Terug
Gepubliceerd op 22/12/2020

2020_CBS_03863 - Jeugdwelzijn - Begeleide ontmoeting/vorming: Arktos 2020 - 2021 - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 21/12/2020 - 13:00 Bureel AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Ben Van Looveren, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_03863 - Jeugdwelzijn - Begeleide ontmoeting/vorming: Arktos 2020 - 2021 - Goedkeuren 2020_CBS_03863 - Jeugdwelzijn - Begeleide ontmoeting/vorming: Arktos 2020 - 2021 - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

De goedkeuring die het bestuur op 01/04/2019 gaf aan de uitbouw van een vrijetijdsaanbod/vormingshuis gold voor twee jaar (tot 31/03/2020). Er werd echter expliciet gekozen voor een convenant van één jaar (in bijlage) omwille van volgende redenen:

  • Het lokale partnerschap, met Arktos als opdrachthouder, de nodige flexibiliteit te geven om terrein te verkennen en een specifieke werking uit te bouwen op Geelse maat. Sleutelpartners in dat lokale partnerschap zijn: JAC Geel, dienst jeugd, dienst gelijke kansen.

  • Het lokale bestuur als opdrachtgever handvaten  geven om concrete verwachtingen te bespreken en te capteren; om te evalueren en bij te sturen binnen de voorziene periode.

Op het overleg van 28 januari 2020 werd vanuit het lokaal bestuur de uitdrukkelijke wens om te starten met een groepswerking herhaald vanuit de stad Geel. Gelet op het feit dat de piste om deze te ontwikkelen op de site van voormalig meubelwinkel Verhaeghen op relatief korte termijn helder leek te worden, werd besloten om de concrete uitwerking van de tweede jaarconvenant aan te vatten als hier duidelijkheid was. Een globale pandemie en een nationale lockdown beslisten anders. Het moet gezegd: Ik ben in de hectiek van de steeds aanpassende werking op de dienst gelijke kansen zelf in het najaar ook vergeten werk te maken van een invulling van een nieuwe jaarconvenant. Mea culpa. Er is dus geen uitgewerkte jaarconvenant voor het tweede werkjaar (tot 31/03/2021).

Daarnaast heeft ook de werking van Arktos zelf grote invloed ondervonden van de COVID-19 pandemie. In bijlage enkele werkdocumenten rond de inzet van Arktos in 2020. Een volledig jaarverslag zal het eerste kwartaal van 2021 volgen. 

Het succes van de samenwerking met Arktos rond een specifiek vrijetijdsaanbod onder begeleiding/vormingshuis hangt op lange termijn af van een locatie om zulk een werking uit te bouwen, in samenwerking met lokale partners. Binnen het meerjarenplan van de stad zijn geen middelen voorzien die zulk een investering vanuit de stad hunnen dragen. De optie aan site vredegerecht die nu verkend wordt is, mits instemming van OPZ Geel, een mogelijkheid die moet kunnen toelaten om tegemoet te komen aan de noden van Arktos om dit soort werking uit te bouwen, zonder te raken aan het globale meerjarenplan van de stad. Dit neemt niet weg dat onderhandelingen tussen Arktos en de stad Geel rond essentiële aanpassingswerken sowieso aan de orde zullen zijn. Het voorstel is dan ook om via restkredieten (binnen de kredieten van dienst gelijke kansen) op het plan 2020 een toelage te doen aan Arktos voor de uitvoering van de meest essentiële en dringende werken op korte termijn, onder voorbehoud van fiat van OPZ Geel. Op die manier kan op relatief korte termijn snelheid gemaakt worden, binnen het voorziene budgettaire kader.

Aanleiding en context

Op het vast bureau van 01/04/2019 werd beslist tot een samenwerking met Arktos voor de ontwikkeling van een specifiek aanvullend vrijetijdsaanbod voor (kwetsbare) jongeren in Geel ("vormingshuis"). In de afgesproken samenwerking werden 4 resultaatsgebieden afgesproken:

  • Vindplaatsgericht werken: In afstemming met de mobiele jeugdwelzijnswerker van dienst gelijke kansen een netwerk van jongeren opbouwen, noden vertalen naar voorstellen rond ontmoeting/vorming/...).
  • Ontmoeting: Het organiseren van vaste wekelijkse ontmoetingsmomenten vrij toegankelijk voor jongeren van 12 tot 25 jaar.
  • Vorming: Door middel van individuele leertrajecten, jongeren laten werken aan hun groeiproces.
  • Netwerken: Afstemmen en samenwerking met lokale partners teneinde een gedragen en gezamenlijk Geels verhaal te schrijven.

Binnen het lokale jeugdwerkersnetwerk werden volgende rollen afgesproken: JAC = hulpverlening, mobiele jeugdwerker van gelijke kansen = presentie op openbare ruimte, schakelfunctie naar ondersteuning en hulp (zoals JAC) en participatie niet - georganiseerde jongeren (geldt ook voor dienst jeugd, die ondertussen ook deelnemen aan het jeugdwerkersoverleg), Arktos =  begeleid groepsaanbod in vrije tijd met vorming, JH De Vonk = experimenteerruimte rond expressie en lokaal ondernemerschap. Op die manier bouwen we lokaal aan een complementaire "keten" van eerstelijnsaandacht voor tieners en jongeren.

Op 28 januari 2020 vond een eerste evaluatie plaats met een afvaardiging vanuit Arktos, ons stadsbestuur en de administratie. In het eerste werkingsjaar (2019) werd vooral ingezet op het vindplaatsgericht werken, het lokaal netwerk en werden de eerste stappen gezet naar experimenteren met vaste ontmoetingsmomenten. De twee (0,5 VTE) medewerkers van Arktos bleken een redelijk complementair bereik van jongeren te hebben (vooral tieners, jongens én meisjes, van 12 tot 16 jaar). Om verdere stappen te zetten in de uitbouw van vaste ontmoetingsmomenten voor jongeren en vormingstrajecten was er nood aan een ruimte om deze ontmoeting door te laten gaan. Experimenten in het jeugdhuis en JAC bleken niet optimaal. De ervaring leert dat werkvormen op deze manier elkaar eerder hinderen dan werkelijk complementair te zijn.

Vanuit JH De Vonk werd geopperd dat er mogelijkheden lagen op de leegstaande site van meubelwinkel Verhaeghen. Na een eerste verkennend gesprek tussen Arktos en de eigenares, kwamen we in een eerste COVID-19 lockdown terecht. Deze heeft voor een vertraging van enkele maanden (waarin elke werking zichzelf moest heruitvinden) gezorgd. Tijdens de zomermaanden is er een verdere verkenning van site Verhaeghen geweest (o.a. met een plaatsbezoek met een deskundige vanuit patrimonium voor consult rond mobiele vormen van sanitair en verwarming). De geschatte investeringen op de site Verhaeghen om op relatief korte termijn een deel van de ruimte klaar te maken als ontmoetingsplaats kwamen op ca.       15 000 à 20 000 euro voor de meest goedkope mobiele oplossingen. Onderhandelingen tussen Arktos en de stad zouden noodzakelijk geweest zijn om afspraken te maken rond een mogelijk verdeling van deze lasten. De onduidelijkheid op de tijdshorizon waarin deze site gebruikt zou kunnen worden; de concrete modaliteiten van huur of ter beschikking; en voor de eigenares allicht ook de rolverdeling van verschillende belanghebben (o.a. Arktos, de stad) bleken de grootste mogelijke valkuilen voor deze site.

Ondertussen is al twee jaar een traject gaande om Geelse armoede verenigingen (vzw Al-arm, vzw MIN Geel en de lokale voedselbank van vzw De Toevlucht) samen onder te brengen op de site van het oude vredegerecht (dat OPZ Geel in erfpacht heeft van de Vlaamse overheid). Twee van de drie verenigingen vinden de investeringen die op middellange termijn nodig zouden zijn om de drie werkingen hier onder te brengen echter niet wenselijk. Op vrijdag 04 december 2020 hebben we deze site als mogelijke piste voor de armoedeverenigingen dan ook los gelaten (hoewel vzw Al-arm nog steeds interesse heeft). We hebben bekeken of deze site mogelijkheden zou kunnen bieden voor het vrijetijdsaanbod/vormingshuis van Arktos. Na enkele plaatsbezoeken luidt het devies: Er zijn zeker enkele aanpassingen en investeringen nodig. Desondanks zou deze site zeker mogelijkheden bieden voor een vormingshuis (ook in samenwerking met vzw Al-arm, in afwachting van mogelijkheden voor de Geelse armoedeverenigingen).

We zouden dus op korte termijn gesprekken met OPZ Geel willen aanknopen op te bekijken of dit haalbaar is (wat zeker het geval is als OPZ Geel dezelfde voorwaarde aanhoudt die ze ook aan de armoedeverenigingen stelde). Ook hier zullen investeringen nodig zijn:

  • Op korte termijn: Aanpassingswerken die ervoor zorgen dat het begeleidingswerk overzichtelijk en hanteerbaar blijft.
  • Op langere termijn: Aanpassingen rond elektriciteit, verwarming, isolatie.

Het grote voordeel van deze locatie zouden zijn: De lange tijdshorizon van de erfpacht (> 40 jaar), zodat investeringen meer duurzaam zijn en de tuin die mogelijkheden geeft. Ook hier zullen gesprekken nodig zijn tussen Arktos en stadsbestuur over haalbaarheid van mogelijke investeringen. Arktos heeft echter meer mogelijkheden dan de betrokken lokale armoedeverenigingen om investeringen te dragen.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de uitbetaling van 49 657 euro aan Arktos goed voor de werking van 01 april 2020 - 31 maart 2021.


Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft de goedkeuring om de piste site vredegerecht verder te onderzoeken en te ondersteunen als locatie om het concept van vormingshuis verder uit te bouwen. De stad Geel zal hierin faciliteren, maar zelf geen concrete verbintenissen aangaan rond deze locatie.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen keurt de uitbetaling van een toelage als bijdrage in de kosten om het pand gebruiksklaar te maken goed, ten bedrage van 7 000 euro. Deze toelage is expliciet onder voorbehoud van goedkeuring van OPZ Geel om deze werking op site vredegerecht uit te bouwen. Bij niet goedkeuring door OPZ Geel, zal dit bedrag door de stad Geel teruggevorderd worden.