De plaatsen waar de mondmaskers verplicht zijn, worden gekozen op basis van volgende criteria:
- doorgaans gekenmerkt als drukke plaatsen;
- de veiligheidsafstand bewaren is bemoeilijkt;
- de kans op drukte is reëel;
- er is nood aan handhaving op deze plaatsen
Het MB van 18 oktober houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
Naar aanleiding van de zeer snelle verspreiding van het coronavirus COVID-19 in België en de naburige landen werd op 13 maart 2020 beslist om in België dringende maatregelen te nemen, die ondertussen verstrengd en opnieuw versoepeld werden. De maatregelen werden getroffen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan ter bescherming van de openbare gezondheid.
Door het invoeren van de diverse Ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, daalden de cijfers van het aantal besmettingen met COVID-19 gestaag.
Sedert medio juli 2020 nemen de cijfers inzake de besmettingen met het coronavirus COVID-19 opnieuw toe wat tot een nieuwe reeks van maatregelen leidde.Het MB van 18 oktober houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, bepaalt dat de lokale overheid de drukke plaatsen moet definiëren waar een mondmasker verplicht is.
De plaatsen waar de mondmaskers verplicht zijn, worden gekozen op basis van volgende criteria:
- doorgaans gekenmerkt als drukke plaatsen;
- de veiligheidsafstand bewaren is bemoeilijkt;
- de kans op drukte is reëel;
- handhaving op deze plaatsen is noodzakelijk
Op volgende plaatsen is het verplicht een mondmasker te dragen:
Op de plaatsen, gedefinieerd in artikel 1 van dit besluit, is eenieder vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om de mond en de neus te bedekken met een masker of elk ander alternatief in stof en dit van van 7u 's morgens tot 19u 's avonds. Voor het Stationsplein geldt de mondmaskerplicht permanent.
De Politiezone Geel - Laakdal - Meerhout en de stadsdiensten zijn belast met het toezicht op de naleving van deze verordening.
De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met de straffen bepaald door artikel 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
Deze beslissing is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt in werking vanaf de dag van bekendmaking ervan.
Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.