Tijdens de omgevingsanalyse van het traject Kindvriendelijke Stad bleek dat jongeren niet goed (genoeg) weten waar ze terecht kunnen met vragen, voor ondersteuning en hulp als ze dat in hun eigen netwerk niet kunnen vinden. Dit thema werd besproken op het jeugdwelzijnsoverleg van het Huis van het Kind van december 2019. Daaruit ontstond een lokale werkgroep om ideeën uit te werken rond het meer en beter bekend maken van gratis, en rechtstreeks toegankelijke ondersteuningsbronnen voor jongeren in Geel. In deze werkgroep waren verschillende actoren actief: dienst jeugd, JAC Geel, Jeugdhuis De Vonk, leerlingenbegeleiding van GO! Geel en KOGEKA, coördinator Huis van het Kind, en dienst gelijke kansen. Omwille van COVID-19 moesten we op zoek naar een laagdrempelige campagne die relatief eenvoudig op te zetten was, mogelijk was met beperkt fysiek contact en relatief gemakkelijk aangepast en/of herhaald kan worden naar veranderende omstandigheden toe.
We besloten om via een QR - code jongeren toe te leiden naar een eenvoudige webpagina waar een beperkte selectie van gratis, rechtstreeks toegankelijke hulpbronnen (met bijzondere aandacht voor ons lokale JAC) aangeboden wordt. We kozen er bewust voor om geen volledige sociale kaart op te maken, maar vooral de boodschap te geven aan een brede groep jongeren: Hulp vragen kan en is ok. Hulp vragen moet niet heel moeilijk zijn. Hulp vragen kan op een veilige manier (m.b.t. COVID-19, maar vooral m.b.t. vertrouwelijkheid).
We kozen ervoor om ons vooral te richten op volgende laagdrempelige hulpbronnen:
We kiezen ervoor om de campagne te richten naar secundair onderwijs (en Thomas More) onder de vlag KlikErOp. Dit verwijst naar de eenvoudige webpagina die door jongeren van Broeikas (JH De Vonk) ontwikkeld wordt (is nog niet helemaal af) en gehost wordt. Via verschillend ludiek campagnemateriaal zal verwezen worden naar de website, die via een eenvoudige QR - code ook toegankelijk gemaakt wordt voor jongeren op een laagdrempelige en eenvoudige manier (via smartphone).
De campagnebeelden werden ook gemaakt door een jongere van Broeikas. Er zullen enkele campagnebeelden rond enkele relevante thema's ontwikkeld worden met het beeld van een ludiek en eenvoudig/ruw getekend konijn. Een voorbeeld vindt u in de bijlage.
Vanaf eind november willen we een eerste keer met campagnemateriaal naar de Geelse secundaire scholen:
Vanaf 2021 en op voorwaarde dat de COVID-19 maatregelen het toe laten, zal de campagne verder versterkt worden in de school door enkele ludieke acties op de scholen zelf op te zetten.
Deze campagne draagt bij aan volgende acties:
BD000013 Geel verhoogt de samenhang en de continuïteit van de zorg voor welzijn en gezondheid.
AP000111 Geel draagt bij tot een ruim aanbod van zorg voor welzijn en gezondheid.
AC000802 Geel bevordert het jeugdwelzijn door aan te sluiten bij actuele trends bij jongeren.
AP000121 Geel biedt psychosociale ondersteuning aan
AC000819 Geel verlaagt de drempel tot hulp voor jongeren.
Krediet is voorzien op MJP001871onder actie AC000802: Jaarlijkse actie rond sensibilisering van actuele problematiek. We gebruiken het voorziene krediet volledig voor de aankoop van gepersonaliseerd campagnemateriaal.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de campagne KlikErOp, met als doel de toegang tot laagdrempelige vormen van ondersteuning of hulp voor jongeren in Geel meer kenbaar te maken, goed.