Binnen de meerjarenplanning van stad Geel zijn de actieplannen opgenomen: 'Geel moedigt het leren van de Nederlandse taal aan bij anderstalige inwoners.' en 'Geel organiseert buitenschoolse opvang en buitenschoolse opvangactiviteiten. Dit project verbindt beide actieplannen.
Ons project heeft als doel om zo veel mogelijk kinderen met een andere thuistaal te bereiken, ondersteunen en versterken in hun taalkennis Nederlands. We brengen daarvoor twee aparte werkingen (buitenschoolse kinderopvang de Bengelbende, en huiswerkondersteuning voor anderstalige en kwetsbare kinderen) samen, en versterken deze werking zodat we tot een geïntegreerd aanbod komen.
We zetten in op een driesporen-aanpak:
Door onze geïntegreerde aanpak wordt de hele opvang taalrijker, kunnen we élk kind stimuleren in zijn taalontwikkeling en kunnen we inzetten op een goede professionalisering van al onze medewerkers in taalstimulering.
Om dit te realiseren wenst dienst kindzorg en onderwijsregie zo snel mogelijk over te gaan tot de aanwerving van een taal- en diversiteitscoach.
Er zal een projectgroep samengesteld worden die dit project verder gaat aansturen en opvolgen. Deze zal onder andere bestaan uit medewerkers van dienst kindzorg en onderwijsregie, dienst gelijke kansen en de organisaties die in het partnerschap zitten zoals Thomas More, onderwijsraad, vzw Huis van de Dialoog.
Zie beschrijving project in bijlage.
Dienst Kindzorg en onderwijsregie diende een dossier in op de projectoproep 'Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse kinderopvang voor kinderen en jongeren' van het Departement onderwijs en vorming van de Vlaamse Overheid.
Het dossier werd positief geëvalueerd en mag opgestart worden.
De duurtijd van het project loopt van juli 2020 tot augustus 2022
Procedure van aanwerven van tijdelijk personeel is besproken met dienst personeel. Dienst personeel geeft dan ook positief advies om te putten uit een vorige versnelde procedure.
Als partner in een project verlenen we uiteraard positief advies.
Deze projectoproep betekent dat we de huiswerkondersteuning deels anders moeten organiseren. Het luik 'ondersteuning in het gezin' blijft behouden, maar het luik 'groepsondersteuning' (wat nu de huiswerkklasjes zijn) zal mee geïntegreerd worden in deze werking. Daarbij zal er vooral aandacht gaan naar het versterken van basiscompetenties rond taal (en ook rond wiskunde), eerder dan het ondersteunen in huiswerktaken an sich.
Dienst gelijke kansen gaat graag de uitdaging aan om samen met dienst kindzorg en onderwijsregie, de te werven taalcoach en BKO Bengelbende dit project tot een succes te maken.
Het vast bureau keurt de opstart van het project 'taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen' goed. Er wordt een projectgroep gevormd en een taal- en diversiteitscoach wordt aangesteld om gans het project te leiden.
In de maand mei 2020 was er een sollicitatieprocedure voor deskundige flankerend onderwijsbeleid. Bij de kandidaten die toen weerhouden zijn, stond op nummer 2 iemand met diploma logopedie én ervaring in taalbeleid. Deze persoon is geïnteresseerd in deze job van taal- en diversiteitscoach. Christine Heylen, diensthoofd dienst kindzorg en onderwijsregie stelt voor om deze kandidaat deze halftijds job aan te bieden.