Ziekenhuis Geel (AZ Sint-Dimpna) wil een revalidatietuin aanleggen om patiënten de mogelijkheid te bieden in een buitenomgeving te revalideren. In deze tuin kunnen ze therapie en oefeningen aanbieden die binnenshuis moeilijk – of niet – realiseerbaar zijn. Bijvoorbeeld: te voet, met de fiets of met een rolstoel bepaalde hellingen leren gebruiken, op verschillende ondergronden leren stappen en bewegen… Ze willen deze tuin ook openstellen voor de bewoners van de buurt en het nabijgelegen woon-zorgcentrum Wedbos.
Ze willen deze revalidatietuin achteraan het ziekenhuis aanleggen, in de buurt van de vijver in het parkje. Een deel van dit project overschrijdt de perceelsgrens van lot 2 (ziekenhuis) en valt dus binnen lot 4 (OCMW). Begin 2019 is Gie Claes (toenmalig adjunct algemeen directeur) ter plaatse geweest om dit te bespreken met Danny Van Reeth, directeur technische en facilitaire diensten, en stuurde hij op 28 februari 2019 een e-mail waarin hij na overleg met Griet Smaers schreef dat zij er geen probleem mee hebben dat het ziekenhuis voor de inrichting van een revalidatietuin de scheidingslijn van lot 2 / lot 4 beperkt overschrijden. Vervolgens is het ziekenhuis verder aan de slag gegaan om het project te concretiseren. De vraag voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning werd begin juli 2020 door hun architect ingediend via het omgevingsloket.
Om samenwerking met externe partners mogelijk te maken voor het bekomen van bijkomende financiële middelen, onder andere voor het project van de revalidatietuin, werd eind 2019 Dimpnafonds vzw opgericht. Volgens haar statuten kan het Dimpnafonds fondsen werven en projecten in én rond het ziekenhuis uitwerken, medefinancieren en realiseren die de patiëntenbeleving ten goede komen.
Op 25 augustus 2020 boog de bestuursraad van Ziekenhuis Geel zich over het voorstel van partnerschap met een naamloze vennootschap die wil samenwerken met Dimpnafonds voor het realiseren van de revalidatietuin. De samenwerking met dit bedrijf geeft de mogelijkheid aan het ziekenhuis om met medefinanciering van deze partner de revalidatietuin aan te leggen, die uiteraard de patiënten ten goede komt. Om deze samenwerking vorm te geven wil Ziekenhuis Geel een ‘terbeschikkingsstellingovereenkomst’ afsluiten met Dimpnafonds vzw - aangezien het ziekenhuis eigenaar is van het grootste deel van de zone waarop de samenwerking betrekking heeft. Vervolgens zal Dimpnafonds vzw een overeenkomst afsluiten met het bedrijf om de medefinanciering en partnerrelatie vast te leggen.
Aangezien het OCMW eigenaar is van een deel van de zone waarop het project van de revalidatietuin betrekking heeft, krijgt de OCMW raad de vraag om goedkeuring om dit deel van lot 4 ter beschikking te stellen aan Dimpnafonds vzw via een ‘terbeschikkingsstellingsovereenkomst’. Zo kan de samenwerkingsovereenkomst tussen Dimpnafonds vzw en het bedrijf betrekking hebben op de volledige zone van de revalidatietuin.
Het is in het belang van het OCMW omwille van haar sociale en welzijnsdoelstellingen en in dat van de in Geel verzorgde revalidatiepatiënten dat de revalidatietuin gerealiseerd wordt.
Deze tuin zal men ook openstellen voor de bewoners van de buurt en het nabijgelegen woon-zorgcentrum Wedbos.
De OCMW raad is bevoegd op basis van het Decreet Lokaal Bestuur.
De raad voor Maatschappelijk welzijn keurt de terbeschikkingstellingsovereenkomst tussen het OCMW en het Dimpnafonds vzw goed van de terreinen gelegen te 2440 Geel, J.-B. Stessenstraat 2 . De terreinen zijn een deel van het perceel gekadastreerd onder het nummer H1399M (zie bijlage 3 kadasterplan) beschreven als "lot 4" voor de aanleg van een revalidatietuin.