Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2020074640
Dossiernummer gemeente: 202000261
De gemeente Geel heeft op 08/06/2020 een aanvraag Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor Rooien van 15 hoogstammige eiken in lijnverband. De aanvraag werd op 27/07/2020 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Stef Peetermans
Gooreind 77 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Gooreind 77 te 2440 Geel
Kadastrale ligging: Afdeling 13374, sectie F, perceel 875C
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978
bestemming: agrarische gebieden
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
Aanvulling historiek
///
De aanvraag betreft Rooien van 15 hoogstammige eiken in lijnverband
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen
Het ontwerp
De aanvraag handelt over het rooien van 15 eiken in lijnverband.
Het gezin van de aanvrager /eigenaar ondervindt veel last van processierupsen en wenst daarom de eiken te vervangen door europese vogelkers.
De betreffende bomen hebben een aanzienlijke leeftijd en vormen een klein landschapselement in de omgeving.
De eikenprocessierups is een inheemse diersoort die in onze contreien gekend is sinds de 19de eeuw. De afgelopen jaren is deze diersoort uitgebreid in het nieuws gekomen omwille van de problemen die de brandharen veroorzaken, m.n. huid- en oogirritaties. Niet enkel in Vlaanderen, maar ook in de ons omringende landen stelt dit probleem zich. Diverse onderzoeken naar de aanpak van dit probleem zijn lopende.
Zo werden er proefprojecten opgestart in o.a. Geel en Meerhout waarbij vallen met de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups werden opgehangen. Bedoeling is om op een wetenschappelijke basis, gedurende 5 jaar de invloed van natuurlijke vijanden op een eikenprocessierupspopulatie te meten.
Dit project werd in juni 2020 geïnitieerd en zal verder worden opgevolgd door het provinciebestuur van Antwerpen.
De stad Geel kan hierin zowel een adviserende als een ondersteunende rol spelen.
Ze heeft in deze een voorbeeldfunctie en vult die ook zo in. Ze neemt o.a. als pilootgemeente deel
aan een Europees Life+ project en ze ontplooide zelf ook al diverse acties ter bestrijding van de EPR:
Als de eikenprocessierups overlast veroorzaken, zijn de meest gebruikte bestrijdingsmethoden in
Geel: (https://www.geel.be/eikenprocessierupsen)
https://youtu.be/UMLOgBQmteQ
Naast onderzoek naar actieve plaagcontrole, dient te worden ingezet op een meer natuurlijke inrichting van de omgeving i.f.v. een hogere biodiversiteit. Heel vaak treffen we monoculturen, gazon en/of recent gemaaid gras aan in de onmiddellijke omgeving van aangetaste bomen.
Zo ook in dit geval. Dit is te zien op foto 1. Onder de bomen uit de aanvraag rest er een (zeer) smal strookje met enkel Amerikaanse vogelkers (exoot). De overlevingskansen voor natuurlijke vijanden worden hierdoor geminimaliseerd, waardoor de rupsen vrij spel hebben. Het natuurrijk inrichten van bermen is een belangrijke factor in de aanpak van het probleem. Natuurlijke vijanden zoals Sluipwesp, sluipvlieg en grote poppenrover komen voor in bosranden en natuurrijke bermen. Beide biotopen staan echter onder grote druk door een streven naar een ‘propere’ leefomgeving.
Het verdwijnen van grote bomen met natuurlijke holten, vormt een minstens even groot probleem als het gebrek aan natuurlijke onderbegroeiing. Door het wegnemen van deze bomen nemen we meteen ook de steeds schaarser wordende broedplaatsen weg. Op die manier werken we verspreiding van de eikenprocessierups in de hand.
Grote bomen zijn essentieel voor holenbroeders als pimpel- en koolmees. Hun voornaamste bron van voedsel vormen rupsen, die gretig gevoederd worden aan de nakomelingen.
De aanvrager stelt voor om inheemse vogelkers aan te planten. Het aanplanten van bomen is op zich een goed voorstel. Anderzijds is het wegnemen van ecologisch waardevolle bomen, met als doel de gastheren te bestrijden, nooit een goede oplossing. Los van het feit dat het binnen de huidige klimatologische omstandigheden moeilijk is om bomen in de groei te krijgen, nemen we door het rooien van de eiken ineens ook de leefomgeving weg van tal van andere organismen. Dat leidt dan weer tot andere problemen/onevenwichten, waardoor we een cascade effect creëren.
De voorgestelde boomsoort kunnen eiken niet zomaar vervangen. Ze zijn veel kleiner (5-15 meter tegenover 25 tot 40 meter voor de eik) dan de eik, en ook de kroonbreedte is beduidend kleiner (5 tot 10 meter tegenover meer dan 15 meter).
Volgens de beslissingsmatrix voor waardevolle bomen van ANB behalen deze eiken een score van >90.
Bovendien blijkt uit de kaartgegevens en de luchtfoto dat de bomenrij op het aanpalende perceel staat. Er kunnen geen werken uitgevoerd op andermans eigendom zonder uitdrukkelijk akkoord van de betrokken eigenaar.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 03/08/2020 t.e.m. 01/09/2020. Er werden 2 bezwaren ingediend.
Op 27/07/2020 werd advies gevraagd aan geel - wonen en leefomgeving.
Op 27/07/2020 werd advies gevraagd aan departement landbouw en visserij (hoofdbestuur) - dept. landbouw en visserij, buitendienst antwerpen.
Op 27/07/2020 werd advies gevraagd aan agentschap voor natuur en bos - adviezen en vergunningen antwerpen.
///
Planologische toets
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op te minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden (artikel 11 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie « wonen », « verblijfsrecreatie », dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, « gemeenschapsvoorzieningen » of « openbare nutsvoorzieningen », kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.
Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Mer-screening
///
Natuurtoets
///
Erfgoed-/archeologietoets
///
Mobiliteit
///
Toegankelijkheidstoets
///
Decreet grond- en pandenbeleid
///
Scheidingsmuren
///
Milieuaspecten
///
Goede ruimtelijke ordening
De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en niet verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 03/08/2020 tot 01/09/2020.
Resultaat: er werden 2 bezwaren ingediend.
Het openbaar onderzoek wordt als volgt geëvalueerd:
De aanwezigheid van processierupsen mag geen reden zijn om waardevolle bomen definitief te kappen.
Het is aan te raden om het voorkomen van processierupsen te melden op het meldpunt van de provincie Antwerpen via het interactieve kaart http://geoloket.provincieantwerpen.be.
Zo werden er proefprojecten opgestart in o.a. Geel en Meerhout waarbij vallen met de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups werden opgehangen. Bedoeling is om op een wetenschappelijke basis, gedurende 5 jaar de invloed van natuurlijke vijanden op een eikenprocessierupspopulatie te meten.
Dit project werd in juni 2020 geïnitieerd en zal verder worden opgevolgd door het provinciebestuur van Antwerpen.
De stad Geel kan hierin zowel een adviserende als een ondersteunende rol spelen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:
Het advies van geel - wonen en leefomgeving afgeleverd op 14/09/2020 is ongunstig
Het advies van departement landbouw en visserij (hoofdbestuur) - dept. landbouw en visserij, buitendienst antwerpen afgeleverd op 10/08/2020 is geen_advies
Het advies van agentschap voor natuur en bos - adviezen en vergunningen antwerpen afgeleverd op 29/07/2020 is geen_advies
Opmerkingen adviezen:
///
Besluit
Ongunstig.
Kappen / Rooien niet toegelaten:
De 15 gezonde, grote eiken staan in een enkel lijnverband en vormen een belangrijk landschapselement in de omgeving.
Eiken zijn waardevolle biotopen. Ze bevatten meer dan 400 verschillende insecten en vormen als het ware een biotoop op zich.
De aanwezigheid van eikenprocessierupsen kan voor overlast zorgen. Louter de aanwezigheid ervan kan en mag niet leiden tot de kap van eiken.
Er zijn zowel preventieve als curatieve maatregelen die kunnen genomen worden.
Het is aan te raden om het voorkomen van eikenprocessierupsen te melden op het meldpunt van de provincie Antwerpen via de interactieve kaart http://geoloket.provincieantwerpen.be
Naast onderzoek naar actieve plaagcontrole, dient te worden ingezet op een meer natuurlijke inrichting van de omgeving i.f.v. een hogere biodiversiteit. Heel vaak treffen we monoculturen, gazon en/of recent gemaaid gras aan in de onmiddellijke omgeving van aangetaste bomen.
Zo ook in dit geval. Dit is te zien op foto 1. Onder de bomen uit de aanvraag rest er een (zeer) smal strookje met enkel Amerikaanse vogelkers (exoot). De overlevingskansen voor natuurlijke vijanden worden hierdoor geminimaliseerd, waardoor de rupsen vrij spel hebben. Het natuurrijk inrichten van bermen is een belangrijke factor in de aanpak van het probleem. Natuurlijke vijanden zoals Sluipwesp, sluipvlieg en grote poppenrover komen voor in bosranden en natuurrijke bermen. Beide biotopen staan echter onder grote druk door een streven naar een ‘propere’ leefomgeving.
Het verdwijnen van grote bomen met natuurlijke holten, vormt een minstens even groot probleem als het gebrek aan natuurlijke onderbegroeiing. Door het wegnemen van deze bomen nemen we meteen ook de steeds schaarser wordende broedplaatsen weg. Op die manier werken we verspreiding van de eikenprocessierups in de hand.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De 15 gezonde, grote eiken staan in een enkel lijnverband en vormen een landschapselement in de omgeving.
Eiken zijn waardevolle biotopen. Ze bevatten meer dan 400 verschillende insecten en vormen als het ware een biotoop op zich.
De aanwezigheid van eikenprocessierupsen kan voor overlast zorgen. Louter de aanwezigheid ervan kan en mag niet leiden tot de kap van eiken.
Er zijn zowel preventieve als curatieve maatregelen die kunnen genomen worden.
Het is aan te raden om het voorkomen van eikenprocessierupsen te melden op het meldpunt van de provincie Antwerpen via de interactieve kaart http://geoloket.provincieantwerpen.be
Naast onderzoek naar actieve plaagcontrole, dient te worden ingezet op een meer natuurlijke inrichting van de omgeving i.f.v. een hogere biodiversiteit. Heel vaak treffen we monoculturen, gazon en/of recent gemaaid gras aan in de onmiddellijke omgeving van aangetaste bomen.
Zo ook in dit geval. Dit is te zien op foto 1. Onder de bomen uit de aanvraag rest er een (zeer) smal strookje met enkel Amerikaanse vogelkers (exoot). De overlevingskansen voor natuurlijke vijanden worden hierdoor geminimaliseerd, waardoor de rupsen vrij spel hebben. Het natuurrijk inrichten van bermen is een belangrijke factor in de aanpak van het probleem. Natuurlijke vijanden zoals Sluipwesp, sluipvlieg en grote poppenrover komen voor in bosranden en natuurrijke bermen. Beide biotopen staan echter onder grote druk door een streven naar een ‘propere’ leefomgeving.
Het verdwijnen van grote bomen met natuurlijke holten, vormt een minstens even groot probleem als het gebrek aan natuurlijke onderbegroeiing. Door het wegnemen van deze bomen nemen we meteen ook de steeds schaarser wordende broedplaatsen weg. Op die manier werken we verspreiding van de eikenprocessierups in de hand.