Terug
Gepubliceerd op 14/07/2020

2020_CBS_02132 - Communicatiemonitor: onderzoek naar de communicatiekanalen van de stad Geel

College van Burgemeester en Schepenen
ma 13/07/2020 - 13:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Tom Corstjens, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Afwezig

Bart Julliams, Ben Van Looveren

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02132 - Communicatiemonitor: onderzoek naar de communicatiekanalen van de stad Geel 2020_CBS_02132 - Communicatiemonitor: onderzoek naar de communicatiekanalen van de stad Geel

Motivering

Argumentatie

Voor het communicatieonderzoek wil de dienst communicatie gebruik maken van de communicatiemonitor. 

De communicatiemonitor is een grotendeels gestandaardiseerde enquête die bij inwoners peilt naar bereik en waardering van gemeentelijke communicatie. De communicatiemonitor geeft een representatief beeld van hoe de inwoners hun stad of gemeente en lokale communicatie beleven en welke communicatiekanalen er echt toe doen. De methodiek is ontwikkeld door Memori, Thomas More Mechelen. Heel wat steden en gemeenten deden al een beroep op Memori om dit onderzoek uit te voeren. Dit maakt het ook mogelijk om de resultaten van je eigen stad te vergelijken met de scores van andere steden en gemeenten. 

De vragenlijst
De enquête is voor ongeveer 90% van de vragen identiek voor alle deelnemende lokale besturen. Dat maakt het mogelijk om te vergelijken met andere steden en gemeenten die de communicatiemonitor inzetten. De andere 10% houden we vrij voor specifieke vragen vanwege je eigen stad of gemeente. 94% van de Vlamingen beschikt thuis over internet (iMinds Digimeter 2018). Daarom opteren we in eerste instantie voor een laagdrempelige online enquête. We begeleiden de stad of gemeente om d.m.v. een systematische steekproeftrekking een representatieve selectie uit het rijksregister aan te schrijven met de vraag de enquête in te vullen. Voor de 65-plussers - en bij voorkeur te verruimen tot de hele steekproef - is het noodzakelijk een papieren versie van de enquête in te sluiten. We werken hoofdzakelijk met gesloten vragen, hier en daar aangevuld met enkele open vragen (naar “waarom” en “suggesties”). Het invullen van de enquête mag niet langer duren dan 15 à 20 minuten. 


Wat meet de communicatiemonitor?
• Bekendheid, gebruik en waardering van de belangrijkste gemeentelijke communicatiekanalen: website, informatieblad, sociale media, bewonersvergaderingen, ...
• Beleving van de communicatiekwaliteit: verstaanbaarheid, correctheid, tijdigheid, ... van de communicatie
• Informatiebehoeften:over welke thema’s, diensten, producten, projecten... wensen burgers meer informatie?
• Imago van de stad of gemeente in haar geheel 
• Prioriteiten voor toekomstige communicatieprojecten

De enquête bevat geen vragen over politieke communicatie. Evenmin meet het de bekendheid of waardering van specifieke dienstverlening. 

Het Memori-servicepakket
Memori voorziet volgende service door ervaren onderzoekers:
• Voorbereidende vergadering & overleg tussendoor
• Aanvullen/finetunen vragenlijst + digitalisering & testen  
• De opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor mobiliseren en aanschrijven tot deelname aan enquête; Memori geeft hierin advies in functie van een zo representatief mogelijke steekproef
• Realisatie tabellenrapport in het statistische programma SPSS 
• Omzetting van de data in heldere grafieken
• Detecteren en aanduiden van relevante correlaties: bijvoorbeeld significante verschillen in de antwoorden bij verscheidene bevolkingsgroepen
• Realisatie syntheserapport in Powerpoint: 1 omvattende pre-presentatie (bvb. voor de communicatiedienst) + 1 kortere presentatie (bvb. voor schepencollege)
• Naarmate meer andere steden en gemeenten participeren, krijg je gedurende twee jaar updates van de benchmarking

Meerwaarde van deze gemeentelijke communicatiemonitor
In vergelijking met  andere enquête-aanbieders biedt deze communicatiemonitor drie heel specifieke extra’s: 
• Deze enquête is inhoudelijk sterk onderbouwd. De enquête is ontwikkeld met input en feedback vanwege sleutelfiguren bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Kortom (beroepsvereniging overheidscommunicatie), Publiq (het vroegere Cultuurnet), en een 15-tal stedelijke en gemeentelijke communicatieverantwoordelijken. 
• Er is benchmarking mogelijk met een groeiend aantal andere lokale overheden die deze communicatiemonitor uitvoer(d)en.
• De leiding van dit project is in handen van Eric Goubin. Hij is door zijn onderzoekswerk en publicaties in het vakgebied (Vlaanderen en Nederland) algemeen erkend als notoir specialist in overheidscommunicatie, met bijzondere aandacht voor lokale overheden. Sinds 1997 leidt hij i.s.m. de VVSG het vierjaarlijkse Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek, dat bij de lokale overheden de organisatie van de communicatiewerking in kaart brengt.

Omwille van de hierboven opgesomde redenen wil de dienst communicatie beroep doen op Memori om het communicatieonderzoek uit te voeren. 


Aanvulling van het basisonderzoek met specifiek onderzoek naar communicatie met kwetsbare groepen

Aanvullend bij deze gemeentelijke communicatiemonitor willen we ook een meer diepgaande bevraging rond specifieke thema’s of bij specifieke doelgroepen organiseren door middel van focusgroepsgesprekken.

De dienst gelijke kansen is betrokken bij de opmaak van de vragenlijst. Zij zullen ervoor zorgen dat kwetsbare groepen de vragenlijst invullen. Aanvullend zal op basis van de resultaten van het basisonderzoek een meer diepgaande bevraging georganiseerd worden voor kwetsbare groepen. Dit deel van het onderzoek moet nog verder uitgewerkt worden.

Fasering

Timing:  

  •  Juli-augustusfinetuning inhoud vragenlijst  
  • 2e helft augustusvoorbereiding en testen online versie  en voorbereiding mailing door stad Geel
  • 1ste helft septembermailing & start enquêtering  
  • Vrijdag 9 oktober:afronding enquêtering 
  • Week van 26 oktoberinput papieren enquêtes 
  • Novemberdataverwerking & rapportredactie 
  • Rond 30 november:presentatie rapport 

Aanleiding en context

De dienst communicatie wil met de stedelijke communicatie bijdragen aan de beleidsdoelstellingen en is bezig met de opmaak van een strategisch communicatieplan. 

Een strategisch communicatieplan is een document dat de communicatiestrategie van een organisatie definieert in doelstellingen en geplande acties. Het is een referentiekader om een efficiënt en gestructureerd communicatiebeleid op te stellen. Dit veronderstelt een grondige analyse van de bestaande situatie en een duidelijke omschrijving van de gewenste situatie. Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Hoe willen we ons doel bereiken? En hebben we ons doel bereikt?

Met een communicatieonderzoek (analyse van de communicatie) willen we nagaan hoe de externe communicatie van onze organisatie op dit ogenblik is georganiseerd en welke de perceptie is van de inwoners. Bij een dergelijke analyse brengen we alle aspecten van de communicatie in kaart. Tegelijkertijd gaat de analyse na in hoeverre de communicatie efficiënt is. De analyse vormt de basis of de nulmeting voor de uitwerking van een efficiënt communicatieplan. In dit onderzoek willen we extra aandacht geven aan kwetsbare groepen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist de uitvoering van de communicatiemonitor in samenwerking met onderzoeksbureau Memori (Hogeschool Mechelen) uit te voeren voor de geraamde kostprijs van € 10 589,2 (incl. BTW)