Terug
Gepubliceerd op 10/11/2020

2020_GR_00189 - Samenwerkingsovereenkomst met de eerstelijnszone Zuiderkempen vzw, gericht op het versterken van de lokale contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie. - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 09/11/2020 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer, Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Griet Verhesen, Brigitte Kempen, Pieter Verhesen, Noël Devos, Rosa Van Cleempoel, Ben Van Looveren, Luc Verguts, Elhasbia Zayou, Ivan Wartel, Pieter Cowé, Marlon Pareijn, Benny Eyckmans, Tinne Vangeel, Greet Bakelants, Lea Neyens, Tinne Van Gelder, Evelien Lievens, myriam smets, Greet Daems, Petra Gyesbreghs, Timmy Vanuytsel, Lieselotte Thys, Dirk Kennis, Tom Corstjens, Fonsy Bellinckx, Griet Ceusters, Francois Mylle

Afwezig

Patrick Graux, Ria Van den Eynde

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Luc Van Laer
2020_GR_00189 - Samenwerkingsovereenkomst met de eerstelijnszone Zuiderkempen vzw, gericht op het versterken van de lokale contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie. - Goedkeuren 2020_GR_00189 - Samenwerkingsovereenkomst met de eerstelijnszone Zuiderkempen vzw, gericht op het versterken van de lokale contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie. - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De Vlaamse regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van COVID-19 in te dijken. De zorgraden met hun netwerk krijgen hier een belangrijke rol toebedeeld. Het welslagen van infectiebestrijding staat of valt immers door enerzijds een preventieve aanpak en anderzijds een doorgedreven contactopsporing en ondersteuning van getroffen voorzieningen en gemeenschappen.


Ook bij heel wat lokale besturen leefde de vraag om beter te kunnen inzetten op lokale contact- en bronopsporing, met als doel het tegenhouden van COVID-19-heropflakkeringen. Het inzicht groeide dat zoveel mogelijk zorgraden – in samenwerking met de lokale besturen – de centrale contact- en bronopsporing moeten versterken en tegelijkertijd van nabij lokale situaties opvolgen en aanpakken.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid werkte hiervoor een leidraad uit, waarbij een COVID-19-team, een teamleider, een medisch expert en een pool van huisbezoekers centraal staan.


De Vlaamse regering keurde op 10 september 2020 vervolgens een besluit goed dat middelen voorziet voor de zorgraden die, in samenwerking met de lokale besturen, inzetten op deze lokale contact- en bronopsporing. Het gaat om een subsidie van 93 280 euro.


De voorwaarden voor het bekomen van deze subsidie zijn de volgende:

•De zorgraden integreren in hun jaaractieplan, dat ten laatste moet worden ingediend op 15 november 2020, de in het besluit beschreven acties

•De zorgraden installeren een COVID-19-team en engageren zich om een zo uniform mogelijke aanpak in het beheersen van lokale uitbraken van COVID-19 uit te werken voor hun volledige grondgebied.

•De zorgraden stellen een samenwerkingsovereenkomst op

◦Met huisartsenkringen zodat er gegarandeerd een medisch expert ter beschikking staat van de ELZ

◦Met lokale besturen en de organisaties binnen de ELZ voor de samenstelling van de pool huisbezoekers

•De zorgraden overleggen op regelmatige basis met alle lokale besturen van de ELZ om de strategie voor de bestrijding van de COVID-19-infectie af te stemmen op de verwachtingen van de lokale besturen

•De zorgraden fungeren als lokaal aanspreekpunt voor de door de Vlaamse overheid erkende voorzieningen voor vragen over uitbraken op hun grondgebied.


Argumentatie

Samenwerking en coördinatie zal de doeltreffendheid en de efficiëntie van de lokale inspanningen verhogen.

De lokale besturen als dusdanig en vanuit hun deelname aan de eerstelijnszone hebben hoe dan ook de opdracht gekregen bij te dragen tot de contactopvolging en bronopsporing, om zo complementair te zijn aan de inspanningen van de hogere overheden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Door de samenwerking kunnen middelen worden verkregen om deze nieuwe opdrachten op te nemen, zodat  de financiële meerjarenplanning hierdoor minder wordt belast..

De samenwerkingsovereenkomst is toegevoegd als onderdeel van deze beslissing. Zij laat nog ruimte voor strikt lokale accenten aangepast aan de eigen lokale situatie.


Opdat de zorgraad van de ELZ Zuiderkempen zou kunnen beschikken over deze Vlaamse middelen, is het noodzakelijk om de voorliggende samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen vanuit ons lokaal bestuur.

 Concreet:

Sinds afgelopen zomer zijn er in de zes lokale besturen van de ELZ Zuiderkempen COVID Call Centra actief. Om deze beter op elkaar af te stemmen, om ervoor te zorgen dat er gegevens kunnen worden gedeeld op niveau ELZ en om gezamenlijk afspraken, draaiboeken, documenten te hanteren, is het wenselijk dat de Vlaamse subsidies grotendeels worden aangewend om tijdelijk een coördinator te voorzien (niveau B, halftijds, voorlopig voor zes maanden). De overige middelen kunnen worden verdeeld over de zes gemeenten a rato van het aantal inwoners om de werking van de plaatselijke COVID Call Centra mee te financieren.

 

Er wordt voorgesteld om An Laenen, stafmedewerker sociale dienst OCMW Meerhout, tijdelijk halftijds op niveau B1-3 in te schakelen, om deze coördinerende rol op te nemen. Zij heeft als voormalig diensthoofd sociale dienst een breed netwerk binnen de regio, kent de werking van de lokale bestuur en heeft in Meerhout mee het call center uitgebouwd. Ze is enigszins vertrouwd met de werking van de ELZ. An Laenen is snel inzetbaar en heeft weinig inwerktijd nodig.

 Specifieke taken voor deze coördinator zijn:

•Centraal aanspreekpunt zijn voor de lokale COVID-19 call centra.

•Werkwijzen van de 6 lokale call centra op elkaar afstemmen, stroomlijnen en verbeteren, zorgen voor werkbare afspraken en middelen om uniformiteit te bekomen en dit documenteren en zo nodig laten valideren door de lokale besturen en hun partners. Hierbij hoort zeker ook het actueel houden van de informatie en het uitwisselen van goede praktijken.

•Werkwijzen, draaiboeken, templates, standaardcommunicatiemiddelen opmaken om in te zetten bij bijzondere uitbraken.

•Een gedocumenteerde aanpak uitwerken in functie van continuïteit bij bijvoorbeeld een plotse uitbraak met bijbehorende sterke stijging van het aantal meldingen en/of een capaciteitsdaling in de lokale call centra door het uitvallen van medewerkers.

•Een kader uitwerken voor GDPR en privacy

•Detecteren van opleidingsnoden en opleiding/intervisie organiseren

•Communicatie met en aansturing van de toegewezen Vlaamse field agent voor de ELZ - hierrond afspraken maken binnen de ELZ (brugfunctie)

•Vanuit de helikopterview een signaalfunctie opnemen (knelpunten, opportuniteiten, prioriteiten…) en deze knelpunten, opportuniteiten, prioriteiten,... laten doorstromen naar de juiste kanalen

◦voor de lokale situatie naar de lokale besturen

◦voor de ELZ naar de zorgraad

◦voor bovenlokale zaken naar de Vlaamse overheid

◦voor andere zaken naar partners als huisartsen, CLB's, testcentra,...

•Naast de coördinerende functie en in uitzonderlijke gevallen, aansturen van en/of meedraaien in een lokaal call center. Om er voor te zorgen dat de lokale besturen niet allemaal op hetzelfde moment hiervan gebruik maken, wordt afgesproken dat dit enkel kan bij een incidentie die zeer duidelijk hoger ligt dan de andere besturen én op momenten dat de lokale contacttracingcel zelf met continuïteitsproblemen kampt.

Juridische grond

•Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

•Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018

•Eerstelijnsdecreet van 24 april 2019

•Besluit van de Vlaamse regering over erkenning en subsidie van zorgraden van 27 mei 2019

•Besluit van de Vlaamse regering om een rol toe te bedelen aan de zorgraden in de aanpak van de COVID-19-pandemie van 26 juni 2020

•Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken van 10 september 2020

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring aan de samenwerking met de eerstelijnszone Zuiderkempen gericht op het organiseren van de lokale contactopvolging en bronopsporing met als doel de verspreiding van het covid19-virus tegen te gaan. 

Deze samenwerking krijgt formeel vorm door de overeenkomst die als bijlage deel uit maakt van dit besluit.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen is akkoord om met de Vlaamse subsidie tijdelijk een medewerker aan te stellen om de werking van de huisbezoekers (call centra) te coördineren. Eventuele resterende middelen zullen ingezet worden om de lokale besturen te vergoeden voor de personeelskosten van de huisbezoekers die zij inzetten. Om de verdeling simpel te houden worden deze middelen a rato van het inwonersaantal van de gemeente verdeeld.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen is akkoord dat An Laenen, stafmedewerker van de sociale dienst OCMW Meerhout, voorlopig voor zes maanden deze functie als coördinator opneemt (halftijds, niveau B1-3).

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen geeft haar principieel akkoord voor de samenwerkingsovereenkomst en legt deze voor aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

Artikel 5

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst.