Al maanden zitten er 4800 kinderen zonder ouders vast op de Griekse kampen, in schrijnende omstandigheden. En dat terwijl de coronacrisis er nog steeds hevig woedt. De EU deed daarom een oproep aan haar lidstaten om solidariteit te vertonen en een deel van deze kinderen op te vangen. Op 8 mei besliste de Belgische regering om 18 kinderen een warme thuis te bieden. Zij kwamen begin augustus aan in België. Dat is een mooi begin, maar we kunnen echt meer. Uit onderzoek op het terrein blijkt dat er voldoende opvangplaatsen beschikbaar zijn.
Heel wat steden en gemeenten in Europa tonen zich solidair met Griekenland en de vluchtelingen die vastzitten in de Griekse kampen. Ze vragen een engagement van hun regering en laten weten dat ze bereid zijn jonge vluchtelingen op te vangen. Ook in België. Volgende gemeenten vragen alvast dat België meer doet:
Gent
Leuven
Brugge
Veurne
Lichtervelde
Halle
Schelle
Genk
In Geel hebben we al heel wat ervaring opgebouwd via LOI Den Ark. Lokaal bestuur Geel heeft ervoor gekozen en kiest er nog steeds voor om onze bijdrage inzake opvang vluchtelingen te doen via ons LOI NBMV. We zullen ook in een nieuwbouw investeren. We doen de opvang nu van 17, in toekomst 14.
Als deze vluchtelingen zodoende het normale parcours zullen moeten doorlopen vanuit Fedasil dan kunnen ze doorstromen naar ons LOI (tenzij ze een hoge erkenningsgraad zouden hebben).
Momenteel merken we dat Fedasil nog een achterstand weg te werken heeft, wat veroorzaakt dat we nog steeds maar een bezetting van 10 kamers hebben. Hoe groot de wachtlijsten zijn blijft tot op vandaag onduidelijk.
Het college van Burgemeester en Schepenen bevestigt dat zij in het huidige meerjarenplan nog steeds voorzien in de opvang van minderjarige vluchtelingen. Binnen deze bestaande capaciteit (14 kamers) kan zodoende dit initiatief onderschreven worden.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de brief zoals opgenomen als bijlage bij dit dossier, te versturen naar volgende geadresseerde(n):