Voor het communicatieonderzoek wil de dienst communicatie gebruik maken van de communicatiemonitor.
De communicatiemonitor is een grotendeels gestandaardiseerde enquête die bij inwoners peilt naar bereik en waardering van gemeentelijke communicatie. De communicatiemonitor geeft een representatief beeld van hoe de inwoners hun stad of gemeente en lokale communicatie beleven en welke communicatiekanalen er echt toe doen. De methodiek is ontwikkeld door Memori, Thomas More Mechelen. Heel wat steden en gemeenten deden al een beroep op Memori om dit onderzoek uit te voeren. Dit maakt het ook mogelijk om de resultaten van je eigen stad te vergelijken met de scores van andere steden en gemeenten.
Omwille van de hierboven opgesomde redenen wil de dienst communicatie beroep doen op Memori om het communicatieonderzoek uit te voeren.
Aanvulling van het basisonderzoek met specifiek onderzoek naar communicatie met kwetsbare groepen
Aanvullend bij deze gemeentelijke communicatiemonitor willen we ook een meer diepgaande bevraging rond specifieke thema’s of bij specifieke doelgroepen organiseren door middel van focusgroepsgesprekken.
De dienst gelijke kansen is betrokken bij de opmaak van de vragenlijst. Zij zullen ervoor zorgen dat kwetsbare groepen de vragenlijst invullen. Aanvullend zal op basis van de resultaten van het basisonderzoek een meer diepgaande bevraging georganiseerd worden voor kwetsbare groepen. Dit deel van het onderzoek moet nog verder uitgewerkt worden.
Timing:
De dienst communicatie wil met de stedelijke communicatie bijdragen aan de beleidsdoelstellingen en is bezig met de opmaak van een strategisch communicatieplan.
Een strategisch communicatieplan is een document dat de communicatiestrategie van een organisatie definieert in doelstellingen en geplande acties. Het is een referentiekader om een efficiënt en gestructureerd communicatiebeleid op te stellen. Dit veronderstelt een grondige analyse van de bestaande situatie en een duidelijke omschrijving van de gewenste situatie. Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Hoe willen we ons doel bereiken? En hebben we ons doel bereikt?
Met een communicatieonderzoek (analyse van de communicatie) willen we nagaan hoe de externe communicatie van onze organisatie op dit ogenblik is georganiseerd en welke de perceptie is van de inwoners. Bij een dergelijke analyse brengen we alle aspecten van de communicatie in kaart. Tegelijkertijd gaat de analyse na in hoeverre de communicatie efficiënt is. De analyse vormt de basis of de nulmeting voor de uitwerking van een efficiënt communicatieplan. In dit onderzoek willen we extra aandacht geven aan kwetsbare groepen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de uitvoering van de communicatiemonitor in samenwerking met onderzoeksbureau Memori (Hogeschool Mechelen) uit te voeren voor de geraamde kostprijs van € 10 589,2 (incl. BTW)