Een toegankelijke gemeente is een gemeente waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse dingen doen, zich verplaatsen en ontspannen. Ook inwoners met een zichtbare of onzichtbare beperking.
Aangezien wij als stad Geel in het Beleidsplan Ruimte aangeven dat wij wel degelijk streven naar een integrale toegankelijkheid vond ik het opmerkelijk dat wij als stad nog niet toegetreden zijn tot het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ van Inter, het Vlaams Agentschap toegankelijkheid. De ondertekenaars (lokale besturen) van dit charter krijgen de nodige tools en ondersteuning om een kwaliteitsvol en integraal toegankelijkheidsbeleid uit te werken en na te streven.
In het charter wordt de nadruk gelegd op Universal Design. Dit is een ontwerpvisie die vanaf het begin rekening houdt met de grootste diversiteit aan gebruikers. Een goed ontwerp leidt niet alleen tot een stad waar iedereen welkom zich welkom voelt maar werkt ook kostenbesparend doordat je aanpassingen in de toekomst zal vermijden. Slechte ontwerpen belemmeren het samenleven en sluiten mensen uit. En achteraf wordt men geconfronteerd met een stevige meerkost bij eventuele aanpassingen.
Om die reden had ik graag volgende voorstel tot beslissing voorgesteld aan de gemeenteraad:
Overwegende het beleidskader publieke ruimte en mobiliteit van de stad Geel.
Overwegende dat dit beleidskader stelt dat we als stad streven naar een integrale toegankelijkheid.
Overwegende dat dit charter de nadruk legt op Universal Design, wat inhoudt dat slimme ontwerpen een aantrekkelijke vormgeving combineren met kosten efficiëntie en met het praktische gebruik voor iedereen,
Voorstel tot beslissing
Art 1. De gemeenteraad beslist om het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente' van Inter vzw (Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) te ondertekenen.