Volgende aanpassingen/toevoegingen worden voorgesteld door de OGC en de dienst cultuur:
- Het reglement 'lidmaatschap cultuurraad':
- het reglement heeft vooral een wijziging betreffende de lay-out doorlopen. Dit moet het reglement makkelijker leesbaar maken.
- Artikel 4 §4: Elke vereniging waarvan het lidmaatschap wordt goedgekeurd door de OGC, duidt een afgevaardigde en een plaatsvervanger aan voor de cultuurraad. De afgevaardigde ontvangt de briefwisseling en uitnodigingen van de gemeentelijke cultuurraad.
=> toevoeging dat er niet enkel een afgevaardigde wordt aangesteld maar ook een plaatsvervanger.
- Artikel 8 §3: Alle beslissingen in de OGC worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden. De adviezen geven bij voorkeur een zicht op alle aangebrachte argumenten en bedenkingen.
=> Schrapping ' bij stemming worden ook de minderheidsstandpunten weergeven': bij ieder advies worden zowel de pro's als contra's duidelijk weergeven in het advies van de OGC.
- Aanpassing van de indienmogelijkheden: met de verdere digitalisering hebben de verenigingen nu ook de mogelijkheid om briefwisseling, aanvraag tot lidmaatschap etc. digitaal in te sturen via mail of via de stedelijke website ( www.geel.be).
- Het reglement ' werkingstoelage cultuurraad':
- Het reglement heeft een wijziging gekregen van de lay-out. Dit moet het reglement makkelijker leesbaar maken.
- De criteria bij het onderdeel 'extra subsidie' werden uitgebreid en aangepast zodat het voor de aanvrager van de subsidie duidelijker is wat men exact bedoelt met de diverse criteria. De uitbreiding zorgt er voor dat alle verenigingen beter in aanmerking komen om activiteiten in te vullen bij de 'extra subsidie'. In het huidige reglement vielen bepaalde verenigingen voor dit onderdeel vaak buiten de boot omdat men vooral recreatieve en kleinschaligere activiteiten organiseerden of 1 groot evenement per jaar. Ook is er aandacht voor het thema duurzaamheid dat de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in de organisatie van evenementen/ activiteiten.
- Het aantal criteria is uitgebreid van 3 criteria naar 6 criteria:
- (1) recreatieve activiteit: je vereniging organiseert een recreatieve activiteit voor haar leden ( binnen of buiten het grondgebied van de Stad Geel).
(2) coproductie: een coproductie is een ‘inhoudelijke samenwerking’ van minimum 2 Geelse verenigingen. De Geelse verenigingen moeten niet verplicht 2 cultuurverenigingen zijn.
(3) ondersteunende samenwerking: de vereniging neemt deel aan een ( interregionale) activiteit/ evenement georganiseerd door derden of een andere vereniging.
(4) regionale uitstraling: een activiteit heeft regionale uitstraling wanneer ze dankzij haar unieke karakter mensen bereikt van buiten Geel.
(5) gemeenschapsvorming: alle activiteiten die de samenhang van de lokale gemeenschap of buurt versterken. Je werkte met zoveel mogelijk verenigingen en vrijwilligers samen en je probeerde zoveel mogelijk doelgroepen, verenigingen en vrijwilligers te bereiken. De activiteit moet streven naar het versterken van het sociale weefsel en de groepsvorming in de lokale gemeenschap.
(6) duurzaamheid: de vereniging organiseert een activiteit waarbij men de ecologische voetafdruk probeert te verkleinen.
- Voor deze 6 criteria kan een vereniging in totaal maximum 300 punten verdienen.
- Men kan activiteiten invullen tot men aan een totaal van 300 punten komt. Vult men meer activiteiten in, dan worden deze niet in rekening gebracht. Op deze manier hanteren we een eerlijke puntenverdeling waarbij alle verenigingen evenveel kansen hebben om activiteiten in te vullen en punten te verdienen.
- We maken een onderscheid tussen ‘een inhoudelijke samenwerking’ en ‘een ondersteunende samenwerking’: In het verleden is gebleken dat bij de ingediende werkingsverslagen er een verschillende interpretatie werd gehanteerd over de term' samenwerking'. Door dit beter te definiëren trachten we hierin verduidelijking te scheppen.
- Inhoudelijke samenwerking: alle deelnemende verenigingen die optreden als organisator dragen zowel organisatorisch, financieel, logistiek en promotioneel bij vanaf de opstart van de activiteit. De organisatoren zijn allen aanwezig tijdens de vergaderingen/ overlegmomenten. Dit blijkt ook uit verslagen van de vergaderingen.
- Ondersteunende samenwerking: als vereniging neem je deel aan een activiteit georganiseerd door derden/ een andere vereniging. Dit kan bv. zijn: logistieke hulp bieden, tappen, security, optreden, een standje op de markt …
- Let op!:
- Deze ondersteuning is niet betalend en heeft geen commercieel doel.
Criterium 'recreatieve activiteit' en criterium ' ondersteunende samenwerking' moeten niet plaatsvinden op Geels grondgebied. De andere criteria zijn wel verplicht op Geels grondgebied.
=> Veel verenigingen organiseren recreatieve activiteiten ( zoals bv. fietstochten, wandelingen, ...) op niet Geels grondgebied, andere verenigingen gaan vaak optreden of helpen op activiteiten/ evenementen in andere steden en gemeenten om elkaar als vereniging te ondersteunen. In het voorgaande werkingsverslag was er geen ruimte voorzien voor deze activiteiten.
Het criterium 'Vorming' was in het voorgaande reglement opgedeeld in:
Vorming - een lessenreeks van minimum 3 lessen, voor leden, met eigen lid als lesgever |
Vorming - een lessenreeks van minimum 3 lessen, ook toegankelijk voor niet-leden, met eigen lid als lesgever |
Vorming - een lessenreeks van minimum 3 lessen, voor leden, met externe lesgever |
Vorming - een lessenreeks van minimum 3 lessen, ook toegankelijk voor niet-leden, met externe lesgever |
Vorming - een enkele les, ook toegankelijk voor niet-leden, met eigen lid als lesgever |
Vorming - een enkele les, voor leden, met eigen lid als lesgever |
Vorming - een enkele les, voor leden, met externe lesgever |
Vorming - een enkele les, ook toegankelijk voor niet-leden, met externe lesgever |
Bovenstaande indeling is vaak omslachtig en moeilijk controleerbaar. Daarom is er gekozen voor een vereenvoudiging waarbij er geen onderscheid/ opdeling gemaakt wordt.
Men kan per vorming 10 punten verdienen met een maximum van 50 punten.
- Het criterium 'inzet en betrokkenheid':
- In het voorgaande reglement kon men punten verdienen op onderstaande onderdelen:
Inzet en betrokkenheid – UIT kalender | 25 |
Inzet en betrokkenheid – Algemene Vergaderingen | 25 |
Inzet en betrokkenheid – gratis meewerken stedelijk initiatief | 25 |
Inzet en betrokkenheid – gratis meewerken initiatief parochie/deeldorp | 25 |
In het nieuwe reglement kan men punten verdienen op onderstaande onderdelen:
| Punt |
Deelname aan algemene vergadering cultuurraad voorjaar | 10 |
Deelname aan algemene vergadering cultuurraad najaar | 10 |
Deelname aan algemene vergadering: cultuurprijs | 10 |
Gebruik van de UIT-kalender | 20 |
In het verleden is gebleken dat het niet altijd mogelijk is om de punten ' gratis meewerken aan een stedelijk initiatief' en ' gratis meewerken initiatief parochie/ deeldorp' te controleren of bewijsstukken aan te leveren. Ook hier bleken er diverse interpretaties te zijn van de onderdelen. Daarom verkiest men ervoor deze onderdelen te schrappen. Als cultuurraad is het belangrijk om verenigingen te motiveren om deel te nemen aan de algemene vergaderingen. Hierdoor zijn de vergaderingen opgesplitst en kan men per vergadering 10 punten verdienen.
Het gebruik van de Uit-kalender blijft een belangrijke promotietool voor de verenigingen. Dit gebruik wil de cultuurraad dan ook promoten.
- Bewijsstukken: Jaarlijks ontvangt de dienst cultuur een overload aan bewijsstukken die opgevraagd worden voor het werkingsverslag. Dit zorgt voor veel extra werk bij zowel de dienst cultuur alsook de verenigingen. Omdat wederzijds vertrouwen tussen de cultuurraad/ dienst cultuur en de verenigingen belangrijk is en de administratieve ballast voor alle partijen te verminderen verkiest men in het nieuwe reglement om enkel een bewijsstuk aan te leveren indien de vereniging een jubileum viert. Andere bewijsstukken kunnen aan de vereniging opgevraagd worden indien er twijfel is of de activiteit/ evenement heeft plaatsgevonden en voldoet aan de voorwaarden.
- Aanpassing van de indienmogelijkheden: met de verdere digitalisering hebben de verenigingen nu ook de mogelijkheid om briefwisseling, aanvraag tot lidmaatschap etc. digitaal in te sturen via mail of via de stedelijke website ( www.geel.be).
Het aangepaste reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.