Vlaamse Codex RO
Doorlopen procedure
Voor het RUP Recyclagepark werden intussen alle noodzakelijke procedurestappen ter voorbereiding van de definitieve vaststelling van het dossier doorlopen:
Voorstel voor integraal volgen eindadvies GECORO
Voorgesteld wordt om de samenvatting en beoordeling van de bezwaarschriften en van de adviezen uit het voorwaardelijk positieve eindadvies van de GECORO integraal te volgen, waardoor volgende aanpassingen zullen moeten worden gedaan aan het RUP:
Onderzoek verkeersveilige aansluiting op Winkelom
Voorgesteld wordt ook om het door de GECORO gevraagde aanvullende verkeerskundige onderzoek naar de aansluiting van het containerpark op Winkelom uit te voeren. Rond dit punt van het advies worden volgende zaken besloten:
Indien uit dit onderzoek noodzakelijke aanpassingen of ingrepen aan de bestaande weginfrastructuur naar voor komen, zal de stad (eventueel samen met de externe beheerder in geval van bevoegdheidsoverdracht) er op toezien dat deze ingrepen worden uitgevoerd.
Samenvatting en beoordeling van bezwaarschriften en adviezen
Voor de samenvatting en beoordeling van de bezwaarschriften en adviezen wordt de inhoud van het eindadvies van de GECORO integraal gevolgd. De hoofdstukken 1 en 2 van het eindadvies worden integraal overgenomen en maken onderdeel uit van het gemeenteraadsbesluit.
Het recyclagepark van Geel voldoet niet meer aan de eisen van vandaag. Het is te klein en daardoor niet optimaal georganiseerd, de ontsluiting is niet optimaal en er is geen mogelijkheid voor uitbreiding en een reorganisatie op de huidige plaats. Bovendien is een deel van de huidige locatie nodig om (op termijn) een ongelijkvloerse aansluiting van de bereikbaarheidsas-Kleinhoefstraat op de westelijke ring te realiseren. Door de provincie Antwerpen werden deze problemen met de huidige locatie ook onderkend en de provincie nam een herlocalisatie van het recyclagepark in 2012 op in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Woon-werkpark. Door de Raad van State werd het gedeelte van het RUP Woon-werkpark waarin het recyclagepark zou moeten komen echter vernietigd, waardoor de verplaatsing niet meer mogelijk was.
Gelet op het voorgaande heeft de stad Geel aan IOK gevraagd om een nieuw RUP voor te bereiden voor het Recyclagepark, waarin onder andere de volgende zaken zijn opgenomen:
Op basis van het locatieonderzoek dat door IOK werd uitgevoerd, is in het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Recyclagepark gekozen voor een nieuwe locatie die is gelegen aan Winkelom, naast de vestiging van Harley Davidson. Deze locatie scoort van alle onderzochte locaties het beste op het gebied van mobiliteit en ook uit de milieubeoordeling komt deze als beste naar voren. Het park zal via een aparte aansluiting op Winkelom worden ontsloten en krijgt op het terrein zelf een lange ontsluitingsweg voordat men aan de slagbomen komt, zodat er geen files kunnen ontstaan op Winkelom. IOK Afvalbeheer zal instaan voor de verwerving van de gronden en voor de inrichting van het terrein.
In de tweede helft van 2018 en in de eerste helft van 2019 is voor een concept van het RUP Recyclagepark twee keer een adviesprocedure doorlopen, waarbij de adviezen van de hogere overheden en van de GECORO werden gevraagd. Op basis van de beide adviesrondes werd het dossier aangepast en werd het RUP op 30 september van 2019 voorlopig vastgesteld. Hierna werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 2 december 2019 tot en met 30 januari 2020. De tijdens het openbaar onderzoek ontvangen bezwaarschriften en adviezen werden door de GECORO gebundeld en op basis hiervan gaf de GECORO op dinsdag 26 mei 2020 haar eindadvies af over het RUP Recyclagepark. Hierdoor is het plan nu klaar voor de definitieve vaststelling door de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelt het RUP Recyclagepark, bestaande uit een toelichtingsnota, stedenbouwkundige voorschriften, een grafisch plan en bijbehorende bijlagen, definitief vast, met inachtname van de voorgestelde wijzigingen op basis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen en het eindadvies van de GECORO.
De gemeenteraad besluit dat een bijkomende studie met remediërende maatregelen rond verkeersveiligheid (met name voor fietsers) moet worden uitgewerkt en moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad, voordat het nieuwe Recyclagepark in aanmerking kan komen voor een omgevingsvergunning.