Het stadsbestuur wil een belasting heffen om de financiële noden te lenigen die het gevolg zijn het behandelen en digitaliseren van omgevingsvergunningsaanvragen.
Vanaf 1 januari 2018 vervangt de omgevingsvergunning de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning. De natuurvergunning en socio-economische vergunning worden opgenomen in de omgevingsvergunning. Inhoudelijk zullen er omgevingsvergunningen kunnen aangevraagd worden voor elk onderdeel apart of samen, gemengde aanvragen genoemd. Met dit belastingreglement worden de beide bestaande belastingreglementen voor het behandelen van stedenbouwkundige en milieuaanvragen geïntegreerd in één reglement. Dit reglement omvat zowel de vergunningsplichtige als meldingsplichtige procedures. Er wordt een basisbelasting geheven op het soort dossier dat wordt ingediend of moet worden behandeld, via gewone of vereenvoudigde procedure. Bij gecombineerde aanvragen worden de van toepassing zijnde elementen samengeteld.
Stad Geel is verplicht om de procedure voor aanvragen omgevingsvergunning digitaal te voeren. Aanvragers zijn niet verplicht om aanvragen digitaal in te dienen. Dit betekent dat de ambtenaren de analoog ingediende aanvragen moeten digitaliseren. Dit brengt een werklast met zich mee. Daarom wordt er voor het digitaliseren van aanvragen een tarief aangerekend.
Het is billijk hiervoor een specifieke belasting te heffen. Deze belasting verlicht de financiële behoefte van de stad.
De grondwet, en meer bepaald artikel 170 §4;
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen;
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen en aanvullingen ter zake.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen en de eraan gekoppelde uitvoeringsbesluiten.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere aanpassingen en uitvoeringsbesluiten.
De gemeenteraad keurt het reglement in bijlage goed.