Het aantal winkels en horecazaken neemt af, zowel in de binnenstad als in de dorpen. Hierdoor wordt wonen er minder aantrekkelijk. Dit subsidiereglement wil wonen in stad en dorpen weer meer aantrekkelijk maken door nieuwe handelszaken aan te moedigen zich in de stad of in een dorp te vestigen door het uitreiken van een starterspremie.
De stad streeft er naar om van het kernwinkelgebied, zoals beschreven in de gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2020, een bedrijvige, ondernemende kern te maken, waarin handel, beleving en ondernemerschap in de brede zin van het woord plaats krijgen. De beleving wordt er gecreëerd door een mix van retail, horeca, diensten, vrije beroepen, creatieve en innovatieve sector.
Het stadsbestuur wil ondernemerschap in het kernwinkelgebied aanmoedigen, met als doel de winkelleegstand in het kernwinkelgebied terug te dringen, de belevingswaarde te optimaliseren, de bedrijvige kern met een mix aan ondernemerschap te realiseren en het teveel aan winkelvloeroppervlakte buiten het kernwinkelgebied structureel in te perken.
Daarnaast wil het stadsbestuur opnieuw meer buurtwinkels en horeca voorzien in de dorpskernen zodat inwoners hun dagelijkse boodschappen in hun eigen dorp kunnen doen en er meer beleving is in de dorpskernen.
Onder de voorwaarden die het reglement bepaalt, geeft het stadsbestuur een subsidie van 5000 euro voor een nieuwe handelszaak in het kernwinkelgebied en een subsidie van 2500 euro voor een nieuwe buurtwinkel of horecazaak in een dorpskern.
De stad sluit een aantal types ondernemingen uit omdat ze volgens de strategische toekomstvisie van het stadsbestuur voor handel en ondernemerschap in de stadskern niet passen in het profiel en/of de gewenste ondernemers- en belevingsmix van het kernwinkelgebied, waardoor de originele doelstelling van dit subsidiereglement niet behaald zou worden.
Detailhandelsplan, goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 maart 2017.
KB van 14 november 1983.
De gemeenteraad keurt het reglement in bijlage goed.