanvraag heeft echter wel betrekking op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. In toepassing van artikel 83 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning werd met een beveiligde zending het standpunt gevraagd van de eigenaars van de aanpalende percelen.
Resultaat: er werden 1 opmerking ingediend.
Deze handelt over de breedte van de servitude ten voordele van Holven 15.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:
Het advies van brandweerzone kempen - hulpverleningszone 5 (geel) - preventie - administratie afgeleverd op 12/10/2020 is volledig gunstig
Het advies van intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst k.erf - martijn@kerfgoed.be afgeleverd op 15/10/2020 is volledig gunstig
Het advies van geel - openbare werken en verkeer afgeleverd op 05/10/2020 is volledig gunstig
Besluit
Gunstig onder voorwaarden.
Voorwaarden
De vergunning heeft betrekking op de aangevraagde werken.
De werken dienen uitgevoerd overeenkomstig het goedgekeurde dossier.
De woning moet voldoen aan de EPB-eisen.
Gevolg dient gegeven aan het advies van de stedelijke brandweer d.d. 08/10/2020 (omgevingsloket op 12/10/2020) ref. BWDP/2020-0314/001/01/PVB, de uitvoering dient te voldoen aan alle gestelde voorwaarden.
Voorafgaandelijke opmerking: de opgesomde reglementeringen inzake brandvoorkoming zijn van toepassing op de aanvraag. De brandweer heeft de ingediende plannen aan de hand hiervan nagekeken en opmerkingen of tekortkomingen die daarbij werden vastgesteld staan vermeld bij het vigerend reglement. Dit neemt niet weg dat alle reglementeringen integraal dienen toegepast, ook op zaken die op de plannen niet zichtbaar zouden zijn.
Gevolg dient gegeven aan het advies van IOED k.ERF d.d. 15/10/2020 ref. 5220-01, de uitvoering dient te voldoen aan alle gestelde voorwaarden.
- De storende rolluikkasten aan de voorgevel worden weggenomen;
- Er worden geen nieuwe muuropeningen gemaakt in de achtergevel van het te behouden historische bouwvolume. De opening naar de nieuwe badkamer op de eerste verdieping van het nieuwbouwvolume kan enkel gebeuren door bestaande muuropeningen te vergroten;
- Het schrijnwerk in de originele muuropeningen van het oorspronkelijke volume wordt behouden en hersteld. Indien dat niet mogelijk is, kan het enkel vervangen worden naar historisch model, kleur en materiaal. In de nieuwbouwvolumes en in niet-originele muuropeningen kan er wel hedendaags schijnwerk worden gebruikt;
- Het nieuwe bouwvolume wordt opgetrokken in een licht afwijkend metselverband dan het originele. De aansluitingen tussen de twee volumes worden op een reversibele manier uitgevoerd.
Aanbevelingen zoals opgenomen in de geluidstudie d.d. 02/09/2020 van Bureau De Fonseca moeten worden gevolgd:
Volgende maatregelen worden bijkomend opgelegd:
- De deurgehelen van de muziekstudio worden verbeterd van een Rw van 38 dB naar een Rw+Ctr ≥ 40 dBn vb. DCA 9 van De Coene. De deurgehelen de regieruimte kunnen blijven behouden op een Rw ≥ 38 dB en Rw+Ctr ≥ 36 dB. De te verzwaren deuren zijn hieronder aangegeven in het rood. De deurgehelen van 38 dB zijn aangegeven in het blauw.
- De elastische pads van de verhoogde vloer dienen te voldoen aan een kritische frequentie İ 12 Hz. Dit dient te worden bevestigd door de studio-bouwers.
- De nieuwe vloerplaat wordt niet aangestort tegen de bestaande buur-woning en het bestaande gebouw. Er wordt een verloren bekisting voorzien met een minerale wol mat tussen de bekisting en de bestaande (buur)woning. Er is bijgevolg geen enkel star contact tussen de vloerplaat van de nieuwbouw en bestaande constructies.
- Er wordt een elastische snede voorzien in het binnenspouwblad van de gevel tussen de gang aan de Branding-wall en de regieruimte. Dit beperkt de flankerende geluidsoverdracht naar het bestaande gedeelte van het gebouw.
- De dakplaat dient te voldoen aan een minimale oppervlaktemassa van 430 kg/m². Ze wordt onderbroken ter hoogte van de scheiding tussen de regieruimte en de gang.
- Op het plafond van de muziekstudio en regieruimte komt een minerale wol mat (of synthetische minerale wol) van minimaal 4 cm dik.
- Ook tegen het binnenspouwblad van de gevel wordt deze (synthetische) minerale wol geplaatst (dus tussen de ‘kooi’ en de gevel). Zij kan worden verlijmd tegen het vlak of mechanisch worden bevestigd.
- Het binnenspouwblad wordt gewijzigd van 14 cm snelbouwsteen (140 kg/m²) naar 14 cm gewapend beton (330 kg/m²).
- De thermische isolatie in zowel de spouw van de gevel als de spouw tussen de nieuwbouw en de nevenliggende woning wordt uitgevoerd in minerale wol.
- Het massieve buitenspouwblad is bepalend voor de behaalde luchtgeluidisolatie en dient daarom te worden behouden.
- Het deurgeheel tussen de gang en de volledige bijbouw dient te voldoen aan een Rw+Ctr ı 42 dB vb. DCA 11 van De Coene.
Na het uitvoeren van de in de geluidstudie opgenomen aanpassingen besproken in paragraaf 6 moeten volgende maatregelen nageleefd worden.
- Het verwachte geluidsniveau in de aanpalende woning bedraagt maximaal 25 dB(A) bij 100 dB(A) house-spectrum in de studio. De eisen voor binnen worden bijgevolg gerespecteerd.
- Het geluidsniveau in de aangrenzende tuinen bedraagt 40 dB(A). Dit voldoet strikt gezien in alle periodes indien de eisen voor woongebied op minder dan 500m van gebied voor openbaar nut worden beschouwd en gedurende de dagperiode (7u-19u) indien de eisen van woongebied worden gehanteerd. We bevelen daarom aan gedurende de avond het geluidsniveau in de muziekstudio te beperken tot 95 dB(A) house-spectrum en gedurende de nacht tot 90 dB(A).
- De geluidisolatie tussen de muziekstudio en de rest van het gebouw bedraagt minimaal 55 dB.
- De geluidisolatie tussen de regieruimte en de muziekstudio bedraagt minimaal 50 dB.
Bij de afbraak van de bestaande bebouwing dienen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de aanpalende woningen geen schade te berokkenen en de verkeersveiligheid optimaal te verzekeren.
Voorafgaandelijk dient er een plaatsbeschrijving van de aanpalende woningen te worden opgemaakt, een controle door een burgerlijk ingenieur en het afsluiten van een ABR polis.
De eventueel aanpalende vrijgekomen geveldelen van aanpalende constructies dienen waterdicht te worden afgewerkt van zodra de afbraakwerken dit toelaten.
Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be) .
Gevolg dient gegeven aan art. 678 en 679 van het Burgerlijk Wetboek m.b.t. tot uitzichten op het eigendom van de nabuur voor de raam op het gelijkvloers in de linker zijgevel.
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de begrippen 'licht' en 'uitzicht'.
Het licht is een opening die enkel licht doorlaat en geen uitzicht biedt. Het betreft bijvoorbeeld doorschijnende glastegels of een opening op een zekere hoogte zodat geen uitzicht naar buiten mogelijk is.
Het uitzicht is een raam dat kan worden geopend en dat zowel licht als lucht binnenlaat. Via een uitzicht is het eigendom van anderen zichtbaar.
De uitzichten kunnen o.m. balkons, terrassen of loggia's zijn.
In een niet-mandelige muur, die echter rechtstreeks aan het goed van een ander grenst, mogen enkel 'lichten' worden gemaakt.
Gevolg dient gegeven aan art. 681 van het Burgerlijk Wetboek, d.w.z. dat het regenwater op eigen terrein dient opgevangen.
Het recht van doorgang op het perceel ten voordele van Holven 15 blijft behouden en heeft een absoluut minimale breedte van 1,10 meter zoals weergegeven op de inplantingsplan in bijlage.
Het bestaande peil van de woning blijft behouden.
Alle werken, inclusief de afwerking van de gemene muur, moeten uitgevoerd worden op het eigen terrein.
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Er is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein.
Men dient de bestaande aansluiting te herbruiken. Men zorgt voor een gemengde aansluiting met opsplitsing waaraan men de huisaansluitputjes koppelt.Men dient zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen in de stoep, zo kort mogelijk tegen de rooilijn, en met onderlinge afstand van min. 0,5m en max. 1m. De huisaansluitputjes dienen van kunststof te zijn zoals voorgeschreven in het standaardbestek 250 V4.1 (RWA: grijs met diameter 250mm, DWA: roodbruin met diameter 315mm). Deze putjes mogen niet met elkaar verbonden zijn.
Aangezien het gaat om een grondige verbouwing waarbij ook de private riolering zal worden aangepast, dient de bouwheer te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op zijn perceel tot aan de rooilijn.De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.De afvoerbuis voor het regenwater moet worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA, de afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA. Voor het DWA adviseren we een septische put voor het fecaal water (geen verplichting).
Als men een septische put plaatst dient de overloop van de septische put samen te komen bij het grijs water (huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van toilet maar van bv. douche).
De plaatsing van een hemelwaterput is niet verplicht overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering dd. 05/07/2013 inzake hemelwaterputten gezien de dakoppervlakte die bijkomend voorzien wordt kleiner is dan 40m².
Er is geen infiltratievoorziening verplicht gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 250m².
De hemelwaterverordening is niet van toepassing; men dient geen hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen. Toch adviseren we om het hemelwater op te vangen, te herbruiken en/of te laten infiltreren.Het is verplicht vóór de eerste ingebruikname en bij belangrijke wijzigingen van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende deskundige. Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van hemelwater en afvalwater wordt nageleefd. Zonder keuringsattest van de erkende deskundige mag de privéwaterafvoer niet worden aangesloten op het openbaar rioleringsstelsel.Gunstig met voorwaarden: aanleg van gescheiden stelsel + herbruik bestaande aansluiting + plaatsing huisaansluitputjes (kunststof, volgens standaardbestek 250 V4.1)
De eventuele plaatsing van een mazouttank dient te beantwoorden aan de installatievoorwaarden, opgelegd in de Vlaremwetgeving zoals beschreven in bijlage bij de bouwvergunning;
Indien voor de uitvoering van de stedenbouwkundige handelingen een bronbemaling geplaatst zal worden, moet deze aangevraagd worden via het omgevingsloket voor de start van de bronbemaling. De bronbemaling moet voldoen aan de bepalingen van Vlarem II afd. 5.53.6.1. Het bemalingswater moet zoveel mogelijk terug in de grond worden ingebracht buiten de onttrekkingszone. Hiervoor kan gebruikgemaakt worden van infiltratieputten, infiltratiebekkens of infiltratiegrachten. Indien dit technisch onmogelijk is mag het water geloosd worden via de RWA-aansluiting.
De afval- en regenwaters dienen via een gescheiden stelstel te worden afgevoerd.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
De verhardingen worden zowel in fundering als in eindlaag uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal.
De hoogstammige boom in de tuin blijft behouden.
Er worden geen terreinophogingen uitgevoerd.
Overeenkomstig de Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake parkeren d.d. 24/05/2012 dient ten allen tijde 1 autostaanplaats binnen een straal van 400 mater verbonden te worden aan het project. In de aanvraag is een huurovereenkomst aanwezig voor adres Holven 25.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De vergunning heeft betrekking op de aangevraagde werken.
De werken dienen uitgevoerd overeenkomstig het goedgekeurde dossier.
De woning moet voldoen aan de EPB-eisen.
Gevolg dient gegeven aan het advies van de stedelijke brandweer d.d. 08/10/2020 (omgevingsloket op 12/10/2020) ref. BWDP/2020-0314/001/01/PVB, de uitvoering dient te voldoen aan alle gestelde voorwaarden.
Voorafgaandelijke opmerking: de opgesomde reglementeringen inzake brandvoorkoming zijn van toepassing op de aanvraag. De brandweer heeft de ingediende plannen aan de hand hiervan nagekeken en opmerkingen of tekortkomingen die daarbij werden vastgesteld staan vermeld bij het vigerend reglement. Dit neemt niet weg dat alle reglementeringen integraal dienen toegepast, ook op zaken die op de plannen niet zichtbaar zouden zijn.
Gevolg dient gegeven aan het advies van IOED k.ERF d.d. 15/10/2020 ref. 5220-01, de uitvoering dient te voldoen aan alle gestelde voorwaarden.
- De storende rolluikkasten aan de voorgevel worden weggenomen;
- Er worden geen nieuwe muuropeningen gemaakt in de achtergevel van het te behouden historische bouwvolume. De opening naar de nieuwe badkamer op de eerste verdieping van het nieuwbouwvolume kan enkel gebeuren door bestaande muuropeningen te vergroten;
- Het schrijnwerk in de originele muuropeningen van het oorspronkelijke volume wordt behouden en hersteld. Indien dat niet mogelijk is, kan het enkel vervangen worden naar historisch model, kleur en materiaal. In de nieuwbouwvolumes en in niet-originele muuropeningen kan er wel hedendaags schijnwerk worden gebruikt;
- Het nieuwe bouwvolume wordt opgetrokken in een licht afwijkend metselverband dan het originele. De aansluitingen tussen de twee volumes worden op een reversibele manier uitgevoerd.
Aanbevelingen zoals opgenomen in de geluidstudie d.d. 02/09/2020 van Bureau De Fonseca moeten worden gevolgd:
Volgende maatregelen worden bijkomend opgelegd:
- De deurgehelen van de muziekstudio worden verbeterd van een Rw van 38 dB naar een Rw+Ctr ≥ 40 dBn vb. DCA 9 van De Coene. De deurgehelen de regieruimte kunnen blijven behouden op een Rw ≥ 38 dB en Rw+Ctr ≥ 36 dB. De te verzwaren deuren zijn hieronder aangegeven in het rood. De deurgehelen van 38 dB zijn aangegeven in het blauw.
- De elastische pads van de verhoogde vloer dienen te voldoen aan een kritische frequentie İ 12 Hz. Dit dient te worden bevestigd door de studio-bouwers.
- De nieuwe vloerplaat wordt niet aangestort tegen de bestaande buur-woning en het bestaande gebouw. Er wordt een verloren bekisting voorzien met een minerale wol mat tussen de bekisting en de bestaande (buur)woning. Er is bijgevolg geen enkel star contact tussen de vloerplaat van de nieuwbouw en bestaande constructies.
- Er wordt een elastische snede voorzien in het binnenspouwblad van de gevel tussen de gang aan de Branding-wall en de regieruimte. Dit beperkt de flankerende geluidsoverdracht naar het bestaande gedeelte van het gebouw.
- De dakplaat dient te voldoen aan een minimale oppervlaktemassa van 430 kg/m². Ze wordt onderbroken ter hoogte van de scheiding tussen de regieruimte en de gang.
- Op het plafond van de muziekstudio en regieruimte komt een minerale wol mat (of synthetische minerale wol) van minimaal 4 cm dik.
- Ook tegen het binnenspouwblad van de gevel wordt deze (synthetische) minerale wol geplaatst (dus tussen de ‘kooi’ en de gevel). Zij kan worden verlijmd tegen het vlak of mechanisch worden bevestigd.
- Het binnenspouwblad wordt gewijzigd van 14 cm snelbouwsteen (140 kg/m²) naar 14 cm gewapend beton (330 kg/m²).
- De thermische isolatie in zowel de spouw van de gevel als de spouw tussen de nieuwbouw en de nevenliggende woning wordt uitgevoerd in minerale wol.
- Het massieve buitenspouwblad is bepalend voor de behaalde luchtgeluidisolatie en dient daarom te worden behouden.
- Het deurgeheel tussen de gang en de volledige bijbouw dient te voldoen aan een Rw+Ctr ı 42 dB vb. DCA 11 van De Coene.
Na het uitvoeren van de in de geluidstudie opgenomen aanpassingen besproken in paragraaf 6 moeten volgende maatregelen nageleefd worden.
- Het verwachte geluidsniveau in de aanpalende woning bedraagt maximaal 25 dB(A) bij 100 dB(A) house-spectrum in de studio. De eisen voor binnen worden bijgevolg gerespecteerd.
- Het geluidsniveau in de aangrenzende tuinen bedraagt 40 dB(A). Dit voldoet strikt gezien in alle periodes indien de eisen voor woongebied op minder dan 500m van gebied voor openbaar nut worden beschouwd en gedurende de dagperiode (7u-19u) indien de eisen van woongebied worden gehanteerd. We bevelen daarom aan gedurende de avond het geluidsniveau in de muziekstudio te beperken tot 95 dB(A) house-spectrum en gedurende de nacht tot 90 dB(A).
- De geluidisolatie tussen de muziekstudio en de rest van het gebouw bedraagt minimaal 55 dB.
- De geluidisolatie tussen de regieruimte en de muziekstudio bedraagt minimaal 50 dB.
Bij de afbraak van de bestaande bebouwing dienen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de aanpalende woningen geen schade te berokkenen en de verkeersveiligheid optimaal te verzekeren.
Voorafgaandelijk dient er een plaatsbeschrijving van de aanpalende woningen te worden opgemaakt, een controle door een burgerlijk ingenieur en het afsluiten van een ABR polis.
De eventueel aanpalende vrijgekomen geveldelen van aanpalende constructies dienen waterdicht te worden afgewerkt van zodra de afbraakwerken dit toelaten.
Indien er asbest aanwezig is op de werf, dient bij de sloop en verwijdering van het asbesthoudend materiaal de bepalingen van Vlarem II Hfdst. 6.4. opgevolgd te worden (www.asbestinfo.be) .
Gevolg dient gegeven aan art. 678 en 679 van het Burgerlijk Wetboek m.b.t. tot uitzichten op het eigendom van de nabuur voor de raam op het gelijkvloers in de linker zijgevel.
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de begrippen 'licht' en 'uitzicht'.
Het licht is een opening die enkel licht doorlaat en geen uitzicht biedt. Het betreft bijvoorbeeld doorschijnende glastegels of een opening op een zekere hoogte zodat geen uitzicht naar buiten mogelijk is.
Het uitzicht is een raam dat kan worden geopend en dat zowel licht als lucht binnenlaat. Via een uitzicht is het eigendom van anderen zichtbaar.
De uitzichten kunnen o.m. balkons, terrassen of loggia's zijn.
In een niet-mandelige muur, die echter rechtstreeks aan het goed van een ander grenst, mogen enkel 'lichten' worden gemaakt.
Gevolg dient gegeven aan art. 681 van het Burgerlijk Wetboek, d.w.z. dat het regenwater op eigen terrein dient opgevangen.
Het recht van doorgang op het perceel ten voordele van Holven 15 blijft behouden en heeft een absoluut minimale breedte van 1,10 meter zoals weergegeven op de inplantingsplan in bijlage.
Het bestaande peil van de woning blijft behouden.
Alle werken, inclusief de afwerking van de gemene muur, moeten uitgevoerd worden op het eigen terrein.
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Er is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein.
Men dient de bestaande aansluiting te herbruiken. Men zorgt voor een gemengde aansluiting met opsplitsing waaraan men de huisaansluitputjes koppelt.Men dient zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen in de stoep, zo kort mogelijk tegen de rooilijn, en met onderlinge afstand van min. 0,5m en max. 1m. De huisaansluitputjes dienen van kunststof te zijn zoals voorgeschreven in het standaardbestek 250 V4.1 (RWA: grijs met diameter 250mm, DWA: roodbruin met diameter 315mm). Deze putjes mogen niet met elkaar verbonden zijn.
Aangezien het gaat om een grondige verbouwing waarbij ook de private riolering zal worden aangepast, dient de bouwheer te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op zijn perceel tot aan de rooilijn.De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.De afvoerbuis voor het regenwater moet worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA, de afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA. Voor het DWA adviseren we een septische put voor het fecaal water (geen verplichting).
Als men een septische put plaatst dient de overloop van de septische put samen te komen bij het grijs water (huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van toilet maar van bv. douche).
De plaatsing van een hemelwaterput is niet verplicht overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering dd. 05/07/2013 inzake hemelwaterputten gezien de dakoppervlakte die bijkomend voorzien wordt kleiner is dan 40m².
Er is geen infiltratievoorziening verplicht gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 250m².
De hemelwaterverordening is niet van toepassing; men dient geen hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen. Toch adviseren we om het hemelwater op te vangen, te herbruiken en/of te laten infiltreren.Het is verplicht vóór de eerste ingebruikname en bij belangrijke wijzigingen van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende deskundige. Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van hemelwater en afvalwater wordt nageleefd. Zonder keuringsattest van de erkende deskundige mag de privéwaterafvoer niet worden aangesloten op het openbaar rioleringsstelsel.Gunstig met voorwaarden: aanleg van gescheiden stelsel + herbruik bestaande aansluiting + plaatsing huisaansluitputjes (kunststof, volgens standaardbestek 250 V4.1)
De eventuele plaatsing van een mazouttank dient te beantwoorden aan de installatievoorwaarden, opgelegd in de Vlaremwetgeving zoals beschreven in bijlage bij de bouwvergunning;
Indien voor de uitvoering van de stedenbouwkundige handelingen een bronbemaling geplaatst zal worden, moet deze aangevraagd worden via het omgevingsloket voor de start van de bronbemaling. De bronbemaling moet voldoen aan de bepalingen van Vlarem II afd. 5.53.6.1. Het bemalingswater moet zoveel mogelijk terug in de grond worden ingebracht buiten de onttrekkingszone. Hiervoor kan gebruikgemaakt worden van infiltratieputten, infiltratiebekkens of infiltratiegrachten. Indien dit technisch onmogelijk is mag het water geloosd worden via de RWA-aansluiting.
De afval- en regenwaters dienen via een gescheiden stelstel te worden afgevoerd.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
De verhardingen worden zowel in fundering als in eindlaag uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal.
De hoogstammige boom in de tuin blijft behouden.
Er worden geen terreinophogingen uitgevoerd.
Overeenkomstig de Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake parkeren d.d. 24/05/2012 dient ten allen tijde 1 autostaanplaats binnen een straal van 400 mater verbonden te worden aan het project. In de aanvraag is een huurovereenkomst aanwezig voor adres Holven 25.