Het college van burgemeester en schepenen heeft in 2017 beslist om het traject voor het behalen van het Label Kindvriendelijke Stad op te starten. Een kindvriendelijke stad zet de kinderrechten om in concreet beleid dat kinderen en jongeren, en zo ook iedereen, ten goede komt. Om het traject tot een goed einde te volbrengen, maakten we gebruik van een vooropgestelde toolkit en hadden we op regelmatige basis terugkoppeling met Bataljong.
Ondertussen hebben we, samen met de projectgroep, gans het traject doorlopen, in nauwe samenhang met het traject van het meerjarenplan 2020-2025. Concrete acties om Geel kind- en jeugdvriendelijker te maken zijn opgenomen onder de verschillende beleidsdoelstellingen van de stad. Om het label te behalen, stuurden we uiterlijk op 14 juli 2020, het portfolio (zie bijlage) in. In september zullen we vragen en/of opmerkingen omtrent het ingediende portfolio ontvangen, in oktober 2020 zal het portfolio mondeling voor de jury verdedigd moeten worden. De officiële uitreiking van het label zal doorgaan op 25 november 2020.
Naast het portfolio dient de visie op kind- en jeugdvriendelijk Geel (zie bijlage) goedgekeurd te worden. Deze visie is gebaseerd op de visie van de stad en kwam tot stand na een visie-oefening binnen de projectgroep, de kindergemeenteraad en de jeugdraad.
Ook het rapport kind-en jeugdvriendelijk Geel zal ingestuurd worden. Dit rapport bevat de data-analyse, de beschrijving van het traject en de beleidsaanbevelingen. De strategie en acties om Geel kind-en jeugdvriendelijker te maken, zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. De strategische nota kind-en jeugdvriendelijk Geel (zie bijlage) is dan ook een uittreksel uit het meerjarenplan 2020-2025.
Daarnaast vragen we de goedkeuring voor de projectfiche van het label kind- en jeugdvriendelijk Geel 2020-2025 (zie bijlage). Het college geeft door het goedkeuren van de projectfiche het mandaat aan het strategisch platform kind-en jeugdvriendelijk Geel, namelijk de projectgroep en projectleider, onder leiding van de stuurgroep, voor de uitvoering en de opvolging van het label kind- en jeugdvriendelijk Geel.
Tot slot willen we vragen om bij elk dossier, dat van belang kan zijn voor kinderen en jongeren, een link te voorzien naar de projectgroep kind- en jeugdvriendelijk Geel. Dit kan door een extra veld te voorzien in de sjablonen, dat de indiener al dan niet kan aanduiden, zodat de projectleider de dossiers die een impact hebben op het leven van kinderen en jongeren doorgestuurd krijgt. De projectleider en projectgroep kan dan de nodige linken leggen en diensten contacteren om een mogelijke samenwerking en/of participatie op te zetten.
Een kindvriendelijke stad streeft ernaar de principes uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) te realiseren. Het IVRK wordt algemeen beschouwd als het uitgangspunt en de toetssteen voor kindvriendelijkheid. Dit houdt vooreerst in dat een stad kinderen en jongeren erkent als medeburgers en zich tot doel stelt dit medeburgerschap verder te versterken. Kinderen en jongeren maken mee deel uit van de lokale samenleving. Ze hebben het recht om deze lokale samenleving mee vorm te (kunnen - mogen - willen) geven en er invloed op uit te (kunnen - mogen - willen) oefenen. De realisatie van het IVRK is in eerste instantie een opdracht van de overheid die het nodige beleid moet voeren om de rechten van kinderen en jongeren te realiseren. Daartoe dient zij een systeem op te zetten van basisvoorzieningen en structuren in onderwijs, mobiliteit, gezondheidszorg, vrijetijdsbesteding, ruimtelijke planning, justitie, welzijn, etc. Deze structuren staan in voor de participatie, bescherming en voorzieningen voor kinderen en jongeren. Het kinderrechtenverdrag verwijst hierbij naar ‘de 3 P’s’: Provisie, Protectie en Participatie. Het is dit geheel van basisvoorzieningen dat noodzakelijk is voor de realisatie van kinderrechten. Tot slot stelt een kindvriendelijke stad of gemeente zich tot doel een beleid te ontwikkelen dat kindvriendelijkheid niet vernauwt tot de klassieke beleidsdomeinen die rechtstreeks te maken hebben met kinderen en jongeren, zoals de vrijetijdsbesteding, het onderwijs of de kinderopvang. Een kindvriendelijk beleid gaat evengoed over ruimtelijke planning, veilige verkeersinfrastructuur, de woonkwaliteit en de woonomgeving, een arbeidsmarktbeleid, etc. Een kindvriendelijk lokaal beleid vraagt met andere woorden een integrale oriëntatie op alle levensdomeinen die aan de belangen van kinderen en jongeren raken.
Om het traject kind- en jeugdvriendelijk Geel te realiseren, maakten we gebruik van een vooropgestelde toolkit en hadden we op regelmatige basis terugkoppeling met Bataljong. In de eerste fase van het traject gingen we na hoe kindvriendelijk Geel is (data-analyse, vragenlijsten, focusgesprekken). Uit deze resultaten stelde de projectgroep vier prioritaire thema's voor. Deze vier prioritaire thema’s werden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 3 april 2018:
Deze prioritaire thema’s werden in fase 2 verder bevraagd bij kinderen en jongeren aan de hand van verschillende belevingsonderzoeken. De resultaten hiervan werden mee genomen naar de betrokken diensten tijdens “actiedagen” en tijdens de planningsdagen van het meerjarenplan 2020-2025. Concrete acties om Geel kind- en jeugdvriendelijker te maken zijn opgenomen onder de verschillende beleidsdoelstellingen van de stad en geïntegreerd in het meerjarenplan 2020-2025. De strategische nota kind- en jeugdvriendelijk Geel geeft de plaats van de acties binnen de verschillende beleidsdoelstellingen weer, alsook de voorziene kredieten.
De strategische beleidsaanbevelingen en de thematische beleidsaanbevelingen werden geformuleerd in samenspraak met de projectgroep. Ook de visie op een kind- en jeugdvriendelijk Geel werd in samen met de projectgroep geformuleerd, na participatie van de jeugdraad en de kindergemeenteraad.
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring om het portfolio met bijlages en het rapport kind- en jeugdvriendelijk Geel in te dienen om het label kindvriendelijke stad te behalen.
De gemeenteraad keurt de visie kind- en jeugdvriendelijk Geel en de bijhorende visienota goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de beleidsaanbevelingen kind- en jeugdvriendelijk Geel 2020-2025.
De gemeenteraad keurt de strategische nota kind- en jeugdvriendelijk Geel 2020-2025 goed. De strategische nota is een uittreksel uit het meerjarenplan 2020-2025 en bevat de concrete acties uit de prioritaire thema's -met bijhorende kredieten en actieverantwoordelijken- om Geel kind- en jeugdvriendelijker te maken.
De gemeenteraad keurt de projectfiche kind- en jeugdvriendelijk Geel 2020-2025 goed en geeft op die manier het mandaat aan het strategisch platform kind- en jeugdvriendelijkheid (namelijk de stuurgroep, de projectgroep en de projectleider) om de strategie uit te voeren, op te volgen en te evalueren.
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring om bij elk dossier, dat van belang kan zijn of betrekking heeft op kinderen en jongeren, een link te voorzien naar de projectgroep kind- en jeugdvriendelijk Geel. Dit wordt gerealiseerd door een extra keuzeveld te voorzien in de sjablonen (dossier is wel/niet van belang of heeft wel/geen betrekking op kinderen en jongeren), zodat de projectleider met de projectgroep de nodige linken kan leggen en diensten kan contacteren om een mogelijke samenwerking en/of participatie op te zetten.