De gemeenteraad heeft de exclusieve bevoegdheid om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De ligging en breedte van de gemeentewegen wordt vastgelegd in rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De stad Geel plant weg- en rioleringswerken langsheen Groenstraat - Rauwelkoven. Omwille van de verouderde infrastructuur en de aanleg van de fietsostrade wordt er een herinrichting voorzien te Groenstraat / Rauwelkoven - tussen Groenhuis en R14 - de rijweg wordt vernieuwd, er komt een gescheiden rioleringsstelsel en er wordt een voetpad aangelegd.
Het project is gelegen te Geel, met name Groenstraat - Rauwelkoven, tussen de op-/afrit van de R14 en Groenhuis. De projectzone vormt een ontbrekende schakel binnen het project fietsostrade 'Herentals - Balen'. Het project omvat de heraanleg van de bestaande wegenis en de bijkomende aanleg van de fietsostrade aan de zuidzijde van de straat. De bestaande weg met aanhorigheden zal dus verbreed moeten worden.
Onder de heraanleg van de weg wordt verstaan:
Een verbreding van de bestaande weg is nodig voor de realisatie van het project.
Het rooilijnplan werd opgemaakt door landmetersburo GCV, d.d. 11 oktober 2019.
In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de desbetreffende, getroffen percelen te gebeuren. Voor deze innames is een onteigeningsplan en -besluit opgemaakt, dit wordt goedgekeurd door de gemeenteraad volgens de procedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet. De te verwerven (deel)percelen bevinden zich voornamelijk aan de noordzijde van de Groenstraat, maar ook rond het kruispunt Groenstraat - Rauwelkoven en Groenstraat - Groenhuis.
Een gedeelte van het tracé waarop het rooilijnplan betrekking heeft, betreft een deel van buurtweg nr. 55 volgens de Atlas van de Buurtwegen. Overeenkomstig het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 behouden de algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de Buurtwegenwet hun verordenende kracht tot ze worden vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van dit decreet. Deze buurtwegen worden voor de toepassing van het decreet geacht een gemeenteweg te zijn. Voorliggend rooilijnplan betreft dus ook de aanpassing van een gedeelte van het tracé van de vroegere buurtweg nr. 55, nu geacht gemeenteweg te zijn.
In zitting van 2 april 2020 besliste de gemeenteraad reeds tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven. Dit voorlopig vastgesteld rooilijnplan werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 18 mei 2020 tot 18 juni 2020; er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Omdat het ontwerp van rooilijnplan niet binnen de 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad, is het ontwerp van rooilijnplan vervallen en dient de procedure hernomen te worden vanaf de voorlopige vaststelling. Aan het project is inhoudelijk niets gewijzigd.
Om deze redenen ligt het ontwerp van rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven opnieuw ter voorlopige vaststelling voor en zal het opnieuw aan een openbaar onderzoek onderworpen worden.
Het project beoogt een aanpassing (verbreding) en verbetering van de bestaande weg(infrastructuur) en aanhorigheden, zowel voor het autoverkeer (o.a. vernieuwen rijwegverharding), maar vooral ook voor fietsers en voetgangers. Fietsers krijgen met de fietsostrade een comfortabel en veilig traject om zich lokaal en bovenlokaal te verplaatsen. Voetgangers krijgen een nieuw voetpad aan de noordzijde van Groenstraat, tussen Rauwelkoven en Groenhuis, zodat op een veilige manier een verbinding kan worden gemaakt tussen Groenhuis/Astor, het 2e deel van Groenstraat en de trage verbinding naar het sportpark.
Het project heeft aldus tot doel om de bestaande gemeentewegen te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de behoeften van de zachte mobiliteit (fietsers en voetgangers). Het project draagt zeker bij tot de uitbouw van een veilig wegennet op stedelijk niveau en een netwerk van trage wegen, dat zowel recreatief als functioneel kan worden gebruikt.
Het project dient zo spoedig mogelijk uitgevoerd te worden aangezien het project de ontbrekende schakel is in het ganse fietsostradetraject 'Herentals - Balen'.
Er wordt gevraagd aan de gemeenteraad om de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Groenstraat - Rauwelkoven, d.d. 11 oktober 2019 te aanvaarden.
Na de voorlopige vaststelling zal het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van rooilijnplan onderwerpen aan een openbaar onderzoek overeenkomstig de decretale bepalingen. Dit openbaar onderzoek loopt 30 dagen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan definitief worden goedgekeurd door de gemeenteraad, binnen de 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het rooilijnplan Groenstraat-Rauwelkoven, opgemaakt door landmetersburo GCV, d.d. 11 oktober 2019, voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.