Terug
Gepubliceerd op 14/09/2020

2020_IP_00051 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De Antwerpseweg: het zwart schaap van de familie

Gemeenteraad
ma 07/09/2020 - 19:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer, Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Griet Verhesen, Brigitte Kempen, Pieter Verhesen, Noël Devos, Rosa Van Cleempoel, Ben Van Looveren, Luc Verguts, Elhasbia Zayou, Ivan Wartel, Pieter Cowé, Marlon Pareijn, Benny Eyckmans, Tinne Vangeel, Greet Bakelants, Lea Neyens, Evelien Lievens, myriam smets, Greet Daems, Petra Gyesbreghs, Timmy Vanuytsel, Lieselotte Thys, Dirk Kennis, Fonsy Bellinckx, Griet Ceusters, Francois Mylle

Afwezig

Bart Julliams, Patrick Graux, Tinne Van Gelder, Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Luc Van Laer
2020_IP_00051 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De Antwerpseweg: het zwart schaap van de familie 2020_IP_00051 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: De Antwerpseweg: het zwart schaap van de familie

Motivering

Indiener(s)

Dirk Kennis

Gericht aan

Ben Van Looveren, Tom Corstjens, Bart Julliams

Tijdstip van indienen

wo 02/09/2020 - 10:27

Toelichting

De Antwerpseweg is voor velen een voorbeeld van hoe het niet moet. We kunnen dat betreuren, maar we kunnen er niet omheen. Hij is wat hij is: het zwart schaap van de familie qua mobiliteit, maar ook ruimtelijk en visueel. We blijven er liever weg.

Het lokaal beleid, dat de focus legt op de herwaardering van het centrum, kíjkt er liever van weg. In het meerjarenplan 20-25 blinkt de straat uit door afwezigheid, op bouw- en socio-economische vergunningen staat een rem, artikels zoals mode en schoenen worden er geweerd, het beleid wordt geïnspireerd door een middenstandvereniging waardoor de handelaars van deze weg zich geenszinsvertegenwoordigd voelen, ... Voor de Antwerpseweg staat de barometer van het stadsbestuur al jaren op negatief.

In het centrum blijft leegstand een groot probleem. Heel wat handelszaken die lang een rots in de branding zijn geweest, vechten om te overleven. Op de Antwerpseweg vreest men dat deze vlek van malaise zich buiten het centrum zal uitbreiden. Het beleid dat nu wordt gehanteerd, heeft er recent nog voor gezorgd dat een aantal ‘publiekstrekkers’ die er zich wilden vestigen, zijn uitgeweken naar winkelparken in buurgemeenten. Leegstand en verval langs de Antwerpseweg zijn nochtans iets wat niemand wil. Helaas zit deze uitvalsweg met zijn garages en baanwinkels momenteel klem tussen een centrum dat zijn attractiviteit nog verder verliest en een aantal winkelparken vlakbij, die nog wél mogelijkheden scheppen. Het wordt daarom tijd dat de Antwerpseweg, met alle foute keuzes uit het verleden, genomen wordt voor wat hij is: een volwaardig element in het Geelse economische weefsel. Misschien ontdekt men wel dat er kansen liggen.

Er hangt de Antwerpseweg al jaren een periode van werken boven het hoofd: de geplande aanleg van ventwegen gaat al terug tot een streefbeeldstudie uit 2008. De handelaars worden hierover al jaren in het ongewisse gehouden, laat staan dat ze ergens over geraadpleegd worden. Ook het stadsbestuur deed nog nooit een poging om met de handelaars/eigenaars van de Antwerpseweg collectief in gesprek te gaan.

 

Mijn vragen:

  • Waar wil het stadsbestuur met de Antwerpseweg naartoe? Aanvaardt het de commerciële realiteit of staat het een uitdoofscenario voor? Gaat u voor een visie die het zwarte schaap van de familie kansen biedt, of kansen ontneemt?
  • Wil het stadsbestuur zijn participatiebeleid in de praktijk toepassen door de betrokken eigenaars en handelaars bij het beleid te betrekken?
  • Hoever staan de plannen voor de ventwegen? Wanneer mag de realisatie hiervan verwacht worden?