De stad organiseert foren en kermissen op haar grondgebied en heft een retributie op het innemen van een standplaats op het openbaar domein door foorinrichtingen.
De stad organiseert kermissen en foren op haar grondgebied. De erkenning van de culturele waarden van foren en kermissen zijn cruciaal in het doorgeven van de kermiscultuur aan toekomstige generaties. Het kermiserfgoed is het ontmoeten van twee aparte werelden wanneer de lichten van de kermis aangaan. Aan de ene kant is er het dagelijks leven van de foorreizigers, met een aantal specifieke tradities en ambachtelijke vaardigheden. Aan de andere kant is er het publiek, dat vaak ook tradities rond de kermis in stand houdt.
De kermis is in de eerste plaats een sociaal gegeven met een rijke geschiedenis. Het is naast een economisch gegeven vooral ook een culturele activiteit die mensen bij elkaar brengt, technologieën introduceert en gemeenschappen versterkt.
De organisatie van kermissen en foren brengt heel wat kosten mee voor de stad. Het is billijk om een retributie te heffen voor de openbare ruimte die een foorinrichting tijdelijk inneemt voor de uitoefening van zijn handel of beroep. Het verschil in tarieven per attractie is gebaseerd op het verschil in kosten en lasten voor de stad.
Artikel 173 van de Grondwet.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het KB van 24 september 2006 over uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie
De gemeenteraad keurt het reglement in bijlage goed.